nb1.hu

„Esélyünk sincs magyar klubhoz kerülni” – interjú az Ausztriába menekült volt Haladás-edzővel

A pro-licences Németh Szabolcs elmondta, miért tartja fényesebbnek az osztrák foci jövőképét.

Németh Szabolcs az Illés Akadémián kezdte edzői karrierjét, nem is akárhogyan, hiszen U19-es bajnokságot nyert és az ifi Bajnokok Ligájában is részt vett a fiatalokkal. Később a Dorogot feljuttatta az NB II-be, ahol nyolcadik lett a csapattal, majd fél év soproni munka után nevelőklubját, a Haladást a hatodik helyig vezette a másodosztályban. Ezek után Ausztria felé vette az irányt. A minap komoly döntést hozott, hiszen egy élvonalbeli klub U15-ös csapatától távozva a negyedosztályban lett vezetőedző, de már több mint két éve nem főállású edzőként dolgozik a még mindig csak 43 éves, pro-licenc-szel is rendelkező szakember.

Hogyan jött a negyedik ligás ASKÖ Kohfidisch megkeresése?
Már két éve, hogy eljöttem a Haladástól, és utána másfél évig nem volt csapatom. Ezek után kerültem Ausztriába, az első osztályú USV Hartberg U15-ös korosztályánál kezdem dolgozni. A kapusom apukája kapusedző a Kohfidischnél, és bedobta a nevemet a vezetőségnél, miután a csapat edzője másfél hete lemondott. Ezek után örömmel fogadtam a hírt, hogy én lettem a befutó.

Mi alapján dönthettek melletted?
Tudták, hogy közel élek a határhoz, utánam néztek, hogy hol voltam edző, és tudták, hogy pro-licence-szel is rendelkezem. Ezen kívül hosszasan beszélgettünk, sok minden szóba került, az edzésfilozófiám, a futballról alkotott elgondolásom ugyanúgy, mint az is, hogy dolgoztam már utánpótláscsapatnál. Ez utóbbi azért is fontos, mert sok fiatal tagja van a klubnak.

Első osztályú csapatnál dolgoztál utánpótlásedzőként, most felnőttekkel dolgozol a negyedosztályban. Sokat hezitáltál a váltáson? Hiszen mégiscsak három osztállyal lejjebb kerültél.
Sajnos Magyarországon az utóbbi időben nem volt lehetőségem a felnőttfutballban dolgozni, ahol én jobban érzem magam.

Az osztrák negyedik vonal körülbelül olyan szintet képvisel, mint a magyarországi NB III, akár infrastruktúráról, akár szakmaiságról, futballtudásról beszélünk. Egyszerűen hiányzott egy felnőttcsapat irányítása, hiányzott az a minimális nyomás, ami ezzel együtt jár.

Profi a klub?
Félprofi, de vannak csapatok a ligában, amelyeknél majdnem az összes játékos profi, azaz csak a labdarúgásból él.

Főállásban dolgozol?
Nem, utoljára a Haliban voltam főállású edző. Már a Hartbergnél is dolgoztam az edzősködés mellett.

Mit dolgozol mellette?
Sankt Johannban dolgozom a Ringana nevű – természetes és etikus szépségápolási termékek gyártásával foglalkozó – cég szállítmányozásán.

Mennyi edzést tartasz egy héten?
A legtöbb bajnokit péntek este rendezik, ebben az esetben hétfőn, kedden és csütörtökön edzünk. De ha szombaton játszunk, akkor pénteken is edzést tartok.

Németh Szabolcs pro-licences edző

Elégedett vagy a mostani életeddel?
Nekem nem volt semmilyen hátszelem, Magyarországon mégis sikerült elérnem, hogy a Haladás vezetőedzője lehessek az NB II-ben. Több mint 160 meccsen ültem a kispadon. Most abban bízom, hogy Ausztriában – a meglátásom szerint – sokkal könnyebb előrejutni. Szeretném, ha most felfigyelnének rám a felnőttfutballban, aztán, hátha szépen tudok majd előrelépegetni azáltal, hogy jól szerepelek a mostani csapatommal.

Magyarországról már nem is számítasz ajánlatra?
Az elmúlt évben szinte a kutya sem keresett Magyarországról. Ezek után miért várjak újabb ajánlatra?

A bunteto.com-nak azt nyilatkoztad tavaly ősszel, hogy „soha nem fogok NB I-es csapatnál dolgozni”. Miért érzed így?
Ahogy látom a mostani tendenciát, nem csak én vagyok ilyen helyzetben. Szanyó Karcsi Ausztriában postás. Megannyi edzővel, akikkel együtt jártam a pro-licences tanfolyamra, most úgy érezhetjük, hogy egyszerűen esélyünk sincs odakerülni a magyar csapatokhoz. Említhetném Supka Attilát is, aki sok helyen megfordult, de most már mióta nincsen csapata? A külföldiek pedig, akik odakerülnek az edzői székekbe? Nem hiszem, hogy jobbak, mint mi. Vannak kivételek (Szerhij Rebrov, Paulo Sousa, Marco Rossi), akik fejlődést hoztak a focinkba.

A Diósgyőr, a Mezőkövesd is edzőt keresett a közelmúltban, és végül szerb szakembert igazoltak. Mire gondoltál ekkor?

Miután alaposabban utánanéztem az eddigi munkásságuknak, eredményességüknek, felháborított.

A Ferencvárosnál kijelentették, hogy a csapatnál magasabb polcon lévő, külföldi sztáredző irányíthatja csak a klubot.
A Fradi azért más szint, minden évben valamelyik európai kupasorozat főtábláján szerepel, és nemzetközi szinten is értékes játékosokkal küzdhet a céljaiért. Máté Csabival együtt dolgoztunk az Illés Akadémián, sajnáltam, hogy nem maradhatott tovább. Ha így gondolják a Fradinál, a szívük-joga így dönteni.

A magyar foci nagy tehetsége az osztrák harmadosztályban építi újra magát

A te álmaid pedig ezek szerint Ausztriában válhatnak valóra?
Ha nem kellek Magyarországra, akkor igen, hiszen akkor nincs is más választásom. Aki ismer, tudja, mennyire szeretem a futballt, ez a mindenem. Próbálok napról napra fejlődni, hogy a csapataim is minél jobbak legyenek. Most van egy remek lehetőségem, jól beszélem a nyelvet, ezért most elindultam ezen a vonalon.

Milyen tervekkel vállaltad el a ASKÖ Kohfidisch irányítását? A csapat most tizedik, jövőre lehet esélye a feljutásra?
Nagyon sok fiatal és sok helyi játékosunk van. Most az a cél, hogy őket fejlesszük, és minél előbbre végezzünk a tabellán. De konkrét helyezésről nem beszéltünk. Most az a legfontosabb, hogy a helyi kötődésű futballisták minél több lehetőséget kapjanak, és legyen egy erős, középmezőnyben küzdő csapatunk.

Milyen tapasztalatokat szereztél a Hartberg utánpótláscsapatánál, összehasonlítva akár az ott látottakat a magyarországi tapasztalataiddal?

Infrastrukturális szempontból a magyar akadémiák most nagyon rendben vannak, amelyek állami támogatást is kapnak, mindenben verik az osztrák akadémiákat. Ami nekem más volt, hogy a magyar játékosok képzettebbek, a belső motivációjuk viszont sokkal nagyobb az osztrákok gyerekeknek.

Ausztriában a német vonalat követik vakon, a legújabb ottani trendeket figyelik, és az alapján megy a munka. Az előző csapatomnál két utánpótlásedzőt is elküldtek, én Magyarországon ilyet nem tapasztaltam, hogy bármilyen negatív következménye lett volna annak, ha valaki nem jól dolgozik.

Németh Szabolcs pro-licences edző

Hosszú távon az osztrák vagy a magyar focinak lehet szebb jövőképe?
Ha csak az utánpótlás-válogatottak elmúlt másfél évben elért eredményeit nézem, akkor azt mondom, hogy az osztrák foci jövőképe fényesebb. Persze, ezért a megállapításomért is kapom majd a kritikákat, de ha csak a számokat, az eredményeket nézzük, akkor az osztrák futball igenis jobban áll utánpótlás szinten.

Szoboszlai Dominink édesapja, Szoboszlai Zsolt korábban azt mondta, szerinte „necces”, amikor egy 16 éves gyerek egy akadémián kap egy félprofi tanulmányi szerződést havi nem kis pénzzel, és akár többet keres, mint az apja vagy az anyja. Hiszen így eljutunk oda, hogy egy motiváció nélküli gyerek megelégszik azzal, ahová került a polcon. Említetted a belső motivációban érzékelhető különbségeket. Ausztriában a tinifocisták bevételeivel mi a helyzet?
A profi szerződés esetén jók a fizetések, de előtte nincsenek ilyen nagy pénzek Ausztriában. Először meg kell dolgozni a státuszodért, utána kapod csak a pénzt. Amit előtte kapnak, az osztrák szinten zsebpénzszerű. Az első osztályú Hartberg hatodik a bajnokságban, a fiatalok fizetése kétezer-kétezerötszáz euró között mozog, ami itt nem kiemelkedő.

Egyébként miért nem maradtál a Hartbergnél? Az mégiscsak első osztályú csapat, U15-ös edzőként nem lépkedhettél volna egyre feljebb a klubon belül?
Ez a kérdés bennem is megfogalmazódott, hogy jó döntést hozok-e. Ha türelmes vagyok, és várok egy-két évet, lehetséges, ott is feljebb tudtam volna jutni a ranglétrán, de végül másképp döntöttem, ezt tartottam jónak. De ezt már sohasem tudjuk meg, mi történt volna, ha maradok.

Ha három év múlva újra beszélünk, akkor hol szeretnél lenni?
Egy profi liga felnőttcsapatánál.

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC