nb1.hu

Mitől lett jobb a Varga Barnabás nélküli Paks? – interjú az új gólgyárossal

A legmagyarabb NB I-es csapat a Fradi elleni 1-6 óta szárnyal, és alig kap gólt. Windecker József elárulta, hogyan lett idén középhátvédből a legjobb gólszerző.

Jó ideje bombaformában van a Paks, amely az előző nyolc bajnokiján veretlenül 20 pontot szerzett, és második a tabellán – ugyanannyi ponttal, mint a címvédő FTC. Varga Barnabás távozásával szinte új csapatot kellett építeni, a csak magyarokat alkalmazó klub azonban vérbeli befejező csatár nélkül is az utóbbi évek legeredményesebb paksi gárdájának tűnik. A gólokon osztoznak a játékosok, de a változások legnagyobb nyertese a középpályás Windecker József, aki az idén már hat gólt szerzett – annak ellenére, hogy az első három fordulóban még középhátvédként játszott.

Holtversenyben második vagy a góllövőlistán, szerinted minek köszönhető, hogy idén eredményesebb vagy a megszokottnál?
Tavaly hat gólt rúgtam, akkor is volt egy jó sorozatom, de egy sérülés miatt megtorpantam. Jót tett az önbizalmamnak, hogy idén már az első meccseken gólt tudtam szerezni. Kicsit más is kér tőlem az edző, mert nincs olyan centerünk, mint tavaly Varga Barni. Bognár György azt várja tőlem, hogy többször is odaérjek a kapu elé, és egyelőre ez jól működik.

A korábbi években rendre a Paks adta a gólkirályt. Hogy érzed, lehet esélyed arra középpályásként, hogy az élen, vagy legalábbis az élbolyban végezz?

A gólkirályi címemnek nagyon minimális esélye van. A csapat azonban rúghat annyi gólt, mint tavaly (57), csak nem olyan elosztásban, mint akkor, amikor Varga Barni egymaga 26-szor volt eredményes. Idén már majdnem az összes kezdőjátékosunk betalált, mindenki hozzátesz a sikerhez, és nekünk, középpályásoknak is jobban ki kell vennünk a részünket a gólszerzésből.

Melyik volt a kedvenc gólod a hatból?
Viszonylag fontos gólokat sikerült szereznem, de így érzésre a Mezőkövesd elleni, hiába mindössze másfél méterről rúgtam. Sokat jelentett számomra és a csapat számára is, hiszen a meccs végén rúgtam, és győztes gólnak bizonyult. Nagyon örültem, hiszen a Mezőkövesd jó ideje a mumusunk volt.

A góljaid felét fejjel szerezted, hogyan sikerült?
Az erősségemnek tartom, hogy jól támadom a kaput, mélységből bevállalom azokat a futásokat, amelyeket lehet, hogy más középpályás nem. Egy kicsit több melóval is jár, hogy nemcsak a tizenhatosig futok fel, hanem a boxon belülre is. Sokszor megtalál a labda, hiszen nagy erőssége a csapatunknak a sok beadás. A nagy számok törvénye alapján, még ha nem is vagyok a legmagasabb játékos, sokszor felém jön a labda, én pedig próbálom ezeket a helyzeteket minél nagyobb százalékban értékesíteni. Ez többször is jól sikerült, de még boldogabb lettem volna, ha az MTK ellen is beakadt volna egy a kapura tartó két-három fejesemből.

Ha a meccs vége nem 0-0, és a Paks nyer, akkor most az első helyen állna a csapat. Emiatt is keseregtek?

Nem azért bánkódtunk, hogy nem tudtuk megelőzni a Ferencvárost, hanem azért, mert úgy gondoltuk, nagy esélyünk van a győzelemre. Márcsak azért is, mert hazai pályán nagyon erősek vagyunk, domináns játékra vagyunk képesek.

De nagyon csalódottak nem lehetünk a meccs képe alapján. A második félidő abszolút ikszes volt, az első játékrészben viszont nekünk sokkal több helyzetünk volt, mint az MTK-nak. Nyomtunk, de sajnos nem került feltenni az i-re a pont, mert vagy a kapusuk védett nagyot, vagy a kapufa mentette meg őket, nem tudtunk betalálni. A kupában mi 120 perc, az MTK viszont egy NB III-a csapat ellen 90 perc után jutott tovább, tudtak pihentetni is, de nem szeretnénk semmit erre fogni, hiszen örülünk annak, ha minden porondon jól szerepelünk. Ez azzal jár, hogy több meccset kell játszanunk, de ennek örülünk a játékosokkal, hiszen így tudunk fejlődni.

Eddig minden egyes bajnoki percet a pályán töltöttél. Hogyan éled meg, hogy nélküled jelenleg nem létezik paksi kezdőcsapat?
Amióta itt vagyok Pakson, azóta szerencsére – ha nem vagyok sérült – kezdő szoktam lenni. Nemsokára 31 éves leszek, a társak pedig a rutinomnál fogva is hallgatnak rám. Harmadik számú csapatkapitány vagyok, ami nagy megtiszteltetés és dicsőség, de rászolgáltam. Próbálok példát mutatni a srácoknak a pályán belül és kívül egyaránt. Alázatos játékosnak tartom magam, igyekszem minél profibban gondolkodni.

Most összeállt egy olyan csapat, amely egyénileg is erős játékosokból áll, de a meló, amit hétről hétre beleteszünk, az sokszor többet ér, mintha lenne nálunk magyar szinten egy Messi- vagy egy Ronaldo-képességű játékos. Jó csapatjátékkal sok mindent lehet kompenzálni, és mi ezt eddig meg is tettük, úgy gondolom.

A korábbi évekhez képest változás, hogy idén, eddig a Paks kapta a legkevesebb gólt a bajnokságban (13), míg korábban inkább a rúgott gólokat illetően remekelt a csapat. Történt valamilyen változás, talán Bognár György vezetőedző játékfelfogása is változott?
Gyurinak nem változott a játékfelfogása, támadó focit kért és kér tőlünk. Érkezett a kapus Szappanos Péter, aki nagyban hozzájárul a kevés bekapott gólhoz. Óriási védései is vannak, de a kommunikációjával is nagyon sokat segít a védelemnek. Erős csapatjáték alakult ki Pakson, és a középpályán nincsen olyan 10-es játékos, aki csak a támadásokért felel. A masszív középpályánkon mindenki felel a támadásért és a védekezésért egyaránt, ezt várja el Bognár György. Ezáltal sokkal stabilabbak vagyunk, és ha előre kell presszingelni, arra is képes a csapat, de ha kicsit visszább kell húzódnunk, mert nagyobb nyomás van rajtunk, akkor azt is remekül meg tudjuk oldani. Így már nem lehet azt mondani, hogy a Paks csak támadni tud, sok gólt szerez, miközben sokat is kap. Jobban meglett az egyensúly a támadás és a védekezés között, és ennek is köszönhető, hogy jóval kevesebb gólt kapunk, mint tavaly. Ha leszámítjuk azt a 45 percet, amikor hatot kaptunk a Fraditól, akkor egészen kiváló ez a mutatónk.

windecker statisztikái
Windecker kapura lövései és góljai az idei szezonban

A tabellán közel van egymáshoz a Fradi és a Paks, de a pályán csökkent-e a különbség az 1-6 óta? Lassan közeleg ugyanis a Paks-FTC bajnoki.
A Fradi ellen mindig presztízs játszani, de mi próbálunk a realitás talaján maradni. Az pedig nem reális, hogy a Fradival versenyzünk az első helyért. De természetesen minden meccsen mindent megteszünk a győzelem érdekében. Az a Paks, amely a Fradi ellen játszott, nem volt az igazi. Hiszen, ha megnézzük az összeállítást, az egy felforgatott csapat volt. Megpróbáltuk letámadni az ellenfelet, amely átment rajtunk, mint kés a vajon, és nagy arányú vereség lett a vége. A Groupama Arénában minimális esélyünk lenne a győzelemre, ahhoz a Fradinak rossz, nekünk pedig rendkívül jó napot kellene kifogni.

A Ferencváros jóval a mezőny fölött van, nem lehet mást mondani, hiszen ez az igazság. A mi csapatunk nem verhetetlen, tisztában vagyunk a képességeinkkel, de aki eljön Paksra, annak vért kell izzadnia, ha el akarja vinni a három pontot. Itthon az eddigi hat meccsünkből ötöt megnyertünk, és egy lett döntetlen, szóval nem egyszerű minket otthon megverni.

Számítottál rá, hogy a Paks ennyire elöl lesz idén a tabellán?
Nem mondom, hogy meglep, bár az alapozásunk és az első pár meccsünk, főleg játékban, nem olyan volt, mint ahogyan szerettük volna. Rengeteg sérültünk volt, nem állt össze a csapat, elment Varga Barni, és nem sikerült hozzá hasonló játékost szerződtetni. Több gond is lehetett volna, és az alapozásnál voltak is jelek, hogy össze kell kapnunk magunkat, hiszen két NB II-es csapat is megszórt minket, igaz, nyolc-tíz játékosunk is hiányzott, akkora sérüléshullám sújtott minket. Kérdés volt, hogy mikor tudjuk utolérni magunkat, és a Fradi ellen látható is volt, hogy vannak még hiányosságaink, nem is kevés. De az a legnagyobb erényünk, hogy, ahogyan a Fradi elleni 1-6 után sem dőltünk a kardunkba, úgy azt sem értékeljük túl, hogy most egy nyolcmeccses veretlen szériában vagyunk hat győzelemmel és két döntetlennel. Nem mondjuk, hogy mennyire jók vagyunk, e helyett kiértékeljük a hibákat, míg a pozitívumokat próbáljuk elraktározni. Próbálunk a realitás talaján maradni. Ezért is mondtam, nem azt néztük az MTK elleni 0-0 után, hogy egy győzelemmel meg tudtuk volna előzni a Ferencvárost. Örültünk volna annak, hogy 27 pontunk van, ami rendkívül jó 13 meccs alatt. De a mostani 25 pont is jó eredmény, mi pedig nem is helyezésben, hanem pontszámban gondolkodunk. A vége előtt három-öt meccsel ráérünk majd azon gondolkodni, hogy most a dobogó a cél, a legjobb négy vagy mondjuk a legjobb hatba kerülés.

Windecker József Paksi FC Böde Dániel
MTI-fotó: Lakatos Péter

A Paks következő ellenfele, a Debrecen is nehezen verhető hazai pályán, öt győzelem mellett kétszer kapott ki. Döntetlen vagy győzelem a klub célja egy ilyen idegenbeli mérkőzésen?
Minden meccsnek úgy megyünk neki, hogy nyerni szeretnénk, és ez most sem változik. Az edzőnknek is az a hozzáállása, hogy ha győzni megyünk, még lehet döntetlen a vége, ezért a támadó focit próbáljuk majd erőltetni. Tisztában vagyunk a Debrecen erejével, nemrég találkoztunk, akkor 2-0-ra nyerni tudtunk. A Ferencváros után a DVSC játssza a legtaktikusabb futballt, itthon is megszenvedtünk ellenük, hiába lett sima 2-0 a végeredmény, ez a fölény a pályán nem biztos, hogy látható volt. Ha taktikailag rendben leszünk, biztosan nagyon meg tudjuk nehezíteni hétvégén a Debrecen dolgát. Nagyon nehéz meccsre számítok, mert a debreceniek jól hozzák ki a labdát, játsszák a focit, nem rúgják el a labdát, mi pedig biztosan megpróbáljuk majd letámadni őket. Azon múlhat a sikerünk, mennyi labdát tudunk szerezni az ellenfél térfelén, és milyen gyorsan tudjuk majd befejezni azokat a támadásokat.

A hazai meccsen betaláltál, tudsz ígérni egy újabb Windecker-gólt?
Ígérni nem, de az biztos, hogy mindent meg fogok próbálni, hogy gólt rúgjak. Már csak azért is, mert Bognár György kérése alapján tényleg bátran érkezhetek az ellenfél kapuja közelébe. Ha 3-4-5-ször befutok a 16-oson belülre, és egyszer megtalál a labda, vagy jókor érkezem, akkor jó esélyem lehet gólt szerezni.

De sokat változott a helyzetem, hiszen az első három meccsemen még középhátvéd voltam, annyira nem volt játékosunk, de a negyedik fordulótól már a saját posztomon játszottam. Ennek is köszönhető, hogy eredményesebb lettem.

Egy kiemelkedő csapat kiemelkedő játékosa vagy, ráadásul univerzális, és több korosztály utánpótlás-válogatottjában is szerepeltél. A felnőttben viszont nem. Érezted-e valaha, hogy közel vagy a nemzeti csapathoz?
A 20-as éveim elején voltak jó időszakaim, amikor tudtam, hogy figyelnek is, de sajnos a pályafutásom nem volt zökkenőmentes, meg kellett dolgoznom minden egyes meccsért, mivel két komolyabb sérülésem is volt. Igaz, mindkettőből fel tudtam százszázalékosan épülni. Most abszolút nem realitás, hogy bekerüljek, mert nagyon összetartó a válogatott, nagyon jól működik, és Marco Rossi nagyon jól összeválogatja azokat a játékosokat, akik beleillenek a rendszerébe. De mindenki, aki elkezd futballozni, szeretne válogatott lenni, így persze, van hiányérzetem ezzel kapcsolatosan. De ez most nem foglalkoztat, csakis a Paksra koncentrálok, hogy ez a szezonunk úgy fejeződjön be, ahogy elkezdődött.

A jövődet Pakson képzeled el?

Aláírtam egy hosszú távú szerződést Pakson, mert úgy érzem, itt megbecsülnek. Kölcsönös tisztelet van köztünk, nem is lenne sportszerű más csapatokról beszélnem. Őszintén mondhatom, annyira jól érzem magam, hogy hosszú távon is el tudom magam itt képzelni, főleg, ha ilyen jó a csapatunk, mint a mostani évben.

Gondolom, az előrelépés lenne, ha a Pakssal valamelyik európai kupában is kipróbálhatnád magad. Jó kaland lenne?
Így van. Pakson az első évem a kiesés elkerüléséről szólt, volt egy nehezebb időszakunk. De azóta rendre ott vagyunk az élmezőnyben. Előfordult, hogy épphogy lecsúsztunk egy nagy eredményről, negyedikek lettünk vagy kikaptunk a kupadöntőben. Tavaly az utolsó fordulóban maradtunk le a dobogóról, szóval van hiányérzetem ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, a Paksnak is kijárna egyszer, hogy kipróbálja magát nemzetközi szinten. Jó lenne ezt a paksi pályafutásom alatt átélni.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC