nb1.hu

Így győzte meg Rossit a két éve még NB III-as védő

Egy hátvédtől reszkethetnek a hátvédek, Szalai Gábor ugyanis a legutóbbi tíz NB I-es meccsén öt gólt szerzett. Olvasóink őt választották a forduló hősének.

A kecskeméti Szalai Gábor remekül kezdte az új szezont, eddig 2 mérkőzés/2 gól a mérlege. Labdabiztos védőmunkájára és a támadásokat nagyban segítő, ráadásul gólerős játékára Marco Rossi és olvasóink is felfigyeltek. A szövetségi kapitány idén, egyszer már behívta a válogatottba, honlapunk látogatói pedig a harmadik forduló hősének választották a 23 éves játékost, aki győztes gólt szerzett a Fehérvár FC elleni bajnokin.

Az NB1.hu olvasói szerint te voltál az előző forduló legjobb játékosa. Meglepődtél?
Sokat jelent, hogy engem választottak, és természetesen nagyon örülök is az elismerésnek. De úgy érzem, ez inkább a csapat érdeme.

Ami tény, hogy két KTE-bajnoki után két gólod van. Ebből következik, hogy 33 meccs után 33 gólod lesz?
Biztos hogy nem, bár jól hangzik.

Nem is ez a fő feladatom, ugyanakkor extra, hogy két meccs után két gólnál járok. Sokkal inkább a győzelem a fontos, ha választanom kellene, utána jönne csak a gól utáni vágyam.

Persze, a csúcsot az jelenti, ha góllal járulok hozzá a diadalhoz.

Szabó István vezetőedző milyen utasításokkal küld pályára? Elvárja tőled, hogy a gólszerzésre is törekedj?
Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, akkor 10 gólig jutottam a 2021-22-es másodosztályú szezonban, a legtöbbet pontrúgások után szereztem. Tudtuk, hogy ebben jó vagyok, talán azért is, mert gyerekként még támadó voltam. De az eredményességem annak is köszönhető, hogy nagyon jól meg vannak szervezve a támadó pontrúgásaink. Mindenkinek megvan a helye, mindenki betartja az utasításokat, sokat gyakoroljuk, és ennek meg is van az eredménye.

Túltette-e már magát a csapat azon, hogy egy hosszabbításban kapott góllal, 4-3-as összesítéssel kiesett a Rigával szemben a Konferencia-ligából?
Utána átbeszéltük a dolgokat, de sietnünk kellett, hiszen nem volt sok idő a Kisvárda elleni mérkőzésig. Rendet kellett tenni a fejekben, és ez sikerült is, hiszen 3-1-re nyertünk, majd a Fehérvárt is sikerült egy góllal legyőzni. Már nem téma a kupakiesés, csak olyan szempontból, hogy ami pozitívumot láttunk ott, azt később is kamatoztatni tudjuk.

A mostani két győzelem annak a jele, hogy idén ismét a tavalyi, ezüstérmes Kecskemétet láthatjuk majd az NB I-ben?
Ezért dolgozunk, de elsősorban arra figyelünk, hogy meglegyen a bennmaradáshoz szükséges pontmennyiség. Eddig is lépésről lépésre haladtunk előre, és most is ugyanezt szeretnénk folytatni. Ha megvan a bennmaradás, akkor fogunk csak előre nézni.

A tavalyi vagy a mostani csapatot látod erősebbnek?
A tavalyi csapatból sokan maradtak, más a kettő, de az alap ugyanaz. Az érkezők stílusa nem ugyanolyan, mint akik tavaly játszottak ugyanazokon a posztokon. Szerintem másképp erős az idei Kecskemét, de arra majd a szezon végén kapunk választ.

A kecskeméti keret eddigi változásai
Érkezők: Artner Dávid (Mosonmagyaróvár), Fadgyas Tamás (ETO FC Győr), Katona Levente (Pécsi MFC), Kiss Bence (ETO FC Győr), Kovács Kolos (Ceglédi VSE), Matheus Izidorio Leoni (brazil-olasz, Kisvárda), Pálinkás Gergő (Kazincbarcika), Szűcs Kornél (Diósgyőri VTK), Varga Bence (MTK Budapest, kölcsön után végleg), Zsótér Donát (szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Iyinbor Patrick Osagie (Ferencváros, legutóbb kölcsönben: Vasas FC), Nagy Olivér (Ferencváros, legutóbb kölcsönben: Soroksár SC), Szendrei Ákos (FK DAC 1904 – Szlovákia, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr), Horváth Krisztofer (Torino – Olaszország, legutóbb kölcsönben: Kecskemét)
Távozók: Buna Gábor (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Gréczi Márton (Hódmezővásárhelyi FC), Hadaró Valentin (Pécsi MFC), Danilo Pejovics (szerb-magyar, Pécsi MFC, kölcsön után végleg), Mihajlo Rjasko (ukrán-magyar, Nyíregyháza Spartacus) (Forrás: NSO.hu)

Össze lehet-e hasonlítani azt a három ezüstérmet, amelyet zsinórban nyertél a Kecskeméttel az NB III-ban, az NB II-ban, majd az élvonalban?
Nagyon nehéz, de mindegyiknek megvan a maga szépsége. Egyre fényesebbek lettek az ezüstérmek. Az NB III-ban nem tett minket boldoggá, hiszen ott az első hely volt a cél (a Kecskemét végül az Iváncsa visszalépésével tudott feljutni – a szerk.). A másodosztályú ezüstérem már tényleg egy nagyon szép emlék, amely olyan volt, hogy ha a szezon elején valaki mondja, nem hisszük el. Az pedig már tényleg álom kategória, hogy az élvonalban is sikerült a második helyen végeznünk.

Ráadásul a bajnok Fradi nem tudott egyszer sem legyőzni titeket.
Egy Fradi elleni siker minden csapat számára nagy eredmény. De azért voltak még olyan győzelmek, amelyek lendületet adtak.

Milyen élmény volt együtt fejlődni és lépegetni előre a csapattal?
Mindössze hárman maradtunk az NB III-as csapatból, Vágó Levi, Grünvald Ati és én. Mondhatom, hogy együtt fejlődtünk a csapattal, és mindkét fél számára kellett a másik. Nekünk a klub, a klubnak pedig a mi triónk, ezért is tudtunk itt maradni. Ez eddig egy nagyon szép történet.

MTI-fotó: Bús Csaba

Harmadosztályú játékosként, 2020-21-ben már célod volt az NB I?
Célom volt természetesen, fiatal voltam, az volt az első NB III-as szezonom a Kecskeméttel. De akkor még nem gondoltam, hogy ilyen hamar, két éven belül eljön ez az időszak.

Láthattuk a videót, amelyen a csapatod örül Marco Rossi kerethirdetésén a neved elhangzásának. Lehet, azóta talán épp a meghívó miatt vagy még jobb formában?
Az igaz, hogy az előző szezon végét, illetve a mostani elejét is igen eredményesen kezdtem. Szerintem ez csak egy szerencsés párhuzam, mert mindig a maximumra törekszem edzéseken és meccseken is. Inkább azt gondolom, hogy talán a rengeteg befektetett munka térül meg egyre jobban ilyen formában is.

Meglepődtél, hogy te voltál a kecskeméti ezüstcsapatból az első, akit meghívtak a válogatottba?
Nem számítottam rá, hogy én leszek az első, korábban úgy éreztem, hogy mások is nyújtottak olyan teljesítményt, ami érhetett volna akár meghívót. Bízom benne, hogy lesznek még csapattársaim, akiket behív a szövetségi kapitány.

Kikre gondolsz?
Ha mindenképpen mondani kellene egy nevet,

szerintem Szuhodovszki Soma is olyan formában van, hogy bátran be lehetne hívni, kiváló teljesítményt nyújt. Hangsúlyoznám viszont, hogy ezt természetesen a szövetségi kapitány és a stábja dönti el.

Mivel sikerült meggyőznöd Marco Rossit, amikor először meghívott a keretbe?
Az alapján, amit utána tapasztaltam is az összetartáson, azt mondanám, hogy a labdabiztosságom, illetve az, ahogyan a támadásokba belépek. De az is a segítségemre volt, hogy a szezon végén jöttek a gólok. A kapitány próbál kialakítani egy jó közösséget, ezért az is közrejátszhatott, hogy jó személyiségnek tartom magam, aki könnyen beilleszkedik. De az is fontos lehet, hogy Kecskeméten Szabó István vezénylésével két éve hasonló játékrendszerben futballozunk, mint a válogatott.

Mire számítasz az MTK ellen, mire kell a leginkább odafigyelnetek?
Egy nagyon jó csapat, amelyben remek egyéni képességű labdarúgók vannak, a támadójátékuk és a labdabiztonságuk kiemelkedő. Úgy készülünk, hogy minden erősségüket és gyengeségüket megismerjük, szerintem ideális lesz a hét ehhez.

Mennyit készülsz arra a játékosra, aki a te embered lesz?
Általában a videoelemzőnkkel, Lénárt Mátéval ezt mindenki megbeszéli, aki elküldi nekünk részletesen lebontva az ellenfél játékosait. Nekem a támadókat és a szélsőket, kis videókkal kielemezve elküldi pár nappal a mérkőzés előtt, így tudunk külön személyekre is készülni. De nyilván a kezdőt csak a meccs előtt tudjuk meg, éppen ezért több játékosból is fel kell készülni.

Iyinbor Patrick és Szűcs Kornél érkezésével mennyire került veszélybe a helyed?
Szabó István is szokta mondani, hogy senkinek sincsen bérelt helye. Ha valaki nem úgy dolgozik, akkor könnyen kikerülhet a csapatból. Mindketten remek játékosok, és mindig meg kell küzdeni a csapattagságért. De ez plusz motivációt ad nekem, főképp, mert jó versenyzőtípus vagyok. Szerintem jót tesz a konkurenciaharc mindenkinek.

Mennyi pluszmotivációt ad, hogy jövőre foci-Eb-t rendeznek, amelyre kijuthat Magyarország – akár veled a soraiban?
Nem gondolok egyelőre rá, jelenleg a teljes figyelmem a szezonkezdetre irányul. Nagyon fontos a jó rajt, és ameddig csak szükséges, igyekszem beletenni annyi pluszmunkát az edzésekbe, amennyi csak szükséges. De azért az Európa-bajnokság egy álom, nagyszerű lenne ott szerepelni.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC