nb1.hu

Szalah országában mindenki gyorsabb a magyar focistáknál

Gálhidi György szerint odahaza a magyar edzők elvesztették a tekintélyüket.

Gálhidi György még konditermezett egyet csapata, az egyiptomi másodosztályú La Viena FC győztes bajnokija előtt, majd elmesélte, hogyan élnek a bentlakásos szállodában a klub labdarúgói, akik a monotonitást például közös grillezéssel és táncolással igyekeznek feloldani. A feljutást érő helytől egy pontra lévő csapat 68 éves szakembere úgy érzi, Egyiptomban sokkal nagyobb az edzők renoméja, mint Magyarországon, de arról is beszélt, hogy szerinte kijuthat-e a magyar válogatott a következő világbajnokságra. 

Milyen egy egyiptomi reggel januárban? 
Tizennyolc fok van, süt a nap, kicsit ködös az idő. Mérkőzés reggelén (az interjú az al Naszr Taa’den elleni 2-0-s győzelem előtt készült – a szerk.) az ember kicsit már koncentrál, elkészült a taktika, de már voltam konditeremben is, mint minden reggel. Van egy nagyon jó medencénk is, decemberig lehetett, ilyenkor már nem lehet kinn úszni, de a fitneszteremmel nincsen probléma. A tulajdonos, Mahmoud al-Aszjuti már 25-30 éve Bécsben él, szóval sok minden európai jellegű a szállodában.

Milyen most magyar futballedzőnek lenni Egyiptomban?
Itt, a szállodában elég nagy renomém van, nagyon szeretnek. Egyiptomban más a futballisták és az edzők megbecsülése, mint otthon, ahol elvesztettük a tekintélyünket mindnyájan, de ez az egész magyar futball renoméjára is igaz. Húsz-harminc éve másképp volt ez, akkor még megsüvegelték az edzőket, most már sajnos ez nem így van, de erről mi tehetünk, mert a futball sem olyan, mint húsz éve volt. De ez mindenhol így van, ha jók az eredmények, akkor megsüvegelnek, miközben itt Egyiptomban is, ha becsúszik egy vereség, akkor elnéznek mellettem. Bár, hál’ istennek az utóbbi időben a csapatom rendre a jobbik arcát mutatja.

Nyolc éve még az al-Aszjutinál dolgozott, most a La Viena FC-nél, és ma már csak az utóbbi, 2020-ban életre hívott csapat neve látható a bajnokságban. Mi történt? 
2014-ben az al-Aszjuti először velem került fel az első osztályba. Aztán – már nélkülem – kiesett, majd feljutott ismét. Az al-Aszjutit aztán egy szaúd-arábiai milliárdos megvette, az új neve Pyramids lett, és most is dobogó közelben szerepel az élvonalban. A régi tulajdonosunk La Viena FC néven indított el egy új csapatot 2020-ban a negyedosztályban.

Az egyiptomi bajnokság másodosztályában három csoportból egy-egy csapat juthat fel, az A csoportban a La Viena FC jelenleg második, és csak egy ponttal van lemaradva az Asyut Petrol mögött. Milyen esélye van a feljutásra a klubjának?
Összességében Négy együttesnek közel hasonló esélye van a feljutása, ezek közül két erősnek mondható csapat tavaly esett ki az első osztályból. Ugyanannyi ponttal, mint amennyivel most rendelkezünk, a C csoportban elsők lennénk – így alakult. De jó állományunk van, bár taktikailag akadnak még problémák. A harmadik és a negyedik osztályból csont nélkül jutott fel a La Viena, ott jobbak voltak a játékosok minőségileg a többiekhez képest, de a másodosztályban már nagyon fontos a taktika, illetve a fizikai és a mentális állóképesség.

Ez miben nyilvánul meg?
Az utolsó helyezettel is meg kell szenvedni. Nulla-kettőnél is az utolsó percig hajtanak a vesztésre álló csapatok, megpróbálják megfordítani az eredményt, és nagyon sok meccsnek az a vége, hogy a 95. percben egyenlít vagy akkor lő győztes gólt a korábban hátrányban lévő csapat. Nagyon nagy az iram, nagyon sok a gyors játékos, összehasonlíthatatlanul több. A megtett kilométerekben, az össztávban is nagyon jó mutatóink vannak, de nagyon nagy segítséget kapok Dr. Szabó Andrástól és Göblyös Dávidtól. Ez a klubunk sajátossága, hogy Mahmoud al-Aszjuti tulajdonos – akinek a neve megegyezik a csapat régi elnevezésével – kitalálta, hogy a legmodernebb GPS-rendszerrel ellenőrizzük az állóképességet és az elvégzett munkánkat. Ebben segít a két magyar kolléga, akik otthonról látják az eredményeinket, nagyon sok hasznos tanácsot kapok tőlük, és az én munkámnak is van egy kontrollja ezáltal.

Mennyire volt szabad keze a keret kialakításakor?
Ez egy bajnokcsapat volt, és két nigériai játékos érkezett, amikor már itt voltam, és a véleményem számított, én pedig mindkettőre igent mondtam. Rajtuk kívül öt helyi játékos került még hozzánk, a tizenegy kezdőjátékosból nyolc-kilenc már tavaly is tagja volt a bajnokcsapatnak. Problémát okozott, hogy mi az oka a taktikai felkészületlenségnek, az alacsonyabb osztályban könnyed játékkal lehetett nyerni, a csapat sokszor már negyedóra után két-három góllal vezetett, míg most az utolsó percig hajtani kell.

Hogyan sikerült a három hónapos alapozás?
Ebben jó és rossz is volt. A sportigazgatónak elég jól sikerült leszerveznie az edzőmeccseket, előfordult, hogy öt nap alatt négy edzőmeccset játszottunk erős, másodosztályú ellenfelek ellen, ez azért kicsit padlóra küldte a fiúkat. A sportigazgató szerint legalább kiderültek a gyengeségeink, én annak örültem, hogy megúsztuk ezt az időszakot sérülés nélkül, a második-harmadik fordulóra már topon voltunk fizikálisan, mentálisan és taktikailag egyaránt.

A játékosok profik a másodosztályban is?
Itt élnek a szállodában, hétvégén van egy szabadnapjuk. Katonás a rendszer, a profi kluboknál bentlakásos rendszer működik, éjjel-nappal itt vannak a labdarúgók, akiknek így nincsen gondjuk az utazással, az étkezéssel, a mosatással. De van egy bizonyos fokú monotónia, amit igyekszünk feloldani többféle módon.

Például hogyan?
Két hete részt vettünk egy grillezős sütögetésen, ez nagyon jó hatással volt a csapatra, kizökkentette egy kicsit a monotóniából a játékosokat, jó volt a zene, még táncoltak is egy kicsit. Aztán Szilveszter éjjelén is volt egy összetartás, egy zenés-énekes műsorra került sor, ez az esemény leginkább az én monotóniámat törte meg.

Milyen gyakran találkozik a családjával?
Október elején öt napra hazautaztam, és január végén is lesz erre lehetőségem a kéthetes bajnoki szünetben. A párom három hétig itt volt nálam, és újra eljön majd februárban. Nem könnyíti meg a munka a családi életet, de valamit valamiért. Sokat voltam távol a családomtól korábban is, a mostani a kilencedik évem arab országban, de jártam Kínában, Vietnámban is – ennek megvan a jó és a rossz oldala, most pedig megint úgy adódott, hogy külföldre kerülhetek. Nem igazán éreztem, hogy otthon számítanának rám, amikor jött ez a lehetőség – amelyet a mai napig sem bántam meg. Otthon most kitalálták megint, hogy fiatalítani kell, mivel a mi korosztályunk már kifutott, de én azt gondolom, hogy csak jó edző és rossz edző van, nem fiatal és idős. És ha az ember képezi magát – márpedig én a mai napig állandóan újabb és újabb könyvek vásárlásával is igyekszem szinten tartani magam -, akkor szellemileg friss maradhat.

Most el tudja képzelni, hogy bajnokságot nyer a csapatával, majd még jó pár évig Egyiptomban legyen? 
Nagyon szeretném, ha így lenne.

Mennyire emlékeznek az országban a korábbi első osztályban dolgozó magyar edzőkre, Puskás Ferencre, Hidegkuti Nándorra, Bicskei Bertalanra? 
Itt nem kocsmák, hanem teázók vannak, és nyolc éve egy város szélén történt, hogy megálltunk egy ilyen helyen. Egy idős, elég rossz állapotban lévő ember megkérdezte, honnan vagyunk, és amikor mondtam, hogy „magar” – itt így mondják a magyart -, akkor rögtön elkezdte sorolni a neveket; Puskás, Hidegkuti, de az Aranycsapat többi tagját is megemlítette, és az Egyiptomban a hatvanas évektől kezdve megfordult sok-sok magyar edző közül is felsorolt jó párat. Szeretik, és nem felejtik a magyarokat Egyiptomban.

Milyen az országban Mohamed Szalah népszerűsége?
Nagyon szeretik, járt már nálunk is, találkozott a tulajdonosunkkal, sok közös fotó készült. Nem a legfejlettebb országok között van Egyiptom, ezért különleges, hogy van egy olyan futballsztárja, mint Szalah. De más sportágakban is vannak nagy nevek, a Veszprém kézilabdacsapatának is vannak ismert egyiptomi játékosai.

Hogyan tetszett a 2022-es, katari futballvébé?
A „beIN SPORTS” televízióban minden mérkőzést láttunk, és ugyan fanyalogva kezdtem el nézni a vb-t, ahogyan jöttek sorra a meccsek, és egyre izgalmasabb lett a torna, egyre nőtt a tét, annál inkább fokozódott az érdeklődésem, és tetszett, amit láttam. Sok negatív véleményt olvastam, de én nagyon örülök Messi tündöklésének, rendkívül szimpatikus labdarúgó, a horvátok szereplése pedig tanulságos lehet számunkra, hogy egy kis ország mire lehet képes. Egy kicsit utána kellene néznünk, hogy a mi képzésünkkel mi a probléma, hogy miért nem tudunk ilyen, vagy ehhez hasonló eredményeket elérni. Hiszen Magyarországon is vannak akadémiák, tehetséges kollégák, így nem értem, miért nem tudunk igazán kiugró eredményeket elérni és jó játékosokat kinevelni.

Arra lát esélyt, hogy kijusson Magyarország a következő világbajnokságra?
Marco Rossi nagyon jól dolgozik, a Budapest Honvédnál együtt dolgozhattam vele, nagyon tetszenek a csapatai, még tanácsot is adott, amikor elkezdtem azt a játékrendszert, amelyet ő honosított meg a válogatottnál. Én nem látom a magyar csapatban, hogy esélye lenne a következő vb-re, sem azt, hogy kijusson vagy hogy ott tündököljön. De ne legyen igazam, nagyon drukkolok Marcónak és a válogatottnak!

Egyiptomban milyen reakciója volt Cristiano Ronaldo szaúd-arábiai szerződésének?
Nekem az nem tetszett, ahogyan eljött a Manchester Unitedtől, és ahogyan ott viselkedett az utóbbi időben. Láttunk már ilyet, hogy valaki a tehetségét pénzre váltotta, nem is kell nagyon messzire mennünk. Meglátjuk, bár lehet, hogy mégis ez volt a legjobb döntés a részéről ebben a helyzetben.

Az al-Naszr csapatánál ön is volt edző, csak nem Szaúd-Arábiában, hanem Kuvaitban.
Négy évig dolgoztam ott, három évig az utánpótláscsapatoknál, egy évig pedig az első csapatnál. A fiatalokkal két kupát nyertünk, soha korábban nem volt ilyen, a felnőttcsapatot pedig sikerült benntartani egy átlagos játékoskerettel. Jó emlékeim vannak, Szaúd-Arábia pedig nincs messze onnan, de én a kuvaiti al-Naszrnál dolgoztam.

Egy év múlva ilyenkor hol szeretne lenni? 
Azt szeretném, ha Egyiptomban lennék, és ugyanígy beszélgetnénk. Természetesen a párommal szeretnék majd lenni, mert azért nagyon nehéz egyedül, de nagyon szívesen maradnék Egyiptomban, és folytatnám az itteni munkát – lehetőleg az első osztályban.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek