nb1.hu

A nyár egyik legjobb NB I-es igazolása jóval több egy masszív védőnél

Nagyító alatt: Ibrahim Cissé

Bár a Ferencváros ősze a Konferencialiga-továbbjutással együtt sem sikerült tökéletesre, a klub nyári átigazolási tevékenysége sok dicséretet kap. Az érkezők névsora ezúttal is hosszú, sokkal a beváltaké sem rövidebb. Közülük az egyik legkevesebb rivaldafényt Ibrahim Cissé kapja. Az ő munkája kevésbé látványos, mint Vargáé vagy Abu Fanié, cserébe a bajnokság egyik, ha nem a legjobb belső védője.

A francia játékos júniusban írt alá a zöld-fehérekhez, szerződése lejártával ingyen érkezett a francia másodosztályból kis híján feljutó Caen csapatától. A Klaksvík elleni odavágón rögtön be is mutatkozott, a kínos emlékű, 0-3-as visszavágót a padon töltötte. Minden sorozatot figyelembe véve 25 meccse volt, a bajnokságban 1078 percet kapott, az Európa-konferencialiga csoportkörében pedig csak a genki második félidőt hagyta ki kisebb sérülés miatt.

Nem csoda, hogy szolgálataira nagy az igény, teljesítménye ugyanis a legjobbak között van az OTP Bank Ligában. Védekező párharcait 83,06%-ban nyeri, vagyis durván minden hatodikat veszti el, ami elsöprő hatékonyság. A mutatóban az előnye is tetemes: 78,95%-kal klub- és ősz óta poszttársa, Henry Wingo a második.

Cissé párharca Luke Montebellóval a máltai Hamrun elleni Ekl-selejtezőben (Fotó: Szirtesi László/Getty Images)

A 185 centis bekk a levegőben már nem ilyen egyedülálló, de még mindig meggyőző számokat hoz. Fejpárbajainak 64,44%-át vívja meg sikerrel, ami a nyolcadik legjobb arány a bajnokságban, az első hétből pedig csak ketten nem magasabbak nála. E téren az NB I-ben egyébként 69,23%-kal az újpesti Tim Hall viszi a prímet.

A szenegáli útlevéllel is rendelkező védő emellett a labdajáratásban is jól használható. Passzpontosságban a sok biztonságos, rövid átadás miatt hagyományosan a belső védők nyerik a rangsorokat, jellemzően az adott ligát domináló csapatból. Cissé itt szerzett „ezüstérmét” túlértékelni így nem kell, az viszont kétségtelen, hogy e téren is hozza az elvárhatót, A francia 91,8%-os mutatóját a fentebb leírt átlagba illeszkedő módon csak csapattársa, Myenty Abena múlja felül (94,39%).

Hozzáadott értéke több a puszta masszivitásnál

A fentebbiek arról tanúskodnak, hogy Cissé jó igazolás volt, az NB I legjobb csapatában posztján a liga egyik legjobb teljesítményét nyújtja. Legnagyobb hozzáadott értéke viszont viszont abban a játékosprofilban rejlik, amelyet különleges fizikuma tesz teljessé.

185 centis magassága megüti posztjának elvárásait, testfelépítéséről viszont nem a konditerem vagy a ketrecharc jut eszünkbe. Izomzatában inkább a rugyanyosság dominál, sem mint a tömeg, ami cserébe gyorsaságot és fordulékonyságot kölcsönöz neki. Ez teszi lehetővé számára azt az agresszív játékstílust, amivel újat tud adni csapatának.

Védekezés közben többször merészkedik előre, mivel sebességének és agilitásának köszönhetően a labdát kapunak háttal kapó ellenfél vak oldaláról gyorsan ott tud teremni annak közvetlen közelében. Ugyanezen erényeinek hála pedig ha az első közbeavatkozás nem sikerül, még mindig van reménytelen számára utolérni a támadást egy másodikért.

A DVTK középpályása egy hátulról előre emelt labda átvételére készül, az ekkor még messze lévő Cissé nagy lendülettel indul meg az ellenfél térfelére
A következő pillanatban már a labdát átvevő játékos nyakán van, készen a párharcra

Ez egy átlagos belső védőhöz képest jelentős erény, amely egyúttal azt is lehetővé teszi csapata számára, hogy „előre védekezzen”. A nyáron távozó Mats Knoesterrel, vagy a jelenleg is Fradi-játékos Myenty Abenával ez nem (volt) ilyen szinten kivitelezhető. Ők ugyanis lassabb, kevésbé fordulékony bekkek, akikre jóval nagyobb veszélyt jelentenek a kontratámadások és az ellenfél által magasan megszerzett labdák.

Cissé földön megvívott párharcainak hőtérképe az NB I őszi szezonjában
Összehasonlításképpen az azonos poszton, de más szerepkörben futballozó csapattárs, Myenty Abena hasonló párharcai

Még ha nem is egyedüli sikerkovács Cissé, ez a hozzáadott érték meg is jelenik a Fradi játékában. Az FTC az NB I-ben átlagosan 7,32 passzt enged az ellenfeleinek, mielőtt megpróbálna közbelépni. Ennél alacsonyabb PPDA-mutatót az utóbbi években nem produkált az együttes. Ennél agresszívebben egy csapat sem támad le a ligában, ami persze nagyban köszönhető a felfelé kilógó keretminőségnek is.

A Fradi az ellenfél labdabirtoklása során percenként 6,7 védekező akciót kísérel meg, amivel szintén első. Ez persze nem új keletű, a zöld-fehérek hosszú évek óta dominálják ezeket a mutatókat, és a néhány tizedes fejlődések láttán sem kell hatalmas dolgokra gondolni. Cissé hozzáadott értéke legfőképp az, hogy ezt a játékstílust a csapat – fentebbi erősségei okán – kevesebb kockázattal, vagyis magasabb nívón játszhatja.

Ami pedig a labdás mutatókat (pl. passzok, labdavezetés) illeti, a Ferencváros védői közül a legtöbben Samy Mmaee jár élen. Cissé viszont szintén erős ezekben, képes a megindulásokra, labdavesztés esetén a gyors visszarendeződésre, közbelépésre. Vagyis az FTC elmondhatja magáról, hogy a labdakihozatalokért elsődlegesen felelős belső védőjének párja közel azonos szinten tud részt venni az építkezésben, mint partnere. Ez főleg az olyan meccseken szemmel látható előrelépés mondjuk Knoesterhez képest, amelyeken a Fradi magasra tolt védővonallal dominálja a meccset, tehát szinte az összes bajnokin.

Cissé sikeres labdavezetései az őszi bajnokikon

Mindez persze borulhat, ha a Samy Mmaee távozásával kapcsolatos hírek igazolást nyernek. Iszmail Aaneba és Myenty Abena ugyanis hiába kiemelkedő védők az NB I szintjén, profiljuk nem illeszkedik az imént említett feladatkörökbe. Amennyiben a marokkói klubot vált, a Fradi scoutingrészlegének újra fel lesz adva a lecke, hogy reprodukálja a Cissé-transzfer jelentette sikert.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC