Újpest-Vidi: bajnoki címet befolyásolhat a 2. félidő? – HELYSZÍNI RIPORT

Pontatlan 0-0-n zengett a „Hajrá, Szeged!” – egészen furcsa fehérvári balszerencsével.

Forrás:

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, első mérkőzés: 

Újpest FC–Mol Fehérvár FC 0–0
Szeged, Szent Gellért Fórum, 1551 néző. Vezette:
Karakó Ferenc – Tóth II. Vencel, Horváth Róbert
ÚJPEST: Banai – Pauljevics, Litauszki, Heris, Burekovic – Onovo, Nwobodo – Simon K. (Csongvai, 60.), Zsótér (Szakály P., 81.), Calcan (Perosevic, 46.) – Novothny. Vezetőedző: Nebosja Vignjevics.
MOL FEHÉRVÁR: Kovácsik – Fiola (Stopira, 63.), Muszliu, Juhász, Hangya – Pátkai, Nyári – Bamgboye, Milanov (Houri, 70.), Petrjak (Nikolics, 56.) – Futács. Vezetőedző: Joan Carrillo.
Sárga: Zsótér (3.), Petrjak (31.), Burekovic (48.), Nyári (78.)

Különös nap volt a 2020. február 11. Szeged számára – no nem a reggeli vihar miatt, sokkal inkább azért, mert a tavaly átadott, most is szép és letisztult Szent Gellért Fórumban olyan Magyar Kupa-meccset rendeztek, amelyen a pályára lépő csapatok közül a Szegedhez közelebbi várost képviselő Újpest mintegy 180 kilométerről érkezett.

A Szusza Ferenc Stadion gyepe nem tette lehetővé, hogy a nyolcaddöntő odavágóját a MOL Fehérvár ellen hazai környezetben vívják a nem éppen korszakuk legszebb napjait élő lilák, akik közül az ultrák a várakozásoknak megfelelően bojkottálták a meccset. Ha már a hétvégén elmaradt Derbin nem szólhatott a „hajrá, lilák!”, hát helyenként szólt most a lelátóról, igaz, a fehérváriak mintegy 20 főt alkotó vendégszektora végig zengett a 90 perc során.

Az 1551 néző nem láthatott olyan eseménytelen összecsapást, mint ahogy a felek legutóbb, néhány nappal ezelőtt az NB I-ben tették – arról Hajdú B. István az M4 Sport élő közvetítésében nem a legpozitívabban nyilatkozott, igaz, jóslatai azért sajnos megállták helyüket a kupameccsre is.

A himnusz felcsendülését a Szent Gellért Fórum biztonsági emberei természetesen munkájukat tiszteletteljesen megszakítva állták végig, és nem is volt jelenésük a pálya környékén, hisz rém illedelmes mederben zajlottak, avagy csordogáltak az események. Ahogy több szegedi szurkoló is fogalmazott a „hazai” szektorban, mégis megérte kilátogatni kedd este a stadionba, hisz valóban nem minden nap lát az ember Újpest-Vidit Szegeden, ahol még mindig ugyanúgy szeretik a focit, mint régen tették.

Gól vagy nem gól: vitatott jelenet az Újpest-Fehérváron - videó - NB1.hu

A Magyar Kupa nyolcaddöntőinek a sora az Újpest-MOL Fehérvár mérkőzéssel kezdődött meg. A meccs egyik érdekessége az volt, hogy a két csapat Szegeden találkozott egymással. A párharc első mérkőzése 0-0-s döntetlennel végződött. Pedig a második félidő elején a fehérváriak közel voltak a gólszerzéshez: Milanov fejelte a labdát Funsho Bamgboye elé, akinek a próbálkozását üggyel-bajjal hárította Banai a 48.

Mondjuk arról, hogy az 56. percben felcsendült a „hajrá, Szeged!” a nézőtéren, a játékosok is jócskán tehettek, hisz egy-két nagyobb helyzettől eltekintve egyik csapat felé sem dőlt a szekér: az első játékrész végén Futács Márkó szerezhette volna meg a vezetést a nem nagyon tartalékoló Fehérvárnak, majd a második félidő elején Funsho Bamgboye ziccerét a gólvonalról (vagy mögüle?) szedte ki Banai Dávid. Igaz, a lila-fehérek lendületesebben futballoztak a találkozón, nem véletlen, hogy Joan Carrillo többször is idegesen járkált fel-alá a kispad előtt. Nebojsa Vignjevic a hajrára „elevenedett fel”, Novothny Somának és Zsótér Donátnak akadt lövése, ám Kovácsik Ádám magabiztosan irányította a helyenként pontatlan fehérvári védelmet. A 90. percben pedig nem rajta múlott, hogy Novothny centerezésére senki, de senki nem érkezett a kapu előtt, így a meccslabda kimaradt.

A hibák ereje és a keménység kihatott a meccsre, Karakó Ferenc játékvezetőnek nem egyszer kellett figyelmeztetnie a játékosokat, előbbi jellemzésére pedig tökéletes példaként szolgált, hogy a hajrában két szöglet elvégzéséhez sem sétált ki újpesti játékos – mindenki középen várta a labdát, aztán eszméltek rá, hogy valakinek be is kéne ívelnie azt…

Újpest-MOL Fehérvár: Carrillo kritizált, Vignjevics sajnálja - reakciók - NB1.hu

Az Újpest-MOL Fehérvár mérkőzéssel folytatódott a küzdelem a Magyar Kupában. A meccs egyik érdekessége az volt, hogy a két csapat Szegeden találkozott egymással. A helyszínt figyelembe véve az már nem okozott meglepetést, hogy a lelátókon olykor a "hajrá, Szeged!" rigmus csendült fel. A Tisza-parti stadionba kilátogató drukkerek nem láthattak gólt.

A Fehérváron Nikolics Nemanja sem segített, és hiába álltak át 4-2-3-1-ről 4-2-2-2-re, valamint lényegében „hiába” harcoltak ki értékes és kedvezőbb helyzetet a jövő szerdai visszavágóra, inkább az ő fejük főhet. A második félidőben ugyanis előbb Fiola Attila, majd Georgi Milanov bicegett le a pályáról, nem sokkal később Hangya Szilveszter szemöldöke szakadt fel és pár másodperc erejéig Vitar Musliu is a gyepre dőlt. Előbbi kettő sérülésének foka, mértéke kérdéses, előfordulhat, hogy a szombati, Ferencváros elleni, az NB I szempontjából sorsdöntőnek is hatható rangadó miatt elővigyázatosságból cserélték le őket, de az is lehet, hogy a bajnokságot is befolyásolhatja a két alapember kidőlése.

Egy biztos: a szegediek a lefújás utáni méltatlankodás ellenére élvezték, hogy a városban rendezték a meccset, a végjátékra félmeztelenre vetkőző fehérváriak végig buzdították sajátjaikat, az újpesti szurkolók pedig nem ettől a meccstől térnek majd vissza a lelátóra…

FRISSÍTVE, szerda 10.12:

„Hajrá, Szeged!" - szurkolói képek az Újpest-Vidiről - NB1.hu

Mint helyszíni riportunkban jeleztük, 0-0 lett az Újpest és a Vidi tegnapi Magyar Kupa-csatája, a második félidőben történt fehérvári sérülések lehet, hogy a bajnokság végkimenetelére is hatással lehetnek, ha a MOL Fehérvár FC játékosai nem tudnak mondjuk játszani szombaton (és utána) az FTC elleni szakmai csúcsrangadón.

Legfrissebb híreink