nb1.hu

MTK-Gyirmót: bogrács, parádés gólok és Lionel Messi

Helyszíni riport a BKV Előre-DVTK II szomszédságából.

„A BKV Előre-DVTK II-nél nem létezik ma nagyobb rangadó a világon!”

Régen voltam utoljára az MTK vagy a Gyirmót mérkőzésén. A kék-fehéreket még láttam augusztus elsején, amikor az NB I-ből történt kiesésük után az első fordulóban a Szegedet fogadták. A találkozót az MTK nyerte meg 2-1-re, de nem arról maradt emlékezetes, hogy a nyáron a Pakstól visszatérő szakmai igazgató, Bognár György győzelemmel nyitott, hanem arról, hogy a lefújás után a vendégszurkolók (de már a játék közben is) antiszemita botrányt okoztak.

A Gyirmótot akkor láttam utoljára, amikor még az előző kiírásban az NB I-ben szerepelt Csertői Aurél csapata is. A sárga-kékekkel kapcsolatban szerintem nem az a legfontosabb adat, hogy melyik (élvonalbeli) fellépésükön voltam ott utoljára, hanem az, hogy amikor Budapesten játszottak, a következő eredménysort szállították: Újpest-Gyirmót 1-3, MTK-Gyirmót 0-3, Honvéd-Gyirmót 0-1 (a linkekre kattintva az adott mérkőzések videói érhetőek el).

Ezt viszont, utólag is elnézést kérve, elhallgattam az MTK legfanatikusabb szurkolói közössége előtt, amikor nagyjából egy héttel ezelőtt meghívtak maguk közé úgy, hogy a terv az volt, hogy a mérkőzés lefújása után már tálalva lesz az addig bográcsban elkészített finomság, majd megnézzük a vb-ről a Lengyelország-Franciaországot, adott esetben még az Anglia-Szenegált is.

Ahogy mentem át a zebrán a stadionnal szemben található vendéglátóipari-egységhez a kezdés előtt majdnem egy órával, már messziről észrevettem, hogy az a bogrács tényleg ott van a bejárat mellett, tényleg készül benne az étel, az egész alapötlet nagyon tetszett, mert a kaszásdűlői lakótelepen, ahol felnőttem, az ilyen típusú közös időtöltés mindig is bevett szokásnak számított.

Az a két srác, akik magukra vállalták az étel elkészítését az érkezésem pillanatában abban már megállapodtak, hogy vörösborral is ízesítik majd, de azt csak az első félidő közben döntötték el, mint később megtudtam, hogy végül Portugese lesz a választásuk hozzá.

Ekkor én már benn voltam a létesítményben, mert mégiscsak elkezdődött a jelenlegi NB II, fordulóktól függetlenül egyik legnagyobb rangadója, de miközben sétáltam a stadion sajtóbejáratához, komolyan elgondolkoztam azon, hogy be kellene kukkantani a Hidegkutitól pár lépésre zajló, szintén 13 órakor startoló BKV Előre-DVTK II-re.

Arra, hogy ez a jó kis csemege is lesz, Zoli hívta fel a figyelmemet (megfogalmazhatatlan szenvedéllyel szereti a Kispestet), aki azzal tudott indítani, amikor észrevettük egymást a szintén fontos létesítményben, hogy „Melyik meccsre mész?”, „Az MTK-Gyirmótra…” válaszoltam neki, majd a következő pillanatban az értésemre adta, hogy szerinte melyik a nap legfontosabb rangadója.

„Még a Szabó Vöri is kijön megnézni az Újpestből…” nyomatékosított, aminek nagyon örültem, mert Szabó Andrást régóta kedvelem, ráadásul mint embert is, szerintem megérdemelte ő is azt, hogy 1989/90-ben az Újpest lett a bajnok.

Amikor odaértem a Hidegkutiban a sajtóhelyre, láttam a kispadok fölött ülőkön, hogy is élvezik, hogy, kicsit kisütött a nap, de ha osztályoznom kellene az éltető égitest teljesítményét 1 és 10 között, akkor csak 6-ost adnék neki, mert ugyan szemekkel észrevehetően mutatta magát, a hozzáállásával sem volt gond, „de a kapura azért nem volt veszélyes…”

A játékosok viszont szerencsére azok voltak, amit bizonyít, hogy 5-2 lett a találkozó végeredménye, és bizony a gólok után is elégedetten lehetett csettinteni.

Az első például, ami a vendégek vezetését eredményezte, a világ bármelyik bajnokságában megállná a helyét, mert okos volt a kis szöglet, Nagy Patrik remekül nyesett középre, az amúgy középső védő, de most elől középre érkező Polgár Kristóf meg így tudta megoldani a helyzetet…

Miután az MTK megérdemelten fordított, nem éreztem azt, hogy veszélyben lenne a győzelme, Horváth Dávid nagyon jó taktikát dolgozott ki, a támadások kivitelezése során kulcsszerep hárult a gyirmóti közvetlen védelem és a középpályás sora közé bemozgó, onnan a játékot tovább szervező Bognár Istvánra, ráadásul ismét bebizonyosodott, hogy Németh Krisztián technikai tudása sem kopott meg.

Stieber Zoltán is kiemelkedett a mezőnyből, de az is fontos volt, hogy az MTK utolsó két gólját cserejátékosok hozták össze…

Horváth Dávidot az egyik legtehetségesebb magyar edzőnek gondolom. Amikor még a tavasszal kinevezték az MTK élére, már szinte biztos volt, hogy kiesnek a kék-fehérek, ám az irányításával következő szériát szállították: ZTE-MTK 2-3, MTK-Puskás Akadémia 0-0, FTC-MTK 0-3, MTK-DVSC 3-0.

Horváth Dávidot október végén, a Siófok elleni 1-1 után nevezték ki újra az első csapat élére az MTK vezérei, Bognár György szakmai igazgatónak és az egyik kiemelt segítőjének, ifjabbik Bognár Györgynek, megköszönték a klubvezetők az addigi együttműködést.

Az MTK azóta 4 alkalommal nyert, 2 meccsen ikszelt, 6 mérkőzésen 22 gólt szerzett, ami meccsenként 3.6-os átlagot jelent…

A látványos javulásnak köszönhető, hogy ugyan az éllovas DVTK-nak 5 pontos az előnye, de a második, azaz még feljutó helyen lévő Pécs már csak 1 pontos előnnyel büszkélkedhet a fővárosiakkal szemben.

A Gyirmót ott van a tűz közelében, de most kissé azért messzebbre került, mert a kék-fehérekhez képest már 5 egységnyi a lemaradása. A Gyirmótról egyértelműen kijelenthető, hogy nem sikerült pótolnia a nyári átigazolása után Pakson is gólokat szállító Varga Barnabást, de az MTK ellen a középpályás védekezés sem volt teljesen rendben, mert Vass Ádám és Nagy Patrik is szokott ennél ám sokkal jobban játszani.

Azt viszont, hogy Vass mennyire kiemelten fontos láncszeme még mindig a Gyirmótnak (szerintem a legfontosabb) bizonyítja, hogy a 85. percben történt lecserélése után összeomlott a vendégcsapat és még kapott kettőt…

Azt meg, hogy Nagy mennyire, a góljaikban játszott szerepe támasztja alá.

Amikor a lefújás után visszaértem a törzshelyre, már szállingóztak oda az MTK fanatikusai, akiktől megtudtam azt, ami minden győztes mérkőzés után a legfontosabb, legsarkalatosabb pont:

 

A JÁTÉKOSOK PACSIZTAK VELÜK A KERÍTÉSNÉL A LEFÚJÁS UTÁN!

 

Ez volt az, amit mindenki magától elmesélt, azok közül, akikkel pár pillanatnál többet tudtam szót váltani.

Amikorra elkezdődött a Lengyelország-Franciország, már a világbajnokságra terelődött a hangsúly. Annál az asztalnál, ahol én ültem, gyakorlatilag mindenki egyetértett azzal, hogy Franciaország a vb legnagyobb esélyese, de a legtöbbször említett futballista az egyértelműen a földöntúli, azaz Lionel Messi volt.

„Csak a Messi miatt nézem a világbajnokságot!” – jelentette ki átszellemülten Krisztián, akit több, mint 20 éve ismerek és szerintem életünkben először értettünk egyet valamiben.

Neki egyébként két helyen el van törve a jobb válla, a rögzítő kötést már nem kell hordania, de a karja még igen messze van attól, hogy bármire is használni tudja. Nem kérdeztem meg tőle, hogy miért nem maradt otthon, mert tudom, hogy megsértődött volna, de nem a kérdező személye, hanem maga a kérdés miatt…

Az MTK még egyszer lép pályára ebben az évben, de amikor az a meccs szóba került, egyből éreztem mindannyiukon, hogy a találkozó kiemelten fontos a számukra.

Nem azért, mert az az év utolsó meccse az MTK és a hívei számra!

Nem azért, mert az ellenfelük eddig ugyanúgy 35 pontos, mint az MTK!

Hanem azért, mert azt a mérkőzést Szegeden rendezik majd meg…

ÁLTALÁNOS EMLÉKEZTETŐ
Merkantil Bank Liga, 19. forduló
19. FORDULÓ
MTK BUDAPEST–GYIRMÓT FC GYŐR 5–2 (3–2)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 500 néző.
Vezette: Vad II István (Rózsa Dávid, Ország Péter)
MTK:
Somodi – Poór (Medgyes S., 71.) Varju, Kocsis G., Szépe – Kata, Mezei Sz. (Lehoczky R., 75.) – Stieber Z. (Zsóri D., 83.), Bognár I. (Zuigeber, 75.), Kovács Mátyás – Németh K. (Palincsár, 84.). Vezetőedző: Horváth Dávid.
GYIRMÓT: Hársfalvi – Szegi, Polgár, Csörgő V., Hajdú Á. – Vass Á. (Király P., 85.) – Herjeczki (Pethő B., 77.), Kovács Milán, Nagy P., Medgyes Z. (Mayer Á., 64.) – Erdei M. Vezetőedző: Csertői Aurél
Gólszerző: Németh K. (21., 37.), Stieber Z. (29.), Zsóri (90+2., 90+5.), ill. Polgár (12.), Csörgő V. (45.)

GÓLOK TÖRTÉNETE
12. p.:
Bal oldali kis szöglet után Nagy Patrik ívelt balról középmagasan középre, Polgár Kristóf megelőzött mindenkit, majd remek mozdulattal a kapu bal oldalába továbbított. 0-1

21. p.: Stiber Zoltán remekül emelt a védők mögé a leshatárról érkező Németh Krisztiánhoz, aki 11 méterről, kapásból lőtt a jobb alsó sarokba. 1-1

29. p.: Most Stieber indult be a védők mögé a leshatárról, a remek passz ezúttal Bognár Istvántól érkezett, aki okosan emelt a gólvonalról kiinduló, majd elvetődő Hársfai András felett 13 méterről a kapu közepébe. 2-1

37. p.: Bognár jobb oldali szögletből adott remekül középre, ahol érkezett Németh, aki a védőjét előbb megelőzte, majd 6 méterről, remek mozdulattal fejelt a jobb alsó sarokba. 3-1

45. p.: Nagy Patrik a „kígyótérről” lőtt kapura, Somodi Bence ugyan hárítani tudott, de a kipattanóból a labda Csörgő Viktor elő került, aki 3 méterről a jobb felső sarokba helyezett. 3-2
 
90+2. p.: Zuigéber Ákos ugratta ki a kitámadó gyirmótiak között még a saját térfeléről meginduló Zsóri Dánielt, aki a tizenhatosig vezette a labdát, majd a kilépő, utána meg elvetődő Hársfai alatt ballal helyezte a kapu közepébe a labdát. 4-2

90+5. p.: Palincsár Martinhoz került a labda gyirmóti labdavesztés után, a cserejátékos középre ívelt, ahol érkezett Zsóri, aki 10 méterről fejjel adta meg a kegyelemdöfést. 5-2

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK:
Horváth Dávid:
„Két különböző félidőt láthattunk: az elsőben a minőségi labdabirtoklásunkkal elégedett lehettem, ennek köszönhettük, hogy háromszor is betaláltunk. A második játékrészben nem akartunk olyan passzívak lenni, mint ahogyan látszott. Bár nem úgy tűnt, hogy végül három góllal győzünk, sikerült két kontrát eredményesen végigvinnünk”. (NSO)

Csertői Aurél: „Az első félidőben dőlt el a mérkőzés – pedig jól futballoztunk, ilyen védekezéssel azonban nem lehet meccset nyerni. A szünet után végig uraltuk a játékot, de a túl nyitott futball hozta magával a ráadásban a két újabb hazai gólt. A játékunkkal elégedett vagyok, az eredménnyel viszont nem.” (NSO)

Az NB III Keleti-csoportjának a 20. fordulójában megrendezett és említett BKV Előre-DVTK II mérkőzés végeredménye 1-0 lett, a győztes gólt Kubó Gábor szerezte a 23. percben.

A BKV a 7. helyezett 32 ponttal, a Diósgyőr második sora a 16. helyezett 24 ponttal.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek