nb1.hu

Az MTK saját fegyverét is a fővárosiak ellen fordíthatja a Kecskemét

Szemtől szemben: MTK Budapest-Kecskeméti TE

Komoly fejtörést okozhat Horváth Dávidnak, hogy a Kecskemét eddig épp ott volt a legveszélyesebb, ahol az MTK támadáskor rést nyit a pajzsán.

A tavalyi NB II második helyezettje fogadja a három szezonnal ezelőtt a harmad-, utána a másod-, majd legutóbb az elsőosztályban ezüstérmet szerző csapatot. Egyszerűbben: a Kecskemét lesz az MTK vendége az OTP Bank Liga 4. fordulójában.

A fővárosiak első győzelmükre hajtanak, mivel eddig három forduló alatt csak két döntetlenre futotta az erejükből. A KTE ezzel szemben hibátlan, hiszen mindkét meccsét meg tudta nyerni.

Balra aszimetrikus MTK

Mint azt felvezető interjúnkban a csapat kapusa, Demjén Patrik is említette, az MTK bevallása szerint egy rövid passzos, kombinatív játékban gondolkozik. Az építkezéshez többségében a pálya bal oldalát használják, az NB I egyik leginkább támadó szellemű szárnyvédője, Nemanja Antonov képességeire (is) alapozva.

Az MTK várható gólveszélyt eredményező megmozdulásainak (xT) hőtérképe

Mint látható, a csapat a jobb oldali félterületben is aktív jelenlétet mutat, ugyanakkor ha megvizsgáljuk kulcspasszaikat, kijön, hogy ott már kevesebb helyzetet tudnak kialakítani.

Az MTK jellemző kulcspasszai

Labdabirtoklás esetén a tempót az MTK védői és belső középpályásai diktálják, ugyanakkor az ellenfél megbontása többségében a szerb játékos vezette balszárny feladata. Függetlenül attól, hogy eddig ez egyszer sem ért győzelmet, a koncepció koránt sem logikátlan Horváth Dávidtól, hiszen Antonov előrejátékban hasznos képességei – posztjához mérten – kiugróak.

Az MTK játékosainak támadó szerepvállalása az xT-modell alapján

Az ára viszont ennek is megvan, védekezésben már jóval kevésbé szemrevaló a játéka, ez pedig gyakori felfutásaival kiegészülve sokszor ad feladatot a mögötte, bal oldali belső védőben játszó társnak. Nem meglepő módon az ellenfelek gólveszélyhez vezető megmozdulásainak nagy része éppen az MTK védelmének bal oldalán született.

Az MTK eddigi ellenfeleinek összesített várható gólveszély hőtérképe

Ez a fegyver márpedig nagyon könnyen sülhet el visszafelé a Kecskemét ellen.

Egybeeshet az MTK gyenge pontja a KTE erősségével

Ha ugyanis megnézzük a KTE veszélyteremtéseit ábrázoló hőtérképet, akkor éppen az MTK-éval ellentétes látvány tárul elénk. A liláknak első két meccsükön rendre a jobbszárny hozta az áttörést az akciókban, köszönhetően főként a remekül játszó Nagy Krisztián-Májer Milán duónak.

A Kecskemét xT-hőtérképe

Ha pedig ezt összefésülnénk az eggyel fentebbi, az MTK sebezhetőségét bemutató ábrával, akkor bizony egy az MTK számára nagyon csúnyán vöröslő foltot kapnánk a balbekk helyén. Ez egy rettentő kellemetlen dilemma lesz Horváth Dávid számára: ha lejjebb csavar Antonov támadásának intenzitásából, akkor a csapat támadópotenciáljának kárára teszi ezt, ha viszont nem, akkor – a hőtérképek világában szó szerint – vörös szőnyeget terít a kecskeméti kontrák elé.

A KTE ráadásul bizonyította már azt is, hogy nem feltétlen kell koppig végigszaladni a pályán egy ellentámadással. Új centerük, Pálinkás Gergő a Kisvárda ellen épp egy jobbról jövő mélységi beadásból szerezte első élvonalbeli gólját, és a többi beívelés nagy része is innen érkezett.

A KTE jellemző beadásai az eddigi bajnoki meccseken

Most, hogy már minden olvasónak olyan érzése van a hőtérképektől, mintha egy körhintán ülve nézne egy olcsóbb kaleidoszkópba, jöjjön a végére még egy. Ez azt hivatott ábrázolni, hogy az MTK vezetőedzőjének miért kell kétszer is meggondolnia, hogy mennyivel veszi védekezőbbre a csapat bal oldalát.

A Kecskemét ellenfeleinek összesített xT-hőtérképe

Pechjére ugyanis a Kecskemét eddig nem ott volt sebezhető(bb), ahol az MTK komolyabb támadóerőt tudott felmutatni. A fővárosiak jobb oldala ugyanis a félterületekben erős (ábra fentebb), ahonnan persze ugyanúgy lehetséges a bal oldali bekk mögé kerülni, de kevésbé „egyenes” úton.

Ahogy a klasszikus mondja: „azért csak módjával…”

Fontos leszögezni, hogy három, illetve két lejátszott meccs fényében minden adat, a fentebbiek különösképpen fenntartásokkal kezelendő. Ezek az összesítések ugyanis a kevés játékidő miatt mind kis elemszámú vizsgálatok eredményei: egyetlen konkrét esemény jóval nagyobb hányadát (azaz egy hőtérképen például jóval vörösebb foltot) képezi az összes eseménynek, mint fogja majd mondjuk tíz meccs után.

Például Pálinkás Gergő említett gólja, és az ahhoz vezető előzmények jelenleg 1-1 lövés, beadás, stb. abból a tizenegynéhányból, amelyet két meccsen összehozott a KTE. Több forduló után jobban lehet majd látni, hogy egy-egy kitűnően végigvitt támadás egyszeri eset, vagy jellemzője a csapatok játékának.

Éppen ezért mi sem könyveljük el előre a KTE győzelmét, pusztán szerettük volna felhívni a figyelmet egy szembetűnő dilemmára, amellyel a szezont nyeretlenül kezdő MTK trénere szembesülni fog a jó formában lévő Kecskemét ellen. Hogy hogyan dönt, és hogy az bejön-e, az csak szombaton derül ki.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC