nb1.hu

28 évesen fedezheti fel Rossi a Fradi-légiósokat lepipáló csatárt

Kiderítettük, hogy az osztrák ötödosztályból induló Varga Barnabás tehetségét ki és hogyan szúrta ki. A gólvágó örül, hogy Bödével együtt rohamozhat.

Varga Barnabás megállíthatatlan. A 28 éves csatár – az utóbbi évek paksi hagyományait folytatva – száguld a gólkirályi cím felé, 20 bajnokiján eddig 14-szer volt eredményes. De ki volt az, aki Ausztriából hazahozta, mit látott benne, és hogyan lett az NB I idei legjobb gólszerzője, egyben az egyik, ha nem a legjobban fejelő játékosa a paksi támadó? És felfigyelt-e már rá Marco Rossi? Az első kérdéssort megválaszoljuk, a másodikra hamarosan választ kapunk.

Marco Rossi március 14-én keretet hirdet a hónap végi válogatott mérkőzésekre (az észtekkel barátságos mérkőzést, a bolgárokkal Eb-selejtezőt vívunk), és ha szétnéz az NB I-es góllövők között, nem sok magyar játékost láthat.

Megcélozza a 22 gólt

A 22. forduló előtt a hatgólosok között akadt ugyan két magyar futballista (a debreceni Dzsudzsák Balázs és a kecskeméti Katona Bálint), utánuk azonban, felfelé lépegetve a listán, sorban csak légiósok következnek. A hétgólos, kisvárdai Rafal Makovskitól a 11 gólos, ferencvárosi Ryan Mmaee-ig nyolc külföldi játékos nevét láthatjuk, a trónt viszont – jelenleg – egy magyar játékos foglalja el. Varga Barnabás az eddigi 20 bajnoki mérkőzésén 14 gólt szerzett, így a paksi hagyományokat folytatva jó esélye van megszerezni a gólkirályi címet, amelyet tavalyelőtt Hahn János hódított el 22 góllal, tavaly pedig Ádám Martin 31 találattal.

A 31 biztosan nem dönthető meg, de a 22 is határeset. Azért reméljük, sikerül

– nyilatkozta az NB1.hu-nak a paksi házi versenyről Varga Barnabás, akinek a formáját és a látványos góljait látva nincs szurkoló, akinek ne jutna eszébe a válogatottság. Főleg, hogy Szalai Ádám visszavonulása óta még nem tisztázódott a nemzeti csapat csatárkérdése.

De képes lenne-e ugyanarra az erőszakos játékra, mint az NB I-ben, jönnének-e a jobbal, néha ballal, nagyon sokszor pedig fejjel szerzett gólok, és miképp hatna rá több tízezer néző? – ezekre a kérdésekre higgadtan reagál Varga, akiben ezek szerint semmilyen félsz nincsen, ha álmaiban a telt házas Puskás Arénára gondol.

„Megilletődve biztos, hogy nem lennék. Mint mindenkinek, nekem is nagy álmom, hogy felvehessem a címeres mezt. És szerintem nagy erőbedobással tudnék küzdeni, hiszen, ha felmegyek a pályára, százszázalékon pörgök, teljesen mindegy, hogy milyen meccsről van szó” – játszott el a válogatottság gondolatával a csatár. Hozzátette, hogy a taktika nyilvánvalóan más lenne, mint Pakson, de ezzel semmi gondja nincsen.

Nem érezte meg a Waltner-Bognár cserét

Mint ahogy nem volt gondja az edzőváltással sem. A Waltner Róbert idejében látott gólerőssége ugyanúgy megmaradt benne Bognár Györgynél is. Múlt héten annak ellenére duplázott a felcsúti 4-1-es győzelem során, hogy visszatért a csapatba Böde Dániel, aki szintén kettőt vágott a Puskás Akadémiának.

Majd ugyanígy felesben osztoztak a gólokon – igaz, csak kettőn – Bödével a Vasas elleni, szerdai Magyar Kupa-mérkőzésen. Más kérdés, hogy ez kevésnek bizonyult, az angyalföldiek ugyanis eggyel több gólig, háromig jutottak. Bár a megítélt 11-es még mindig fáj Vargának, de a paksiak nem erre koncentrálnak, sokkal inkább arra, hogy nem szabad 16 percen belül két bekapott góllal kezdeni egy mérkőzést.

Varga gólgyártása mindenesetre folytatódik, amihez az egyik leginkább támadó felfogású magyar edző, Bognár György természetesen tökéletes partner. „Más taktikával játszik a csapat, ezért megbeszéltük, mit kellene nekem másképp csinálni” – magyarázza a csatár.

Kevesebbet kell védekeznem, hiszen a cél, hogy a kapu előtt legyek veszélyesebb, abba kell inkább az energiámat fektetni.

Még úgy is, hogy Böde Dániel visszakerült a paksiak első csapatához, ami nem lepte meg Vargát. „Korábbról ismertük egymást, a felkészülést végigcsináltuk, nem ért meglepetésként a visszatérése. Benne volt a levegőben, hogy az edzőváltás után ismét velünk lesz. Az eddigi tapasztalatokból szerintem látható, hogy a pályán jól megférünk egymás mellett. Eddig két meccsről tudok beszélni, de szerintem nagyon nagy segítség, amikor feljön fél órára, azt még simán bírja. Leköti a védők figyelmét, így nekem is több lehetőségem akad, és nem mellesleg gólokat is lő.”

15 évesen irány az osztrák ödödosztály

Varga Barnabás már 28 éves, így felmerül a kérdés, eddig – vagy legalábbis a 2020-as gyirmóti átigazolásáig – miért nem hallottunk sokat felőle, hiszen láthatóan egy kiváló befejező csatárról van szó.

Szülővárosában, Szombathelyen kezdett el futballozni, de itt nem találta meg a számításait. „Az Illés Akadémiához akkoriban sok újpesti játékos jött, fővárosi edzőket hoztak, így nem volt egyszerű a helyzet, és sok futballista is volt az utánpótlásban” – emlékszik vissza a tiniéveire Varga, aki 15 évesen úgy döntött, inkább egy osztrák amatőrcsapat felé veszi az irányt.

2010-ben az akkor ötödosztályú SV Eberau csapatához szerződött, ahol már 16 évesen megtapasztalhatta, milyen a felnőttfutball. Innen nagyot sikerült lépnie: 2016 nyarán leigazolta az első osztályú Mattersburg. A tartalékok között az első hét bajnokiján hét gólt lőtt, majd bemutatkozhatott az osztrák Bundesligában is, pályára lépett az Austria Wien és a Red Bull Salzburg ellen is. Innentől többnyire a harmadosztályú tartalékcsapatban szerepelt, mígnem 2019 januárjában a másodosztályú Lafnitz csapatához igazolt.

Egy évvel később jött el a nap, amikor végre Magyarországról is felfigyeltek a csatárra. De egyetlen szakember volt csak, aki vette a fáradságot, hogy megnézze élesben Varga Barnabást.

Az egyetlen magyar szakember, aki kíváncsi volt rá

„Tamási Zsolt volt az, aki kijött megnézni Ausztriába, ő volt az, aki látta, hogy akár lehet még bennem potenciál” – jegyezte meg Varga.

Az NB II-es Gyirmót szakmai igazgatójának Paunoch Péter játékosügynök hívta fel a figyelmét Vargára, akit addig nem ismert, de kétszer is elutazott Ausztriába, hogy megnézze élőben. „Már az első alkalommal is láttam, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Csertői Aurél vezetőedzőnek jeleztem, hogy Varga Barnabás beleillik az elképzeléseinkbe. Bár gólt nem rúgott, de a játéka meggyőző volt, jó helyekre lépett vissza a labdáért, a fejpárbajokat folyamatosan megnyerte, jól érkezett a kapu elé. A kombinációs készségét azért nem tudtam felmérni, mert a csapata nem olyan taktikát játszott, rendre felívelték Barnára a labdát. A védekező mozgásai is rendben voltak, taktikailag is rendben volt ilyen szempontból Barna” – nyilatkozta az NB1.hu-nak Tamási Zsolt.

Először várni akartak a gyirmótiak 2020 nyaráig, mert addigra lejárt volna a szerződése, végül azonban úgy döntött a klubvezetés, hogy kivásárolja a magyar csatárt az ausztriai szerződéséből. „Télen csatlakozott hozzánk, majd a következő, feljutási idényben is nagyon jól játszott, 12 gólt szerzett, gólpasszai voltak, a rögzített helyzetekből mindig életveszélyes volt. Az NB I-ben is nagyon jól szerepelt, 12 gólig jutott. Miután elbúcsúztunk az élvonaltól, élő szerződése volt, nem szerettük volna elengedni, hiszen célként fogalmaztuk meg, hogy egyben tartjuk a keretet, és megcélozzuk az azonnali feljutást. De a játékos egyéni érdekeit is figyelembe vettük, hiszen nagyon jó szezont futott, négy klub is kereste az NB I-ből, akik velünk is felvették a kapcsolatot, és végül az a döntés született, hogy Barnabást mégis elengedjük, miután megegyeztünk a Pakssal.”

Varga azóta szárnyal, sőt Magyarországon tovább tudott fejlődni a 25-26 éves önmagához képest is.

Jóval érettebb, de még hatékonyabb is a játéka, mint korábban. Nagyon nagy erőssége a labda megtartása, hihetetlenül jól fordul le a labdákkal, és lehet látni, hogy a kaput is nagyon érzi.

vélekedik Tamási Zsolt, aki szerint a fejjátéka egészen kiemelkedő a csatárnak. „Nem megsértve senkit sem, de fejjátékban talán ő a legjobb az NB I-ben” – mondta a szakmai igazgató.

Érdekesség, hogy Varga ugyan vérbeli befejező csatár, a példaképe mégis egy másik poszton játszik. „Steven Gerrard volt a kedvencem, a klubok közül pedig a Liverpool” – árulta el. Amikor pedig a Vörösök legendás csatárairól kérdeztük, azt mondta: nem Michael Owen vagy Ian Rush és nem is Mohamed Szalah, hanem Dirk Kuyt volt az, akit a támadók közül a leginkább kedvelt.

A statisztikák is mutatják, milyen jó idénye van

A paksi támadó kiemelkedő képességeit a statisztikák is alátámasztják. Miközben neki – a 22. forduló előtt – 40 lövés elég volt a 14 góljához, addig a fradista Ryan Mmaee 51 próbálkozásból tudott 11 gólt rúgni. A szintén ferencvárosi Adama Traorénak 42 lövésből lett 10 találata, a zalaegerszegi Eduvie Ikobánál az arányok sokkal gyengébbek, 63-szor kellett próbálkoznia ahhoz, hogy meglegyen a mostani tíz gólja.

paksi statisztika

A kép persze úgy teljes, ha leírjuk, kinek hány gólja esett büntetőből: Mmaee négy, Varga három tizenegyesgólt szerzett, Traoré és Ikoba viszont egyet sem – ebből a szempontból Traoré lövés/gól arányai is nagyon jók. Vargának egyébként a Honvéd ellen megy a legjobban, ha nincs a kispestiek elleni, két meccsen elért öt találata, dobogós sem lenne a góllövőlistán. (Traoré péntek este eggyel növelte góljai számát, így jelenleg 11 gólos – a szerk.)

Hogy Varga végül kap-e válogatott meghívót, nem tudni, míg azt sem, hogy követi-e a korábbi paksi gólkirályok útját. Hahn János és Ádám Martin eredményessége ugyanis egyaránt külföldi szerződést eredményezett. Igaz, előbbi azóta már vissza is tért Paksra Dunaszerdahelyről, utóbbi azonban még mindig Dél-Koreában futballozik, nem is rosszul, hiszen az eddigi 15 mérkőzésén 9-szer volt eredményes. Hogy Varga is külföldre kerülhet-e egy remek idény után, arra csak ennyit mondott: „Ha lesz egy jó lehetőség, akkor persze”.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek