Magyar Kupa: kihasználta a Vidi az egész meccses emberelőnyét az Újpest ellen

Nikolics Nemanja először kezdett, de nem ő volt a nyerőember.

Forrás: Simon Zoltán/nb1.hu

Magyar Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó
MOL Fehérvár FC-Újpest 1-0

Továbbjutott a Vidi 1-0-s összessítéssel

„Címeket akarunk nyerni! És a címekbe a Magyar Kupa is beletartozik!”

A fenti, határozott kijelentések Kovács Zoltántól, a MOL Fehérvár FC sportigazgatójától, valamint Nikolics Nemanjától származnak. Nem mondták olyan régen ezt az illetékesek. Egészen pontosan február 7-én tették meg, akkor, amikor a Vidi bemutatta a sajtónak a régi-új igazolását.

Szokás állítani, hogy a Magyar Kupa a második számú sorozat a bajnokság után, de például a kis csapatoknak maga a Kánaán. Azokról a gárdákról nem is beszélve, melyek az adott szezonban, az idő előrehaladásával egyre inkább elveszítik vagy már elveszítették az esélyt a bajnokságban a céljaik elérésére.

A Vidi, mivel múlt hét szombaton 1-0-ra kikapott az FTC vendégeként, hatpontos hátrányba került a bajnokságban a címvédő, eddig két mérkőzéssel kevesebbet játszott riválisával szemben. A Magyar Kupában viszont a fehérvári egylet a címvédő, ami jelzi, a jelenlegi klubvezetés már tavaly is komolyan vette a sorozatot, azaz, nem azért találták ki, hogy fontos nekik a kupagyőzelem, mert az FTC megúszott a bajnokságban.

És a kezdés után rögtön kézzel fogható jeleit láttuk ennek, amikor a 2. percben, eladott labda után (Haris hibázott gyermeteget) Petrjak 7 méteres lövését a jobbösszekötő helyéről Pajovics szögletre hárította.

Az első kép az volt, ahogy az egész kispad felugrik, ahogy az ukrán helyzetbe kerül, a következő meg az, hogy mindenki fejét a fogja az újpesti kapus hárítása után. 

A következő percben a tétmeccsen debütáló Tamás Olivér lövését kellett védenie a vendégek kapusának. Az Újpest a 8. percben adott először életjelet magáról, Zsótér lőtt éles szögből, de Kovácsik magabiztosan hárított.

Egyébként az Újpest iparkodott, volt is miért, mert amióta a szurkolói bojkottálják a meccseit a tulajdonos húzásai miatt, még nem nyert, sem a bajnokságban, sem a kupában. Előbbinek köszönhetően az OTP Bank Ligában odáig ereszkedett a gárda a tabellán, hogy már csak négy ponttal előzi meg a jobbik kieső helyen lévő, a legutóbbi fordulóban éppen az Újpestet legyőző Zalaegerszeget.

A Vidi arénájában nem voltak sokan, de akik kilátogattak az összecsapásra, csak a fehérváriaknak szurkoltak, és mivel a drukkerek a 12. játékosnak számítanak, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a lila-fehérek már a kezdéstől emberhátrányban voltak.

Nikolics Nemanja először volt kezdő a Vidiben, amióta visszatért, de kettős fallal kellett harcolnia. Litauszki mögötte volt, Haris meg előtte, így indítani is nehéz volt, meg felpasszolni neki a labdát. Így Petrjak (jobbról) és Houri (balról) dolga lett volna, hogy helyzetbe legyen hozva a center...

Nebojsa Vignjevics hamar taktikát váltott, de csak támadásokban, mert pár perc után Zsótérnak az volt a feladata, hogy az újonc Tamással szemben játsszon, a többiek tömték is labdákkal, amikor csak tudták. A beadásaira viszont csak egyedül érkezett Novothny, akinek piszok nehéz dolga volt a Musliu-Stopira páros szorításában.

A kezdeti nagy lendület után kissé taktikusabb lett a mérkőzés, de fontos hangsúlyozni, hogy nem rossz. Mert azért, amit a két gárda bemutatott egymás ellen a tavaszi szezonban a bajnokságban és az első kupameccsen, nos, annál minden jobb, ami labdarúgás.

A félidő hajrájában ismét élénkebb lett a látnivaló, a lefújás előtti pillanatokban Nikolics tornáztatta meg Pajovicsot 15 méterről, a kapus átment a vizsgán.

Fordulás után az első lehetőség Nikolics előtt adódott, akinek 13 méteres, gyenge lövését védte a lilák kapusa, Houri remek ütemben és pontosan indította a visszatérőt. Picivel később Kovács cselezgetett a tizenhatos előtt, majd fölé lőtt.

Houri, a Bűvész (ez a beceneve), a második játékrész derekán lett lecserélve, a Vidi ultrái vastapssal jutalmazták a teljesítményét. A tudósítás közben még nem tudjuk, miért lett kellett idő előtt lebandukolnia a gyepről, de véleményünk szerint, addig a mezőny egyik legjobbja volt.

Zsótér meg azzá válhatott volna, ha Pauljevic jobb oldali beadása nem a rossz irányból fejel centikkel a jobb kapufa mellé.

Nemanja Nikolics a 75. percben lett lecserélve, diplomatikusan maradjunk annyiban, nem ez volt élete legjobb meccse a Vidi-szurkolók egyik kiemelkedő kedvencének. Pár pillanattal később Funsho majdnem megszerezte a vezetést a hazaiaknak, úgy láttuk, inkább beadni akart első szándékból jobbról, mint a léc alá bikázni. Persze nyilván nem duzzogott volna, ha összejön neki...

Összejött viszont a győztes és a továbbjutást jelentő gól Visar Musliu számára, aki jobb oldali szögletet követő kavarodás után eszmélt a leghamarabb. 1-0!

A Vidi lépett egyet a címvédés felé, az Újpest továbbra is képtelen győzni a szurkolói nélkül!

MAGYAR KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
VISSZAVÁGÓK
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 1–0 (0–0)
Az első mérkőzésen:
0–0.

MOL FEHÉRVÁR: Kovácsik – Tamás O., Muszliu, Stopira, Hangya – Elek, Pátkai – Houri (Bamgboye, 68.), Kovács I., Petrjak (Futács, 95.) – Nikolics (Hodzic, 75.)
Vezetőedző: Joan Carrillo
ÚJPEST FC: Pajovics – Balázs B. (Pauljevics, a szünetben), Litauszki, Heris, Burekovic – Onovo, Szakály P. (Calcan, 62.) – Simon (Perosevic, 86.), Zsótér, Nwobodo – Novothny
Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics

 

FRISSÍTÉS: 20.45

Vignjevics kifakadt: volt játékosa, akit bajnokijukon látott először - NB1.hu

Szomorú és csalódott volt Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője a Magyar Kupából történt kiesés után. Ez látszott rajta és érezni lehetett a hangján is a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón az elkeseredettséget. Az első mondatát, amikor az általános értékelésre kérték fel, akkora fájdalommal mondta ki, hogy kis szünetet kellett tartania a folytatáshoz.

21.48:

Újpest: Vignjevics után Litauszki is kőkeményen kiakadt - videó - NB1.hu

Az Újpest háza táján nagyon nincsenek rendben a dolgok, az edző és egy játékos is kifakadt a meccs után. A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Vignijevics azon akadt ki a leginkább, hogy nem látta a játékosai a győzni akarást. A tréner elmondta továbbá, hogy keveset tudott együtt edzeni a csapat, volt olyan játékosa, akit bajnokin látott először játszani.

Csütörtök, 8.22:

Továbbjutás után: rengeteg hiányzóról beszélt a Vidi mestere - NB1.hu

Többször volt feszült az Újpest elleni kupavisszavágón (1-0-ra nyertek és továbbjutottak) Joan Carrillo, a MOL Fehérvár FC vezetőedzője. Amikor a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elkezdte az értékelését, utalt is rá, hogy miért. „Szeretnék gratulálni a játékosoknak. Két meccsen jobbak voltunk, mint az Újpest.

Legfrissebb híreink