nb1.hu

Az NB I két legnagyobb hatású kapusa az Eb-részvételért is hajt

Mindkét hálóőr alaposan felülteljesített az ősszel az NB I-ben, nem kevés pontot hozva ezzel csapataiknak. Egyikük eddig kerettagságig jutott, másikuk már be is mutatkozhatott a magyar válogatottban. A nyári Eb-re bizonyára mindketten szívesen utaznának, a poszton viszont csak egy hely kiadó.

Az OTP Bank Liga őszi dobogója nem úgy fest, ahogyan arra az első fordulók után sokan számítottak. A Ferencváros lemaradt az őszi elsőségről, amely a Paksé lett, a Fehérvár harmadik helye pedig szintén nyugodtan nevezhető meglepetésnek. Utóbbi két csapat bizony felül is teljesíti azt a pontszámot, amelyet a számaik „előírnak”.

A tolnaiak 26,5 várható pontra 34, míg a fehérváriak 23,1-es xP-re 30 egységet gyűjtöttek, ami a liga két legnagyobb felülteljesítése. Hiába van a futballban végtelen sok változó, amely arra való, hogy a végkifejlet eltérjen a valószínűségektől, ezek már vannak akkora kilengések, hogy érdemes legyen kiváltó oko(ka)t keresni mögöttük.

A két együttes esetében a válasz eltérő, de azért akad metszéspont. A Paks támadósora egy hangyányival múlja felül az elvárható hatékonyságot: 31,22-os xG-re 32 gólt lőttek. A Vidié ellenben ebben (is) a legnagyobb pozitív kilengés: 36 lőtt góljuk majdnem héttel több a várhatónál (29,05). Ami viszont közös a két csapatban, az a várhatónál jóval kevesebb kapott gól. Ebben az írásban ezzel foglalkozunk, hiszen mindkét védelmet olyan kapus irányítja, akik felbukkantak a közelmúltban a válogatott keretében, és ebből adódóan joggal reménykednek abban, hogy nyáron ott lehetnek az Európa-bajnokságon.

Tóth Balázs (xGA: 23,02, kapott gólok: 16)

Tóth Balázs
(Fotó: fehervarfc.hu)

Tóth Balázst már a bajnokság kezdete után, augusztus 9-én vette kölcsön a Puskás Akadémiától a Fehérvár, amelynek nyáron opciós joga is lesz a kapus végleges megvásárlására. Ez és Kalmár Zsolt leigazolása fordulópont volt a Vidinél, a csapat a tavalyi szezonjához hasonló kezdés után elindult felfelé.

Ebben pedig a már említett hatékony helyzetkihasználás mellett a védelemnek is komoly érdemei vannak. A Tóth Balázs vezette hátsó alakzat (tehát Kovács Dániel meccseit nem számítjuk) 20,47 várható gól mellett ugyanis mindössze 14-szer kapitulált. Mivel Tóthnak volt egy meccse a Puskásnál is, a továbbiakban már ezt beleszámítva nyálazzuk át a hálóőr őszi mutatóit.

Tóth minden bajnokit figyelembe véve 23,02-os xGA-ra szedett be 16 gólt, ami 7,02-os felülteljesítés. Ehhez hasonlót is csak a cikk másik alanya, Szappanos Péter tudott felmutatni. De ennyit ő sem, Tóth tehát ebben a liga legjobbja volt az ősz folyamán. Kilencven percenként átlagosan 4,69 kapura lövéssel kellett megbirkóznia, amelyekből 3,66-ot ki is védett. A legtöbb munkája a a csapat debreceni, vesztes meccse során akadt: a 3-1-re végződő összecsapáson nyolcszor védett.

Ami a passzmutatóit illeti, rövid átadások során hozza a kapusoktól elvárt biztonságot. Meccsenkénti 9,5 kísérletét 97,3%-os arányban koronázza siker. Hosszabb passzok esetén értelemszerűen csökken a pontossága. 8,47 ilyen átadása van meccsenként, ezeknek 68,2%-a sikeres.

Szappanos Péter (xGA: 25,43, kapott gólok: 19)

Szappanos Péter
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szappanos – bár klubot nem váltott – szintén nem védte maradéktalanul végig az őszt: Bognár György olykor a fiatalszabályra hivatkozva padoztatta. Abból azonban a tréner sem csinált titkot, hogy kapusa az egyik legfontosabb húzóembere csapatának.

Úgy kapott 19 gólt, hogy az ellenfeleknek 25,43-ra elég helyzete volt, vagyis (persze a védelem segítségével) 6,43 találattól mentette meg csapatát. Ez Tóthé után a második legkiugróbb érték ebben a mutatóban. Viszonyításképpen: a rangsor harmadikja 1,65-dal a Fradi második számú kapusa, Varga Ádám, aki a derbin mutatott parádéjával nevezett be a képzeletbeli bronzéremre.

Szappanos átlagosan valamivel kevesebb lövést kap, mint Tóth, és kísértetiesen hasonló arányban védi is ezeket. Meccsenként 4,43 kísérletből 3,36-ot fog, ami 75,8%-os védési hatékonyság. Tóth Balázs 76%-os mutatójához képest a lemaradása tehát elenyésző. A paksi kapus legmozgalmasabb meccse szintén a Debrecen ellen volt: az 1-0-s vereség alkalmával kilencszer hárított, közte nem egy komoly bravúrral.

Passzmutatóin tetten érhető a Paks direkt játékstílusa, Szappanos teljesítményére viszont nem nyomja rá bélyegét ez a – jelen kontextusban – nehezítő körülmény. Meccsenkénti 10,6 hosszú passzának 70,9%-a sikeres, azaz többet és pontosabban passzol hosszan mint Tóth. Bognár György keze alatt persze ezt lehet is gyakorolni.

Rövid átadásokban (4,04/meccs) mutatott 93,1%-os mutatója elmaradt Tóthétól, egy bizonyos adat ugyanakkor igencsak elismerően szól Szappanosról. Progresszív passzpontossága 89,73%-os, ami a harmadik legjobb a ligában. Ez a mutató tipikusan a hátul játszóknak áll, hiszen minél több terület van előtted, annál több lehetőséged van érdemi előrehaladást eredményező passzt kiosztani. „Cserébe” saját térfélen 30 méteres hosszúságtól progresszív egy passz. Azaz ahogy túl, úgy alul sem szabad értékelni Szappanos e téren mutatott precizitását.

Tavasszal az Eb-kerettagság is tét számukra

A magyar válogatott játékában fontos alappillér egy olyan hálóőr, aki nem illetődik meg, ha közre kell működnie a labdakihozatalokban. E téren komoly hiányosságai egyik említett kapusnak sincsenek, Szappanosban pedig némi extra is lappang. Ennél a játékelemnél ugyanakkor semmiképp sem szabad elfelejteni, hogy az NB I nincs egy Eb-csoportkör szintjén. Tóth és Szappanos itthoni jó teljesítménye tehát önmagában nem garancia arra, hogy ezt egy válogatott tornán is hasonló szinten tudják művelni.

Meg kell említeni az eddig válogatott kerettagságig jutó Demjén Patrikot is, aki szintén az Eb-kerettagságért küzd. Noha ő nem hozott ilyen jó védési mutatókat, figyelembe kell venni, hogy egy újonc csapat kapuját őrzi. A felcsúti Markek mellett egyébként éppen ő, Tóth és Szappanos tudott öt meccset is kapott gól nélkül lehozni az NB I-ben.

Demjén Patrik 26,44-os xGA-ra kapott 28 gólt az őszi bajnokikon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ha Tóth és Szappanos a tavasz folyamán fenntartja őszi formáját, akkor viszont alaposan feladják a leckét az MTK kapusának. A százéves átlag ellenben nem azt mutatja, hogy az ilyen szembeötlő felülteljesítések könnyen fenntarthatók lennének egy szezonon át. Az esély viszont megvan rá, Szappanos és Tóth pedig bizonyára megpróbál majd élni vele, ahogyan Demjén is ott lohol majd a nyakukban.

Soha nem kívánnánk olyat Marco Rossinak, hogy fájjon a feje, de ha a harmadik számú kapus személye miatt mégis megtörténik, abban nem lesz nehéz megtalálni a pozitívumot. Dibusz Dénes és lipcsei háttérbe szorulása ellenére Gulácsi Péter helye is biztos a keretben, a harmadik számú kapus szerepéért azonban éles lesz a verseny.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC