nb1.hu

Védők, kapusok és két 30 fölötti középpályás a legtöbbet játszók közt

Az NB I 2023/24-es idényének top10 legtöbb játékpercét hozó labdarúgója közül két 26 éves kapus a legifjabb.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az idény vége teret enged a különböző best-ofoknak és toplistáknak. Mi a játékpercekkel kezdünk: azon játékosokat vesszük számba, akik a leginkább kihagyhatatlanok voltak csapataikból a 2023/24-es szezon során. Jellemző módon a listát a védők és a kapusok dominálják, hiszen míg elöl a variációs lehetőségekre, addig hátul általában az állandóságra esküsznek az edzők.

A játékpercekről szóló adatok tartalmazzák az egyes bajnoki mérkőzéseken lejátszott hosszabbításokat. A listára három MTK-játékos mellett két-két kecskeméti és paksi, valamint egy-egy fehérvári, debreceni és felcsúti futballista fért fel.

Három belső védő a dobogón

A lista Kecskeméten indul, méghozzá Belényesi Csabával, aki az idény összes lehetséges játékpercét a pályán töltötte. Az NB I-ben 3258 percet futballozott, de végigjátszotta a Riga elleni Ekl-párharcot és csapata mind a négy kupamérkőzését is.

Ezalatt nem is tétlenkedett: a bajnokságban neki volt az idényben a legtöbb megelőző szerelése (251) és a legtöbb lövést is ő blokkolta (35). Védekező párharcainak 72,5%-át nyerte, ami a 11. legjobb ligában, saját tizenhatosán belül pedig 61%-át vitte el a fejpárbajoknak (6.).

Belényesi (balra) a KTE első számú őrtornya volt a szezonban (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Csak a játékvezetők által megítélt hosszabbítások miatt szorult a második helyre a felcsúti Patrizio Stronati, hiszen ő is minden találkozót végigjátszott. 3238 NB I-es perce mellett két Magyar Kupa- és egy magyarok elleni cseh válogatott meccset is az elejétől a végéig a pályán töltött.

Megelőző szerelésekben (183) és megvívott fejpárbajokban (228) egyaránt az ötödik legjobb a ligában, míg utóbbi téren hatékonyságban (64,5%) is odafér a hatodik helyre. Az ő és Belényesi esetében már az is bravúr, hogy ezen a poszton nem gyűlt össze a szezonban az öt sárga lapjuk, vagyis eltiltás miatt sem kellett őket nélkülözniük edzőiknek.

Erre azért hívtuk föl a figyelmet, mert a paksi Kinyik Ákost éppen ez választotta el a makuláltlan szezontól. Ő 9 sárgát gyűjtött a bajnokságban, az első öt miatt mulasztott is egy mérkőzést, így „csak” 3139 percig jutott. A kupában is csak egyszer nem nevezték, a maradék öt (ebből négy hosszabbításos!) mérkőzést végigjátszotta a sorozatot megnyerő csapatban.

Megelőző szerelésekben (197) és megvívott védekező párharcokban (256) a harmadik legjobb volt, bár utóbbinál hatékonysága (68%) csak a harmincadik a bajnokságban. Lapgyűjtés terén ugyanakkor van hova javulnia (vagy épp romlania?), kilenc figyelmeztetésével pont befér abban a műfajban a top10-be.

 

Az efféle listák „potyautasai”, a kapusok

Listánkat most picit megkavarjuk: eddig az elért játékpercek rangsora alapján haladtunk, most viszont posztra szűrünk, hiszen négy kapus is van a top10-ben. A 4. helyen a kecskeméti Varga Bence (3060 perc) futott be, míg a 7-9. helyet szintén három hálóőr vitte el a fehérvári Tóth Balázs (2962), az MTK-s Demjén Patrik (2944) és a debreceni Megyeri Balázs (2941) személyeiben. A 31 meccset védő KTE-kapust kivéve mindannyian 30 meccsen álltak a vonalon.

Aligha véletlen, hogy valamennyien ott vannak abban az öt kapusban, akik a legtöbb lövéssel néztek szembe. Demjént 165, Tóthot 156, Megyerit 127, míg Vargát 124 alkalommal tornáztatták meg. Ez kapott góljaikon is meglátszik: Demjén 54, Varga 43, Megyeri pedig 42 esetben kapitulált, amivel fel is soroltuk a „verseny dobogósait”.

A legfoglalkoztatottabb kapusok közül csak ketten kaptak kevesebb gólt, mint a várható kapott góljaik száma. Varga Bence 45,25 xGA-ra csak 43-at, Tóth Balázst pedig nem ok nélkül hagytuk a végére, csattanónak.

Tóth Balázs szárnyalása Marco Rossi figyelmét sem kerülte el

A Fehérvár játékosának kapujára 42,5 várható gólnyi helyzet zúdult az idény során. Az egész szezonban kiemelkedő formában védő Tóth azonban mindebből csak 32 gólt kapott, ami egészen pazar felülteljesítés. (Ebből fél gólnyit még éppen a Vidi ellen, a Puskás játékosaként hozott össze az idény elején.) +10,5-ös mérlegét még a vele egy lapon emlegetett, de Rossi által preferáltabb, egyébként szintén remek szezont záró Szappanos Péter (+6,25) is alig tudja megközelíteni.

A kor csak egy szám: két harmincas középpályás is a legkevesebbet pihenők között

Akik még tudják követni a rangsort, azok emlékeznek, hogy a lista 5. és 6. helyét foghíjasan hagytuk. (Nyugalom, a végén a játékpercek szerinti sort is megmutatjuk egyben.) Előbbin az MTK védője, Hej Viktor végzett, aki remek érzékkel igazolt Kisvárdáról a Hungária körútra.

A szabolcsiaktól alapemberként távozott, tavaly 2739 percet kapott a bajnokságban, idén ezt még növelni is tudta. Horváth Dávid szintén bízott benne, 2984 játékpercéhez mind a 32 bajnokiján hozzátett. Egyről eltiltás miatt hiányzott, hiszen Kinyikhez hasonlóan ő is 9 lapot kapott az idényben.

A 6. helyre a Paks soktüdejű középpályása, a 30 éves Papp Kristóf futott be. A Bognár György rohanós futballjában egészen hatékonyan működő Papp 2980 percet játszott az NB I-ben. Azért nehezen okolható, hogy a középpálya tengelyében egy átmenetekben rendre gazdag meccseket játszó csapatban hat sárgájával egy eltilásra valót összegyűjtött.

A védekezés mellett olykor a támadáshoz is hozzátett: öt bajnoki kanadai pontja jó, de nem extra, ugyanakkor a győztes kupadöntő legfontosabb, a vezető gólját szerezte a ráadás során.

Paks - Ferencváros Magyar Kupa-döntő, fotó: Farkas Zsolt Papp Kristóf
Papp Kristóf fejese vezetést ért a hosszabbításban a Fradi ellen (Fotó: Farkas Zsolt)

A rangsor 10. helyére egy olyan játékos futott be, akire egy ilyen listán talán kevesen számítottak. A 33 éves Bognár Istvánról nem volt badarság azt feltételezni, hogy játéktudására és irányítókészségére szüksége van az újonc MTK-nak, ugyanakkor életkora miatt nem ő lesz a legnélkülözhetetlenebb tagja a gárdának.

Nos, utóbbi szó szerint értelmezve igaz, hiszen Hej és Demjént megelőzték, ellenben az MTK támadójátékának idén nem volt meghatározóbb tagja a 2933 percig jutó Bognárnál. Csapata legeredményesebb játékosa lett 9 góljával, ami mellé 6 asszisztot is odarakott.

Bognár István csapata 43 találatának több mint harmadában volt közvetlenül érintett (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A xG-modellek alapján lövés vagy előkészítés útján összesen 12,6 xG fűződik a nevéhez, ami a 11. legtöbb a bajnokságban. Azt, hogy ebből 15 kanadai pont született, inkább magának köszönheti, mint az általa kiszolgáltaknak: 2,4-es felülteljesítése ugyanis a 6,11-os xG-jére lőtt 9 góljában keresendő.

Rutin, meg az évek, de hol vannak a fiatalok?

Egy adott bajnokságban a legtöbb játékpercet teljesítő futballisták rendre olyanok, akik saját csapatukban nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Van abban valami megbocsátható törvényszerűség, hogy ezek általában pályájuk derekán járó, tapasztalt játékosok, szakmai értelemben kész labdarúgók.

Nehéz azonban nem észrevenni azt, hogy jelen rangsor két legfiatalabb tagja az egyaránt 26 éves Demjén Patrik és Tóth Balázs. Ők ráadásul kapusok, vagyis a mezőnyjátékosok között az 1996 februári születésű Hej Viktor a tejfelesszájú a maga 28 évével. Elgondolkodtató.

Ha a fiatal játékos felső küszöbét magyaros türelemmel és jóindulattal 22 évnél húzzuk meg, akkor a 12. helyen érkező Kata Mihály (2902 perc) és a 20. helyen végző Horváth Krisztofer (2774) említendő.

Horváth Krisztofer Kecskeméti TE
Horváth Krisztofer 11 gólt és 5 gólpasszt adott bele a sima bennmaradást érő kecskeméti közösbe (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A 21 évnél nem idősebbek körében az újpesti Peter Ambrose nyer (2265 perc), míg a magyarok közül Kovács Marcell (Kisvárda, 1859 perc), Baranyai Nimród (DVSC, 1750), Pécsi Ármin (PAFC, 1554) és Kovács Mátyás (MTK, 1522) jutott 1500 perc fölé. Ami, azt illeti, már Ambrose is hat órányi játékidővel marad le a top30-ról. Ez egy olyan bajnokságban, amelyből a tehetséges fiataloknak magasabb szintre kellene dobbantania, ligaszinten nagyon kevés.

És akkor az ígért lista:

1, Belényesi Csaba (Kecskeméti TE) 3258 perc
2. Patrizio Stronati (Puskás Akadémia FC) 3238 perc
3, Kinyik Ákos (Paksi FC) 3139 perc
4, Varga Bence (Kecskeméti TE) 3060 perc
5, Hej Viktor (MTK) 2984 perc
6, Papp Kristóf (Paksi FC) 2980 perc
7, Tóth Balázs (Fehérvár FC) 2962 perc
8, Demjén Patrik (MTK) 2944 perc
9, Megyeri Balázs (DVSC) 2941 perc
10, Bognár István (MTK) 2933 perc

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC