nb1.hu

Kozármisleny: Lionel Messi nem fogja kiszorítani Vajda Rolit

Legutóbbi öt meccséből négyet megnyert az NB II legkisebb költségvetésű csapata. Interjú Aczél Zoltán vezetőedzővel.

Aczél Zoltán egy év III. kerületi kitérő után visszatért Kozármislenybe. Két éve az ő irányításával jutott fel a Baranya megyei csapat az NB II-be, tavaly csak osztályozóval maradt benn. Most pedig – ismét a korábbi újpesti kedvenc irányításával – remekel a másodosztályban, hiszen az eddigi hat meccséből négyet is megnyert. Aczél Zoltán szerint ez semmit nem jelent, hiszen nagyon hosszú még a szezon, ráadásul a Kozármisleny a legalacsonyabb költségvetésű klub az NB II-ben, de a nyugalom, a szerénység és a jelenlegi boldogság erőt adhat a folytatásra. De végül miért nem ment Messi a csapathoz?

A Transfermarkt a közelmúltban azt írta, 82 százalék, hogy Lionel Messi Kozármislenybe igazol. Létrejött végül az üzlet?
Nagyon sokat tárgyaltunk vele, személyesen is sikerült találkoznom vele. Nem én indítottam el a viccet, meg is lepődtem, de mókának jó volt. Az NB II legalacsonyabb költségvetésű csapatához nem igazolt Lionel Messi, és nem is értem, hogy miért, nem hiszem, hogy sokkal jobban járt anyagilag a Miaminál. Ezt el lehet viccelni, annak is szánták, de szerintem Messi jelenleg nem tudja, hogy létezik a Kozármisleny. De ez nem is baj, a világ legjobb futballistájáról beszélünk, aki elég komolyan mutatkozott be az új állomáshelyén.

El tudod képzelni, mit tennél, ha lenne nálad egy Messi-képességű játékos? Vajda Roland feladata hogyan változna meg?
Azért nagyon nehéz ebbe beleélni magam, mert soha nem dolgoztam ilyen világsztárokkal, és soha nem is fogok. Messi egy teljesen más világ, ő egy űrlény, a legjobb, pedig már nem fiatal, de a képességei megvannak hozzá, hogy mindenhol megállja a helyét. Nem játszom el a kérdésben felvetett gondolattal, mert

nekem Vajda Roli a kis kozármislenyi Messi. Ugyanúgy ballábas, lent van a súlypontja, ugyanúgy cselezget, kimondottan jó ember, családapa, egy kisfiú és egy kislány édesapja.

Ki volt a legjobb játékos, aki ellen aktív futballistaként játszottál?
Sok olyan játékos volt, akivel nem tudtam tartani a lépést. Játszottam Faustino Asprilla ellen az Újpest Parma elleni KEK-meccsén, de futballoztam az aranylabdás George Weah ellen is a Vác-PSG meccsen.

És ki volt edzőként a legjobb játékosod?

2008-tól 2010-ig a magyar válogatottnál olyan játékosokkal dolgoztam, akik évtizeden át vitték a prímet. Dárdai Pál, Dzsudzsák Balázs, Huszti Szabi, Torghelle Sanyi – ők azért a magyar labdarúgás krémjét jelentették.

Minden csapatomnál volt kiemelkedő játékosom, de sok idő lenne felsorolni, hiszen sok klubnál dolgoztam.

A legjobb csapattársad?
Újpesten Véber Gyurival voltam egy szobában, rosszalkodunk elég sokat. De sok olyan társam volt, akivel jól megtaláltam a hangot, és szép éveket töltöttünk együtt, de kiemelni nagyon nehéz bárkit is, mert jó viszonyt ápoltam a legtöbb társammal, a legfiatalabbtól a legidősebbekig.

MTI-Fotó: Beliczay László

A Kozármisleny Messi nélkül, de Vajda Rolanddal is remekel az NB II-ben. Mi jut eszedbe most, ha ránézel a tabellára?
Biztos vagyok benne, hogy borzasztó jó érzés fogja el a klubot, a kisvárost, de még csak hat mérkőzést játszottunk le. Van egy pár pontunk, jó pozícióban vagyunk a tabellán úgy, hogy sikerült jó csapatokat is legyőznünk, de azért volt két vereségünk is. Jó érzés ezt látni, de sehol nem tartunk még, nincs értelme minket hozsannázni, és én nagyon észnél vagyok.

A harmadik helyen vagyunk most, de ez pár hét alatt megváltozhat, ha nem koncentrálunk eléggé. A folytatásban is az alázatos kiscsapat szerepét kell játszanunk, nem szabad túl nagyokat gondolni, mert még sehol nem tartunk.

Hosszú még a szezon, és tisztában vagyunk vele, hogy lehetnek még problémáink.

Legutóbb – még nem a te irányításoddal – csak osztályozóval tudott bennmaradni a Kozármisleny. A szezon előtt a bennmaradás kivívása volt a célkitűzés?
Pontosan. Szorosan együttműködve dolgoztam Magyar Márk klubigazgatóval, illetve Feleki Attila tulajdonos úrral nagyon jó munkakapcsolatot alakítottunk ki a felkészülés alatt. Az igazolások esetén maximálisan egyetértettek velem abban, amit szerettem volna. Nem szabad elfelejteni, hogy ebben az osztályban – tudomásom szerint – a Kozármislenyé a legkisebb a költségvetés, és az elnök úr szavait idézve a cél, hogy ebben az osztályban maradjunk, elkerülve a négy kieső helyet.

De akkor sincs tragédia, ha ez nem sikerül.

Hiszen látjuk a mezőnyt, az NB II-ben szerepel a Kispest, a Vasas, a Pécs, a Szombathely, de sorolhatnám a megyeszékhelyek erős csapatait. Amikor én futballoztam, akkor ez volt az NB I mezőnye.

A csapatod idei rajtja azért nem akármilyen, hiszen a tavaly még NB I-es Honvédot, utána a Haladást, aztán Lipcsei Péter Soroksárját, legutóbb pedig a listavezető, Magyar Kupa-döntős Budafokot sikert legyőzni. Erre büszke lehetsz.
Sportemberként mindig nyerni szeretnénk, és ha jönnek a győzelmek, és jó helyet foglalsz el a tabellán, akkor boldog vagy. A mostani időszak azért fontos, mert később még bekerülhetünk egy negatívabb spirálba, amit természetesen nem várunk, és szeretnénk elkerülni. De tisztában kell lennünk a lehetőségeinkkel. Tudjuk, hogy mennyi pénzből gazdálkodunk, milyen keretünk van, milyen kiscsapat vagyunk, és még hány olyan csapattal fogunk találkozni, amelynek jobbak a lehetőségei.

Boldog vagyok, de tovább kell vinni azt a kohéziót, a boldogságot, az örömöt, a mosolygós edzésre járást, a jókedvet és azt a kis közösséget, amilyet mostanra kialakítottunk.

Szeretnénk a szezonban végig boldogok lenni, de én mindig előre gondolkodom, talán vagyok annyira rutinos öregember, hogy tudom, lehetnek majd rosszabb eredményeink is, amelyeket ugyanúgy tisztelettel el kell majd fogadni. De most boldogság és nyugalom van, hiszen egy jó alapot, önbizalmat ad egy ilyen jó kezdés. De a legfontosabb, hogy ez ne legyen túlzott, és a földön tudjunk járni. De az én csapatom ilyen, szinte nincs olyan játékosom, aki ezt túlértékeli.

https://www.facebook.com/kozarmislenyfc
https://www.facebook.com/kozarmislenyfc

A játékosokkal mennyire fontos megbeszélni, hogy a győzelmek után ne szálljanak el semmiképpen?
Ez a legfontosabb. Minden vasárnapi mérkőzés után, hétfőn van egy regeneráló és kompenzáló edzésünk, ekkor még nincs semmilyen értékelés.

Most, szerdán azon dolgozom, hogy megnézem és elemzem a mérkőzést, ezúttal a Budafokon a listavezető elleni aratott győzelmünket. Egy nagyon erős csapatot sikerült legyőznünk, de a meccs alatt is éreztem, hogy azért nem a legjobb formában játszottunk, elförmedtem, hogy miket láttam a pályán.

Fel fogom hívni a játékosok figyelmét, hogy közepes játékkal nyertük meg ezt a meccset, és kellett hozzá a szerencse is. A játékosok ebben partnerek, tudják, hogy hol hibáztak, és miben voltak gyengék.

Milyen jellegű játékosokat kerestél az átigazolási szezonban?
Szerencsére az MTK-val kooperációs szerződésünk van, több fiatal játékos is hozzánk került, olyanok, akik az MTK akadémiáján nevelkedtek, és játszottak már NB II-ben, NB III-ban felnőtt meccseket. Fontos, hogy én két éve kezdtem dolgozni az NB III-ban, és sikerült egy elég szép szezont végigvinnünk, és szerencsénk is volt, mert akkor még nem volt osztályozó a bajnoknak. Felkerültünk az NB II-be, és a csapat magja együtt maradt. A mostani csapatban nyolc olyan játékos is nálam játszik, akik NB III-at nyertek korábban velem. Én éreztem, hogy megvan bennük ez a fejlődési potenciál, ők pedig tudták, mit szeretne az edzőjük, a stábjuk. Olyan játékosok ők, akik ennek a kisvárosnak a kiscsapatát a magukénak tudják érezni, de képességekben is megütik az NB II szintjét.

Hogy élted meg az előző három idényt? A Kozármisleny veretlenül feljutott a másodosztályba, de te ekkor a III. Kerületi TVE-hez igazoltál egy évre, amellyel az NB III 20 csapatos Nyugati-csoportjában az ötödik helyen végeztetek. Ezek után visszatértél Kozármislenybe, amely – még nem veled a kispadon – az Iváncsa elleni osztályozón tudta kiharcolni a másodosztályú bennmaradást.
Az utóbbi időben talán a legboldogabb akkor voltam, amikor újra megkeresett a Kozármisleny. Én korábban is jól éreztem ott magam, de a stábommal nem sikerült a klubnak megegyeznie, ezért jöttem el. Pedig előtte megállapodtunk, hogy az NB II-t is csinálom tovább. Elkerültem a III. Kerülethez, ahol egy évet dolgoztam becsülettel, de körülbelül ennyi.

Örülök, hogy visszakerültem, ott vagyok most, ahol elfogadnak, ahol a vezetőség mellettem van, ahol a várost, a játékosokat jól ismerem. Jó szívvel gondolok vissza a Kerületre, elsősorban a szimpatizánsai miatt, kimondottan jó kapcsolatot alakítottam ki velük.

De én azt a fejezetet nagyon gyorsan lezártam, most pedig boldog vagyok a régi-új állomáshelyemen.

A Szeged ellen mivel küldöd pályára a csapatot?
A klubigazgató azt mondta, nagyon elégedett lenne a válogatott szünet előtti három meccsen négy ponttal. Azóta két meccsen vagyunk túl, a Soroksár jött, mi Budafokra mentünk, a harmadik és az első helyezettekkel játszottunk, és mindkettőt megnyertük. A Szeged is nagyon masszív csapat, a földön járunk, de természetesen nagyon szeretnénk annak a közönségnek örömet szerezni, amely mindig mellettünk van. Korábban is figyeltem a mislenyi közönséget, amely akkor is kiállt a csapat mellett, amikor pengeélen táncolt a klub, akkor sem bántották a játékosokat, a vezetőséget. A legfontosabb lenne őket is kiszolgálni, jó lenne a lehető legjobb pozícióból elmenni pihenni. A három pont begyűjtése irgalmatlanul nehéz lesz, de ez a cél, és ha a tervezett négy pontból kilencet szerzünk, az óriási boldogságot jelentene.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC