MTK-Dunaújváros: 1976 és a hazai ultrák álmai – helyszíni riport

Komár László megénekelte a végső diadalt?

Forrás:

1976-ban még teljesen más volt a világ, és ez volt a helyzet Magyarországon is.

Az aktív keresők száma 5,1 millió volt akkoriban hazánkban. A munkások és az alkalmazottak átlagbére 3100 Ft volt. 2,3 millió tévé- és 2,5 millió rádió-előfizetőt tartottak nyilván. Ekkor nyitották meg Budapesten a Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruházat, Óbudán meg a Flórián Üzletközpontot. De augusztus 15-én is sokan voltak nagyon boldogok, mert örökké emlékezetes marad a számukra (is), hogy a Magyar Televízió ekkor közvetített először élőben Formula-1-es futamot. 

Tovább szigorították az alkoholrendeletet, a továbbiakban a munkahelyeken munkaidő előtt és után sem lehetett árulni a tintát, fogyasztani meg pláne. Cserébe megnyílt a Budai Várban a Hilton Szálloda, ráadásként az év végén Budapesten átadták a forgalomnak az észak-déli metró első, Deák Ferenc tér és Nagyvárad tér közötti szakaszát.

És ez volt az az év, amikor Lőrincz Emil úgy döntött, hogy futballista lesz. Vagy legalábbis próbál mindent elkövetni annak érdekében, hogy az legyen. Éppen ezért 11 évesen, már majdnem teljesen felnőtt férfiként elhatározta, hogy mostantól az Építők SC edzéseit látogatja, a meccseken meg próbál minél jobban teljesíteni. A  közeli céljait olyan jól abszolválta, hogy 1978-ban már az MTK játékosa lett, és 1990-ig az is maradt. 

1984-től lett a felnőtt csapat tagja, a belga Molenbeekbe történő távozásáig 111 bajnokin 8 góllal segítve a kék-fehéreket. Utóbbi azért is nagy szó, mert középső védő volt. Belgiumban 5 évig futballozott, majd vissza, pontosabban hazatért kedvenc csapatához, ahol lehúzott még 4 évet, 83 meccsen 9 gólt szerezve.

Az Építők pályán maga előtt látott álmai olyannyira valóssággá váltak, hogy még a magyar válogatottban is pályára léphetett 37 alkalommal, 3 gólt vágva.

Edzői karrierjét is a kék-fehéreknél kezdte el, de főnökként dolgozott a Pécs és a ZTE mestereként is. Supka Attila munkáját is segítette Kispesten, egy ideje viszont a szebb és eredményesebb napokat megélt (magyar bajnok is volt) Dunaújváros szakvezetője.

Csapatával jelenleg az 5. helyen áll, pontosabban telel az NB III Közép-csoportjában, biztos távolságra a kieséstől és a feljutástól is. Csapatával nem volt könnyű helyzetben, mert az NB II toronymagasan legjobb csapatával, az MTK-val kellett megküzdenie azért, hogy bejusson valamelyik egylet a legjobb 8 közé. És azért is hátrányban volt a Dunaújváros, mert a másodosztályban már lement 2 forduló a tavaszinak mondott szezonból, míg az NB III-ban hetek múlva folytatódnak csak a küzdelmek.

A kezdőrúgást egy beteg kisgyerek végezte el az édesapja segítségével, róla a következőket írta a Dunaújváros Facebook-oldala (az MTK felületein hetek óta lehet olvasni arról, hogyan, miként lehet segíteni a gyógyulásban):

„Nemes gesztus mellé álltunk be!

Az MTK Budapest elleni Magyar Kupa mérkőzés több célt is szolgál majd. A kék-fehérek felajánlották, hogy a jegyárbevétel teljes összegével támogatják Batonai Patrik Tamást. Patrik másfél éves gyermek, akinek szívtranszplantációja lesz. A műtét után komolyan megváltozik a család élete, hiszen Patrik teljes felépülését csak egy steril lakás és környezet szolgálhatja.

Azt mtkbudapest.hu-n ezt olvashatjuk: „A család célja az, hogy a kisfiút a műtét után természetesen mielőbb hazavihessék, hogy ismerős környezetben gyógyulhasson. Ehhez sok mindenre lesz szükség: gyógyszerekre, számos egyéb eszközre (steril felszerelésekre, gumikesztyűkre, ágyra, ágyvédőkre, stb.). A gyógyulás költségei nagyon magasak, ezért Patrik számára gyűjtés indult, amelyhez az MTK Budapest is szeretne kiemelten hozzájárulni. Természetesen a játékosok és a stáb is segít, de az ügy érdekében a teljes MTK családra számítunk!”

Csapatunk szakmai stábja és játékosai is gyűjtést indítottak csapaton belül, így támogatjuk az akciót! Természetesen aki jótékonykodni szeretne azoknak pár adat, amivel megkönnyíthetik Patrik gyógyulását.

Batonai Patrik Tamás
11773195-00420501
IBAN: HU60 1177 3195 0042 0501 0000 0000
BIC (SWIFT KÓD) OTPVHUHB”

Az MTK köszönte a nemes gesztust, majd gyakorlatilag felborította a pályát az első félidőben. A mérkőzésen alig néhány százan voltak jelen, cserébe az MTK ultrái végigdalolták az első 45 percet (is). Sokan szidják, szapulják, alázzák őket, de nem ők tehetnek arról, hogy ennyien vannak, hanem azok, akik nem csatlakoznak hozzájuk.

A kék-fehérek első gólját a 18. percben Bognár György szerezte, de kellett hozzá az egyik remek téli szerzemény, Prosser Dániel gólpassza, aki a kék-fehérekhez igazolása óta újra ihletett formában futballozik. 1-0! Aztán Prosser, újabb 18 perc elteltével, szétrúgta a bal kapufát szabadrúgásból vagy 28 méterről. Előtte 10 perccel viszont a másik fontos téli igazolás, Bíró Bence, Cseke beívelése után közelről fejelt a kapufa segítségével a kapuba. 2-0!

Lőrincz csak egyszer pattant föl a kispadról a pihenőig, a felvétel is bizonyítja, mennyire egyenlőtlen volt a játék a szünetig, mert az üres térfél az MTK-é...

Fordulás után felpaprikázottabb Dunaújváros jött ki a folytatásra, vagy a hazaiak maradtak inkább a meleg öltözőben – ezt megítélés kérdése eldönteni, az viszont tény, hogy „fél pillanat” alatt két gólt is szerezhetett volna a Dunaújváros.

Előbb átlövése után, védőn megpattanva kerülte el a labda centikkel a bal alsó sarkot, majd Áman Áron jobb oldali szöglete után Vargának kellett a léc alól újabb szögletre tenyerelnie a labdát. Ez a jelenetsor volt a mérkőzés legszebbike. A válasz hamar jött ám, Bognár 16-ról nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.

A 76. percben, formás akció végén, Bíró Bence lőtt a bal alsóba 8 méterről, ezzel eldöntötte a meccs és a párharc sorsát. 3-0!

Mindeközben az MTK ultrái, mit sem törődve semmivel, tovább énekeltek, és olyan nosztalgikus időkről, amikor bajnokságokat és kupákat nyertek. Persze, ez nem csak a múltba való révedés volt a részükről, hanem álmodozás is.

Dorog-Kerület: a legfinomabb, meleg Ice Tea meséje - helyszíni riport - NB1.hu

Azt adom, hogy a létesítményeket, mindegyiket a világon, fel kell újítani, mert egy idő után eljár felettük az idő, így köz- és balesetveszélyesek lesznek. Ám én még olyan stadionokban nőttem fel, és gondolok rájuk a mai napig igaz szerelemből, melyek ütöttek és kopottak voltak minden szegletükben és ízükben, magukon viselve az évtizedek nyomait.

Véleményem szerint az NB II-t behúzzák majd a kék-fehérek (szintén megítélés kérdése, hogy az bajnoki cím-e, vagy bajnoki címet csak a legmagasabb osztályban lehet-e nyerni, a többi osztályban „meg csak” első helyen lehet végezni), viszont az újabb kupagyőzelemről tovább álmodozhatnak. Ezt a sorozatot egyébként 20 éve nyerték meg utoljára (az NB I-es bajnokságot meg 12 éve).

Tehát a számukra is emlékezetes maradhatott Komár László örökbecsűje:

„Húsz év múlva az ifjú vándor megpihen,
Hosszú még az út, és közben valamit tenni kell.
Elbúcsúzunk, holnap már távol vagyunk,
Húsz év múlva lehet, hogy találkozunk.”

MTK Budapest (NB II)–Dunaújváros (NB III) 3-0 (2-0)

Hidegkuti Nándor Stadion, 1568 néző. Vezette: Rúsz Márton (Márkus Tamás, Punyi Gyula)
MTK: Varga B. – Fülöp N., Baki, Varju, Nagy Zs. – Cseke (Kata, a szünetben), Mezei (Kovács M., 82.) – Prosser (Schön, 66.), Bognár I., Katona M. – Bíró B. Vezetőedző: Michael Boris
DUNAÚJVÁROS: Pokorni – Hompót, Puskás G., Kis B., Horváth K. – Dorogi, Barna Zs. – Busa (Reicheld, 83.), Kovács B., Áman (Al-Sheraji, 83.) – Szepessy R. (Beszterczei, 69.). Vezetőedző: Lőrincz Emil

G.: Bognár (18.), Bíró (28., 76.)

Legfrissebb híreink