nb1.hu

Újpest: az ügyvezető elárulta, miért váltottak edzőt

A játékoskeretről is beszélt.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, Predrag Rogan helyett Michael Oenning lett az Újpest vezetőedzője. A liláknál a Kisvárda elleni mérkőzés óta érett az edzőváltás (erről itt írtunk), majd – mint arról elsőként beszámoltunk – a ZTE elleni találkozót követően szinte egyből bejelentették a német szakvezető érkezését. 

Berta Csaba, az Újpest ügyvezetője az nso.hu-nak elárulta, miért döntöttek a váltás mellett. "Nem elsősorban az eredmények, inkább a mutatott játék miatt. Nem láttuk a fejlődést az együttes játékában, a csapatrészek nem álltak össze. A bajnokság eddigi szakaszában sajnos mi kaptuk a legtöbb gólt, és a meccsek többségén a támadójáték is akadozott. Amikor a Covid–19 miatti kényszerpihenő után november végén visszatértünk a pályára, az eredményekkel és a mutatott játékkal sem voltunk elégedettek, akkor éreztük, hogy lépnünk kell" – mondta. Hozzátette: december közepére hozták meg a döntést, és két nappal a ZTE elleni meccs előtt közölték Rogannal, hogy edzőt váltanak. "Nagyon jó embert ismertünk meg benne, a klub és a közönség is megkedvelte, így nehéz szívvel búcsúztunk. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire hálásak vagyunk neki azért, hogy az előző idényben kivezette a gárdát a gödörből, és végül a hatodik helyen végeztünk. Szintén az emberi nagyságát mutatja, hogy elfogadta a klub döntését, és a ZTE elleni meccset is teljes erőbedobással vitte végig" – fogalmazott róla. 

Berta a játékoskeretre és a magyar játékosok szerepeltetésére is kitért, az interjú ezen részét idézzük.

"– Mekkora a vezetőség felelőssége a mostani edzőváltásban? A nyári átigazolások között ugyanis egyelőre nem látni a minőségi erősítéseket, a keretben pedig az egyéniségeket.
– Minden történésben, amely a klubot érinti – akár pozitív, akár negatív –, a vezetőségnek is megvan a saját felelőssége. Ugyanakkor nem értek egyet azzal, hogy nem látni a minőségi erősítéseket, mert a nehéz körülmények ellenére – többen csak szeptember második felében csatlakoztak hozzánk – több nyári szerzemény is jól teljesített. Elegendő csak Giorgi Beridzét, Junior Tallót vagy a görög belső védőt, Jorgosz Kutrumpiszt említeni. Természetesen vannak, akik adósak a jó játékkal, de bízunk benne, hogy ez a tavasszal változik.

– Kívülről nézve a szakmai koncepció sem látszik. A klub többnyire tucatlégiósokat szerződtet, így pedig nehéz versenyben lenni a dobogós helyekért.
– Több témát érint ez a kérdés.

Szögezzük le újra: az Újpest FC költségvetését és lehetőségeit tekintve a mezőny második feléhez tartozik. Ez behatárolja, milyen futballistákat igazolhatunk. Olyanokat, akik lehetőséget kapva felhívják magukra a figyelmet, és megmutathatják, hogy nem tucatjátékosok. Emellett természetesen szeretnénk elérni a nemzetközi kupaporondot, ám ez évről évre nehezebb, mert a vetélytársak egyre magasabb költségvetéssel indulnak neki az új idénynek.

 

Természetesen ilyenkor mindig megkapjuk a kérdést: akkor miért nem alkalmazunk több magyar labdarúgót? Többször beszéltünk már arról, hogy a magyar futballisták igénye extrém módon megnövekedett az elmúlt években, ezeknek az Újpest FC nem tud és nem is akar eleget tenni. A harmadik út a saját nevelésű fiatalok beépítése lehet, ez most egyértelmű célunk. Az Újpest FC öt éve működő akadémiájáról Csongvai Áron és Máté Zsolt immár alapembernek tekinthető, Katona Mátyás és Mucsányi Márk folyamatosan a keret tagja, ez jónak mondható eredmény. A létszámot folyamatosan szeretnénk bővíteni, és mivel az akadémián jó szakmai munka folyik, erre minden esélyünk megvan. Ha jól dolgozunk, a jövőben még több saját nevelésű magyar játékos játszhat az Újpestben."

Az interjú végén Berta elárulta, bíznak abban, hogy a korábban a Vasasnál jó eredményeket felmutató, szakmailag is remekül képzett Oenninggel sikeresek lesznek, és elérhetik céljukat, azaz a nemzetközi kupaindulást érő helyek valamelyikét. Ennek eléréséhez már ezen a héten gőzerővel elkezdik a felkészülést.

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC