nb1.hu

Csak a csatársort hagyták helyben olvasóink az NB1.hu álomcsapatában

Előbb kitettük a sajátunkat, majd szavazásra buzdítottuk követőinket, akik egy kivétellel minden soron változtattak is.

Az OTP Bank Liga 2023/24-es szezonjának végeztével eljött az év végi összeállítások és a „díjkiosztók” ideje. A hét elején közzétettük az NB1.hu szerkesztőségének saját álomcsapatát, és egyúttal szavazásra invitáltuk olvasóinkat, akik nem is mindenben értettek egyet velünk. Természetes módon az átfedés nagy volt, ugyanakkor így is születtek eltérések a két dreamteam között.

Az NB1.hu szerkesztőségének 2023/24-es álomcsapata

 

Csere a kapuban

Ismerjük a jó csapat összeállításának kezdetéről szóló mondást: „Végy egy jó kapust!”. Nos, ezt a szabályt sem mi, sem olvasóink nem rúgták fel, ugyanakkor rögtön az álomtizenegy első pontján véleménykülönbség alakult ki a két fél között. Amíg minket Tóth Balázs fehérvári teljesítménye győzött meg legjobban, addig olvasóink amellett a Dibusz Dénes mellett tették le voksukat, aki a válogatottban végigparádézta 2023-at. Vidis kollégájával szemben ő biztos Eb-kerettag, utazására 99% az esély, míg Tóth úgy tűnik, az egyébként szintén kiváló szezont menő Szappanos mögé szorulhat.

A Vidi kapusának teljesítményét már a szezon folyamán is nagyító alá vettük. Az idény utáni első összeállításunkban, amelyben a tíz legtöbbet játszó NB I-es futballistát emeltük ki, szintén helyet kapott. Nem csoda, hogy Bartosz Grzelak végig bízott benne: Tóth a statisztikák szerint több mint 10 góltól mentette meg csapatát a bajnokságban, oroszlánrészt vállalva a Vidi feltámadásából.

Bár komoly panasz Dibusz Dénes szezonjára sem lehet: a Fradi kapusa ezzel szemben szinte pontosan annyiszor kapitulált, mint azt várható gólmutatói előírták. 26,83-as xGA-ra 27 gólt kapott, vagyis az egész éves mintát nézve a bajnokságban nem tudott extrát hozzátenni. A szurkolói megítélésben vélhetően az is szerepet játszik nála, hogy a Konferencia-ligában jó teljesítményt nyújtott, és a magyar válogatott csoportelsőként való Eb-kijutásához is bravúrokkal járult hozzá.

Az aligha kérdéses, hogy jelen pillanatban kettőjük közül Dibusz a jobb kapus, ha viszont az NB I-re és a 2023/24-es szezonra szorítkozunk, akkor kitartunk amellett, hogy idén Tóth nyújtott szemrevalóbb teljesítményt.

Védelem: egy diósgyőri ki, egy ferencvárosi be

A négy tagú hátsó alakzat esetében 75%-os egyetértés mutatkozott olvasóink és szerkesztőségünk között. A legkevesebben azok voltak, akiknél a nyár óta a Ferencvárost erősítő Ibrahim Cissé nem került be. A francia védő kimagasló képességeit és teljesítményét már év közben is részletesen elemeztük. Tekintve, hogy mindezt fontos gólokkal is megfejelte a Nyíregyháza elleni kupaelődöntőn és a firenzei Ekl-csoportmeccsen, aligha meglepő, hogy teljes konszenzus övezi álomcsapat béli tagságát.

Bár a kupagyőztes és bajnoki ezüstérmes Paks esetében inkább a csapatmunka, sem mint az egyéniségek álltak a fókuszban, egy ilyen sikeres szezon után törvényszerű volt, hogy a tolnai együttes is delegál majd játékost a dreamteambe. Cissé párja középen így Szabó János lett. A tar bekk nemcsak minket olvasóinkat is meggyőzte: 2109 NB I-es játékperce során 4 gólt is bedobott a közösbe, 42%-os beadási pontosságának hála pedig nem csak középen, de a pálya szélén is hozzátett csapatához.

A balhátvéd posztján szintén egy húron pendültünk az NB1.hu olvasóival. A komoly sérülésből visszatérő Nagy Zsolt szezonja nehezen indult, mostanra azonban a válogatottban is visszanyerte szerepét, tavasza pedig egészen elképesztő volt a bajnokságban. Legtöbbször egy sorral feljebb, balszélsőként játszott a Puskás Akadémiában, amit meg is hálált: összesen 11 góllal és 5 assziszttal járult hozzá az együttes bronzérméhez.

Az egyetlen eltérés a jobbhátvéd pozíciójában jelentkezett. Amíg mi a feljutóként erős középcsapatnak bizonyuló DVTK-ban végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Gera Dánielnek szavaztunk bizalmat, addig olvasóink másként döntöttek. Náluk az a Cebrail Makreckis nyert, aki bár középpályásként érkezett az FTC-hez, egy fantasztikus ősszel bizonyította, hogy remek jobbhátvéd is egyben. Tavasza  kevésbé volt sziporkázó, ugyanakkor a nagy képet nézve valóban hasonló hatással volt csapata játékára, mint az általunk válaszott Gera.

75%-os Fradi-uralom a középpályán

Szintén 3/4 lett a találati arány a középpályán, ahol szerkesztőségünk esetében is Fradi-túlsúly volt, olvasóink pedig ezt növelték. Mohammed Abu Fani jelenléte talán a legkisebb meglepetés. Az izraeli játékos egy éve érkezett Magyarországra, ahol a bajnokság legjobb előkészítőjének bizonyult, esetleges távozásáról pedig már hetek óta szó van a sajtóban. Amennyiben ez megvalósul, az FTC minden bizonnyal komoly nyereséggel adhatja tovább.

Párja a tengelyben az a Tobias Christensen, akinek Fehérvárra érkezése óta kevesen kérdőjelezték meg képességeit. Az ugyanakkor bizonyos, hogy korábban nem tudott olyan hatással lenni csapata játékára, mint Kalmár Zsolt kiesése után. A Vidi karmesterének helyébe lép norvég progresszióban és előkészítésekben is jeleskedett, hab a tortán, hogy fontos gólokat is szerzett. Bár több jó egyéni teljesítmény akadt az idei Fehérvárban, Christensen még ezek közül is kiemelkedik.

Szintén potenciális távozóként beszélhetünk az FTC braziljáról, Marquinhosról, aki a szerkesztőségi és olvasói szavazatok alapján is betonbiztos tagja volt az álomcsapatnak. Az apró termetű szélső a fejpárbajokat kivéve szinte minden mutatóban nagyszerű teljesítményt hozott. Termékenységét tekintve 7 góllal és ugyanennyi assziszttal zárt, előbbit ráadásul mindössze 4,77-es xG-re lőtte.

Ismét a különbözeti pontot hagytuk a végére. Amíg nálunk a Kecskemét vezére, Horváth Krisztofer volt az utolsó láncszem a középpályán, addig az olvasók a ferencvárosi Kristoffer Zachariassent preferálták. A norvég idén is kihagyhatatlan volt a Fradiból, a csapat játékában betöltött szerepe nehezen megkérdőjelezhető, a kapu előtt azonban idén pazarló volt: 9,02-es xG-ből csupán 6 gólt faragott ki.

A két legjobb gólvágó a csatársorban

A támadósort akár el is rendezhetnénk annyival, hogy mind mi, mind pedig olvasóink fogták a góllövőlista első két helyezettjét, és úgy vágták be őket az álomtizenegybe, hogy csak úgy zengett. Ennél azonban Varga Barnabás és Antonio Mance teljesítménye is több szót érdemel.

Félévkor a magyar válogatott csatár mellett még Kenan Kodro és Stefan Drazsics vitte a prímet az NB I-ben csatárfronton. A tavaszra azonban ez megváltozott. Drazsics elhalkult, Kodro pedig a Fradiba igazolt, ahol egyelőre nem igazán találta meg számításait. Bár szerzett gólokat, leigazolásának elsődleges oka és célja, a két csatáros rendszer használata azonban akadozott Sztankovics gépezetében.

Varga Barnabás 20 góllal lett gólkirály, s bár sérüléseitől eltekintve egyenletes eloszlással rugdosta a gólokat, idén inkább a támadásépítésben betöltött szerepe volt extra, sem mint a befejezései. Helyzetkihasználását illetően szó nem érheti a ház elejét, ugyanakkor a 19,95-os xG-re lőtt 20 találat nem több, mint jó.

Zalaegerszegi kollégája öttel kevesebb gólnál állt meg, ugyanakkor nem egyszer vezette egyszemélyes hadseregként a ZTE támadásait. A jelen állás szerint minden bizonnyal távozó Antonio Mance közelről, távolról, lábbal és fejjel is végig veszélyes volt. A zalaiak remek tavaszában elévülhetetlen érdemeket szerzett 13,52-os xG-re lőtt 15 találatával

 

 

 

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC