nb1.hu

„Szabó István akkor is ragaszkodott hozzám, amikor már senki”

Interjú Szuhodovszki Somával, a Kecskemét válogatott kerettag újoncával.

A legutóbbi ezüstérmes Kecskemétnek már három válogatott kerettag játékosa van. Az újonc Szuhodovszki Soma elmesélte, hogyan sikerült túltennie magát a sérülésein, és milyen lépéseket kellett megtennie, hogy az NB I egyik élcsapatának a kulcsjátékosa legyen.

Szalai Gábor megjósolta, hogy te is válogatott kerettag leszel. Ahogyan fogalmazott, megérdemelnéd, hogy te is ott legyél a Rossi-keretben a Kecskemétből.
Amikor láttam a cikket, beszéltünk róla, és jólesett, hogy úgy gondolta, megérdemlem.

Szerinted is érett már a válogatott meghívó?
Nem gondolkoztam ezen, csináltam a dolgom, próbáltam a legjobb formámat nyújtani, aztán reméltem, hogy egyszer eljön majd az a pillanat, hogy sikerül bekerülnöm. Szerencsére el is jött.

Milyen poszton, melyik játékos alternatívájaként számíthat rád Marco Rossi?
Mi is hasonló játékrendszerben futballozunk, mint a válogatott. Ezért úgy gondolom, (Callum) Styles vagy Nagy Ádi posztja az, amelyen bevethet a kapitány.

Marco Rossi mindig kiemeli, hogy nála mindenki csakis megérdemelten kerül be a keretbe. Ráadásul egy erős keretbe. Te hogy látod, mivel vívhattad ki a figyelmét?
Tavasszal kezdtem el olyan formában futballozni, ami figyelemre méltó volt, gólokat szereztem, gólpasszokat adtam. A csapat is jól szerepelt, szinte végig a második helyen voltunk, és végül ott is zártuk az idényt. Ha jól tudom, onnantól kezdve figyeltek.

Most, az őszi szezonban is jól kezdtem a bajnokságot, jöttek gólok, gólpasszom is volt, sajnos sérült is van a válogatottban ezen a poszton, de remélem, hogy én is tudok majd olyan teljesítményt nyújtani, amellyel bizonyítom, hogy megérdemeltem a meghívót.

Kívülről milyennek láttad ezt a válogatottat, amelybe az NB I-ből talán egyre nehezebb bekerülni a jó légiósok miatt?
A mester is úgy fogalmazott, hogy soha nem játszott még ennyi játékos topligában. Ezért tényleg nehéz bekerülni, és mindenkinek óriási megtiszteltetés, ha felhúzhatja a címeres mezt.

Korábban az MTK játékosa voltál, amely kölcsönadott Monorra, Tiszakécskére, Győrbe, de egyik helyen sem nyújtottál igazán figyelemre méltót. Minek köszönheted, hogy épp Kecskeméten tudtál kiteljesedni?
Több faktora is van, de egyet ki kell emelnem, ez pedig Szabó István vezetőedző személye. Ő akkor is ragaszkodott hozzám, amikor talán már senki, neki akkor is kellettem, és így kerültem Kecskemétre. Az ő vezetésével a szakmai stáb remek hangulatot, családias légkört teremtett a csapatnál. Mellette persze nagyon kemény munkát végzünk, ez pedig odáig fejlesztette a csapatot, hogy most három válogatottat tud adni a Kecskemét.

Hogyan motiválja Szabó István a játékosokat? Kívülről úgy tűnik, mintha mindenkiből a legtöbbet ki tudná hozni.
Sokat foglalkozik a csapattal, sokat beszél hozzánk, különféle történetekkel motivál minket. Rendre elmondja, hogy nem véletlenül kerültünk ide, és igenis meg tudjuk csinálni, amit eltervezünk.

Mi maximálisan bízunk benne, és ő is maximálisan bízik bennünk. Ezt mindenki érzi, a csapattársak egymás felé is óriási bizalommal vannak. Ez lehet a kulcsa a kecskeméti sikereknek.

Volt egy éved, amikor sokat voltál sérült. Erről az időszakról azt mondtad, mentálisan megerősödtél. Segített ebben valaki?
Voltak, akik tartották bennem a lelket és biztattak, hogy minden rendben lesz. Akkor Győrben voltam, szinte egész évben sérüléssel bajlódtam. Segített a korábbi menedzserem, a családom, de a győri második csapat edzői is végig támogattak, és hál’ istennek sikerült végül visszatérnem.

Tényleg érezted, hogy fejben erősebb lettél, mint előtte?
Abszolút, hiszen megtapasztaltam, milyen kemény meló visszaküzdeni magam oda, ahol a sérülés előtt voltam. De szerencsére olyan helyre kerültem, ahol megadták a bizalmat, és olyan munkát végeztünk, amely révén nemcsak az azelőtti, hanem annál sokkal magasabb szintre fel tudtam fejleszteni magam.

MTI-fotó: Ujvári Sándor

Tegyük fel, jövőre is sikerül a Konferencia-ligában indulnia a csapatnak. Mit tanultatok az idei, Riga elleni meccsekből, mi az, amit másképp tennétek?
Azt, hogy maximális koncentrációra van szükség minden percben. Az itthoni meccsen megszereztük a második gólt, majd kihagytunk egy percre, ezt rögtön megbosszulta egy góllal az ellenfél. De a rigai, idegenbeli meccsen is kétszer a hosszabbításban kaptunk gólt, ami elég bosszantó, egyúttal rendkívül tanulságos volt. A mérkőzés iramából is sokat tanulhattunk.

Idén a Kisvárda ellen lőtted az első gólod. Mennyire jellemzi az a gól a Kecskemét „soha fel nem adni” mentalitását? Az ellenfél kapusa kétszer is nagyot védett, majd Májer Milánt testtel ellökték a 16-oson belül, de visszaszerezte a labdát, legurította neked, és jött a bombagól.
Ezt kéri is tőlünk a mester, hogy ha el is veszítjük a labdát, mindenképp támadjunk vissza, és ne engedjük az ellenfelet kibontakozni, hanem próbáljuk minél hamarabb megfojtani őket. Milu nagyon agresszívan visszatámadott, nagyon szépen szerelt. Pont hozzám passzolta a labdát, én akkor már tudtam, hogy lőnöm kell, mert nagyon jó helyzetben voltam, és jól találtam el.

Hogy tetszett a HLSZ tavaly álomcsapata? A legjobb mezőnyjátékos kategóriában Dzsudzsák Balázst – meg Varga Barnabáson kívül az összes többi játékost – megelőzve a második lettél.
Jólesnek nagyon az ilyen visszajelzések, mert mutatják, hogy jó úton járok. Ezt szeretném folytatni, és remélem, még van tovább. Jó látni, hogy kiket előztem meg, hiszen pár éve még csak a tévéből néztem őket.

Milyen a kecskeméti futballisták élete. Összejártok, megismernek az utcán?
Összejárunk, van egy kisebb társaságunk, amellyel együtt ebédelünk, akár együtt nézzük a meccseket.

Ha bemegyünk a városba kávézni, néha felismernek, gratulálnak, biztatnak, hogy csak így tovább. Jó érzés.

Mennyire várod a válogatott társakkal való találkozást? Lesz éneklés? És ismerős arcok?
Nem tudom pontosan, mit kell csinálnom, de majd beavatnak, ha erre kerül a sor. Szoboszlai Dominikkal már fociztam együtt az MTK-ban, Kerkez Milossal Győrben, pár játékost ellenfélként ismerek. És vannak, akik most egyéb indokok miatt nem kerültek be, Schäfer Andris, aki sérült, Bolla Bendi, akinek még most rendeződtek a dolgai, most váltott klubot. Velük is együtt játszottam az MTK-ban, és persze ott lesznek a kecskeméti csapattársaim, Szalai Gábor és Horváth Krisztofer is.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC