nb1.hu

Nagyot fordult a világ a 32 évesen visszavonult magyar kapussal

Spanyol sztárcsapatnak dolgozik, már most öt futballhoz köthető diplomája van.

Antal Botond 32 évesen úgy döntött, visszavonul a labdarúgástól, de nem kellett attól tartania, hogy munka nélkül marad. Az első edzői papírját már nyolc éve megszerezte, azóta csak nőtt az oklevelei száma, és egy koreai edzősködés után Kuvaitból kapott telefonhívást. A Villarreal ottani akadémiájára kerestek technikai igazgatót, és az ambiciózus magyar szakemberben rögtön meg is találták a megfelelő jelöltet.

Miért hagytad abba a futballt ilyen fiatalon?
Tavaly szeptemberben bontottam szerződést az előző csapatommal, és reálisan úgy láttam, nem lesz olyan opcióm januárig, ami motiválna. Ekkor úgy döntöttem, szeretném hasznosan, nem csak otthoni edzéssel és várakozással tölteni ezt az időt.

Már évek óta tudatosan készültem a futball utáni életre, így ekkor elkezdtem nézelődni, és kaptam is egy lehetőséget Dél-Koreából. Ott töltöttem három hónapot egy angol futballakadémián, ahol edzőként dolgoztam. Most januárban pedig Kuvaitból kaptam egy olyan esélyt, amelyre azt mondtam, élnem kell vele.

Ha jól tudom, több futballhoz kapcsolódó végzettséged is van.
A C-licences edzői papírt 24 évesen szereztem meg, majd folytatva a sort a B-, aztán az A-licences képzést is elvégeztem. Aztán a legmagasabb kapusedzői A-licences UEFA-oklevelet is begyűjtöttem, mellette sportvezetői-sportmenedzseri végzettséget is szereztem, és tavaly fejeztem be a Magyar Labdarúgó Szövetség által most először indított Scout Pro, avagy játékosmegfigyelői tanfolyamot. De az Angol Labdarúgó Szövetségnél egy ún. gyerekvédelmi papírt is szereztem korábban. Fontos kiemelni, hogy mindegyik képzés informatív és nagyon jól megszervezett volt, és hálás vagyok a bizalomért, hogy lehetőségem nyílt elvégezni őket. Úgy gondolom, a végzettség fontos, de mellé megfelelő tapasztalatnak és tudásnak is kell párosulnia. Bízom abban, hogy ezt a jövőben még magasabb szinten meg tudom majd szerezni, és jó szakemberré tudok válni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Antal Botond (@botond22) által megosztott bejegyzés

Melyik áll a legközelebb a szívedhez?
Mivel még csak most hagytam abba a pályafutásomat, így ez egy folyamat lesz, ahogyan látom majd, hogy miben van a legnagyobb tehetségem. De sokszínű embernek tartom magam, nem véletlen, hogy a képzési rendszerben több szakirányt is célba vettem. Hogy mit hoz a jövő, meglátjuk, de azt fontosnak tartom, hogy nyitott legyen az ember. Sokat tanultam és sokat kell még tanulnom, és az élet majd elrendezi, hogy melyik a számomra igazi útvonal.

Hogyan kerültél Dél-Koreába?
Egy meghirdetett pozícióra elküldtem az önéletrajzomat, edzőt kerestek az akadémiára. Jól éreztem magam, remek tapasztalatszerzésnek bizonyult, egy teljesen más kultúrát és gondolkozást sikerült megismernem. A beilleszkedéssel nem volt gondom, hiszen játékosként több helyen megfordultam, több magyar várost, rengeteg játékost megismertem, fiatalon Angliában a Watford csapatánál is jártam. A koreai akadémián nagyon sok gyereknek, többféle korosztályban tudtam edzést tartani spanyol pro-licences és angol kollégákkal.

Ezek után mégis váltottál, méghozzá Kuvaitban folytattad. Hogyan találtak rád?

Egyszer csak csörgött a telefonom, a kuvaiti akadémia tulajdonosa hívott az önéletrajzommal, az ajánlásaimmal a kezében. Közölte velem, hogy a profilom elnyerte a tetszését, beszéltünk fél órát telefonon, és felgyorsultak az események. Három nappal később már Kuvaitban voltam.

Mi a feladatod az akadémia technikai igazgatójaként?
Az akadémia szakmai vezetőjeként én koordinálom az edzők munkáját, hozzám tartozik a játékosok fejlesztési tervének az összeállítása, napi szintű kapcsolattartás a spanyol Villarreallal. Idén kétszer is megyünk Spanyolországba. Áprilisban a hangsúly a tapasztalatgyűjtésen lesz, az akadémistáink közelről is láthatják majd, milyen munka folyik az anyaegyesületnél. Júniusban két tornára utazunk el, az még szervezés alatt van, hogy milyen csapatok vesznek részt. Még csak egy hete vagyok itt Kuvaitban, de rögtön belecsöppentem a munka közepébe.

Milyen nemzetiségű játékosok futballoznak az akadémián?
Nagyrészt kuvaitiak, de mellettük spanyol, orosz, mexikói játékosunk is van.

Milyenek a körülmények, akár egy jobb magyar akadémiával összevetve?
Hál’ istennek Magyarországon nagyon szép fejlődési folyamatban van a labdarúgás, és ez az akadémiákat is érinti. Ha nem akarok messze menni, a diósgyőri akadémia is nemzetközi szintű. De itt is rendkívül rendezett körülmények között dolgozhatunk az akadémián, ez az egyik, ha nem a legjobban felszerelt létesítmény Kuvaitban.

Antal Botond Kuvait Villarreal akadémia technikai igazgatója

Egy magyar fiatalnak javasolnád, hogy tegyen próbát az akadémián?
Az európai futball kiemelkedő és világszínvonalú, így a fiatal, tehetséges futballistáknak nem Kuvait kell, hogy legyen a célpont. Az európai profi akadémiákon kell lehetőleg elhelyezkedniük, és megtalálni a számításukat.

A Villarreal számára miért fontos, hogy Kuvaitban is legyen egy akadémiája?
A spanyol klub világszinten is szeretne terjeszkedni, növelné a bázisait.

Az akadémiánkról két játékos is kéthetes próbajátékon vehet részt a Villarrealnál, ehhez ki kell majd választanom a két, legnagyobb potenciállal rendelkező labdarúgót. Hiszen célunk, hogy itt felnevelt játékosok Spanyolországban tudják folytatni a karrierjüket.

Sportvezetőként el tudod-e képzelni magad akár évekig Kuvaitban?
A legfontosabb számomra, hogy jó szakemberré váljak. Ez egy hosszú folyamat, nagyon sokat kell tanulni, tapasztalni. Hogy merre fog sodorni az élet, sok összetevőtől függ. De jelen pillanatban örülök a mostani lehetőségnek. Nagyon motiváló az itteni környezet, biztosan sokat tudok tanulni és fejlődni Kuvaitban, és bízom abban, hogy mindezt máshol is tudom majd kamatoztatni.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC