nb1.hu

Angliába és az NB I-be is hívják a 22 éves Turi Gézát

"Inkább feröeri játékos vagyok, de a magyar válogatottnak nem mondanék nemet."

Turi Géza Dávid parádés formában futballozik a feröeri bajnokságot vezető Vikingur csapatában, a varázslatos környezetű Gota városában. Idén, a tavaszi-őszi rendszerű első ligában hat meccsen három gólt szerzett, és feltett szándéka, hogy profi labdarúgó legyen. Erre meg is van az esélye, hiszen a dán, a norvég és a magyar élvonalból, sőt az angol másod- és harmadosztályból is vannak érdeklődői. Csakhogy – a Feröer-szigeteken legendának számító kapus Turi Géza fia – a próbatétel előtt szeretne dán állampolgárságot szerezni, hogy bármikor visszatérhessen jelenlegi lakhelyére. Ezzel egyúttal az is biztossá válna, hogy behívják a feröeri válogatottba, de egy kiskaput még hagy a 22 éves középpályás: ha a magyar nemzeti csapatba hívnák, akkor nem mondana nemet.

Kérted, hogy 13 órakor hívjalak, mert akkor lesz egy kis időd a munkahelyeden. Mit dolgozol?
Iskolában vagyok, segítek a gyerekeknek, akiknek erre szükségük van. Külföldi gyerekek is járnak ide, akik nem beszélik jól a nyelvet. Amikor kicsi voltam, nekem sem ment jól, ezért jól tudom, milyen nehéz ezt a nyelvet megtanulni, ezért igyekszem segíteni nekik mindenben. Nincsen tanári végzettségem, de amikor megkérdeztek, hogy van-e kedvem ehhez a munkához, akkor rögtön mondtam, hogy igen, szívesen jönnék.

Milyen az élet Gottában? A fényképeken egy álomszerű kisvárost látunk, szépnek és nyugalmasnak is tűnik.
Ma nagyon jó idő van, 12 fok, ami itt nagyon soknak számít. Szép, csendes hely, az emberek kedvesek, mindenki ismer mindenkit. Jó az élet itt, nagyon szeretem.

El tudnád képzelni, hogy itt éld le az egész életedet?
Most az a tervem, hogy innen el tudjak menni külföldre futballozni. De a foci után szívesen visszajönnék, mert nagyon jó itt élni.

Nagyon jó formában vagy, hat meccsen már három gólt szereztél. Idén hogyan lettél ennyire gólerős?
Egyáltalán nem jellemző rám, én sem tudom, hogy jött ez össze.

Pedig mindig mondja anya és apa, hogy minél többet menjek előre és próbáljak gólokat lőni. Most idén többször kapok labdát elöl, elvállalom, és bemegy.

Turi Géza Dávid Vikingur Gota Feröer-szigetek

A csapat veretlenül áll a tabella élén, minek köszönhető ez a remek forma?
Megnyertünk 19 meccset egymás után. Tavaly 13 mérkőzésen győztünk, és ehhez hozzájön az idei hat diadal. Ugyanaz a csapatunk, mint a tavalyi, semmilyen változás nem történt a keretben, de éppen ezért megy ilyen jól, mert már három-négy éve együtt játszunk, mindenki ismeri a másikat a pályán kívül és belül egyaránt. Tudjuk, hogy mit akarunk, és emiatt minden úgy megy, ahogyan mennie kell.

Te milyen státuszban futballozol?
Vannak profi játékosok az élvonalban, nem mondom, hogy sokan, de a legtöbben félprofik, dolgoznak is a foci mellett. Mint ahogyan én is.

A Klaksvík 3-0-ra legyőzte a Fradit, amely ikszelt a Fiorentinával, ti pedig most jobban álltok a Klaksvíknál. Irány a Serie A?
Egyáltalán nem (nevet). A Klaksvík tavaly nagyon nagyot ment. Megverték az FTC-t, senki nem értette.

Mi például otthon arra tippeltünk, hogy 6-0-ra nyer a Fradi. Idén mi még nem játszottunk ellenük, a kilencedik fordulóban rendezik a nagy rangadót. Már csak azért is nagy meccs lesz, mert még most, a sorozatunk ellenére is úgy tartja mindenki, hogy a Klaksvík a legerősebb feöreri csapat.

Ráadásul még utána is folytatódott a csapat menetelése, hiszen a szlovén Olimpiját 3-0-ra legyőzte, és otthon ikszelt a topligás Lille-lel a Konferencia-liga csoportkörében. Mire véltétek ezt?
Ilyen még soha nem történt Feröeren, hogy eddig eljusson a Bajnokok Ligája selejtezőjében egy csapat, amely aztán a Konferencia-ligában is remekelt. Történelmet írtak, senki nem hitte el, hogy mi történik.

Fel kell adni a munkájukat a Fradit kiejtő feröerieknek?

A Klaksvík-Gota meccsen az édesanyád kinek fog szurkolni? A férje vagy a fia csapatának?
Anya mindig nekem drukkol. Apának is mindig szurkol, de amikor egymás ellen játszanak a csapataink, akkor nekem.

Most vezetitek a tabellát, de a tavaszi-őszi rendszer miatt a BL-ben idén még nem próbálhatnátok szerencsét. Helyette mi várható?
A Klaksvík nyerte meg a tavalyi bajnokságot, így idén újra a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhat. Mi pedig második helyezettként a Konferencia-ligában igyekszünk majd minél tovább eljutni.

Turi Géza Dávid VIkingur Gota
Kis és nagy Géza

Ti is készek vagytok meglepetést okozni Európában?
Ha szerencsés lesz a sorsolásunk, akkor lehet, pár fordulót mehetünk, de nem hiszem, hogy olyan messzire eljuthatunk, mint a Klaksvík tavaly. A csapatunk jóval kisebb, kevesebben vagyunk a keretben is, nekik sok cserejátékos is rendelkezésre állt a sorozatterhelésre. A mi keretünket nagyon fiatal, 16-17-18 éves, most még kevésbé tapasztalt futballisták teszik teljessé. De azért megpróbáljuk a lehetetlent, meglátjuk, meddig jutunk.

A bajnokságban most már az aranyérem a cél?

Meg szeretnénk nyerni a bajnokságot és a kupát is, és szeretnénk folytatni a győzelmi sorozatunkat úgy, hogy elérjük a 23-as határt. Azzal beállítanánk a Klaksvík 2020-21-es rekordját, és 24 diadallal sikerülne megdöntenünk a rekordot.

Korábban a legjobb fiatalnak és a legjobban cselező játékosnak is megválasztottak a feröeri bajnokságban. Folytatódott 2024-ben a jó formád?
Tavaly a csapaton belül engem választottak a legjobb játékosnak, úgy, hogy három gólt rúgtam. Idén pedig a teljesítményeket figyelembe vevő ranglista alapján én vagyok a legjobb játékos Feröeren.

Turi Géza Dávid cikk

Említetted, hogy külföldön szeretnél futballozni, vannak már ajánlataid?
Igen, de most először is arra várok, hogy megkapjam a dán papírjaimat. Már négy éve várok rá, és hamarosan kiderül, hogy megkapom-e.

Ez miért olyan fontos, nélküle nem lehet eligazolni?
De, el tudok akkor is, ha nem kapom meg. Ugyanakkor, ha – tegyük fel – tíz évig légiós leszek, akkor utána nem tudok visszatérni az országba, csak akkor, ha minden papírmunkát újra elvégzek ahhoz, hogy például dolgozni tudjak Feröeren. Ha megkapom a dán papírokat, akkor nyugodtan visszatérhetek, ráadásul akkor a feröeri válogatottban is játszhatok.

A válogatottságra milyen esélyeid lehetnek?

Itt nevelkedtem, itt éltem, ezért azt mondom, inkább feröeri játékos vagyok, nem pedig magyar. De ha a magyar válogatottól felhívnának, lehet, hogy elmennék. Szerintem nem mondanék nemet.

Tegyük fel, eldől, dán állampolgár leszel. Az rögtön zöld utat jelentene a feröeri válogatottsághoz?
Most még csak az fog eldőlni, hogy megkapom-e a papírokat valamikor. Októberben? Két hét múlva? De az is lehet, azt mondják, nem kapom meg.

Korábban jártál az NB II-es Pécsnél próbajátékon. Végül ez az átigazolás miért nem jött össze?
Igazából összejött, kaptam szerződésajánlatot, de én úgy gondoltam, nem nekem való csapat a Pécs.

Miért?
Nem az én stílusomban játszottak. Én jobban szeretem tartani a labdát, a pécsiek pedig a védőktől hosszú indításokat várnak el, és ez nekem nem tetszett.

Melyik a kedvenc szereped a pályán?
Szeretem, ha a csapatomnál van a labda, és ezáltal kontrollálni tudod a játékot, a tempót te tudod diktálni. Nem szeretem, ha egy csapat az egész meccsen csak védekezik. Fontos számomra a labdabirtokláson alapuló játékstílus.

Turi Géza Dávid Vikingur Gota Feröer-szigetek

Hová lehet esélyed eligazolni?
Norvég, dán, izlandi első osztályú lehetőségeim is adódhatnak, angol másod- és harmadosztályú megkereséseim is vannak. Tavaly Magyarországra is hívtak, sőt a napokban volt egy NB I-es érdeklődő is. Korábban nem igazán szerettem volna dán papírok nélkül útra kelni. De most már úgy vagyok vele, idén, ha nem kapom meg, akkor is eligazolok. Nincs már időm várni.

Ez esetben a válogatottságodat is kockára teszed.
Valóban, pedig

Feröeren már 3-4 éve arról beszélnek, hogy játszanom kellene a válogatottban, a szövetségnél is a papírjaimra várnak. Rendre ezzel a kérdéssel fordulnak hozzám, hogy mikor lesznek már meg a papírjaim, amire én csak annyit tudok mondani, hogy nem tudom.

Édesapád milyen jövőt jósol neked?
Mostanában nem sokat mond arról, hogy mit tegyek, mert tudja, hogy én pontosan jól tudom a teendőimet. De amikor elkezdtem a játékot, akkor ellátott tanácsokkal, rúgjak többet kapura, elmondta, hová passzoljak, és a többi. De a gyerekként kapott tanácsokra nagyon is szükségem volt ahhoz, hogy most itt legyek.

Őt mennyire ismerik Feröeren?
Mindenki ismeri. Apa Gotában és Klaksvíkban is nagy legenda. Amikor meglátnak minket együtt, mindenki kis Géza és nagy Gézaként üdvözöl minket.

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC