nb1.hu

Fehérvári mélyrepülés: három év alatt 59 játékost használt el a Vidi

A számok is mutatják a helyzet súlyosságát.

„Bíztunk abban, hogy Joan Carrillo vezetésével rátalál a győztes útra a csapat, korábbi munkája alapján megérdemelte az újabb lehetőséget a Vidiben, de sajnos a koronavírus-járvány miatti kényszerszünet után olyan folyamatok indultak el a csapatban és a játékosokban, ami miatt a váltás mellett kellett döntenünk.”

Ezt Kovács Zoltán akkori sportigazgató nyilatkozta 2020. július 6-án, miután a(z akkor még) MOL Fehérvár FC menesztette Joan Carrillót. Talán nem sokan gondolták akkor, hogy a székesfehérváriak ezüstéremmel záruló NB I-es szezonja évekig a legjobb lesz, és három évvel később visszasírják a szurkolók azokat az időket.

Két nappal a fenti szavak után a Vidi bejelentette Márton Gábor vezetőedző érkezését, akit hét hónap után menesztettek. A többi már ismert: az ideiglenesen kinevezett Szalai Tamás után jött Szabics Imre a kispadon (tíz hónap), majd Michael Boris (nyolc hónap), Huszti Szabolcs (öt hónap) és Bartosz Grzelak (ki tudja, még hány nap, hét vagy hónap), miközben a sportigazgatói poszton Kovács Zoltánt előbb Sallói István, majd Juhász Roland váltotta. Az időközben érkező és távozó különböző stábtagokat jóformán összeszámolni sem lehet.

A szakmai okokat, miérteket sokan és sokszor próbálták elemezni, de a tény adott: amikor azt hinné az ember, hogy a fehérvári hajó mélyebbre már nem süllyedhet, még mindig jöhet egy gyenge bajnoki rajt – hat meccs, négy pont – mellé egy kupakiesés a harmadosztályú ESMTK otthonában.

Miközben érezhetően egyik edző sem találta meg azt a taktikai és mentális formulát, amivel legalább picit kirángathatná a gödörből a csapatot, a játékoskeret változásán érezhető leginkább az elmúlt három év változása.

A mostani elemzés apropóját az adta, hogy a már említett hétvégi kupakudarcon mindössze két olyan játékos lépett pályára a Vidiben, aki anno Márton kinevezésekor is a keret tagja volt. Ez a két játékos összesen bő 55 percnyi játékidőt kapott az ESMTK pesterzsébeti stadionjában: Szabó Leventét a szünetben cserélte le Grzelak, míg Fiola Attila csereként lépett pályára a 81. percben. A meccset a kispadról néző Vidi-játékosok között is csak két olyat találni, akik 2020 júliusának elején a Fehérvár alkalmazásában álltak: a két kapust, a 16 éves, saját nevelésű Fodor-Papp Tamást, valamint a székelyudvarhelyi születésű, 18 éves Gergely Rolandot.

A többiek mind újnak számítanak, és ebből a szempontból vannak, akik kifejezetten újnak, hiszen az ESMTK elleni kezdőcsapatból hatan (Tóth Balázs, Spandler Csaba, Franck Bambock, Csongvai Áron, Gergényi Bence, Mamoudou Karamoko) is friss, 2023-as igazolások, akárcsak a csereként beszálló Deybi Flores, Kalmár Zsolt és Katona Mátyás.

Talán ebben találni az egyik legfőbb problémát: miközben a főszponzor, a MOL kiszállása ellenére láthatóan van forrás igazolásokra és máshol jól szereplő, ígéretesnek tűnő játékosok megszerzésére, a csapatépítés olyannyira nem működik, hogy ezek a játékosok zömében jócskán a tudásuk alatt teljesítenek szinte az első pillanatuktól kezdve.

Ugyanakkor a „csapatépítés” szó is erősnek tűnhet az egyes posztok részletes változásainak vizsgálata után. A kapuban viszonylag megfigyelhető az állandóság (avagy végy egy jó kapust?), hiszen a stabilan védő kapusok közül Emil Rockov és Kovács Dániel is tagja volt a három évvel ezelőtti keretnek, noha a sérüléssel is bajlódó Rockov közben fél évre visszatért Újvidékre. Kovácsik Ádám távozott, míg Tóth Balázs érkezett, utóbbi akár hosszú távon is megoldást jelenthet, amennyiben a klub él az opciós lehetőségével jövő nyáron.

A többi posztot tekintve összesen négy, azaz négy olyan játékos van, aki megmaradt „hírmondónak” 2020 nyaráról. Közülük csak Fiola Attila nevezhető kulcsembernek, Hangya Szilveszter többnyire a sérüléseivel bajlódott, Rúben Pintónak szintén volt hosszú kihagyása, míg Szabó Levente közben Budafokon és Kecskeméten is játszott kölcsönben, idén négy bajnokin mindig csereként lépett pályára.

Ha 2021 nyarára szűkítjük a kört, legjobb esetben is csak a fiatalok miatt éri el a tízet az akkor és most is a Vidinél játszók száma – a 18 éves Pető Milán egyre több lehetőséget kap, a 19 éves Kovács Bence többnyire a másodosztályban szerepel, hasonlóan a kölcsönadott Babos Bencéhez, Dala Martinhoz, Menyhárt Zsomborhoz vagy épp Tóth Tamás Vidhez. A Fiola-féle négyeshez egyedül Kenan Kodro csatlakozik, és ha nem lenne az ő 77 tétmeccsen jegyzett 36 gólja plusz 8 gólpassza, valószínűleg most NB II-es csapatként beszélnénk a Vidiről. Tegyük hozzá, kisebb csoda, hogy a 30 éves bosnyák csatár még nem távozott, hiszen minden átigazolási piacban fő téma, hogy Európa több klubja is kinézte őt.

A statisztika adatok kedvéért: a saját nevelésű, vagy többnyire az NB III-as fiókcsapatban lehetőséget kapó, esetleg kölcsönadott fiatal tehetségeket nem számítva összesen négy kapust (Kovács, Kovácsik, Rockov, Tóth), tizenhat védőt (Musliu, Rus, Stopira, Hangya, Zeke, Nego, Fiola, Bolla, Shabanov, Lüftner, Heister, Bese, Serafimov, Larsen, Spandler, Gergényi), huszonegy középpályást (Pinto, Alef, Houri, Kovács I., Bourard, Makarenko, Zulj, Lednev, Szendrei N., Christensen, Pokorny, Flores, Csongvai, Katona, Bumba, Bambock, Kalmár, a fiókcsapathoz száműzött Elek, valamint a Márton kinevezése után rövid ideig a klubnál lévő Pátkai, Nikolov és Milanov) és tizennyolc támadót (Petryak, Evandro, Géresi, Funsho, Dárdai, Nikolics, Zivzivadze, Szabó, Hodzic, Futács, Csoboth, Kodro, Jallow, Schön, Kastrati, Szendrei Á., Karamoko, Berki) szerepeltetett a Vidi három év alatt.

Ez a Márton Gábor kinevezése óta eltelt időszakban ötvenkilenc játékos, a szám pedig a fiatalokkal együtt hetven fölé nő.

A korábban említett Fiola, Hangya, Pinto, Szabó négyest ebből az ötvenkilencből leht kivonni, és ha hozzájuk „csatoljuk” Kodrót, akkor megállapíthatjuk: az ötvenkilencből mindössze öt olyan játékos van a keretben, aki két éve is a Vidi igazoltja volt, és most is a Vidi igazoltja. Ebből az ötből ketten számítottak és számítanak alapembernek.

Mintha ez a szám fordítottan arányos lenne az utóbbi évek sportigazgatóinak, edzőinek és stábtagjainak számával, de egyenesen arányos a teljesítménnyel…

Az ezüstszezonban a Vidi 63 pontot gyűjtött, majd 56-ot, 48-at és 35-öt. Most 6 meccs alatt 4-et. Jöhet az új vezetőedző?

Próbáld ki nálunk a sportfogadást! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
ETO FC Győr
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Fehérvár FC
MTK Budapest
Nyíregyháza Spartacus FC
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC