nb1.hu

Stefanelli: „Motivál, hogy az elődöm jól teljesített”

Interjú a Fehérvár FC Miamiból érkező támadójával.

David Beckham csapatából, az Inter Miami CF-ből erősített a Fehérvár FC. Nicolás Stefanelli karrierjének meghatározó edzője Bartosz Grzelak, az USA-ban igyekezett tanulni a világbajnok ex-barcásoktól, a Fradiba igazoló gólkirályjelölt, Kenan Kodro örökségére pedig motivációként tekint.

Az érkezésedről szóló első pletykák után néhány nappal már a Fehérvár FC játékosa vagy. Zökkenőmentes volt az átigazolásod?
Igen, elég gyorsan sikerült megegyezni. A klubot már követtem egy ideje, hiszen Bartosz Grzelak vezetőedzővel korábban dolgoztam együtt Svédországban. Tudtam, hogy Magyarországra jött edzősködni egy patinás klubhoz, így nem volt számomra ismeretlen a Fehérvár neve. Magyarországról ezelőtt kevesebbet tudtam, de most, hogy itt vagyok, ez megváltozik majd. Örültem, hogy újra Európából keresnek, így a magam részéről gyorsan meghoztam a döntést.

Milyenek az első benyomásaid Magyarországról és Székesfehérvárról?
Az első napot Budapesten töltöttem, de csak néhány órám volt körülnézni a városban. Korábban már hallottam róla mint Magyarország fővárosa, mindenhol szép és látványos városként emlegetik, ami igaz is. Székesfehérvárt korábban nem ismertem, az érkezésem utáni második nap sétáltam egyet a főutcán és a környékén. Szimpatikus hely, csendesebbnek tűnik Budapestnél, de ahogy láttam, van élet az utcákon.

Magáról a klubról mennyit tudtál ezelőtt?
Ahogy mondtam, a csapatról már hallottam, de mélyebben nemigen ismertem. Az időeltolódás miatt az USA-ban nehezebb figyelemmel követni az európai focit. Amikor lehetőség volt rá, akkor főleg olasz, spanyol és angol bajnokikat néztem, de azt tudtam, hogy a Vidi meghatározó csapat a magyar fociban.

Szenvedélyes foci és világbajnokok Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államok labdarúgó bajnokságából, az MLS-ből érkeztél. Előre- vagy visszalépésként éled meg a váltást?
Miamiban az utóbbi időben nem nagyon kaptam játéklehetőséget, így egy ideje már érett bennem a váltás gondolata. Ég bennem a bizonyítási vágy, nagyon motivált vagyok, hogy újra fontos szerepem legyen egy erős csapatban. Amit eddig láttam, az alapján úgy érzem, a Fehérvár megfelelő klub ahhoz, hogy elérjem a céljaimat.

Az Inter Miaminál csapattársad volt többek között Lionel Messi, Luis Suárez, Sergio Busquets és Jordi Alba is. Milyen volt velük együtt játszani, edzeni?
Emlékszem, elsőre felfoghatatlan élmény volt mellettük focizni. Beletelt egy kis időbe, mire megbarátkoztam a gondolattal, hogy világbajnokok csapattársa lehetek. Mindannyian nagyon nagy játékosok, taktikai képzettség terén is a legmagasabb szintet képviselik. Hasznos tapasztalat volt velük együtt készülni, igyekeztem minél többet tanulni tőlük.

A klub tulajdonosa, David Beckham sem kisebb név. Vele milyen volt a kapcsolatod?
Egészen rendszeres, mivel folyamatosan kivette a részét a csapat mindennapjaiból. Kedves és céltudatos ember, akinek legendás játékoskarrier van a háta mögött. Mivel ő is beszél spanyolul, néhányszor beszélgettünk egymással. Emlékszem, amikor Messi megérkezett a klubhoz, Beckham viccesen azt mondta az első edzésén: „Jöttem megnézni, hogy Leo valódi hús-vér ember-e”.

Az MLS lebonyolítása eltér az európai bajnokságokétól. Nincs kieső, következésképp több csapat mer bátor előrejátékkal próbálkozni és kevésbé nagy hangsúly van a védekezésen. Könnyebb ott a csatárok élete?
Valóban, más a bajnokság és a rendszer, mint Európában. A csapatok játéka felszabadultabb, így jobban érvényesül a szenvedély és a támadó szellemű futball. Ez nekünk, támadóknak kedvez, de azt azért nem mondanám, hogy számottevően könnyebb volt ott csatárként futballozni, mint Európában.

Új kihívás egy régi ismerős oldalán

Régi-új edződ, Bartosz Grzelak keze alatt játszottál messze a legtöbbet, 4475 percet a svéd AIK színeiben. Mondhatjuk, hogy meghatározó edzője az eddigi pályafutásodnak?
Abszolút. Tulajdonképpen a legmeghatározóbb szakember számomra, a legjobb szezonomat az ő keze alatt futottam. Tetszik, ahogyan a futballról gondolkodik, Svédországban taktikailag és emberileg is jól kijöttünk. Izgalommal várom az előttem álló időszakot, mert biztos vagyok benne, hogy ez a Vidinél sem lesz másképp.

Tartottátok a kapcsolatot akkor is, amikor különváltak az útjaitok? Említette esetleg korábban, hogy szívesen látna Fehérváron?
Igen, figyelemmel követtük egymást, az ő személye által ismertem meg a Fehérvár nevét. Tudom, hogy a klub tavaly majdnem kiesett, és az utolsó meccsen vívta ki a bennmaradást. Az idei szezon első felében jobban figyeltem az eredményeiket, és örömmel láttam, hogy jó őszt futottak. Bartosz Grzelak nyáron már említette nekem, hogy el tudna képzelni a csapatában, de ez akkor még csak baráti beszélgetés volt, semmi komoly. Az én érdeklődésemet viszont felkeltette a dolog, így örülök, hogy végül ide kerültem.

A Vidiről mit mesélt neked?
Mondta, hogy egy nagy múltú csapat kellemes légkörrel és komoly ambíciókkal. Most, hogy itt vagyok, látom, hogy amit a stábról és az infrastruktúráról mondott, az is igaz volt. Örülök, hogy ilyen profi körülmények közé kerültem, itt minden adott ahhoz, hogy a legjobbat hozzam ki magamból.

Azok után szerződtettek, hogy a csapat kulcsembere, Kenan Kodro a télen a rivális Ferencvároshoz igazolt. Érzel nyomást amiatt, hogy a góllövőlista éllovasának helyére igazoltak?
Láttam őt néhányszor, valóban nagyon jó játékos. Tudtam, hogy vezeti a góllövőlistát, és hogy télen igazolt át a Ferencvároshoz. Tisztában vagyok vele, hogy fontos szerepe volt a csapatban, és hogy komoly elvárásokkal kell szembenéznem emiatt. A játékstílusunk különböző, ő vérbeli középcsatár, aki a tizenhatoson belül érzi leginkább jól magát, én inkább hamis kilences vagyok, aki szeret visszamozogni és kivenni a részét a támadásépítésből is. Motivál, hogy az elődöm jól teljesített, bízom benne, hogy nem fogok csalódást okozni a szurkolóknak.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC