nb1.hu

Szoboszlaiékat a pályán, Rossit a mágnestáblán verték meg Kölnben

Marco Rossi csapata az elmúlt másfél évben szinte kivétel nélkül rá tudta erőltetni akaratát a mindenkori ellenfelére. Kölnben nem sikerült.

A magyar válogatott szombaton 3-1-es vereséget szenvedett Svájc ellen az Európa-bajnokság A-csoportjának első fordulójában. A találkozó kimenetele – főleg a játék képe – sokak számára okozott csalódást. Még mielőtt bármiféle mosdatásba csapna át az írás, Svájc sokkal magasabb minőséget képviselt a kölni összecsapáson. Szinte megdöbbentő volt látni az elmúlt másfél évben magabiztos nemzeti tizenegyet atomjaira hullani az első játékrészben, hogy aztán majdnem pontot mentsen a második félidőben.

Fiola és Szalai a biztonság miatt

Sokszor rá lehetett sütni Marco Rossira, hogy kockázatkerülő szakember. Ugyanakkor a legutóbbi tizenvalahány válogatott találkozón egyfajta taktikai evolúción esett át csapata, hiszen sokkal kezdeményezőbb lett és a felkészülési meccsek alapján arra lehetett számítani, hogy Magyarország szeretné ráerőltetni majd ellenfeleire az akaratát. Nem így lett.

A kezdőcsapatban némi meglepetésre Fiola Attila került be annak ellenére, hogy a felkészülési meccseken – a sérülés miatt hiányzó – Loic Nego és Bolla Bendegúz kapott szerepet. A mögöttes tartalmat azonban meg lehet érteni, hiszen Fiola sokkal hasznosabb védekezésben, mint Bolla. Szalai Attila végigjátszotta a selejtezősorozatot, míg Dárdai Márton „csak” március óta tagja a közösségnek, talán érthető volt Rossi döntése, miszerint nem akarja megbontani az egységet a védelem tengelyében.

„Imádom, ha egy terv összejön”

Ugyan Murat Yakin nem idézte a sajtó előtt a Szupercsapat című filmben Liam Neeson tételmondatát – inkább sakkhoz hasonlítja a futballt -, de a svájciak szövetségi kapitánya mindennel elégedett lehetett, amit az első félidőben látott. Fiola Attilának a gólt és gólpasszt jegyző Michel Aebischerrel vagy Ruben Vargasszal kellett találkoznia folyamatosan. A másik oldalon a Kerkez Milos félterületbe való felfutásai miatt kilyukadó réseket próbálta betölteni a svájci csapat.

Kerkez hiába fut a szokásos területére, labdavesztés után hatalmas lyuk tátong mögötte, melyet azonnal támadtak a svájci játékosok. Fotó: M4 Sport

Ugyan a fenti képen végül magyar szempontból jobb oldalra forgatta a játékot Granit Xhaka, rengetegszer fordult elő az első félidőben, hogy emiatt szétszakadt a magyar védelem és középpálya. Vagy Langnak és Szalainak kellett rásegíteni a szélekre, vagy a két 6-os valamelyikének. Amennyiben Schäferéknek kellett rásegíteni remekül találták meg a svájciak a vonalak közé mozgó játékosokat. A vonalak közötti játékra az első svájci gól remek példa. A másik kulcs, hogy a magyar védelem tengelyéből jól csalogatták ki Szalaiékat nem egy alkalommal Vargasék.

Az a magyar válogatott, amely az elmúlt másfél évben szinte kivétel nélkül rá tudta erőltetni akaratát a mindenkori ellenfelére, nagyon beleszaladt a késbe – vagy svájci bicskába – az első 45 percben. Murat Yakin együttese 1.16 xG-t dolgozott ki a szünetig úgy, hogy mindössze 5 lövésük volt, tehát nem sokszor jutottak el a magyar kapuig, de akkor minőségi helyzetet alakítottak ki. Ezzel szemben egy kaput eltaláló lövés volt Varga Barnabásék részéről.

Aebischer (20, pirosban) kulcsfigurája volt Murat Yakin meccstervének. Fotó: Réti Zsolt

Egy jobb játékrész, de kései ébredés

45 percnyi előnyt kapott Svájc, amely végzetesnek bizonyult magyar részről. Bolla pályára küldésével egyértelmű volt Marco Rossi célja, hogy valahogyan nyomást helyezzen a svájci bal oldalra. Némileg meglepő volt, hogy Langot hozta le a Mister, így Fiola Attilának kellett visszazárni Orbán mellé. A második játékrészben egyértelműen élesebb magyar csapatot láthattunk, viszont Varga Barnabás gólja után nem sikerült áttörni a svájci reteszt.

A teljesen kinyíló magyar védelmet – főleg egyéni hibák miatt – többször átjátszották az ellenfél játékosai. Ennek lett az eredménye az, hogy hatszor lőttek kapura Breel Embolóék a bekapott gól után és a 93. percben Orbán hibájából bevitték a kegyelemdöfést.

Összegzés

Marco Rossit nem sokszor meccselték le az utóbbi időszakban, de Kölnben egyértelműen alulmaradt Murat Yakinnal szemben. A szakmai stáb terve eleinte nem működött, így a játékosok némiképpen kiszolgáltatottá váltak. Elő lehet venni az akarat kártyát, azonban nem a játékosok akarásán múlik, hogy a svájciak állandó létszám és pozíciós fölényt alakítanak ki a magyar térfélen.

Ugyan a bemutatkozás félrement, szerdán Németország ellen javíthat Magyarország. Az elmúlt években sokszor képes volt a top válogatottak ellen meglepetést okozni Marco Rossi, így ebben is lehet bízni a házigazda ellen – ráadásul még a kezdeményezés terhe sem fogja nyomni a vállunkat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC