nb1.hu

„Soha nem riadt meg az óriás védőktől” – interjú Varga Barnabás menedzserével

A csatár elhagyhatja a kórházat, és tudja, mi kell a magyarok továbbjutásához.

Egészen elképesztő mérkőzést játszott Magyarország Skóciával a németországi Európa-bajnokságon, hiszen Varga Barnabás ájulása után mindenki félretette, hogy egy perccel korábban még futballmeccset nézett, aztán mégis minden magyar ünnepelt – a csatár motiváló erejének is köszönhetően. A Fradi-játékos menedzsere, Paunoch Péter az NB1.hu-nak elárulta, mi történt vele és a csatárral a végül szenzációs, 1-0-s magyar győzelemmel végződött csoportmeccs óta.

Mire gondoltál elsőként a magyar-skót meccs 70. percében?
Nehéz volt realizálni, hogy mi történik abban a tömegjelenetben, de gyanús volt, hogy ő maradt a földön. Később pedig, sajnos egyértelművé vált, hogy mi történt.

Én az egyik pillanatról a másikra lesokkolódtam, amikor látni lehetett, hogy leesett a földre, és mozdulatlan.

A stadionban voltál?
Az első két csoportmérkőzésen ott voltam, a harmadik magyar meccset a kollégám nézte a helyszínről. Nehéz szavakat találni erre a pár percre, amikor tudatosult bennem, hogy a játékosom ott fekszik mozdulatlanul. A csapattársak reakciói még inkább megrémítettek. Az ügyetlenkedő német egészségügyi sráctól kezdve az orvosokon át úgy tűnt, senki nincs a helyzet magaslatán, ahogy láttam, egyedül a magyar orvosi stáb és a magyar játékosok mérték fel jól a dolog valós veszélyét. Ez a tíz perc – vagy lehet, kevesebb is volt ennél – sokkoló volt számomra. Barna barátnője, Laura rendkívül talpraesett volt, és azonnal bement a nézőtérről a pályára, és nem telt bele tíz perc, mire eltakarták paravánnal és levitték, amikor én már szerencsére tudtam, hogy magánál van. Laura ugyanis tudatta velem, hogy Barni már a mentőben magához tért. De ezt a tíz percet senkinek nem kívánom, borzasztó volt.

Fotó: Réti Zsolt

Te mit tudtál a távolból segíteni?
Próbáltam keresni valakit, aki Stuttgartban megfelelő helyismerettel rendelkezik, és a játékos, illetve a barátnője segítségére tud sietni a kórházi dolgok intézésében. De pár percen belül hívott Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója, és megnyugtatott, hogy a klub vezető orvosa, Pánics Gergely is a helyszínen tartózkodik. Fél-egy órán belül már eléggé sok információval rendelkeztünk arról, hogy mi a helyzet, utána lassan folytak az események. Egész éjjel fennmaradtam, vártam a fejleményeket. Tart az átigazolási szezon, meg van kötve a kezem, de természetesen mindent félretettem, hiszen Barni volt a legfontosabb. Aggódtam érte, de nem úgy, mint a menedzser a klienséért, hanem mint ember a másik emberért, hiszen Barna élete forgott kockán.

A válogatott számára is egy sokk volt, ami a játékossal történt, de a csapat éppen az eset után kezdett el nagyon jól játszani. Látszott, Szoboszlai Dominikék tényleg Varga Barnabásért is küzdenek, és meg is nyerték a meccset.

Ez valami olyan plusztöltetet adhatott a csapatnak, hogy ha az akaratán kívül is, de Barna ezzel is tudott segíteni a csapatnak. Hiszen valóban, mintha utána szárnyakat kapott volna a válogatott, és az utolsó utáni erőtartalékaikat mozgósították a játékosok, hogy győzzenek. Ez nemcsak üres beszéd volt, hogy Barniért tették, hanem látszott, hogy a pályán az utolsó öt-tíz percben ez valóban így volt.

Drámai, hogy Szoboszlai a Varga Barnabással történtek, később Csoboth Kevin pedig a gólja és a győzelem miatt sírt.
Nagyon nehéz lehetett a játékosoknak, hiszen a pályán ők nem tudhatták, hogy van Barna. Elvitte a mentő, és a magyarok utolsó információi azok lehettek, hogy nincs magánál. Azért ez számukra sokkoló lehetett.

Mit gondolsz erről a bátorságról, amit Varga tanúsított azáltal, hogy belement az ugrásba? Hiszen jött a kapus és két skót védő is.
A Barni játékstílusát ismerők ezen nem lepődtek meg, mert ő ilyen. Bármilyen mérkőzést nézünk, ő soha nem riadt meg a 190 centi feletti védőktől, bátran felvállalja a harcot. Ezek a skótok nem azt a kategóriát képviselték, amit mi megszoktunk. Más erejű, más típusú játékosokkal találkozott, akiknél kitolódott a keménység határa, én ezt már többnek éreztem keménységnél. Ahogyan a kapus és a két játékos körbevették, az már a durvaság határát súrolta. Barni pedig nem az a félős típus, belemegy az ilyen akciókba.

A mérkőzés után aztán a skótok elég bátrak voltak ahhoz, hogy egy nem megadott tizenegyest kérjenek számon az argentin bírón. És nem erre a majdnem végzetes Varga-esetre gondoltak. Nem furcsa?
Ez az eset megosztja a közvéleményt. Eleve a kapus szerepe meglehetősen ellentmondásos a szabálytalanságok megítélésénél. Régen állandóan védték a kapusokat, akik felhúzhatták a térdüket is. Most már azt mondják, ha kijjebb jön, nem élvez olyan védettséget. Nekem ezzel kapcsolatban az jutott eszembe,

ha ez a szabálytalanság a mezőnyben történik, a védő elrúgja a labdát, de mellette a másik lábával brutálisan beletalpal a másik játékosba, akkor azonnal piros lapot kap. Itt ugyanerről beszélhetünk, csak az elkövető egy kapus volt, aki több védettséget élvez. Én pedig megkérdezem, hogy miért? Használhatja a kezét, a térdét, de milyen alapon üthet le bárkit a másik kezével, amikor az egyikkel elüti a labdát?

Ha ez a 16-oson kívül szabálytalan, akkor azon belül miért nem az? Mert egy kapus követi el? Nehéz megítélni, egyszerűbb lenne, ha egy védővel történt volna a kontakt, így a kapus ellentmondásos szerepe miatt nem olyan egyszerű megítélni.


Barnabással, feltételezem, már többször beszéltél. Érdeklődik a meccsek, a továbbjutás iránt is?
Egy órája beszéltünk utoljára, jó hangulatban volt, nem éreztem semmit, ami elkedvetlenítené, jó étvágya van, normálisan tud beszélni. Szerdán (az interjú kedden készült – a szerk.) elhagyhatja a kórházat, így a körülményekhez képest jó állapotban van. És ő is tudja, mi kell még ahhoz a többi csoportból, hogy a magyar válogatott sínen legyen.

A svájciaknak lőtt gólja után az NB1.hu kérdésére Kölnben szerényen azt mondta, nem tud örülni a gólnak, mert nem nyert a csapat. Szerinted újabb lépcsőfok a karrierében egy Eb-gól?
Mindenképpen. Sajnos, az ismert dolgok miatt az „i”-re nem tudta feltenni a pontot.

De ezt már senki nem veheti el tőle, hogy 5-6 évvel azután, hogy a harmadosztályban futballozott, most a magyar válogatottban gólt szerzett az Európa-bajnokságon, ez szerintem önmagáért beszél.

Kerestek esetleg érdeklődők már most az Eb-n, akár a gólja után?
Elég sokan kerestek, és érdekes, mert majdnem mindenki a skótok elleni eset után is újra keresett. Tudatták velünk, nagyon sajnálják, hogy mi történt, és gyors felépülést kívántak neki. Az a fajta érdeklődés, amit vasárnap éjjel és hétfőn tapasztaltam, egészen elképesztő volt. A New York Times-tól kezdve az Athletic brit kiadásáig rengetegen kerestek, tényleg az egész futballtársadalmat megérintette Barna esete, és az egész világ megtanulta a nevét.

Paunoch Péter, Varga Barnabás Forrás: NB1.hu
Paunoch Péter és Varga Barnabás az NB1.hu magyar Aranylabda-díjátadóján

 

Ha továbbjutunk, hiányozni fog, szinte pótolhatatlan csatár. Féltenéd nélküle a magyar csapatot?
Gondolom, kicsit átalakul a csapat játéka, de két center van a keretben, most Ádám Martinon a sor. De a kapitány jól összerakja majd a csapatot, átállhatnak egy Barna nélküli játékra, nem féltem őket. Különösen azért nem, mert az olyan csapatok ellen mindig helytállt a válogatott, amikor esélytelenebbnek számított. De akkor menjünk át a hídon, amikor odaértünk, szóval először jussunk tovább!

Egy várhatóan optimálisan haladó felépülés után milyen szezonra lehet kilátása?
Nehéz a válasz erre, mert Barna nagyon magasra állította a mércét az elmúlt években. Már paksiként az év játékosa és gólkirály volt, díjakat kapott az MLSZ-től, a HLSZ-től, és ezt megismételte idén.

Leigazolta a Ferencváros, válogatott lett, Eb-gólt szerzett. Olyan magasságokba ért a magyar futballban, amit nehéz túlszárnyalni, de biztos vagyok benne, hogy újból nekiveselkedik, és megpróbálja elérni ugyanezeket a címeket és eredményeket.

A Fradival hosszabbított, de ha nagyon akarja egy klub, el tudja vinni az NB I címvédőjétől?
Azt szokták mondani, van az a pénz. Én minden érdeklődőt, akik egy kicsit komolyabban gondolják, a klubhoz irányítok. A Ferencváros felelős szakmai stábja és menedzsmentje el tudja dönteni, mennyire tudnák pótolni Barnát, ha egy számukra megfelelő ajánlat érkezne. Ez a jövő zenéje, ennél most fontosabb, hogy meggyógyuljon, és teljesen rendben legyen. Minden más most várhat egy ideig.

Varga Barnabás négy hónapja az NB1.hu vendége volt, miután őt választották meg az élvonal legjobb játékosának:

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC