nb1.hu

Van-e számára feljebb a Fradinál? – interjú Varga Barnabás menedzserével

Tavaly Haalanddal is versenyben volt, idén egy 44 éves magyar rekordot is megdönthet.

Varga Barnabás egészen elképesztő 2023-as évet tudhat maga mögött. A csatár 28 évesen bemutatkozott a válogatottban, ráadásul az első hét meccsén négy gólt szerzett, hozzájárulva ezzel a Rossi-csapat Eb-selejtezős csoportelsőségéhez. A Paks színeiben gólkirály lett, majd nyáron a Ferencváros szerződtette, és ugyanott folytatta, ahol korábban abbahagyta, jelenleg 13 meccs után 13 gólnál jár az NB I-ben.

A világ legeredményesebb futballistái rangsorán az őszi sérüléséig Erling Haalanddal is felvette a versenyt, és Fazekas László 1979-80-as, 34 meccsen szerzett 36 gólja után Varga Barnabás lehet az a magyar játékos, aki újra legalább annyi gólt szerez, mint ahány bajnokin pályára lép. Egy ilyen esztendő után nem volt meglepő, hogy a magyar újságírók honlapunknál őt választották meg a legjobb NB I-es labdarúgónak, és a Magyar Aranylabda-szavazáson is csak Szoboszlai Dominik tudta megelőzni.

Osztrák ötödosztályból a foci-Eb-re

Pedig Varga az osztrák ötödosztályban kezdte a karrierjét, és még akkor is csak a másod-harmadosztály között tengődött Ausztriában, amikor felfigyelt rá Paunoch Péter. A játékosügynöktől megkérdeztük, az MTK ellen mesternégyest szerző, idén 30 éves csatárnak érdemes-e topligában gondolkodnia, és persze szóba került az is, hogy milyen változásokon ment át a játékos az utóbbi években, és mit jelenthet számára az idei foci-Eb-s szereplés.

Mióta dolgoztok együtt?
Több mint öt éve. Van egy oktatási platformom is az ügynökségemen belül, ahol játékosmegfigyelőket oktatok. Egy ilyen tanfolyam keretében az egyik barátja ajánlotta a figyelmembe Barnát, aki szinte csak tengődött az osztrák alacsonyabb osztályokban. Akkor éppen a másod-harmadosztály között evickélt. Futballozott a Mattersburg második csapatában, volt, amikor felvitték az első csapathoz, majd megint visszatették. Aztán átment Lafnitzba, amely már a másodosztályban szerepelt. Ekkor élesedett az együttműködésünk, ő pedig egy lafnitzi fél év után döntötte el, hogy hazajön Gyirmótra. De az első félszezonja közben jött a covid, és megállt a bajnokság, azaz elég nehézkesen indult a története, amely utána szépen kiegyenesedett.

Mire gondoltál, amikor először láttad játszani?
Legelőször egy osztrák élvonalbeli meccsen láttam. A Mattersburgban sok volt a sérült a csatárok között, ezért felküldték az első csapathoz. A Salzburg ellen játszott, amely már akkor is legalább annyira kiemelkedett az osztrák bajnokságból, mint itthon a Fradi a magyarból. Barna abszolút megállta a helyét. Akkor még nem volt hivatalos az együttműködésünk, én pedig csodálkoztam is, hogy senki nem látta meg benne a potenciált. Amikor a Lafnitzba igazolt, és ott játszott, akkor én elmentem, megnéztem, a meccs után leültünk, és számomra egyértelmű volt, hogy sokkal több van benne annál, minthogy az osztrák másod-harmadosztályban játsszon. Mondja ezt a játékosügynöki és a játékosmegfigyelői tapasztalatom is. Hiszen olyan kvalitásokkal bírt, amihez nem kell folyamatos megfigyelés.

Hogy milyen a súlypontemelkedése, a napnál világosabban is látszik, hiszen ha megnézünk tíz vagy tizenöt percet a meccsből, amelyen játszik, látható, hogy a 190 centis védők fölé tud menni a beadásoknál. Ez egy csatár esetében egy olyan erény, ami mindenki számára egyértelműen látható. Sokszor hangsúlyozom, hogy a magyar szakemberek mennyire mellé lőttek Barnával kapcsolatban, hogy nem vették észre benne a potenciált, de ez legalább ennyire igaz az osztrákokra is.

Hiszen ott játszott hétről hétre, szem előtt volt, de ők sem vették észre benne. Pedig az osztrák csapatok is a piacról élnek, játékosokat képeznek, beépítenek a csapatba, értékesítenek. Barna akkor még csak 22-23 évesen a legjobb korban volt ahhoz, hogy egy osztrák csapat megfogja vele a főnyereményt.

Paunoch Péter FIFA-licences játékosügynök
Paunoch Péter szerint az osztrákoknak is észre kellett volna venniük Varga Barnabás tehetségét

Mi volt fordulópont a tündérmeséjében?
A fordulópont a Paksra igazolása volt. Az elején még Waltner Robi volt az edzője, majd Bognár Gyuri lett, de a Paks – különösen Bognár Gyurival – olyan szintű támadófutballt játszott, amely Barnira épült. Innentől kezdve megkapta azt a támogatást, ami egy csatárnak megengedhetetlen. Jöttek a gólok. És ha jönnek a gólok, akkor egy csatárnak megvan a kellő önbizalma, és meg tudja azt csinálni, amit valójában tud. Jöttek az egyéni elismerések, válogatott meghívó, a Fradi érdeklődése, gólkirályi cím, év játékosa cím. Ezek mind egyértelművé tették a számára, hogy jó úton jár.

Mennyire volt szerinted optimális választás, hogy a Paksról a Fradihoz igazolt? Most úgy tűnik, hogy telitalálat volt.
Sokat gondolkoztunk, hogy mi lenne a jó választás. Voltak természetesen külföldi ajánlatok is, de a Paks legértékesebb játékosaként komoly átigazolás díj mellett tudott csak csapatot váltani.

A külföldi csapatok nem arról híresek, hogy a magyar bajnokságból igazolnak komoly átigazolási összegért olyan játékosokat, akiknek nincsen még veretes múltjuk. Hiszen Barninak ez az első, vagy talán a második jó szezonja volt. De a Fradinál tudták, hogy milyen potenciál lakozik benne, hiszen hétről hétre látták.

A Fradi melletti komoly érdeklődések Ázsiából érkeztek, amely kontinens nem szerepelt feltétlenül a célpiacok között a terveinkben. Nagyrészt a válogatott miatt, hiszen ha Dél-Koreába vagy Kínába igazol, akkor valamennyire kikerül Marco Rossi látóköréből. És valljuk be, ha valakit Magyarországon a Ferencváros megkeres, az olyan szintű elismerésre és megbecsülésre vall, hogy arra kevés játékos tud nemet mondani.

Az önbizalmán kellett dolgozni a Fradiba igazolása előtt?
Egyáltalán nem. Barninak olyan hihetetlen személyisége van, hogy azonnal adaptálódik a körülményekhez. Igazából ő nem egy olyan típus, aki megremeg. Leperegnek róla a dolgok, nem izgul, ki tudja zárni a dolgokat, ezért egy pillanatig sem volt kétségem afelől, hogy a beilleszkedésével bármilyen szintű problémája lehet. De ugyanígy gondoltam a válogatottsága előtt, tudtam, ha megkapja az esélyt, akkor élni fog vele, mert nem fog megremegni a lába.

Huszonnégy évesen is ilyen volt már, vagy mostanra lett ilyen?
Hasonló volt. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy most már komoly önbizalommal is rendelkezik ahhoz képest, mint amikor megismerkedtünk.

Célnak tartjátok még, hogy egy külföldi, erős csapatban is kipróbálja magát, vagy megpróbál kiteljesedni a Fradiban? Mint például Dibusz Dénes, aki szinte minden álmát elérte a klub játékosaként.
Ezt a kérdést nagyon sokszor feltették neki, nekünk, főleg november-decemberben, amikor a nemzetközi góllövők listáján előkelő helyet foglalt el. Ha valaki a nyári átigazolási időszakban a Ferencvárosba szerződik, annak januárban vagy egy éven belül az újabb klubváltása nem feltétlenül aktuális.

A Ferencváros egy nagycsapat, nem egy átjáróház. Amikor egy megfontolt döntést hoztunk azzal, hogy Barna a Fradiba igazol, akkor az is benne volt, hogy tudtuk, ha jól alakul a pályafutása, akkor a csapat játékosa fog maradni egy ideig. Természetesen nem zárjuk ki, hogy valamikor a jövőben továbbigazol, de jelen pillanatban ennél jobb helyen nem lehet, mint a Ferencváros.

Minden szempontból kerek a futballszakmai karrierje.

A válogatottba is berobbant, hét meccsen négy gólt szerzett. Mennyire értik meg jól egymást a csapatkapitány Szoboszlai Dominikkal?
Nem látok a kulisszák mögé, hogy mi történik a válogatott edzőtáborában. De azt tudom, hogy az első pillanattól kezdve befogadták Barnit, könnyedén beilleszkedett. Ebben az is segített, hogy van egy-két közös hobbijuk, ami megkönnyítette azt, hogy befogadják. De ebben persze szerepet játszott az is, hogy eredményes volt Barni, és a góljaival segítette a válogatottat. Ilyen esetben, én azt gondolom, könnyebben és gyorsabban megy a beilleszkedés. De az ő habitusa alapból olyan, hogy könnyen beilleszkedik mindenhová.

Gondolom, nagy izgalommal várjátok most a nyári Európa-bajnokságot.
Mindenféleképpen, hiszen a futballban az Eb a második legnagyobb esemény a világbajnokság után. Az egész világ az Európa-bajnokságra fog figyelni, és a magyar csapatot most már szerintem nem fogják félvállról venni. Aki pedig a válogatottban tud játszani, arra nagyobb figyelem hárul a nemzetközi piacon is.

Elemeztétek már esetleg a játékát, hogy nemzetközi szinten kihez hasonlít? Hiszen egyes képességei láthatóan közel lehetnek akár a legjobbak szintjéhez is.
Ez nem fordult meg a fejünkben, de én is hallottam ilyen megnyilvánulásokat. Az tény, hogy a legfontosabb képessége, a gólszerzés olyan az elmúlt időszakban, amire azért bármilyen szakember felkapja a fejét a világon. Sok klubbal és játékosmegfigyelővel vagyok kapcsolatban, és mindenki a legnagyobb elismeréssel beszél Barnáról.

Topligások?
Topligások is. Nem a topcsapatok, hanem a középmezőnyben vagy annál lejjebb szereplő élvonalbeli csapatok.

Kizáró ok egy ilyen csapatnál, hogy Barna idén 30 éves lesz?
Nem feltétlenül. Ha belegondolunk, hogy milyen játékosok szerepelnek topligák topcsapataiban, és ők hány évesek, akkor láthatjuk, hogy ez nem probléma. Ez átalakult, a meghatározó csatárok jó része 30 év feletti játékos.

Az, hogy később ért és később futott be, jelentheti azt, hogy talán tovább is tarthat nála a legjobb kor, amelyben most van?
Alapvetően ő későn érő típus volt fiatalon is. A 20-23 éves kora közötti rész azért hiányzik a karrierjéből, ezért is sajnálom, hogy nem találkoztunk egy picit hamarabb.

Varga Barnabás február elején az NB1.hu-nál vendégeskedett:

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC