Argentína összes átélt fájdalma – interjú a Fradi téli igazolásával

Nagyon ért a focihoz és elképesztő klubnak szurkol.

Forrás:

Ha egyszer, valamilyen oknál fogva nem lehetnék magyar (rosszul vagyok, ha belegondolok), akkor azt kérném Istentől, pontosabban Diego Armando Maradonától, hogy argentin lehessek. 

Méghozzá a szenvedély miatt!

Imádom az argentin foci és kosármeccsek hangulatait, azt, ahogy a pályán küzdenek a felek, illetve azt, ahogy a lelátón megőrülnek az emberek. Kedvenvcem az argentin sajtó, mely a világon a legjobban tudja, hogy a foci és a sport nemcsak annyi, hogy van a meccs, az edzések és ennyi. Mert az egész sokkal, de sokkal több ennél. Mert vannak a szurkolók is, akik nélkül nincs értelme semminek, hiszen mindent miattuk találtak fel.

Maradona Goal of the Century - Víctor Hugo Morales commentary - Argentina-England 2-1 1986

The legendary live commentary by Victor Hugo Morales of the Maradona's Goal of the Century, which exemplifies its characteristic style. From the broadcast fo...

Az argentín sajtó azt is élőben közvetíti, ahogyan a szurkolók kimennek a legnagyobb rangadókra. És a riporterek? Az összes előtt megemelem a kalapomat. Felvállalja mindegyik, hogy melyik csapatnak szurkol, olyan is van, hogy ketten közvetítenek mérkőzéseket. Az egyik az egyik, a másik csapat megrögzött fanatikusa, ha kell, közvetítés közben vesznek össze egymásal. Egész egyszerűen nem azt csinálják, ami sok helyen szokás, hogy van egy riporter, aki próbálja elhitetni, hogy adott mérkőzésen mindkét gárda góljának jajj, de nagyon örül. Rá egy hétre meg másik két csapat meccsén teszi meg ugyanezt.

Argentína számomra tehát az ideális példa, az álom, ezért is örültem neki, hogy beszélgethettem a Ferencváros egyik téli szerzeményével, Gastón Lódicóval, aki a Lanústól érkezett.

Lódico 1998. május 28-án született, és az évszám kiemelten fontos jelentőséggel bír, de egyébként szerintem nem csak az ő esetében.

A Fradi játékosa a Buenos Aires tartományban található Avellaneda település/városrész (Buenos Aires nagyvárosi részén található – ezt is jogosan lehet állítani róla) látta meg a napvilágot. Nagyjából 342 ezren lakják, de ennél sokkal fontosabb, hogy két legendás klub, az Independiente és a Racing székhelye is itt található.

Előbbi gárda, az El Rojo (A Piros), vagy másnéven a Los Diablos Rojos (A Vörös Ördögök) 115 éves, 16-szoros bajnok és 9-szeres nemzeti kupagyőztes. Ezeken túl megnyerte 7-szer a kedvenc sorozatomat, a Libertadores Kupát, 1972 és 75 között négyszer egymás után, erre más egylet nem volt képes még.

A La Academia, 117 éve ad értelmet a fanatikusainak, a Racing, akárcsak az Independiente, benne van Argentína 5 nagy történelmi klubjában. 18-szor nyert bajnokságot (1913 és 1919 között hétszer egymás után, ami rekord) és egyszer a Libertadorest is behúzta.

A foci mellett, akármilyen hihetetlen, a környéken is léteznek más elfoglaltságok, mert kényszer ide, kényszer oda, valamiből meg is kell élni, arról nem beszélve, hogy a meccsrejáráshoz szükségeset is elő kell teremteni, ennek meg azért errefelé is vannak legális formái. 

Avellaneda Argentína egyik legfontosabb nagykereskedelmi és ipari központja. Textilmalmok, húscsomagoló és gabonafeldolgozó üzemek is jellemzik, de például olajfinomítók is vannak. 

„1998-ban születtem, pár hetes voltam, amikor zajlott az akkori világbajnokság, de az édesapám nem törődött a korommal, a családom elmondása szerint ott ültem az ölében a tévé előtt és együtt néztük a meccseket” - kezdte a beszélgetésünket Lódico, hatalmas, pimaszos, amolyan argentin-mosollyal az arcán. Éreztem rajta, hogy egyáltalán nem bánja, hogy ez így történt.

A mosoly egyébként majdnem végig jellemezte, attól a pillanattól kezdve, hogy jeleztem neki, hogyha nem magyar, akkor megszállot argentin lennék. Egyből mesélni kezdett az övéiről.

„ Az argentin emberek nagyon szenvedélyesek. Tele vannak energiával, erős a karakterük és az akaraterejük. A szenvedély néha viszont túlzott méreteket ölt. Szerintem az sem lenne baj, ha egy-két dolgot megtanulnának az európai társadalomtól.”

Európai társadalom – ezt a részt nem akartam tovább feszegetni, ezért rátértem arra a témára, mely egyetlen argentint sem hagy hidegen, szurkoljon bármelyik csapatnak vagy éljen bárhol is a világon. Naná, hogy a Boca Juniors-River Plate rivalizálást hoztam fel, azon belül is a két gárda két kiírással ezelőtti, Libertadores-kupa döntőbeli mérkőzéseit. 

Boca Juniors-River Plate: élő közvetítés - NB1.hu

Forrás: 96.p.: Vége! Ha a visszavágón is döntetlen lesz, akkor 2x15 perc hosszabbítás lesz. Ha nem lesz még akkor sem döntés, jönnek a tizenegyesek. Az idegenben szerzett gólok nem számítanak. 90. p.: Sakk-mattig kijátszott ziccer, de Benedetto 10 méteres lövését a kivetődő Armani hatalmas bravúrral védi. 87.

Az első meccs a vihar miatt nem kezdődött el, csak másnap tudták lejátszani, a visszavágón már a kezdés előtt akkora botrány tört ki a városban, hogy végül napokkal később, a Real Madrid stadionjában kellett megrendezni az összecsapást. Ez volt az a pillanat, amikor az nb1.hu utoljára számolt be olyan külföldi focimeccsről (az élő közvetítésünk mindkét esetben legalább két napig tartott), melynek nincsen magyar vonatkozása. 

Élő közvetítés: River Plate-Boca Juniors - NB1.hu

Forrás: Magyar idő szerint este kilenc órakor kezdődik a Libertadores-kupa döntőjének a visszavágója. Az első mérkőzésről 36 órás élő közvetítést készítettünk, részletek a linkre kattintva érhetőek e l. Azon a mérkőzésen, a Boca arénájában 2-2-es döntetlen lett a végeredmény, mint az első felvonás másnapján, a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának elmondtuk, a River játékosait éreztük vagányabbnak.

Mert hová fejlődhet még a világ labdarúgása, ha Argentína két gigásza a világ legjobb klubsorozatának a döntőjében találkozik egymással?

„Nagyon speciális helyzet volt, mert először játszottak a döntőben. Forradalmi hevület volt azokban a napokban a hazámban, kár lenne tagadni. Továbbra is figyelemmel követem az argentin futballt, ám az időeltolódás miatt nem tudom a meccseket élőben megnézni. Visszatérve a Bocára és a Riverre: felfoghatatlan, ami a két csapatot körülveszi, tényleg ők a legnépszerűbbek.”

Ennél a pillanatnál a számomra legfontosabb részhez érkeztünk, ahhoz, amit a beszélgetés első pillanatától vártam. Mert végre kimondtam azt, ami a lényeg: „a Boca Juniors az életem!”

Pillanatot nem kellett várnom az őszinte, szenvedélytől túlfűtött válaszra: „A Racing a csapatom!”.

Aztán gondoltam szakmázzunk egy kicsit, ezért megkérdeztem tőle, kik a kedvenc játékosai, és nem hittem el, hogy van ember, aki ennyire, de ennyire ért a focihoz. Mert Maradona nem ember, ő mindenki felett áll, de utána azt a két játékost említette, akiket még mindig leigazolnék a csapatomba, ha klubtulajdonos lennék.

Juan Román Riquelme ● Ultimate Legendary Skills ● The Last 10

12 minutes of great goals, skills, dribbling, passes, assists and ball retention performed by Román! If you like my work, become a fan on facebook and follow...

„Juán Roman Riquelme, a Boca egyik valaha volt legjobb játékosa, valamint Andrés Nicolás D'Alessandro, a River csillaga, aki az Internacional játékosaként Brazíliát is meghódította, a két kedvencem. Mindketten a labdarúgás igazi művészei voltak, olyan játéktudással, amit mindenki tisztel a mai napig Argentínában. Az európai fociból a legtöbbet Mesut Öziltől lehet tanulni.”

Los Goles de Andrés D'Alessandro en River!

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Ha már az általa a legjobbaknak tartott focistáknál tartottunk, akkor itt kellene következnie annak a résznek, hogy rákérdezek arra, hogy Maradona vagy Messi-e a jobb futballista. Az viszont olyan unalmas lenne, mint amikor a szuperhősfilmekben a végén a jó meg a gonosz összeméri a tudását. Nekem a Trónok harca a mérvadó, és azért, mert senki nem találta el majd' 10 éven keresztül, hogy mi lesz a vége, és én is felvállaltam, mint az HBO, hogy olyan kérdést tettem fel, ami nem biztos, hogy mindenkinek elnyeri a tetszését vagy az eszébe jut. Mert két másik sportág jeles képviselőjéről érdeklődtem a Fradi-játékosnál.

Manu Ginóbili nyíltan elfogult véleményem szerint a világ valaha volt legjobb kosarasa. 2004-ben, olimpiai bajnok lett Argentínával, aznap lettek Messiék is elsők. Négyszer volt NBA-bajnok, kétszer az All-Star gálán is részt vett. Amikor utoljára játszott a válogatottban az USA ellen, akkor a meccs végén az összes amerikai kosaras egyesével meghajolt előtte a lefújás után.

Manu Ginobili's Best 20 Plays of His Career

As we celebrate Manu Ginobili's 16 memorable seasons in the NBA, take a look at the best 20 plays from his career! Subscribe to the NBA: http://bit.ly/2rCglz...

Juan Martín del Potro nyíltan elfogult véleményem szerint a világ valaha volt legjobb teniszezője. Olimpiai ezüst- és bronzérmes. 2009-ben úgy nyerte meg az US Opent, hogy megszakította Roger Federer 5 éven át tartó sorozatát.

Juan Martin del Potro vs Roger Federer | US Open 2009 Final | Full Match

Seeking a sixth straight US Open title, Roger Federer came into the 2009 final against Juan Martin del Potro looking to make history. The young Argentine, eq...

A Fradi játékosa mindent tudott a két gigászról, majd ezt mondta: „Alapvetően a focit szeretem, de figyelem a kosárlabdát és a teniszt is. Azt viszont tudni kell, Argentínának rengeteg olyan sportolója van, akik hírnevet szereznek hazámnak. Az viszont tény, hogy Lionel Messi a legnagyobb bálványunk és olyan, mint ő, soha többé nem fog születni.”

Messivel kapcsolatban, elfogult véleményem szerint, egyetlen kérdést van értelme feltenni a világon, mégpedig a következőt: lesz-e valaha világbajnok?

„Nagyon szeretném, Tizennégyben nagyon közel volt hozzá, de a németek nyerték a döntőt Brazíliában ellenünk. Remélem, ezt a tüskét ki lehet szedni a köröm alól és újra világbajnokok leszünk, mert Messi mindenkinél jobban megérdemelné.”

A válasza után annyit mondtam csak Lódicónak, hogy úgy sírtam a lefújás után, mint egy kisgyerek.

Nem mondott semmit, mosolya eltűnt, tekintete megmerevedett.

Benne volt a csodálatos Argentína összes valaha átélt fájdalma...

Legfrissebb híreink