nb1.hu

Csertői: „Ha kizárólag feljutni hívtak volna, azt nem vállalom”

Interjú a Honvéd győzelemmel bemutatkozó vezetőedzőjével.

Az osztályváltás után az NB II-ben is gyengén rajtoló Budapest Honvéd FC Pinezits Máté távozása után Csertői Aurélt nevezte ki vezetőedzőnek. Az 58 éves szakember egy négy és egy öt éves megbízatás után ül le egy mostanság jóval sűrűbben edzőt váltó csapat kispadjára, így a reálisan elérhető célok mellett az általa vállalt kockázatról is kérdeztük őt.

Mikor vette fel veled a klub a kapcsolatot?
A kupamérkőzés előtti napokban, az előző szakvezető távozása után kerestek meg. Fehér Péter szakmai igazgató felhívott, leültünk beszélni. Eltelt egy pár nap, gondolom a Honvéd több jelöltet is feltérképezett, hogy a megfelelőt tudja kiválasztani. A klub elmondta, mik az elvárásai, én pedig azt, hogy mit tudok vállalni. A beszélgetés után mindkét fél mérlegelte, hogy tudok-e segíteni a Honvédnak a jelenlegi helyzetben, és ezután a közös folytatás mellett döntöttünk.

„Nehéz helyzetben van a klub, ezt ki kell mondani”

A nagy múltú csapatok közül idén a Honvéd adja az egyik legtöbb beszédtémát. Kinevezésed előtt, kívülálló edzőként mik voltak a benyomásaid a csapatról?
Több mérkőzését is láttam a Honvédnak, de nyilvánvalóan a klub szakmai munkájába nem láttam mélyen bele. Az eddigi meccsek után számomra is az derült ki, amit mindenki látott. Ez a csapat jelen pillanatban nem képviseli azt a szintet, hogy ebben az erős NB II-es mezőnyben a feljutás favoritjaként lehessen beszélni róla. Szerényebb, elérhetőbb célokat kell megfogalmazni, és megalapozni egy olyan szakmai munkát, amely lehetővé teszi, hogy hosszabb távon komolyabb célokat lehessen kitűzni.

A klub anyagi nehézségeiről és a szurkolók egyre fogyó türelméről is folyamatosan hallani. Mit gondolsz, mekkora kockázatot vállaltál?
Ezzel a részével úgy vagyok, hogy a realitások mezején kell állni. Ha kizárólag feljutni hívtak volna, azt nem vállalom, hiszen ez most nem lehet elvárás. Jelenleg nehéz helyzetben van a klub, ezt fel kell ismerni és ki kell mondani. Nekem az a feladatom, hogy ebben segítsek. Az egy hosszabb távú cél, hogy egy komolyabb célokért küzdő csapatot alakítsunk ki.

Legutóbb Gyirmóton 144, előtte Pakson 188 meccsen keresztül voltál vezetőedző, a Honvéd kispadja viszont ennél forróbbnak tűnik. Felkészültél a tűzoltó szerepre?
Úgy érzem, fel vagyok erre készülve. Azt, hogy előttem ki és mennyi ideig dolgozott a klubnál, nem az én tisztem megítélni. Én mindenhová úgy megyek el edzőnek, hogy legyen meg a kölcsönös bizalom a klub és az én részemről. A Honvéd esetében azt éreztem, hogy olyan elvárásokat fektetnek le, amelyek teljesíthetők és olyanok a körülmények, hogy tudok segíteni a klubnak az előrelépésben.

A kinevezésed kapcsán többségében pozitív reakciót láttam a szurkolóktól, ami sok magyar edző esetében nem lett volna így. Mit gondolsz, miért bíznak benned az átlagosnál többen?
Bizonyos csapataimon meglátszott a kezem munkája, több helyen hosszú időt töltöttem el, amely alatt valóban építkezni is tudtam az adott klubnál. Próbáltam mindig világos elképzelés mentén masszív csapatot összerakni. Örömteli, ha ezt elismerik, de ez a jelenlegi feladatomra nézve nem jelent semmit. Itt is ugyanúgy bizonyítanom, teljesítenem kell majd minden nap, ahogyan korábban is tettem.

„Egy évnyi munkát nem lehet három nap alatt elvégezni”

A nehéz helyzetre tekintettel az elvárás a biztos bennmaradás. Szerinted ennél mennyivel van több a csapatban a képességek és a tudás alapján?
Ez a csapat bent fog maradni. Ha korábban azt mondtam, hogy a realitások talaján kell mozogni, akkor ez most is így van. Ez a csapat többet tud annál, minthogy kiessen a másodosztályból, az ugyanúgy nem reális, mint ha most a feljutásról beszélnék. Két lábbal a földön kell állni. Magunktól viszont többet kell elvárnunk, mint ami a minimális célkitűzés. A középmezőnyt meg kell céloznunk, hiszen az ezzel a csapattal egyáltalán nem elérhetetlen. Egyelőre viszont az a cél, hogy fokozatosan lépkedjünk előre mind az eredményesség, mint a mutatott játék terén.

Néhány napod volt felkészíteni a csapatot a kiesőjelölt Ajka elleni hazai meccsre. Mit tud egy edző ennyi idő alatt rendbe rakni, alakítani a csapaton?
Volt valamennyi rálátásom a csapatra, illetve egyenként a játékosokra is. A pillanatnyi helyezés nem tükrözi azt a minőséget, ami egyébként ebben a csapatban megvan. Visszatértünk a négy védős rendszerre, hiszen az akadémistáink is ebben nevelkedtek, ebben a legjobbak. Ezen kívül elemeztük az ajkaiak játékát, próbáltuk keresni a hibapontjaikat. Elsődlegesen azt kerestük, hogy az ellenfelet mivel tudjuk megfogni, hiszen a saját játékunk kialakítása egy hosszabb folyamat. Egy egyéves munkát nem lehet három nap alatt elvégezni, ugyanakkor ezek a játékosok nem a nulláról indulnak.

Cserébe most válogatott szünet van, amely lehetőséget ad egy nagyobb levegővételre. Terveid szerint november 26-án, Gyirmóton milyen játékot láthatnak a szurkolók a Honvéd csapatától?
Megvannak az elképzeléseim a csapat játékát illetően, ennek egy részét egy félidőn át már az Ajka ellen is viszontláttam. Ezen kell még finomítani és javítani, időre és sok munkára van szükség, hogy előrébb tudjunk lépni. A Gyirmót személyében egy erősebb ellenfél következik, de szeretném, ha ezen a meccsen is minél többet látnék a csapattól abból, amin közösen elkezdtünk dolgozni.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC