nb1.hu

Meglepték a szurkolók a Honvéd légiósát

Brandon Domingues még 5-6 gólt és ugyanennyi gólpasszt vár magától az idei szezonban. Elárulta, miért igazolt egy topligából az NB I-be. Interjú.

2022. január 23-án, az Angers-Troyes francia első osztályú bajnoki 11. percében a vendégek Brandon Domingues góljával vezetést szereztek. Ekkor nem sok Honvéd-drukker, de talán maga Domingues sem gondolta, hogy egy évvel később, ilyenkor már Magyarországon fog futballozni.

A 22 éves középpályás a gólja után már egyetlenegy meccset sem játszott a Troyes első csapatában, és a harmadosztályban szereplő Troyes B-ben is csak két alkalommal kapott lehetőséget, utoljára 2022. április 23-án. Domingues és edzője, Bruno Irles nem találták a közös hangot, később közös megegyezéssel felbontották a szerződését.

A Franciaországban született portugál származású játékos tavaly május és szeptember között ugyan nem játszott tétmeccsen, de a Honvéd vezetői úgy ítélték meg, erősítés lehet a klub számára a topligában is megfordult támadó.

Brandon egy dinamikus, komoly potenciállal rendelkező középpályás, nagyon örülünk, hogy minket választott, hogy velünk fejlődjön még tovább

– nyilatkozta az ingyen megszerzett középpályás bemutatásakor Chris Docherty, a Budapest Honvéd sportigazgatója.

Bár a szeptemberi érkezése előtt hosszú hónapokon át nem játszott, próbálta magát jó formában tartani, amire bizonyíték az a motivációs videó, amelyet egy éve készítettek Dominguesről.

Ezen már-már Rockyt idéző elszántsággal edz a játékos, aki Budapesten is folytatja ezeket a mozgásformákat. „Nagyon fontosak az ilyen edzések, hogy minél erősebbé válhassak. A lakásomban van egy helyiség, ahol edzeni tudok, a szabadnapjaimon itt próbálok javítani a formámon.”

Miért éppen Magyarország?

„Tudtam, hogy a Honvéd egy történelmi magyar klub, ismertem a csapatot. Amikor megkerestek, jelezték a vezetők, hogy nagyon szívesen látnának, játszani fogok, nekem pedig szükségem volt erre a bizalomra. Érdekelt ez az új kihívás, és azért jöttem ide, hogy megmutassam, milyen az, amikor a legjobb formámat nyújtom” – nyilatkozta az NB1.hu-nak Domingues.

A skót Tam Courts a tavaly októberi menesztéséig négy meccsen vetette be a játékost, aki egy gólt szerzett, és egyszer volt kezdő. Az október 24-én érkezett új szakvezetőnél, a horvát Dean Klafuricnál 2023-ban jött el igazán Domingues ideje. A legutóbbi hat fellépéséből ötször már kezdő volt, egyre több játékpercet kapott, és megtalálta a góllövő cipőjét is. Ahogyan a portugál-francia játékos, úgy a csapat is – még ha szép lassan is, de – egyre jobb formába került.

Idén az Újpest elleni vereséget a Kisvárda és a Kecskemét elleni döntetlenek követték. Utóbbi 2-2-re végződött, és Domingues szerezte csapata mindkét gólját.

„Jó érzés volt, hogy két gólt is tudtam szerezni, de azért nem volt az igazi, hiszen nem nyertük meg a meccset. Ha választhatnék, inkább ne rúgjak gólt, de nyerjen a csapat. Mindig a csapat a legfontosabb!” – szögezte le a játékos.

A Debrecen ellen aztán még szomorúbb lehetett, hiszen egy gólt ugyan rúgott, de a Honvéd kikapott 3-2-re.

Elmozdulás a kiesőzónából

Az utolsó két mérkőzést viszont már megnyerte a csapat: előbb a Puskás Akadémiát győzte le 3-1-re, majd a Zalaegerszeget 1-0-ra, egyaránt hazai pályán. Ezzel sikerült elmozdulni a kiesőzónából, Domingues szerint mostantól elindulhat felfelé a csapat.

A csapat taktikájában nem történt komoly változtatás, a két győzelem – vélekedik a játékos – nem ennek köszönhető. „Különösebben nem változtattunk semmin. Ahogy telt az idő, több szerencsénk volt, de a futball már csak ilyen.

Idő kellett ahhoz, hogy csapattá tudjunk érni, jobban megismerjük egymást, és ennek most jött el az ideje.

Most már tökéletesen megértjük egymást, ez az oka, hogy jobbak lettünk.”

A két siker után természetesen az edzéseken is jobb a hangulat. „Nem ez volt az utolsó meccs, amelyet megnyertünk. Bízom a csapatomban, sok győzelmünk lesz még idén. A győztes meccsek után a játékosok mindig mosolyognak, és ilyenkor fontos arra koncentrálni, hogy az edzések ugyanilyen hangulatban folytatódjanak. Vidáman, de nagyon keményen dolgozva edzünk, hogy sikerüljön a Fehérvárt is legyőzni a következő fordulóban.”

Azt a Fehérvárt, amely visszacsúszott az utolsó előtti helyre, és új edzővel, a Huszti Szabolcsot váltó, svéd Bartosz Grzelakkal fut majd neki a Honvéd elleni, kiesési rangadónak. „Az edzőváltás nem a mi problémánk, ez minket semmiben nem befolyásol. Igyekszünk folytatni azt, amit az utóbbi meccseken elkezdtünk. A saját játékunkat szeretnénk játszani, és természetesen a győzelem a célunk. Szeretnénk olyan futballal nyerni szombaton, mint amilyennel a Puskás Akadémiát is sikerült legyőznünk 3-1-re” – bizakodik Domingues, aki a felcsútiak elleni sikerhez egy gólpasszal járult hozzá.

Ki a csapat három legtechnikásabb játékosa?

A szurkolók kedvelik a technikás játékát, amiről azt mondja, nem veleszületett készség, hanem a sok gyakorlásnak köszönheti.

Az édesapám is imádta a futballt, egy kiscsapatban játszott, de remek labdarúgó volt, és mindig odafigyelt rám, hogy minél jobb labdarúgó lehessek.

Igyekezett ösztönözni, hogy minden nap futballozzak, és gyakoroljam a cseleket, a trükköket” – jegyezte meg Domingues, aki szerényen azt mondja, ő nincs benne a három legjobb technikájú játékos között a Honvédban.

„Kocsis Dominik, Jairo Samperio és Maxim Plakuscsenko a három legjobb, én nem vagyok a legtechnikásabbak között” – mosolyodott el. Kocsisról, aki győztes gólt ért el a ZTE ellen, azt mondja: „Mára nagyon jó játékossá vált, gyorsan tanul, és most már láthattuk, hogy gólt is tud szerezni. Nagyon-nagyon jó futballista lesz belőle a jövőben.”

Sokatmondó statisztikai adat, hogy a Honvéd-játékosok közül ki hány lövéssel próbálkozott, és ezekből hány gól lett. Domingues nem áll rosszul ezen a listán sem, hiszen 16 kísérletéből lett 4 gól, Samperiónak ehhez 19 lövés kellett.

Domingues úgy véli, Dean Klafuric vezetőedző stílusa nagyon jól idomul a Honvédhoz, ami a további sikerek alapja lehet. „Mindenki tudja és látja, az edzőnk mennyire imádja a futballt. Nagyon közeli kapcsolatot alakított ki a labdarúgókkal, sugárzik róla a magabiztosság, amit át tud adni a játékosoknak is. Jól beszél és magyaráz, nagyon érzelmes. Számomra ő egy nagyon jó edző.”

A pályán is érzi a szurkolók szeretetét

Magyarországgal hamar megbarátkozott, szabadidejében szívesen sétál a Váci utcában, otthon a PlayStation az első számú szórakozási forrás, ami pedig a leginkább meglepte, hogy vasárnap is nyitva vannak a boltok.

De még egy dolgot megemlít, amire nem számított. „Megleptek a szurkolók, elképesztő, mennyire imádják a Honvédot. Amikor ideigazoltam, rengeteg üzenetet kaptam a drukkerektől, ami eléggé váratlanul ért. Amikor a pályán vagyok, akkor is mindig érzem a szeretetüket.”

Ez a szeretet pedig akkor hághat a tetőfokára, ha NB I-ben marad a Honvéd, de Domingues szerint ezzel nem lesz probléma. Így válaszolt, amikor megkérdeztük, hány százalék esélyt lát a bennmaradásra.

Száz százalék. Biztos, hogy bennmaradunk. Bízom a csapatban, de magamban is.

Végezetül arról faggattuk, az eddigi négy gólja és gólpassza után a bennmaradáshoz mivel szeretne hozzájárulni. „Még tíz meccs van hátra, ha öt-hat gólt szerzek, és ugyanennyi gólpasszt adok, akkor elmondhatom, hogy egy nagyon jó szezonom volt.”

Megosztás:
Kapcsolódó hírek