nb1.hu

Reagált a volt Honvéd-edző a kiesést eldöntő bírói hibára

Interjú a horvát Dean Klafuriccsal, aki az NB1.hu-nak elmondta, mérges-e a játékvezetőkre, és hogy milyennek tartja a mostani, másodosztályú Honvédot.

Hetekig beszédtéma volt, főleg a Honvéd-szurkolók körében, ami az NB I utolsó fordulójában, Felcsúton történt. A Puskás Akadémia elleni bajnoki hajrájában, 0-0-s állásnál Szolnoki Roland kezezése után nem kapott büntetőt a Budapest Honvéd, pedig, ha egy gólra váltott 11-essel megnyeri a találkozót, akkor bennmarad az élvonalban (a PFLA végül 2-1-re nyert, így a Fehérvár FC maradt benn).

Később Hanacsek Attila, az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke egy háttérbeszélgetésen elismerte, a VAR nagyot hibázott, mivel nem hívta ki a bírót, hogy videón megnézze az esetet. A VAR-szobában elkövetett hiba Iványi Zoltánnak róható fel, akit ezek után sajtóértesülések szerint el is tiltottak.

„Nem ezt érdemelték a játékosaim”

A fővárosi klub közleményében azt írta, a hiba miatt több százmillió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kár érte a klubot. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a bennmaradás érdekében a büntetőt mindenképpen be kellett volna lőnie a csapatnak, és az utolsó percekben már nem kaphatott volna gólt.)

Közvetlenül a mérkőzés után a horvát vezetőedző így nyilatkozott az M4Sport kamerái előtt. „Mindenki láthatta, hogy mi történt a pályán. Egyértelmű tizenegyest nem kaptunk meg. Nem értem, hogy a bíró egy ilyen helyzetet miért nem nézett vissza, nem ezt érdemelték a játékosaim. Le kellett volna ezt ellenőriznie, kötelessége lett volna.”

A Honvéd kiesésével a légiósok távoztak a klubtól, de hasonlóan járt Dean Klafurics vezetőedző is, aki elsőként az NB1.hu-nak mesélt arról, hogyan élte meg a történteket.

Mit érzett, amikor az MLSZ egyértelműen beismerte, hogy a VAR hibázott?
Sajnos, a döntés miatt egy olyan nagy múlttal rendelkező klub, mint a Honvéd, kiesett az NB II-be.

Nagyon sok olyan szurkoló és gyerek, akik szeretik ezt a klubot, sírtak és szomorúak voltak. Ezek után, a kiesés miatt több embert is elküldtek a klubtól. Egyértelmű, hogy igazságtalan volt a büntetőről meghozott ítélet, de ilyen a sport, ilyen az élet.

A hibák, az igazságtalanságok az élet velejárói, majdnem minden nap lehet hasonlókkal találkozni a világban. Már csak azért sem hibáztatom a bírót, a bírókat, mert mindenki hibázhat.

Egyáltalán nem érzett dühöt, és higgadtan tudta fogadni a hírt, miszerint „hivatalosan is” bírói hiba miatt pecsételődött meg a Honvéd sorsa?
Ugyanazt érzem, mint korábban. Nincs kire haragudnom, túltettem magam az eseten. Nem lettek bennem negatív érzések, mivel ez már régi történet.

MTI-fotó: Vasvári Tamás

Ezek után hogyan emlékszik vissza a Honvédnál eltöltött időszakára?
Amikor átvettem a Honvédot, furcsa szituációban találtam magam. Az egyik oldalról extra feltételek voltak adottak a munkához, egy klub óriási tradícióval, rengeteg szurkolóval. A másik oldalon viszont nehéz pénzügyi helyzettel, amelyik meghatározta a csapat erősségét, döntően befolyásolta, hogy megfelelő erősítést tudjunk végrehajtani.

Korlátokba ütköztünk a csapat pénzügyi állapota miatt. Miután tavaly októberben megérkeztem, egyetlen egy erősítést jelentő, a bennmaradáshoz elengedhetetlenül szükséges játékost sem tudtunk leigazolni. Muszáj voltam azzal a kerettel dolgozni, amelyet megkaptam az érkezésemkor. Harcoltunk, mindent megtettünk, kerestünk megoldásokat, végül a bennmaradás egyetlen meccsen dőlt el.

Sajnos, ezt nem sikerült kiharcolnunk. Ennek ellenére mégis azt mondom, nagyon örülök, hogy megkaptam ezt a lehetőséget, és Magyarországon dolgozhattam. Örülök, hogy egy fejlődésben lévő ligában edzősködhettem. Egy olyan klubnál, amelynél extrák az infrastrukturális feltételek.

Mi az, amire a legszívesebben gondol vissza?
Nagyon örülök, hogy az én időszakomban meg tudtunk mutatni Magyarországnak tizenegy olyan fiatal, 18-20 év közötti futballistát, akik a klub komoly értékei lettek. Közülük négyen a magyar utánpótlás-válogatottakban is helyet kaptak, és szép jövő előtt állnak. A fiatalok beépítésével megadtuk az alapot arra, hogy a következő szezonban visszakerülhessen a csapat az NB I-be. Agresszív futballt bemutatva minden meccsen győzelemre játszottunk, és rendre volt is esélyünk rá, sok esetben látványos futballt játszva.

Kapott ultimátumot a vezetőségtől, hogy ha kiesik a csapat, akkor menesztik?
Nem.

MTI-fotó: Kovács Tamás

Milyennek látja azt az utat, amelyen most van a Honvéd a másodosztályban?
Jó ez az irány, hogy a fiatal játékosokat próbálják beépíteni a csapatba. Ezt kellene tennie minden olyan klubnak, de főleg azoknak, amelyek rendelkeznek akadémiával. Persze, az is fontos, hogy legyenek olyan egyéniségek is a csapatban, akik adott esetben fel tudják vállalni a felelősséget.

Jelenleg mivel tölti az idejét?
Figyelem a labdarúgás történéseit, és fejlesztem magam minden olyan területen, ahol úgy érzem, hogy szükségem van rá. De nem csak a focira gondolok, hanem mindenre, ami az embert jobbá teheti, gondolok itt például a pszichológiára.

Most is követi a Honvéd mérkőzéseit?
Természetesen, és a legjobbakat kívánom a csapatnak a jövőben.

Az a kívánságom, hogy minél hamarabb térjen vissza a Honvéd az NB I-be, oda, ahová tartozik.

Továbbra is figyelem a magyar futballt, amelyben sok potenciál van, és hiszek benne, hogy fogok még Magyarországon dolgozni.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC