nb1.hu

Fel kell adni a munkájukat a Fradit kiejtő feröerieknek?

Turi Géza kapusedző szerint megvan rá az esély, hogy profi csapattá váljon a Klaksvík. A magyar kapusedző elárulta, fog-e még 50 évesen is védeni.

A feröeri KÍ Klaksvík az idei európai kupasorozatok csodacsapata, a feröeri – főleg félprofik játékosokból álló – klub ugyanis három favorit ellen is totógyilkos eredményt ért el. A tavasszal Európa-liga-nyolcaddöntős Ferencvárost a hazai 0-0 után a Groupamában 3-0-ra kiütötte, majd a BL-selejtezők folytatásában, büntetőkkel kiejtette a svéd bajnok Häckent is.

A Moldét Feröeren 2-1-re legyőzte, a norvégok végül csak a visszavágó hosszabbításában tudták kiharcolni a továbbjutást a Klaksvík ellen, amely számára a Konferencia-ligában már biztos a főtábla. De – várhatóan – a moldáv Sheriff Tiraspol ellen még az Európa Liga-csoportkört is elérheti a csapat, amelynek Turi Géza személyében magyar kapusedzője van.

A Klaksvík idei remeklése révén akár profi klubbá is válhat – számolt be a nem várt fejleményekről az NB1.hu-nak adott interjújában Turi Géza.

A Molde ellen már nem jött össze a továbbjutás, nagyon csalódott volt a csapat?
Az első félidőben nem úgy játszottunk, ahogyan terveztük, túl nagy nyomás volt a Molde részéről, nem nagyon tudtunk kibontakozni. A védekezés nagyon sokat elvett a fiúk energiájából.

A szünetben tartott egy hatásos beszédet az edző az öltözőben, ez látszott is a csapaton, erőre kaptak a fiúk, és úgy játszottak, ahogyan azt elterveztük. Néhány lehetőséget kialakítottunk, rúgtunk kapufát, kétszer-háromszor rávezethettük a Molde-kapusra a labdát.

De a kedd este most nem olyan volt, amikor minden összejött volna nekünk, inkább a Molde napja volt, így nem tudtunk gólt rúgni, az ellenfél pedig megérdemelten jutott tovább.

Azért érdekes volt látni, hogyan örült a Molde a továbbjutást érő második gólnak. Ez is mutatta, hogy azért nekik is megnehezítettétek a dolgukat. 
Én is úgy éreztem, hogy kőkeményen dolgoznak azért, hogy a második gólt berúgják, hiszen tudták, a 11-eseknél bármi megtörténhet. Ezt szerették volna elkerülni, ezért is örülhettek ennyire, hogy a 120 perc vége előtt pár perccel gólt tudtak szerezni, és ezzel szinte eldöntötték a párharcot.

Végleges kiesésről viszont szó sincsen, hiszen a Konferencia-liga csoportkörében már biztosan ott van a Klaksvík, de még az Európa-liga-főtábla is elérhető.
Senki sem gondolta volna, hogy a Bajnokok Ligájában így menetelünk majd. A Konferencia-ligára összpontosítottunk, a csoportkör, de legalább a playoff elérését tűztük ki célul. De ezt már az elején elértük. Mindig nagyokat álmodunk, és próbálunk bejutni az El-főcsoportba, bár tudjuk, hogy irgalmatlan nehéz mérkőzés vár ránk a jövő héten. De állunk elébe a következő kihívásnak.

A jövőre majd még visszatérünk, de a múltat illetően kíváncsi lennék, hogy melyik ellenfél volt a legerősebb a három közül? Ha a Transfermarkt számításait vesszük alapul, akkor papíron a Fradi kerete a legerősebb közel 50 millió eurós értékkel, második a norvég Molde (25,5 millió euró), harmadik a svéd Häcken (23,1 millió euró). És a teljesség kedvéért, a KÍ játékosai 2,77 millió eurót érnek összesen.
Egyértelműen a Molde volt a legnehezebb ellenfél, főleg a második mérkőzésen.

Az első meccsen talán az első 20 percben voltak agresszívek, akkor lehetett rajtuk látni, hogy próbálnak játszani, aztán visszaálltak, és talán úgy gondolták, hogy majd otthon úgyis megvernek minket. De aztán nyertünk 2-1-re, és ahogy tudom, nem nagyon örültek ennek.

És ez látszott is rajtuk kedden, ahogyan kezdtek a mérkőzésen, hogy az első 20-25 percben irgalmatlan nagy nyomás alá helyeztek minket, és gólt is tudtak szerezni. Ennek is köszönhető, hogy végül ők jutottak tovább.

Nils Jonathan Johansson kapusotokról olvashattuk, hogy három héttel a Fradi-meccs előtt még középhátvéd volt az ötödosztályban, előtte pedig két évig nem védett, és motivációhiány miatt visszavonult. Mennyire volt nehéz felhozni a mostani szintjére, hiszen a Ferencváros ellen is végig kiválóan védett?
Az edzővel együtt játszottak korábban, évekkel ezelőtt, nekünk pedig mindkét kapusunk lebetegedett, ezért még a BL-sorozat előtt kellett egy olyan kapust igazolni, akit be lehet vetni bármilyen mérkőzésen. Az első pár alkalommal, amikor lejött edzésre, lehetett rajta látni, hogy nem védett jó ideje.

Az alapképességei megvoltak, de azért az látszik egy emberen, aki ennyi időt kihagy. Kőkeményen elkezdtünk dolgozni, és ez lett belőle. Napról napra jönnek neki vissza a kapusmozdulatok, és a motivációját is visszanyerte.

Úgy tudom, most már év végéig marad nálunk, és a klub szeretné, ha még egy évig maradna.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Milyen most Feröer-szigeteken, Klaksvíkban futballistaként élni? Mennyire mozdult meg az ország, a csapat városa a sikerek láttán?
A város lázban ég, mindenki láthatta, hogy a mérkőzések után milyen fogadtatásban részesültünk. Az országban mindenki nekünk szurkol, klubhoz való hovatartozástól függetlenül. Ez onnan is érzékelhető, hogy a stadionunk rendre tele volt 4600 drukkerrel, és nem mindenki Klaksvíkból érkezett. Én nem ott élek, máshol dolgozom, de mindenki nekünk szurkolt, és jó volt érezni, hogy egységesen mindenki a mi jó eredményeinket kívánta. Én ezt hallottam mindenhonnan.

Mennyire lepett meg, hogy Árni Fredriksberg rúgta a gólok zömét, és hat találatával még mindig a góllövőlista élén áll?
Mi tudtuk, hogy mennyire jó a bal lába, bár egyszer elsült a jobb lába is. Tudtuk, hogy nagyon jók a pontrúgásai, de természetesen az meglepett, hogy ennyi gólt rúgott. De mindenki tudja, hogy megy ez, ha valaki beindul, egy idő után szinte bárhonnan képes gólt szerezni. Ő most egy ilyen periódusban van, minden összejön neki. Reméljük, a folytatásban is így termeli majd a gólokat, ami jó lenne a csapatnak is. Bizakodunk.

A Fradi kiejtése után mennyi és milyen hangvételű üzeneteket kaptál?
Rengeteget kaptam Magyarországról, mindenki gratulált, régi barátok, futballisták, akikkel együtt játszottam.

De olyanok is üzentek, akikkel már nagyon régen nem is találkoztam. Jólesett nagyon, főleg, hogy még azok is gratuláltak, akik tudom, hogy a Ferencvárosnak drukkolnak. De talán meg is érdemeltük a továbbjutást, mert a Fradi ezen a két meccsen nem mutatott annyit, amennyit kellett volna.

Az Európa-liga-csoportkörért vélhetően a Sheriff Tiraspol lesz az ellenfeletek, a moldávok a BATE Boriszovot ugyanis 5-1-re legyőzték az interjúnk után rendezendő visszavágó előtt. A Sheriff – vegyük újra a Transfermarktot alapul – gyengébb, mint az eddigi három ellenfél, a keretének az értéke „mindössze” hatszor annyi, 13,53 millió euró, mint a Klaksvíké. Az eddigiek alapján azért nagy bátorság kell nagy pénzben a kiesésetekre fogadni, egyetértesz?
Kiscsapat a miénk, mindenki úgy készül ellenünk, hogy biztosan győzni fog. De azért idén ezt bebizonyítottuk, hogy ellenünk nem szabad így készülni. A Sheriff a nagyobb csapat, mi csak játsszuk a mi kis játékunkat, aztán meglátjuk, hogy ebből mi sül ki. Bizakodom benne, hogy valamit fel tudunk mutatni, megtaláljuk a gyenge pontjaikat, és rúgunk egy-két gólt itthon. De remélem, hogy idegenben is be tudunk találni, és akkor lehet esélyünk.

Mi lehet az eddigi eredményeitek legfontosabb összetevője? Hiszen nem az történt, hogy egy meccsen nyertetek, mert kijött a lépés, hanem volt már hat jó mérkőzésetek, sokkal magasabban jegyzett csapatok ellen.
Valóban, hiszen Magyarország legjobb csapatát és két skandináv futballhatalom két bajnokát sikerült legyőzni – a Ferencvárost idegenben, a Häckent büntetőkkel, a Moldét pedig hazai pályán. Hogy mi a titok? A csapategység, a gürizés a mérkőzésen, a rengeteg futás, és a jó taktika. Talán ezek miatt tudunk valamit felmutatni.

Fotó: Getty Images

A főtáblát, a kettős terhelést fogja bírni a csapat az El-ben vagy a Konferencia-ligában?
Abban van egy kis szerencsénk, hogy a sérült játékosok egyre többen visszatérnek, kedden is ketten már tudtak játszani, és két-három további játékosra is számíthatunk hamarosan. Ha ők is felépülnek, és nem lesz több sérültünk, akkor lesz lehetőségünk rotálni a játékosokat. A hazai bajnokságban pedig be tudjuk vetni a fiatalokat is, hiszen az előnyünk hét pont úgy, hogy eggyel kevesebb meccset játszottunk, mint a riválisok, és tíz forduló van még hátra. Nehéz lesz, de állunk a kihívások elébe.

A csapatban több játékos félprofi, azaz van civil foglalkozása is. A munkahelyek hogy állnak hozzá a sikerhez, hiszen nélkülözniük kell majd a játékosokat a csoportkörös meccsek idején?
Úgy tudom, mindenki támogatja a csapatot, és természetesen elengedik a játékosokat, akikre szükség van. Nem hiszem, hogy ezzel probléma lesz.

Van esély arra, hogy akár a mostani sikereket is meglovagolva, egy szponzor érkezésével profi csapattá váljon a Klaksvík?
Hallottam már róla, hogy volt ilyen megkeresés. Ezek még csak szóbeszédek, de örülnék neki.

Szívesen kipróbálnám a mostani játékosokat profiként, megnézném, mit tudnának úgy produkálni.

Sokan maradhatnának a mostani keretből?
Szerintem az a 13-14 játékos, aki idáig játszott, bebizonyította, hogy tudja hozni ezt a szintet, amire itt, az európai kupákban szükség van. Egy-két játékossal megerősítve a keretet akár hasonlóan eredményesek lehetünk, mint idén. Ha nem is a Bajnokok Ligájában, de egy másik kupában el tudnánk valamit érni szerintem.

Turi Géza 2002-ben, de – egy meccs erejéig – 2023-ban is aktívan védett (Fotó: Getty Images)

Említetted, hogy kapusproblémáitok voltak, ami májusban ugye odáig fajult, hogy 49 évesen neked kellett védened az egyik bajnokin. A BL-re is nevezett a klubod?
Nem, mert az UEFA nem engedi az életkorom miatt egyáltalán, hogy játékosként a kispadon is üljek. Ezért nem neveztek.

A bajnokságban előfordulhat még az, ami a Tórshavn elleni, 1-0-ra megnyert idegenbeli bajnokin?
Az az igazság, hogy felépült a sérült kapus, most hárman is vannak, így nem tudom elképzelni, hogy ez idén vagy jövőre újra megtörténjen.

Pedig az említett meccset nullára hoztad, azaz helytálltál. Élvezted?
Egy hirtelen döntés volt, hogy be kell ugranom. Nem is volt időm gondolkodni rajta, ma már nem biztos, hogy még egyszer elvállalnám. De hál’istennek jól sikerült, és happy end lett a vége, ezért nagyon örülök neki.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC