nb1.hu

Gulácsié és Skócia hálóőréé az Eb két legsanyarúbb kapussorsa

Nagyító alatt a skót válogatott kulcsemberei

Jó magyar módjára két mérkőzés és 0 pont után nyakig ülünk a számokban. Mindenki azt számolgatja, hogy a magyar válogatott hogyan férhet be a legjobb négy csoportharmadik közé, ami továbbjutással járna. Mindenfajta matekozásnak viszont előfeltétele, hogy Magyarország az utolsó fordulóban legyőzze Skócia válogatottját. Ahogyan az első forduló előtt Svájc, a másodikban pedig Németország, úgy most a britek együtteséből is három olyan játékosról adunk mélyebb jellemzést, akikre kulcsszerep hárulhat a mieink ellen.

Angus Gunn: az Eb legfoglalkoztatottabb és legtöbb gólt kapó kapusa

A skótok kapusa egy olyan mutatóban már most élen jár az Európa-bajnokságon, amely kapcsán nem tudjuk neki tiszta szívből kívánni, hogy lecsússzon a dobogó tetejéről. Ő kapta ugyanis a legtöbb gólt, szám szerint hatot a tornán. Szomorúságunkra ugyanebben a második helyen Gulácsi Péter áll öttel.

Hogy ez mennyire nem csak a két hálóőr egyéni felelőssége, azt jól mutatja, hogy a kapott lövések számában is ugyanebben a sorrendben vezetnek. Gunnak tizenöt, míg Gulának eggyel kevesebb kísérlettel kellett szembenéznie. Mindketten befértek egyébként az öt legtöbb védést bemutató portás közé is: kilenc-kilenc hárítással Donnarumma és Strakosha társaságában a másodikok.

(Fotó: Alex Grimm/Getty Images)

Nem meglepő, hogy két meccses mintán e mutatók között nincs érdemi eltérés, de mind a skótok, mind a magyarok odafértek a top 5-be az elszenvedett xG-ben is. A mieink 3,76, a britek 3,54 várható gólnyi helyzetet engedtek az ellenféllel – előbbi a második, utóbbi az ötödik legtöbb. Tekintve, hogy mindkét kapus többet kapott ennél, egy az egyben áttolni a felelősséget a védelmekre ugyanúgy hiba lenne.

Bajnoki szezonja ugyanakkor mindkettőjük esetében inkább amellett szól, hogy mégiscsak jó, az Eb-szintjét megütő kapusokról beszélünk. Maradva most már Gunnál: a Norwich kapusa tevékeny részese volt annak, hogy csapata playoff-helyen végzett az angol másodosztályban. 42 mérkőzésén az xG-modell szerint 4,97 góltól mentette meg csapatát, ami a negyedik legtöbb volt a Championshipben.

Andy Robertson: nem élete szezonját zárja a kapitány

Nélkülözve a komolyabb kockázatvállalást, második kiszemeltünk a csapat kapitány, és egyben holtversenyben második legnagyobb becsült értékkel (30 millió euró) rendelkező játékosa. A Liverpool balhátvédje, Andy Robertson nem élete szezonját futotta, már csak azért sem mert klubjában idén 26 meccset kellett kihagynia különböző sérülésekből kifolyólag. Amikor viszont egészséges volt, akkor számítottak rá a Liverpoolban.

Egyszerre áldás és átok, hogy a keretátlaghoz mérten két ilyen minőségi játékos van egy poszton a skótoknál, mint ő és Kieran Tierney. Skócia emberanyagát nézve sok szurkoló alighanem elcserélné egyiküket egy ugyanilyen jó, ellenben lyukasabb poszton szereplő futballistára. Többek között ennek is köszönhető, hogy a skótok legtöbbször egyszerre, Robertsont szárny-, míg Tierney-t bal oldali belső védőként játszatják kettőjüket. Így tette első két csoportmeccsükön is.

(Fotó: Stu Forster/Getty Images)

Robertson hosszú évek óta alapembere a Liverpoolnak. Ahogy az egy európai top csapatban elvárható, a védekezés mellett a támadásból is kiveszi a részét. Idén (is) ott volt az angol élvonal legfoglalkoztatottabb szélső hátvédei között.

Kilencven percre lebontva meccsenként 9,99 progresszív passza volt. A számmisztikának áldozva ez a kilencedik legtöbb volt a Premier League mezőnyében. A támadhóharmadba ugyanilyen időszakonként 8,54 passzt küldött, ami a 17. helyre elég ebben a mutatóban. Szintén egy meccsre átlagolva 4,65 beadást kísérelt meg, amivel éppen befér a top 5-be.

Ez azonban nem elsősorban őt dicséri, mint inkább csapata támadó szelleméről és domináns játékstílusáról árulkodik. Pontosságban ugyanis egyik műfajban sincs a top 30-ban.

Scott McTominay: Manchesterben ráérzett, Skócia csapatában csúcsra járatta a gólszerzést

Skócia legértékesebb játékosa a Transfermarkt szerint a Manchester United védekező (?) középpályása. A kérdőjel alapját az adja, hogy McTominay elődjét, Marouane Fellainit idéző gólérzékenységre lelt idén a klubjában. A mikrofonhajú belgát anno kényszerből tolták fel csatárnak, vagy a mögé, ahol meglepően jól boldogult.

Főként hasonló erényeinek, testfelépítésének és keménységének köszönhetően McTominay idén 7 gólt szerzett (7,36 várható gólnyi helyzetből) a Premier League-ben. Kapu előtti remeklése eközben a válogatottban is meghozta az önbizalmát. A selejtezősorozatban Skócia színeiben, ahol a csárdában kevesebb a dudás, mint a MU esetében, hatot vállalt. Nem mellesleg az Eb eddigi egyetlen skót gólszerzője.

(Fotó: Alex Grimm/Getty Images)

Fizikai erőforrásainak kifogástalan megléte ellenére idén mind a földi, mint a légi párharcokban alulmúlta Premier League-es karriertátlagát. Előbbiekből 45,7%-ban, míg utóbbiakból csak 37,5%-ban jött ki győztesen. Több éves átlaga mindkettőben 50% vagy kicsivel afölötti, ami egyébként még mindig nem nevezhető extrának.

Passzjátéka ellenben a világ legerősebb ligájában sem hagy kívánnivalót maga után. Hosszú átadásai 64,3%-ban pontosak, míg az összes passzának 86,5%-a talált társat.

 

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC