nb1.hu

„Ő Magyarország egyik legjobb edzője” – interjú az NB II-es Misleny-csillaggal

Tóth Zoltán nem féltékeny, sokkal inkább büszke a válogatottban focizó barátaira, a szintén a Főnixben nevelkedett Szoboszlaira, Csobothra, Bollára. Interjú.

A Kozármisleny játékosa, Tóth Zoltán ugyanúgy a Főnix FC-ben nevelkedett, mint a válogatott kiválóságai közül Szoboszlai Dominik, Csoboth Kevin, vagy éppen Bolla Bendegúz. A 23 éves csatár azóta is tartja a kapcsolatot korábbi játékostársaival, nézőként ott lesz a válogatott Montenegró elleni Eb-selejtezőjén is, és mint az NB1.hu-nak elmondta, nem féltékeny, sokkal inkább büszke a barátaira. Mindeközben ő is mindent megtesz, hogy NB I-es játékos legyen, és sokak meglepetésre jelenlegi csapata a tavalyi kiesési gondok ellenére idén parádézik, 15 meccs után negyedik a táblázaton. A titok szerinte Aczél Zoltán vezetőedző munkájában keresendő.

Tavaly 38 meccsen 41, most 15 meccsen 28 pont. Mi változott Kozármislenyen? Hiszen tavaly épphogy bennmaradt a csapat osztályozóval, jelenleg pedig ugyanannyi pontja van, mint a feljutásért küzdő Vasasnak.
Aczél Zoltán érkezése volt a legnagyobb változás. A csapat kohéziója remek lett, ezáltal a régi hangulatot is visszahozta a régi-új vezetőedző.

A keret idei erőssége önmagában mennyire indokolja ezt az idei remek teljesítményt?
Annyiból igen, hogy én is most érkeztem a III. Kerületből, előtte fél évig játszottam Mislenyben. A viccet félretéve, nem gondolnám, hogy ennyivel erősebb lenne az idei, mint amit a táblázat utat, a csapat magja hasonló, mint korábban, évente jellemzően három-négy változás érinti a csapatot. Nem lett erősebb a keret, szerintem hasonló nagyjából, mint tavaly.

De idén mintha megtanult volna igazán küzdeni csapat, és ahogy mondtam, tényleg remek a hangulat az öltözőben.

Miközben a vezetőedző minden meccsre remekül felkészíti a csapatot az aktuális ellenfélből.

Tóth Zoltán Fotó: Kozármisleny FC
Fotó: Kozármisleny FC

Aczél Zoltánt augusztus végén, hat fordulóban aratott négy győzelem után kérdeztük, és nagyon szerényen nyilatkozott. „A harmadik helyen vagyunk most, de ez pár hét alatt megváltozhat, ha nem koncentrálunk eléggé. A folytatásban is az alázatos kiscsapat szerepét kell játszanunk, nem szabad túl nagyokat gondolni, mert még sehol nem tartunk.” A csapat azonban újabb kilenc meccs után is jól tartja az iramot. Most már elhiszitek, hogy megtarthatja a mostani helyét, de legalább top 6-os, top 8-as csapatként zárhat idén a Kozármisleny?
Hiszünk benne, de nem álmodunk egyelőre nagyot. Tényleg mindig csak a következő ellenfélre koncentrálunk, igyekszünk a legjobban felkészülni. Tudjuk, hogy hova várt minket a többség eredetileg, de erre szeretnénk rácáfolni, és minél előbbre végezni. De azért látható, mennyire sűrű a mezőny, hiszen két-három vesztes meccsel is nagyot lehet zuhanni. A 6-8. helyezettek pár pontra vannak tőlünk, így egyáltalán nem beszélhetünk még dobogós esélyekről, ezért nagyon oda kell tenni magunkat a folytatásban is.

Aczél Zoltán fontosságát kiemelted. Miben más ő, mint a korábbi edzőid?
Ő Magyarország egyik legjobb edzője, ebben biztos vagyok.

Nagyon jó kapcsolatot tud kialakítani a játékosokkal, tűzben tudja tartani azokat is, akik éppen nem játszanak, vagy kevesebb lehetőséget kapnak. Amikor rájuk van szükség, akkor meg tudják mutatni, hogy idevalók, és tudnak segíteni a nehéz helyzetekben. Aczél Zoltán minden héten mást talál ki, nem okoz gondot, ha más formációt kell játszanunk, és szerintem ez a kulcsa az egész sikerszériának.

A csapathoz hasonlóan Kirchner Krisztián is megtáltosodott tavaly óta, hiszen középpályás létére 9 találattal vezeti a góllövőlistát. Miként lehet, hogy 30 évesen került élete formájába?
Megnőtt az önbizalma, és elnézést, hogy megint csak Aczél Zoltánt hozom fel, de remekül bánik a lelkünkkel, így ezt is neki köszönheti Krisztián, illetve a többi játékosunk.

A csapat 28 ponttal negyedik. Van egy olyan kitűzött pontszám, ami beszédtéma az öltözőben?
Minden meccs előtt elhangzik, hogy „ez a 90 perc lesz a legfontosabb a szezonban”, így tudjuk elérni, hogy minden mérkőzésen jó esélyünk legyen a három pont megszerzésére. Tervezgetünk, hogy hány pontot kellene szerezni ősszel, de tudjuk, hogy az NB II-ben tényleg bármi megtörténhet. Még négy forduló van vissza a félszezonból, és szeretnénk annyi pontot begyűjteni, hogy ott legyünk a dobogó közelében.

Tóth Zoltán remek gólja a Pécs elleni, megyei rangadón

Volt egy hír korábban arról, hogy 87 százalék az esélye annak, miszerint Lionel Messi Kozármislenybe igazol. Tegyük fel, tényleg megtörténhet! Örülnél?
Nem, mert Ronaldo-fan vagyok (nevet). Komolyra fordítva, természetesen senki nem gondolta komolyan, mindenki tudta, hogy nem fog ide igazolni, de gondolom, nagy segítség lenne nekünk itt az NB II-ben.

A Főnixben nevelkedtél több korábbi NB I-es és válogatott játékossal együtt, ott van a céljaid között az első osztályú futball?

Minden játékosnak az az egyik fő célja, hogy eljusson a magyar élvonalba, és ez velem sincsen másképp. Nekem is az álmaim között szerepel, de tudom, hogy ezért még sokat kell dolgoznom. Egyelőre az NB II-ben szeretném megmutatni, hogy itt is megállom a helyem, aztán, utána szeretnék majd szintet lépni.

A világ nyolcadik csodája lenne, ha feljutna a Kozármisleny?
A meccsek alapján azt mondom, nem túlzás, de egyelőre nem álmodozunk erről. Bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy a csapat nem szeretne az NB I-ben szerepelni, de tisztában vagyunk a helyzetünkkel, hogy egy kisváros futballcsapata vagyunk. Rajtunk nem fog múlni, mindent meg fogunk tenni, hogy májusban esetleg majd arról tudjunk beszélgetni, hogy ott vagyunk a 2-3 legjobb másodosztályú csapat között.

Melyik eddigi győzelemre vagy a legbüszkébb? Van miből válogatni, hiszen megvertétek a tavalyi kupadöntős Budafokot, vagy éppen a tavasszal még NB I-es Vasast.
A Vasas elleni győzelmet mondanám, hiszen nagyon sok volt a hiányzónk betegség miatt. Olyan formációban tudtunk csak kiállni, amelyben sohasem futballoztunk előtte, mégis le tudtuk győzni 4-3-ra az NB I-es kerettel rendelkező Vasast.

Hogyan fogadják a szurkolók az idei szereplést? Hiszen a tavalyi bennmaradásról film készült, ezek után az idei remeklésből Netflix-sorozat is készülhetne.
A kozármislenyi futballközeg olyan, mintha egy kis család lenne. A szurkolók akkor is kilátogattak a meccsekre, amikor nem ment annyira a csapatnak, és rendre megtapsoltak minket. A nézőszám most még magasabb a jó eredmények miatt, mindenki erről beszél a városban, a drukkerek boldogok, és egyre többen jönnek ki a meccsekre.

Mennyire nézed más szemmel Marco Rossi csapatának a meccseit azok után, hogy a Főnixből vagy az MTK ifjúsági csapatából jól ismered a válogatottban szereplő Szoboszlai Dominiket, Csoboth Kevint vagy éppen Bolla Bendegúzt?
Mindenki kérdezni szokta, nem rossz-e nekem, hogy ők ott vannak, én meg nem, de természetesen erről szó sincsen. Büszke vagyok arra, hogy ilyen játékosokat ismerhetek, örülök, hogy a válogatottban is ilyen sikeresek, és amikor csak tudom, élőben nézem meg a mérkőzéseiket.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC