nb1.hu

Schön Szabolcs kiszakítaná a gólzsákot, és top 5-ben végezne a Vidivel

Miért nem maradt az Ajaxnál és a Dallasban? A 23 éves középpályás szerint a mostani Rossi-válogatott oda-vissza legyőzné Albániát.

Schön Szabolcsnak korábban jobban ment a góllövés az MTK-ban, de mindent megtesz azért, hogy a Fehérvár FC-ben is válogatott formába kerüljön. Idén semmiképpen sem a bennmaradásért szeretne küzdeni klubcsapatával, egy top 5-ös helyezésnek már örülne, főképp, ha az jó pár Schön-góllal lenne fűszerezve. Az NB1.hu-nak adott interjújában azt is elmondta, miért jött el az Ajaxból és az MLS-ből, és arról is beszélt, hogy vannak-e még légiós álmai.

A Fehérvár megnyerte a legutóbbi két meccsét, a Kisvárdát 3-1-re, az MTK-t 3-0-ra győztétek le. Milyen a hangulat a csapatnál?
Egyre pozitívabb. Bár nem úgy kezdtük a bajnokságot, ahogy szerettük volna, de most jó formában vagyunk. De nem is kettő, hanem három forduló óta, mert bravúros volt a Zalaegerszeg elleni értékes pontszerzésünk is.

Szeretnénk tartani ezt a formát, és folytatni a jó sorozatot.

Te miben látod az okát, hogy változott a csapat eredményessége?
Jobban kijött a lépés a csapatnak, mindenki száz százalékosan fókuszál, és ennek lett meg az eredménye, hiszen mindenki jól teljesített.

A csapat időközben leköszönt sportigazgatója, Juhász Roland a szezon elején azt mondta, a cél a bennmaradás. Fenntartjátok?
Úgy kell felfogni az egészet, hogy legyen meg a csapat számára az erős középmezőny. Ha pedig ennél is feljebb tudunk jutni, akkor mindenki boldog lesz. De ez messze van, még csak most kezdtünk el jobban játszani, mint az első mérkőzéseken. Szóval, még nagyon sok munka vár ránk.

Jövő hét vasárnap lesz egy éve, hogy idegenben utoljára mérkőzést tudott nyerni a Vidi, akkor a Honvédot győzte le. Beszéltetek erről, hogy mi lehet a nagyon gyenge idegenbeli szereplés oka, és hogyan lehetne ezen javítani?
Nem volt erről szó, de nem is stresszelünk rá.

Mi sem tudjuk pontosan, hogy miért nem sikerült idegenben nyerni, és miért van ilyen negatív szériánk vendégként. De ezt most szeretnénk elfelejtetni mindenkivel, ezért nyernünk kell hétvégén.

Reális a győzelmi remény a debreceni oroszlánbarlangban?
Én egy ki-ki mérkőzésre számítok, mindkét csapatnak vannak erősségei és gyengéi. Kielemeztük a Debrecent, és megvan, hogy hol tudjuk őket bontani, milyen pozíciókban, hol tudjuk felvenni a labdákat. Ezt szeretnénk kihasználni, de ehhez az kell, hogy kompakt legyen a védekezésünk, hiszen a Debrecen gyorsan megy át védekezésből támadásba, és a gyors játékosaikkal hatékonyan tudják az ellenfelet bontani. Minden mérkőzésen győzni szeretnénk, remélem, ez most össze is fog jönni.

Az előző szezonban hajszálon múlt a Fehérvár kiesése. Sikerült ezt teljes mértékben lezárni?
Természetesen örültünk, hogy bennmaradtunk, utána pedig szerintem mindenki lezárta magában. Az új évben pedig már az új célokért küzdünk, és egyértelmű, hogy nem a bentmaradásért szeretnénk küzdeni.

Az amerikai kalandod előtt, az MTK-ban több gólt szereztél 2019-2021 között, mint Fehérváron. Mi változott, hogy mostanság ritkábban vagy eredményes?
Most más poszton futballozom, hiszen öt védővel játszunk, így én vagyok a bal védő és a bal támadó egyszerre. Védekezéskor védőszerep jut nekem, támadáskor pedig szélső támadó vagyok. Meg kell találni a kettő között a különbséget, hogy mikor kell védekezni és mikor kell támadni, szóval, nem tipikus szélső támadó vagyok a jelenlegi szisztémában.

Bartosz Grzelak edző támogat abban, hogy, ha esélyed van rá, lőj bátran, és próbálj minél több gólt szerezni?

Az MTK-ban is az történt, hogy egyszer sikerült betalálnom, és utána kiszakadt a gólzsák. Nem szeretnék erre rástresszelni, de ha majd jön a gól, akkor egy kicsit meg tudok majd nyugodni, és utána remélhetőleg eredményesebb leszek.

Ott vagy most 23 évesen, ahol szerettél volna lenni mondjuk 10 éve?
Tíz éve nem is gondolkodtam még arról, hogy hol leszek 23 évesen. Ezért inkább az öt évvel ezelőtti helyzetemre tudnék visszagondolni. Alakulhatott volna jobban is a pályafutásom, de egyáltalán nem szomorkodom. Ki tudtam magam próbálni külföldön, egy jó csapatban futballozom Magyarországon, a válogatottban is vannak mérkőzéseim. Így azt mondhatom, hogy elégedett vagyok.

Volt esélyed arra, hogy az Egyesült Államokban tovább maradj?
Mindenképpen váltani szerettem volna, mivel nem kaptam annyi játéklehetőséget, amennyit szerettem volna. A szerződésem még érvényes volt, a Dallas pedig mindenképpen el szeretett volna pénzért adni. A kölcsönszerződés sem jöhetett szóba, csak a kivásárlás. Hál’ istennek jó helyre kerültem, ide, a Vidibe, és ennek nagyon örülök.

Mennyire vagy hálás az MTK-s korszakod előtti ajaxos időszakért, és mi kellett volna, hogy maradhass Amszterdamban?
Hollandiában nagyon sok mindent tanultam, sokkal jobb játékos lettem, nagyon sokat fejlődtem. Ami nem véletlen, hiszen az Ajax akadémiája elit képzési rendszernek számít az egész világon.

Hogy miért nem tudtam maradni? Akkor nagyon jó felnőttcsapata volt az Ajaxnak, a Bajnokok Ligájában az elődöntőig jutott, én pedig úgy láttam, nem sok esélyem van beverekedni magam a kezdőbe. Csak a második csapatig tudtam eljutni.

Még mindig csak 23 éves vagy, lehet-e visszaút számodra a légióskodás felé?
Egyértelműen gondolok rá. Az a célom, hogy néhány jó évet lehúzzak a Vidiben, aztán újra külföldre igazoljak.

MTI-fotó: Vasvári Tamás

Ott voltál a legutóbbi Eb-n. Most hogy látod, mi kellene ahhoz, hogy újra számításba vegyenek a kerethirdetéskor?
Gondolkoztam ezen, és ahogy néztem a legutóbbi meccseket, tudatosult bennem, hogy szinte biztosan ki fogunk jutni az Eb-re. Jobb teljesítmény kell tőlem ahhoz, hogy a válogatott közelébe kerüljek, de csapatszinten is minden játékosnak segítenie kell a másikat, hogy mindenki jobb teljesítményt tudjon nyújtani Fehérváron. De legfőképpen nekem kell jobb játékkal előrukkolnom, és akkor van rá sansz, hogy a kapitány behívjon ismét a keretbe.

A játék melyik elemében kell a leginkább javulnod?
A góllövésben. Szeretnék minél több gólt rúgni, noha a támadások, helyzetbe kerülések megvannak. Ebben szeretnék fejlődni.

Említetted, hogy a klubod teljesítménye is tényező lehet a kerethirdetésnél. Miközben ott van Fiola Attila, aki a Vidi szereplésétől függetlenül mindig meghívót kap. Beszéltél vele erről, hogy neki mi a titka?
Erről nem beszéltem Fityóval, de ő egy sztenderd kerettag, aki mindig is egy kiemelkedő játékosa volt a válogatottnak. Akárhogy megy a Vidinek, attól ő nem lesz rosszabb játékos, sőt, én egy nagyon jó játékosnak tartom őt. Ezért is hívja be őt rendre a kapitány.

A mostani sérülése mennyire borítja a Fehérvár taktikáját?
Van annyira profi a csapat, hogy nélküle is venni tudja az akadályokat. Most erre készülünk a hétvégén.

MTI-fotó: Kovács Tamás

Más volt az a Schön Szabolcs, aki a sportnapilaptól a legjobb osztályzatot kapta a vb-selejtezők után az egész keretből?

Egészen más énem volt, mint a jelenlegi. Nagyon szép időszak volt a pályafutásomban, ezért az a célom, hogy megint olyan teljesítményt nyújtsak a csapatomban, hogy ha meghívót kapok a válogatottba, akkor nagyon jó teljesítményre legyek képes.

A vb-kvalifikáció az albánok elleni kettős vereségen ment el. A mostani válogatott mit játszana Albániával?
Albániát most legyőzné a válogatott, kompaktabbak vagyunk, előre játékban is sokat fejlődött a csapat. Most nagyon nagy esélyünk lenne oda-vissza elverni őket.

A szezon végére hányadik Vidi-helyezést és hány Schön-gólt írnál alá most?
Ha az első ötben végeznénk, annak már nagyon örülnék. Öt és tíz között szeretnék rúgni, de az se baj, ha több góllal fejezem be az idényt.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC