nb1.hu

Szalai Attila impozáns mutatókkal hálálta meg Rossi bizalmát

A mieink 1-0-s sikerével záruló magyar-török felkészülési mérkőzésen hazai oldalról az egyik legnagyobb érdeklődés Szalai Attila teljesítményét övezte. A tavaly nyáron a Bundesligába igazoló védő előbb a Hoffenheimnél, majd a téli váltás után egyelőre a Freiburgnál sem igazán találta meg számításait.

Bemutatkozása egyik csapatában sem sikerült jól, edzői pedig viszonylag hamar megtalálták az általuk favorizált hátsó alakzatot – Szalai nélkül. A magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi ugyanakkor továbbra is bízik játékosában, akinek a bal lábas belső védő szerepkörben Szalai Gábor mellett immár Dárdai Márton is konkurense.

„Azt reméljük, hogy a meghívóval egy kis benzint töltünk a tankjába” – mondta Rossi az idei szezonban klubszinten mindössze 419 játékperchez jutó labdarúgóról. A szövetségi kapitány aztán nem is volt fukar az üzemanyaggal. Szalai végigjátszotta a mérkőzést, Rossi az ő szerepkörében (is) bevethető Dárdai Mártont is inkább Balogh Botond helyére cserélte be.

A mérkőzésen nyújtott statisztikái alapján Szalai élt is a bizalommal, és remélhetőleg ebből a jövőre nézve is tud meríteni. Fontosabb mutatói közül ugyanis alig akadt olyan, amelyben ne hozta volna a válogatottban nyújtott átlagát.

Meggyőző számok védekezésben

Szalai Attila 17/10-es mutatójával úgy hozta szinte kereken 59%-os párharchatékonyságát, hogy többet vívott, mint korábbi felnőtt válogatott meccsein átlagosan (14,16). Ha csak a védekező párharcokat nézzük, még jobb a mérlege. Nyolcból hatot nyert (75%), vagyis többet és jobb eredménnyel vállalt mint szokott (6,09/meccs, illetve 66,8%).

A Freiburg kölcsönjátékosa a levegőben is domináns jelenlétet tudott mutatni. Négy fejpárbajt vívott, hozva ezzel átlagát, ám mivel hármat megnyert, 60,6%-os átlagos hatékonyságát bőven felülmúlta. A mérkőzés során volt három megelőző szerelése is, ami viszont kevesebb a korábbiakban látottaknál (5,61/90 perc).

Még a szokottnál is pontosabb passzjáték

Szalai Attila lényegében azóta játszik fontos szerepet a válogatott passzjátékában, amióta ott van a nemzeti csapatban. Jól lát a pályán, a technikai tudása is megvan a nehezebb átadásokhoz. Marco Rossi rendszerében a kezdetektől fogva meg van neki engedve, hogy hosszú indításokkal operáljon.

E téren megbízható mutatóit ezúttal is hozta, sőt, több ponton túl is szárnyalta. Az átlagos 65,52-nál többet (69) paszolt, 82,4%-os pontosságát ráadásul 61 sikeres átadással 88%-ra emelte. A szokottnál eggyel kevesebb, kilenc hosszú passzt eresztett meg, ezek viszont az átlagos 49,7% helyett 56%-ban találtak társat.

Passzjátéka a csapat támadásépítéseit is segítette. Előre irányuló átadásokból a szokottnál eggyel többet, 33-at vállalt, 82%-os pontossága pedig 8,6 százalékponttal volt jobb. A támadóharmadba ezúttal kevesebb (7 < 10,71) labdát címzett, öt célba érő passza viszont 71%-os hatékonyságot eredményez, ami tízzel jobb az átlagánál.

Schäfer túlgyúrta magát – Szoboszlai poénja társa lesgóljáról

Egy jó és egy rossz pillanat

A számok után beszéljenek a képek: a mérkőzésből kiemeltünk egy jó és egy kevésbé jó Szalai-megmozdulást. Utóbbival kezdjük. A meccs elején Szalai egy török felpassz alkalmával későn választja a maradás és a kilépés közül utóbbit.

A labdaátvételre így nem ér oda, a török játékos nyomás nélkül fordulhat meg, majd egy kényszerítővel Szalai helyén indul be a résbe. A társak segítsége megakadályozta, hogy ziccer alakuljon ki, a törökök második szándékból jutnak lövésig, ami kicsivel a kapufa mellé megy.

A második félidőben Szalai egy igen hasonló helyzetben volt bátrabb és határozottabb, amivel olyan támadást indított, amely komoly magyar gólszerzési eséllyel zárult. Kilépése ezúttal gyors és határozott, az ellenfél rossz labdaátvételét kihasználva azonnal lecsap.

Szerelésével ráadásul Szoboszlai Dominikhoz juttatja a labdát, aki egyből rá is gyorsít a török védelemre.

 

Szalai Attila pedig köszöni Rossi benzinjét, beletapos a gázba és a bal szélen opciót adva kíséri végig a támadást, széthúzva ezzel a létszámhátrányban lévő védelmet.

Marco Rossinak még három felkészülési találkozó áll rendelkezésére az Európa-bajnokságig. Ezalatt a bal lábas belső védő poszton ki kellene próbálnia Dárdai Mártont, és ott van még a Svájcban fejlődő Szalai Gábor is. Aprólékos mérlegelés fog tehát dönteni arról, hogy kinek mennyi lehetőség jut a poszton. Az viszont kétségtelen pozitívum, hogy Szalai Attila egy számára lélektanilag nagyon fontos mérkőzést jó teljesítménnyel tudott abszolválni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC