nb1.hu

„A válogatottság a célom, a klubváltásom is ezt szolgálta” – interjú Demjén Patrikkal

Nyáron visszatért nevelőegyesületéhez, az élvonalba feljutó MTK-hoz Demjén Patrik. Az eddig válogatott kerettagságig jutó kapussal a szezonkezdetről, a váltásért feladott nemzetközi kupaszereplésről és a nehéznek ígérkező Kecskemét elleni meccsről is beszélgettünk.

Egy rövid nemzetközi kupaszereplést áldoztál fel azzal hogy Zalaegerszegről az MTK-hoz szerződtél. Most hogy látod, jó döntés volt?
Egy nemzetközi kupaporondon való szereplést mindig nehéz feláldozni, de úgy éreztem, szükségem van a váltásra. Új szintet szeretnék elérni, amihez olyan arcomat is meg kell mutatnom, amit eddig talán még nem láttak tőlem. Teljesen nem új számomra az MTK közege, hiszen itt nevelkedtem, de szerintem jót tett nekem a váltás. Magát a döntést viszont most még nem értékelném, hiszen nagyon rövid idő telt el, nem érdemes messze menő következtetéseket levonni ennyiből. A döntésemkor is hosszú távra terveztem, a lényeg, hogy folyamatosan jól teljesítsek. Van már meccsrutinom, van, amit már bizonyítottam, de úgy érzem, még sok dolgot kell megmutatnom magamból.

Egy majdnem kieső, de végül kupagyőztes csapatéból váltottál egy feljutó öltözőjére. E téren mekkora volt a váltás?
Zalaegerszegen abból a szempontból könnyű dolgom volt, hogy hamar otthonossá vált számomra a közeg, mondhatom, hogy mindenkivel jóban voltam, legalábbis én így éreztem ( – nevet). A kupagyőzelem egy nagy siker volt, ami összekovácsolta a brigádot, hiszen együtt, közös munkával értük el. Most viszont egy olyan csapatba jöttem, amelyben megvan egyszerre a rutin és a fiatalos lendület is. Jó hangulatú az öltöző, nemcsak nekem, szerintem a többi új érkezőnek és könnyen ment a beilleszkedés. Az ember akkor tud jól teljesíteni, ha jól érzi magát ott, ahol van, ez számomra most adott. Fontos feladatunk van, amit nem szabad elfelejteni, és minden héten kőkeményen meg kell dolgozni a pontokért.

Te a magad 25 évével hol vagy a hierarchiában a fiatalok és a rutinosak között?
Mondhatni, középen. Bár van már rutinom az élvonalban, de bőven van még mit tanulnom. Kapushoz mérten még fiatal vagyok, és már így is sok meccset játszottam, de még többet szeretnék elérni, sok rutint kell még megszereznem. A legfontosabb tapasztalatokat meccshelyzetben szerzi az ember, ilyenkor tanulsz meg nyomás alatt jól dönteni, és gyorsan a megfelelő megoldást választani. Számomra a legfontosabb most az, hogy ebben folyamatosan előre lépjek.

A válogatottság küszöbén álló kapus vagy: a kerettagság már összejött, a pályára lépés még nem. Milyen szempontok alapján dönt egy sportoló ebben a helyzetben egy klubváltáskor?
Egyértelműen a válogatottság a célom. Még nem vagyok azon a szinten, hogy a válogatottban első számú kapusként számoljanak velem, de ezt szeretném elérni. A klubváltásom is ezt a célt szolgálja, szerettem volna kimozdulni a komfortzónámból. Egy másik környezetben is szeretnék bizonyítani, megmutatni, hogy itt is ki tudom hozni magamból a legjobbat. Az Egerszegen mutatott magabiztosságomat szeretném átmenteni az MTK-hoz is, tovább fejleszteni az erősségeimet, és javítani azokon a játékelemeken, amikben még fejlődnöm kell.

Három meccsen 2 pont, 2 lőtt és 3 kapott gól. Csalódás vagy a realitás ez egy újonc együttes számára?
Abból a szempontból, hogy milyen meccseket játszottunk, és hogy több alkalmunk is volt, hogy lezárjuk az adott meccset, van bennünk némi csalódottság. Ha viszont a mutatott játékot és a kidolgozott helyzeteinket nézzük, akkor biztató a kép. Ha még egy kicsit pontosabbak tudunk lenni a kulcspillanatokban, akkor biztos vagyok benne, hogy a jó játék hamarosan át fog fordulni megnyert mérkőzésekbe. Az, hogy a Kisvárda ellen kapott gól nélkül hoztuk le a mérkőzést, egy fontos részsiker. Hátul kell megszereznünk a magabiztosságot, hogy utána elöl a helyzeteinkből jöhessenek a gólok. Ha ebben tudunk javulni, akkor elkezdünk majd meccseket nyerni.

Az eddig mutatott játékotok hol van ahhoz képest, amit a szezon elején megálmodtatok?
A munka sosincs kész, mindig van valami, amit lehetne még jobban csinálni. Akár a csapatvédekezés, akár a letámadás, rengeteg minden van, amiben keresni kell a fejlődés lehetőségét. Nincs még olyan aspektusa a játéknak, ami okot adna arra, hogy elégedetten hátradőljünk. A rövid passzos, kombinatív játékunk biztató, sokszor tudtunk a védelmek mögé kerülni, de még mindig nem elégszer. Hátul igyekszünk stabilak és zártak lenni, de fontos, hogy magasan is szerezzünk labdákat. Elöl még javulnunk kell, de a támadóinkban megvan a minőség: veszélyesek, jól lőnek, kreatívak, képesek váratlan megoldásokra. Biztos vagyok benne, hogy eljön majd a fordulópont, amikor megszerezzük azt a magabiztosságot, ami kell ahhoz, hogy éljünk a lehetőségeinkkel. Minden győzelemhez kelleni fog egy-egy kis plusz elöl és hátul is, azon dolgozunk, hogy ezt mihamarabb produkálni is tudjuk.

Milyen meccsre számítasz a Kecskemét ellen hétvégén?
Szinte egész héten rájuk készültünk, nagyon fontos meccs lesz, hiszen el kell kezdenünk gyűjteni a győzelmeket. Stabil csapat, jól küzdenek egymásért, biztos, hogy nagyon nehéz meccsünk lesz. Azt kell játszanunk, amit eddig, a helyzeteink meglesznek, hátul viszont még jobban kell koncentrálnunk, hiszen veszélyes ellenféllel lesz dolgunk.

Tavaly a KTE az élmezőnyben volt a lövésenkénti xG-mutatóban, azaz átlagosan jó minőségű lehetőségeket dolgoztak ki, és távolról is veszélyesek. Készülsz már a lövőikből?
Természetesen igen. Nem emelnék ki senkit, hiszen a Kecskemét egyik legnagyobb erőssége, hogy bárki veszélyes tud lenni közülük. Pontrúgásoknál a védőikre is oda kell figyelni, a csapatjátékuk pedig olyan összeszokott, hogy akcióból tényleg szinte bárki odakerülhet. Rám és a védelemre is komoly feladat vár, de ez igaz a csapat minden tagjára.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC