nb1.hu

Lisztes? Csoboth? Dárdai Palkó? Szavazz a 26-os Eb-keret magyar nyerteseire!

Százalékos esélylatolgatásra vállalkoztunk, avagy futballistaszemle Dibusztól Yaakobishviliig.

Hetek, hónapok óta óriási a versenyfutás a magyar labdarúgók körében, mindenki igyekszik élete formájába kerülni, hogy Marco Rossi felfigyeljen rá. Ráadásul az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) döntése értelmében a korábban tervezett 23 helyet ugyanúgy 26 játékost nevezhetnek be a részvevő nemzetek a németországi tornára, mint három éve. Ez pedig még azoknak a játékosoknak is reményt adhat, akik talán már kezdtek lemondani a részvételről.

Kik lehetnek a szinte utolsó pillanatban meghozott döntés nyertesei?

Ehhez először is meg kell néznünk, kik azok a labdarúgók, akik (szinte) biztosan tagjai lennének Rossi utazó keretének akkor is, ha csak 23 játékost regisztrálhatott volna Magyarország.

A kapitány kerethirdetésére május 14-én kerül sor, de csak június 7-én kell leadni a végleges névsort. Ez pedig vélhetően azt jelenti, hogy jövő kedden még 26-nál is több játékost – akár például négy kapust – hív majd be a bő keretbe Rossi, aztán formától és egészségi állapottól is függően jelöli majd ki egy héttel az Eb-rajt előtt a biztos utazókat.

Összeállításunkban végigfutunk a szóba jöhető játékosokon, és megtippeljük, hány százalék esélye lehet bekerülni a végleges csapatba az adott futballistának. A cikk végén pedig szavazásra invitáljuk olvasóinkat.

Kapusok

Dibusz Dénes (99%)

Csak azért nem száz százalék, hogy a Fradi kapusa és a többi alapember ott lesz az Eb-n, mert bármikor megsérülhetnek a labdarúgók. Dibusz Dénes parádésan helyettesítette Gulácsi Pétert utóbbi sérülése idején, olyannyira, hogy a szurkolók egyik legnagyobb kedvence lett a Fradi után a válogatottban is.

 

Gulácsi Péter (99%)

Visszatérése után újra ő lett a lipcsei kapu első számú őre, és a válogatott összeállításának az egyik legnagyobb és legizgalmasabb kérdése, hogy ki fog védeni az Eb-n: Gulácsi vagy Dibusz? A már ezer szemszögből körbejárt kérdésre csakis Rossi adhatja meg a végső választ. Ami biztosan nem segített neki a döntést meghozatalában, hogy a Gulácsi a törökök, Dibusz pedig a koszovóiak elleni márciusi barátságos mérkőzésen parádézott.

Szappanos Péter (60%)

A paksiak tapasztalt kapusa nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy Bognár György csapata sokáig a Fradival fej fej mellett küzdött az első helyért a bajnokságban. Bár akadtak hibái, a hírek szerint a személyisége nagyon sokat tud lendíteni a válogatott hangulatán és motivációján, ezért is kedveli annyira Rossi. Sportemberi tulajdonságai így jó eséllyel Eb-részvételt érhetnek a számára.

Tóth Balázs (35%)

A Puskás Akadémiától kölcsönkapott kapus a Fehérvár FC-ben remekel, neki is köszönhető, hogy a gyenge ősz után tavasszal dobogóesélyes lett a 2018-as év bajnoka. Ezt Rossi is észrevette, így idén kerettag tudott lenni.

Roland Krivec/DeFodi Images via Getty Images

Hegyi Krisztián (3%)

Ha Marco Rossi négy kapust nevezhetne az Eb-re, akkor vélhetően – hogy egy fiatal is legyen a keretben – a holland másodosztályú Den Bosch 21 éves játékosát is magával vinné tapasztalatszerzés gyanánt. De mivel – az MLSZ közlése szerint – csak három hálóőr lehet a keret tagja, szerintünk a fenti négyesből kerülnek majd ki a Németországba utazó kapustrió tagjai.

Demjén Patrik (2%)

A kapitány korábban kétszer is meghívta a keretbe a 26 éves MTK-kapust, aki új állomáshelyén talán nincs annyira jó formában, mint korábban a ZTE-ben. De sérüléshullám esetén még lehet valamennyi esélye az Eb-részvétel kivívására.

Belső védők

Willi Orbán (99%)

A magyar válogatott védelmének a kulcsembere lett a lipcsei védő, februári visszatérése óra kirobbanthatatlan a Bundesliga-csapatból. Statisztikák bizonyítják, hogy nélküle több gólt kap a Rossi-válogatott, a jó magyar Eb-szereplésről szőtt álmoknak ő az egyik alappillére.

Lang Ádám (99%)

Szürke eminenciásként végzi a dolgát, miközben ő Marco Rossi egyik legtöbbször bevetett játékosa. A fiatalok nagyon jönnek, éppen ezért nem esküdnénk meg rá, hogy a 67-szeres válogatott játékos a kezdőcsapat tagja lesz Svájc ellen. De ha mégiscsak a rutin mellett dönt a kapitány, akkor ő maradhat a folytatásban az egyik kiválasztott a hátvédsorban.

Balogh Botond (95%)

Az egyik ilyen fiatal Balogh Botond, aki most már hivatalosan is Serie A-játékosnak vallhatja magát, hiszen feljutott a Parmával. Ez pedig Marco Rossinál is komoly ütőkártyának számít. Mindezt azzal megspékelve, hogy a remek felépítésű, az Eb idején is még csak 22 éves védő az eddigi három válogatott meccsén koraérett játékkal bizonyított mestere és a szurkolók számára egyaránt.

Szalai Attila (95%)

Elképesztően nehéz időszakon van túl, a Fenerbahce félistenéből a Bundesliga könnyen hibára kényszeríthető védője lett (kétszer legalábbis ez történt vele). Pedig egy kis türelem és bizalom csodákat művelhet vele a jövőben. Rossi kedveli is a 43-szoros válogatott védőt. Akit meglehet, éppen a bundesligás események ültetik le a kispadra, miközben a kerettagságára nyugodtan mérget vehet bárki azok után, hogy 26 játékost nevezhet Magyarország. De azt se feledjük, hogy – amint elemzésünkben írtuk – Szalai impozáns mutatókkal hálálta meg idén tavasszal Rossi bizalmát.

Soeren Stache/picture alliance via Getty Images

Dárdai Márton (95%):

Nagy várakozás előzte meg a magyarországi bemutatkozását, és a korábbi német utánpótlás-válogatott Hertha-játékos igencsak jól játszott Törökország és Koszovó ellen egyaránt. Utóbbi meccsen ráadásul kezdő volt, és ha az írek és az izraeliek elleni felkészülési mérkőzéseken jól jön ki számára a lépés, akár az Eb-s kezdőcsapatba is befocizhatja magát. A kerettagsága már csak azért is biztos, mivel szükség esetén a hatos pozícióban, védekező középpályásként is a válogatott segítségére lehet.

Szalai Gábor (35%)

Ahogyan a fentiek is mutatják, belsővédő poszton jelenleg nem rossz a kínálat, ez lehet a Lausanne profijának a veszte, aki az NB III-ból indult Kecskemét élvonalbeli ezüstérmes tündérmeséjének az egyik legnagyobb hőse. A 26 fős keretszám viszont az ő malmára hajthatja a vizet, csakúgy, mint talpraesettsége. Klubváltása után nem sokkal ugyanis – ahogyan honlapunknak elmesélte – máris angolul irányította a svájci csapat védelmét.

Mocsi Attila (35%)

Február végéig minden szép és jó volt számára Törökországban, ahogyan írtuk is róla január végén: eligazolt az NB I-ből, és rögtön bombaformába került. Nemrég azonban mintha megtört volna valami. A legutóbbi nyolc fordulóban mindössze hatvan perc játéklehetőséget kapott a Rizesporban, egyszer ki is állították. Koszovó ellen a 88. percben állt be, eddig ezzel az egy válogatott fellépésével büszkélkedhet.

Yaakobishvili Antal (2%)

Azzal robbant be a köztudatba, hogy 19 éves kora ellenére játékperceket kapott abban a Gironában, amely jelen pillanatban a Barcelonát és az Atlético Madridot is megelőzi a La Ligában. Yaakobishvili Antal azonban – testvérével, a barcelonai Áronnal egyetemben – most még a jövő embere.

Szélső (szárny)védők

Kerkez Milos (99%)

A Premier League-ben edződik, sok brit (és nem brit) szakértő odavan a játékáért, nem véletlenül. Stabil PL-játékos lett a Bournemouth-ban, játékának nem sok gyenge pontja van, talán néha túl forrófejű a nagy akarás miatt. Akár az Eb egyik felfedezettje is lehet, és ahol most van, onnan már csak egy ugrás létezik felfelé, átigazolás egy topcsapatba.

Nagy Zsolt (95%)

Bár az NB I-ben játszik, Rossi – és a magyar válogatott szurkolóinak is – egyik nagy kedvence. Neki is komoly sérülésből kellett visszatérnie, de a számok azt mutatják, jobb, mint valaha, hiszen sorra termeli Felcsúton a gólokat és a gólpasszokat. Miközben a válogatottban is látjuk, hogy védekezésben is kiváló. Ha nincs Kerkez, Nagy Zsolt lehet a megfelelő választás.

Loic Nego (99%)

Topligás szárnyvédő, a francia Le Havre csapatában a meccsek zömén lehetőséget kap, és nem is okoz csalódást. Idén öt gólpassznál jár, kettőt a PSG ellen osztott ki, a válogatottban pedig tökéletesen beleillik a Rossi-puzzle darabjai közé. Ráadásul franciás optimizmusa is jót tehet a csapattal, az NB1.hu-nak azt mondta, ha 2004-ben a görögöknek sikerült, 2024-ben miért ne sikerülhetne Magyarországnak? Mármint Eb-t nyerni.

Bolla Bendegúz (80%)

Az ő kerettagsága sem igazán kérdéses – pláne, hogy 26-an kerülhetne be -, annak ellenére sem, hogy a válogatottban enyhén szólva sem számított húzóembernek az utóbbi időben. Ami mellette szól, hogy tinédzserkori csapattársával, Szoboszlai Dominikkal rendkívül jól megértik egymást, és Svájcban jó formát mutat. A Servette-ben idén öt gólt és négy gólpasszt osztott ki, jelentős részét ráadásul már 2024-ben.

Fiola Attila (50%)

Szappanoshoz hasonlóan az öltözőben is nagy hatású, fontos szereplőnek számít. Éppen ezért érhette villámcsapásként Rossit, hogy az egyik edzésen elszenvedett vállsérülése miatt műteni kellett. A hírek szerint azonban lehet esély van a felépülésére. A krisztusi korban lévő fehérvári játékos is örülhet annak, hogy hárommal bővítették az Eb-keretek létszámát, hiszen így talán akkor is utazhat, ha nem teljesen százszázalékos az állapota.

Botka Endre (40%)

A Fradi játékosa – Fiolához hasonlóan – a védelem jobb oldalán és jobb oldali szárnyvédőként is bevethető. Figyelmeztető jel lehetett számára, hogy az utolsó két válogatott meccsre készülő keretben már nem volt helye, ő lelki felkészülés gyanánt horgászatba fojtotta a bánatát. Dejan Sztankovics megteszi neki mostanság azt a szívességet, hogy amikor csak tudja, beteszi a kezdőbe. Így annak ellenére is simán odakerülhet a 26-os keretbe, hogy a posztriválisai szerintünk jobb formában vannak nála.

Belső középpályások

Schäfer András (99%)

Az egyik legjobb idei hír a válogatott számára az ő visszatérése. Nemcsak védekezésben, hanem támadásban is képes extrát nyújtani, ráadásul az Union Berlin remekül felkészíti a bundesligás játékpercekkel a foci-Eb-re. Mióta visszatért a sérüléséből, fokozatosan egyre több játéklehetőséget kap, és a piros lapja utáni kétmeccses eltiltásából is jól jött ki, hiszen rendre egy félidőnél több lehetőséghez jut. Remélhetőleg tud ő is tenni azért, nehogy bajba kerüljön a kiesőzónától mindössze egy pontra lévő, edzőváltáson átesett Union.

Callum Styles (99%)

Remek döntés volt a honosítása, ráadásul az angol harmadosztály után ma már egy Championshipben szereplő klubot, a Sunderlandet erősít. Schäferrel ellentétben neki nem igazán kenyere az ellenfél kapujának a veszélyeztése, talán ez az egyik oka, hogy az Eb-n várhatóan Schäfer és Nagy Ádám mögött lesz a képzeletbeli ranglétrán.

Nagy Ádám (99%)

Amikor az utóbbi évtized magyar szövetségi kapitányai elkezdik összeállítani a kezdőcsapatukat, kis túlzással az az első lépésük, hogy felírják Nagy Ádám nevét a listára. Nem véletlenül kirobbanthatatlan a középpályáról, hiszen a védekezhez sokat hozzátesz, és fontos szerepe van a támadásépítésekben is. Ráadásul idén még gólt is tudott szerezni a válogatottban Montenegró ellen. A még mindig csak 28 éves játékos, ha így folytatja, könnyen válogatottsági rekorder lehet. Elképesztő tény, hogy jelenleg hat meccsre van a nemzeti csapatban 85-ször szerepelt Puskás Ferenctől. Érdemes volt Pisából Speziába igazolnia kölcsönben, ahol a legutóbb 15 meccs mindegyikén játszott.

„Megbékéltem ezzel a szerepkörrel” – Nagy Ádám megelőzte Nyilasi Tibort

Kleinheisler László (50%)

A játékában mindig benne van a – pozitív – meglepetés, de nincs topformában. A Panathinaikosz túl nagy falat volt neki, erre az őszi idénye rá is ment. A Hajduk Splitben egyre többet játszott az idő előrehaladtával, de messze nem lett alapember. Sőt, horvát lapértesülések szerint nem hosszabbítják meg a kölcsönszerződését, így nem éppen tökéletes előjelekkel várja az Eb-t. A 26-os keretbe azonban még így is simán bekerülhet.

Kata Mihály (20%)

Az MTK csapatkapitányaként egy erős átlagra mindig képes, de a mostani valószínűleg még nem az ő Eb-je lesz. Ezzel együtt szép jövő és sok válogatott meccs várhat még rá.

Szuhodovszki Soma (3%)

Kecskeméten jobban ment neki a játék, mint Debrecenben, előző klubjában több játékperc és kanadai pont is fűződött a nevéhez. Ki is került a válogatott keretből, ráadásul Schäfer visszatérésével eggyel hátrébb került a képzeletbeli rangsorban.

Támadó középpályások, szélsők

Szoboszlai Dominik (99%)

A Liverpoolban berobbant magyar játékosról újat írni nem lehet, azzal pedig ő is tisztában van, hogy az Eb-n, bár már nehéz hová, újabb szintet léphet. Ha netán a 2016-os nyolcaddöntőnél is jobb eredményre vezeti a Rossi-csapatot extra játékkal, gólokkal, gólpasszokkal, akkor már most nyáron, 23 évesen korszakos magyar klasszissá nőheti ki magát.

Sallai Roland (99%)

Marco Rossi szerint már rég nem a Freiburgban kellene játszania, hanem egy topcsapatban. Ha valamikor, most itt a lehetőség a május 22-én a 27. életévét betöltő játékos előtt, hogy felfigyeljen rá egy nagycsapat. Hogy ehhez mit kell tennie, azzal tökéletesen tisztában van.

Gazdag Dániel (85%)

A kapitány már a Honvédból jól ismeri a remek képességű játékost, akinek mostanság nem igazán jött ki a lépés a válogatottban. Közben pedig a Philadelphiában parádézik, a minap sarokkal lőtt álomgólt. Reméljük, csak a jetleg miatt volt álmoskás a játéka, és az Eb-re kipiheni és feltölti magát, mert egy jó Gazdagra nagyon is szüksége van a válogatottnak. Ne feledjük azonban, hogy Rossi türelme sem végtelen vele szemben.

Horváth Krisztofer (70%)

Egészen parádés évet fut a még az U21-es válogatottban is érintett támadó középpályás, aki ráadásul fél lábban még/már a Serie A-ban van. A Torinótól szerepel ugyanis kölcsönben Kecskeméten, ahol nemcsak sok, de szép gólokat is lő, és a gólpasszok terén is remekül áll. Kétszer már szerepelt a nemzeti csapatban, és csereként beállva amolyan titkos fegyver is lehet.

Vancsa Zalán (55%)

Szoboszlai óta talán tőle várják a legnagyobb ugrást majd a magyar szurkolók. A belga másodosztályban a feljutástól egy győzelemre lévő Lommelben szinte minden meccsen gólt lő vagy gólpasszt ad, mesterhármast is szerzett, és nyáron jó eséllyel továbbáll. Hogy hová, az kérdéses, de ha az Eb-n kihasználja a Rossitól esetlegesen kapott játékperceit, és megmutatja a tehetségét, akkor akár már ősztől egy topligában találhatja magát. Persze, még ő is erősen a jövő embere, így teljesen meg lehet érteni a kapitányt, ha most még nem számol a 19 éves reménységgel.

Őszintén a gólzuhatagról és az Eb-keretről – interjú Vancsa Zalánnal

Csoboth Kevin (45%)

Hasonlóan hullámzó szezonja volt az NB I-ben, mint az Újpestnek, Mészöly Géza érkezésével azonban varázsütésre újra jó formába került. A legutóbbi kilenc bajnokiján négy gólt szerzett és három gólpasszt adott, ráadásul a góljainak a többsége élményszámba megy. Formahanyatlását követően a válogatottból kikerült, de neki is felcsillanhatott a szeme a keretszám-növelésről szóló hírek láttán. Hiszen Rossi is tisztában van azzal, mennyire gyors és milyen jól lő, ráadásul akár csatárként is bevethető.

Dárdai Palkó (40%)

A volt fehérvári Hertha-kiválóság tudja, hogyan kell hajrázni egy Eb előtt. Miközben Márton öccse már valószínűleg meggyőzte Rossit, Palkó ugyanerre törekszik Berlinben. A legutóbbi öt meccsén három gólt lőtt és ugyanennyi gólpasszt kiosztott, ezek után kíváncsiak vagyunk, valóra válik-e a Hertha másodedzőjének, Bódog Tamásnak a jóslata, aki két Dárdai Eb-részvételét vizionálta – már akkor, amikor Palkó még nem is volt ilyen remek „kanadai” formában.

Lisztes Krisztián (10%)

A Fradi-szurkolók nagy reménysége a következő szezonban már éppen abban a Frankfurtban fog futballozni, ahol annak idején Marco Rossi is megfordult. Hogy ez hatással van-e a kapitányra, nem tudjuk, Lisztes mindenesetre epizódszereplőként is rendre hozzátesz a Fradi eredményességéhez. Elképesztő cselezőkészsége és technikával rendelkezik, és bár taktikailag még van hová fejlődnie, ki ne szeretne egy olyan támadót becserélni az utolsó 20 percben, akinek minden mozdulatában benne van a gólszerzés lehetősége? Az MTK elleni, két körrel ezelőtti gólpasszáért nagyon odavoltunk.

Csatárok

Varga Barnabás (99%)

Egy kiadó hely van a kezdőben erre a posztra, az pedig csakis a 28 évesen berobbanó Fradi-csatáré lehet. Varga pár hónap alatt bebizonyította, hogy nemcsak a Paksban, hanem a Ferencvárosban és a válogatottban is képes a folyamatos, tényleg megállás nélküli góltermelésre. Miroslav Klose annak idején a fejes góljairól volt híres, Vargának is ez a legnagyobb erőssége, de ő bal és jobb lábbal, büntetőből is termeli a gólokat, látványos gólpasszokat is láthatunk tőle, miközben taktikailag is fegyelmezett. Pályafutása csúcsán a Goal.com által a nyolcadik Eb-helyre rangsorolt magyar válogatott húzóembere lehet, és ki tudja, a német szurkolók talán egymást kérdezgetik majd, hogy ki ez a srác, aki olyan gólt fejelt nekünk, mint Klose?

Ádám Martin (99%)

Egészen más felépítésű csatár, mint Varga, Rossi bizalmát töretlenül élvezi, pedig a 21 válogatott meccsen szerzett három gól nem világmegváltó statisztika. Igaz, sokszor csak csereként áll be, és erőcsatár alkatával képes zavart okozni az ellenfél védelmében, ezt pedig a szélsőink bátran kihasználhatják.

Akiknek még lehet esélyük (1%)

Zárásképp néhány „egyszázalékos” játékost is megemlítünk, akiknek a beválogatása megfordulhat Rossi fejében vagy a korábbi válogatott múltjuk, vagy a közelmúltban mutatott teljesítményük alapján: Bárány Donát, Bese Barnabás, Botka Endre, Csoboth Kevin, Dárdai Palkó, Demjén Patrik, Ferenczi János, Gruber Zsombor, Hegyi Krisztián, Tóth Balázs, Kata Mihály, Katona Mátyás, Könyves Norbert, Lisztes Krisztián, Mocsi Attila, Sallói Dániel, Schön Szabolcs, Sigér Dávid, Szalai Gábor, Szuhodovszki Soma, Varga Kevin, Yaakobishvili Antal. 

Most pedig várjuk a szavazataitokat azokra a játékokokra, akik a keretbővítés nagy nyertesei lehetnek.

Az UEFA döntése értelmében tehát 23 helyett 26 játékost nevezhetnek az Eb-re a résztvevő válogatottak. Olvasóink szavazhatnak, kik azok, akiket ők pluszban mindenképp beválogatnának az utazó csapatba.

Itt és most csak azokra voksolhatsz, akiknek az értékelésünk szerint 50 százaléknál kevesebb, de legalább 1 százalék esélyük lehet a csapatba kerülésre.

Poll Creator

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC