nb1.hu

BL-t nyerő védő, müncheni cselgép és multifunkcionális támadó a német fegyvertárban

Nagyító alatt a német válogatott.

Ahogy tettük azt Svájccal, a magyar válogatott második körös Eb-ellenfeléből, a német válogatottból is kiemeltünk három olyan játékost, aki kulcsembere lehet csapatának a mieink ellen. Reméljük, ezúttal több szerencsét hozunk, bár e téren nem előny, hogy a Nationalelf nem szűkölködik a klasszisokban.

Antonio Rüdiger: a spanyol bajnokság legjobb védelmének oszlopa

Rüdiger 2022 nyarán szerződése lejártával hagyta ott a Chelsea-t, és bizonyul azóta is remek fogásnak az őt ingyen megszerző Real Madrid számára. Idén ismét alapember volt abban a csapatban, amely a legkevesebb várható gólt (41,02 xGA) engedve az ellenfeleknek, utcahosszal nyerte meg a spanyol bajnokságot.

Bár egy ilyen csapat nem a legjobb táptalaj egy védő számára a számtani tündökléshez, a mindössze 26-szor kapituláló madridi védelem oszlopa adós azért nem maradt a megsüvegelendő mutatókkal. Védekező párharcait 70,8%-ban nyerte, ezzel a 28. legjobb volt a ligában.

Real-dominancia ide vagy oda, ez az elithez kevés, magyarázkodni viszont szintén nem kell miatta. A levegőben még impozánsabb a 31 éves játékos hatékonysága. 68,13%-os sikerrátája a nyolcadik legjobb a ligában. Ha saját tizenhatosára korlátozzuk ugyanezen mutatóját, akkor teljesítménye valamelyest romlik, 53,85%-a a 18. a La Ligában, és a legjobb saját csapatából.

(Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images)

Ha a Bajnokok Ligájában mutatott produkcióját nézzük, akkor egyrészt nem meglepetésre kijön a két sorozat közötti színvonalkülönbség, másrészt Rüdiger is felértékelődik. Bár légi hatékonysága „csak” 60,5%-os, ezzel a BL harmadik legjobbja a mutatóban. Csapata büntetőterületén belül viszont itt is verhető(bb): kerek 50%-a a 22. helyre elég.

Hogy milyen hálátlan dolog ellene játszani, azt az is mutatja, hogy amikor nem sikerül megelőznie a lövőhelyzet kialakulását, akkor élő falat húzni sem rest. Bár a bajnokságban – ahol csapata a második legkevesebb, 360 lövést kapta – épphogy befér az első harmincba 90 percenkénti 0,57 blokkjával, a BL-ben 16 lövés vágódott le róla. Több, mint bárki másról. Való igaz, a döntő megnyeréséig menetelve erre neki volt az egyik legtöbb ideje, ugyanakkor 90 perces lebontásban is ott van a top 5-ben (1,27).

Leroy Sané: cselgép és előkészítő

Összeállításunkból a Bayern München támadója az egyetlen, aki nem volt a német kezdőcsapat tagja a skótok elleni nyitómeccsen. Leroy Sanéra azonban a padról beállva is hárulhat kulcssszerep, főként ha a mieink sokáig tudják tartani legalább a döntetlent. Utóbbi legyen így, előbbi – ha választhatunk – inkább ne.

Sanét már Skócia ellen sem idei játékának minősége szorította a kispadra, hanem sokkal inkább Nagelsmann taktikája. A német szövetségi kapitány ugyanis vérbeli szélső nélkül, a támadóközéppályán három irányító stílusú játékossal rakta fel csapatát.

(Fotó: Kevin Voigt/GettyImages)

Bár az első körös eredmény nem sokban készteti erre, nem kizárt, hogy a magyarok ellen ezen változtat a fiatal tréner. Ha így dönt, Sanét nehéz lesz kihagynia. A Bundesliga idei szezonjában ugyanis neki volt a legtöbb cselkísérlete. 215-tel nagy előnnyel nyerte ezt a versenyt, s még ilyen nagy mintán is sikerült 50% felett maradnia (54,9%).

Bár várható góljait enyhén alullőtte (8,67 xG-re 8 találat), így is ott volt a Bundesliga tíz legveszélyesebb támadója között. 90 percre lebontott xG-je és xA-ja összesen 0,67 volt, vagyis meccsenként kétharmad várható gólnyi helyzet kialakításának volt közvetlen érintettje.

Noha lövészként a gólkirály Harry Kane árnyékába szorult, előkészítő munkája az angolnak is köszönhetően bőven gyümölcsözött. Tíz gólpasszával a dobogó harmadik fokára fért fel, 90 perces bontásban (0,4) pedig a második legjobb volt.

Kai Havertz: mindenhol jó, de a legjobb (az) otthon(i Eb-n)?

Néhány éve még kevesen ismerték Nicklas Füllkrug nevét, aki a szezon során a Dortmunddal a BL-döntőig jutott, miközben a német válogatott meghívóját is kiérdemelte. Julian Nagelsmann azonban a torna előtt egyértelműen fogalmazott a csatárkérdés kapcsán: nála az arsenalos Kai Havertz az első számú.

A Rüdigerhez hasonlóan szintén korábbi Chelsea-játékos egyszer már szomorította a magyar drukkereket. A 2021-es Eb-n Gulácsi rossz kijövetele után ő válaszolt Szalai Ádám korai fejesgóljára.

Mutatóival csínján kell bánni az összehasonlítgatások során, hiszen a PL-címért idén is a hajráig harcban lévő Arsenalban szinte az egész támadótérfelet bejátszotta. A szezon első felében Mikel Arteta legtöbbször a középpálya közepén használta, tavaszra viszont állandósította helyét a csatársorban.

(Fotó: Alexander Hassenstein/Getty Images)

Több mutatója azonban attól függetlenül dicséretre méltó, hogy az ötösön vagy az ellenfél térfelének közepén hozta össze. Kerek 60%-os légi párharchatékonyságánál csak hárman voltak jobbak a Bajnokok Ligája mezőnyében. Mindeközben az angol bajnokságban 11,25-os xG-ből faragott kifogástalan higgadtsággal 13 találatot.

Csapata támadójátékában betöltött szerepének fontosságát az is aláhúzza, hogy bár a szezon első felében a kaputól távolabb szerepelt, így is befért a top 30-ba a tizenhatoson belüli érintések tekintetében. 90 percre lebontva 4,77-ot produkált, ami a 28. legtöbb volt a Premier League komplett mezőnyében.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC