nb1.hu

„Nem baj, ha kapsz egy-két pofont, ami helyreráz” – interjú Tajti Mátyással

A technikás középpályás a barcelonai tanulságokról, az újpesti átigazolásának a hátteréről, és persze a Fradi elleni derbiről is őszintén nyilatkozott.

Tajti Mátyást nem érdekli, a szurkolók hogyan állnak hozzá a lelátóról, csak magára figyel, és most, hogy a Kecskemét ellen megszerezte az első újpesti gólját, szeretne a Fradi ellen is villogni. A 25 éves középpályás az NB1.hu-nak őszintén beszélt arról, hogy a tiniévei közepén milyen problémákkal kellett megküzdenie Barcelonában, és végül hogyan jött ki jól az egészből.

Hétvégén Fradi-Újpest. Vágytál valaha arra, hogy pályára lépj a legnagyobb magyar klubrangadón?
Persze, ki ne szeretne a derbin játszani? Bár nem tudtam, hogy be fog-e következni valaha is, mert nem állt úgy a dolog az eddigi pályafutásom során, hogy részem lesz benne.

De nagyon örülök, hogy most vasárnap én is a pályán lehetek majd.

Diósgyőr-Fradin és ZTE-Fradin viszont már játszottál. Ezek a meccsek mennyire voltak emlékezetesek a számodra, akár abból a szempontból, hogy a zalai szurkolók jóban vannak a ferencvárosiakkal, a diósgyőriek viszont – a legutóbbi mérkőzésen például nagyon úgy tűnt, hogy – nem?
Jó meccseket játszottunk. A legnagyobb vereségemet talán pont ellenük szenvedtem el felnőttszinten (2019-ben az FTC 7-0-ra kiütötte a Tajtival felálló Diósgyőrt – a szerk.). De sikerült győznünk is már a Fradi ellen, a Zetével kétszer is, ameddig ott játszottam. Jó emlékeim vannak, hiszen ezekre a mérkőzésekre mindig rengeteg szurkoló kilátogat.

Számít, hogy az ellenfél szurkolói hogyan állnak hozzád?
Amikor futballozol, annyira erre nem tudsz figyelni. Persze, érzed, hogy többen vagy kevesebben szurkolnak, hogy jó-e a hangulat, de játék közben ki kell kapcsolnod az agyadat, és a meccsre kell koncentrálni.

S hogy tetszettek az eddigi, Újpest elleni meccseid?
Emlékeim szerint az előző csapataimmal Újpesten még soha nem nyertünk. A Zalaegerszeg már nagyon hosszú évek óta nem tudott nyerni a Szuszában, hazai pályán néha tudtunk, de összességében nem volt nagy öröm a számunkra, amikor Újpestre kellett mennünk.

Tajti Mátyás Újpest FC Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub
Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub

Az Újpest kapusa, Banai Dávid így nyilatkozott rólad: „Erősebbek lettünk vele, tud segíteni a csapatnak, remélem, hogy most már gólokkal is hozzá tud járulni a sikereinkhez. A gólpasszok terén eddig parádézott, most már csak egy gólt kellene lőnie.” Ahogy ezt kimondta, máris gólt lőttél a Kecskemét elleni bajnokin. Neki köszönheted a gólt?
Nem tudom (nevet). Nagyon örülök, hogy sikerült gólt szereznem, az azt megelőző fordulóban két kapufáig jutottam, és dühös voltam, hogy nem sikerült. Egy gát ezzel azért átszakadt bennem, hogy sikerült betalálnom, remélem, hogy a folytatásban is minél többször eredményes tudok majd lenni.

A Kecskemét elleni egy érdekes meccs volt, hiszen az első 52 perc után 5-0-ra vezettetek, a vége aztán 5-3 lett. Elég lenne-e a Fradi elleni győzelemhez az első szűk órában mutatott játékotok?
Ha csak a 60. percig játszanánk így, az nem lenne elég, a Kecskemét elleni utolsó 30 percben mutatott játékunk majdnem megbosszulta magát. Öt-nullra ritkán vezet egy csapat, nyilván nem kellett volna, de kicsit talán kiengedtünk. Egy Kecskemét ellen ezt nem szabad megtenni, de a Fradi ellen ez pláne így van. Az utolsó percig koncentrálni kell.

És ha a Fradi ellen végig így játszanátok?
Nem tudom, mire lenne elég. Remélem, nagyon jól fogunk futballozni, és ez elég lesz egy nagyon jó eredményhez.

Vignjevics mester az öt gólért dicsérte a csapatot, vagy a bekapott három miatt bírálta?
Amíg minden jól működik, addig minden szép és jó, és agyondicsérni sem kell mindig egy csapatot. Fontosabb volt, hogy az a 30 perc, amit a végén mutattunk, máskor ne történhessen meg.

Szerinted elkapható egyáltalán a mostani Fradi, amelyet sokan az utóbbi öt év legerősebb Ferencvárosának tartanak?
Nagyon remélem, hogy igen. Az utóbbi években a Fradi kiemelkedik a magyar mezőnyből, de egy-egy meccsre bármikor el lehet tüntetni a különbséget. Mint ahogy a Zalaegerszeggel is sikerült legyőznünk a zöld-fehéreket. Mindent igyekszünk majd megtenni ezért vasárnap.

Ugrok most egy nagyot az időben. 2014-ben, egy finnek elleni U16-os válogatott meccs során írtam rólad egy elemző cikket. Akkor még mindenki azt találgatta, vajon a Real Madridba vagy a Barcelonába igazolsz-e 15 évesen. Milyen tanácsot adnál a kilenc évvel ezelőtti önmagadnak?
Nem tudom. Nem gondolkoztam még ezen, nem is kérdeztek tőlem még ilyet. Kellene egy kis idő, hogy ezt átgondoljam.

Milyen érzéseket vált ki belőled, amikor a spanyol éveidről kérdeznek? Szívesen beszélsz még arról, miért nem sikerült jól a barcelonai kaland?
Számomra lejárt lemez, rengeteget kérdezgettek már róla.

De nincsen bennem semmilyen rossz érzés, nagyon örülök, hogy sikerült Spanyolországban négy évet eltöltenem, és nagyszerű helyeken nevelkedtem. De ezt nem cserélném el semmiért.

A klubváltásokról hozott döntéseiddel utólag mennyire vagy elégedett? Elhagyni a Fradit, a Puskás Akadémiát, majd a Barcából Málagába csatlakozni, aztán onnan hazatérni – egyik sem lehetett könnyű döntés.
Nem szoktam utólag ezen gondolkozni, hogy mi lett volna, ha valami másképp történik. Inkább úgy vagyok az élettel, hogy ez van, ami van, és kész, ebből akarom kihozni a maximumot. Ezért nem is síránkozom semmi miatt.

Tajti Mátyás Újpest FC Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub
Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub

Amikor a lengyel Zaglebie Lubinhoz szerződtél, már megvoltak ezek a tapasztalataid. Miért nem sikerült mégsem jól ez a kaland? A csapatban ugyanis nagyon keveset játszottál.
Sok változás történt az átigazolás után a klubnál, de nem is keresek kifogásokat, hiszen ilyen a futball. Egyszer fent vagy, másszor lent. Bárcsak mindig fent lehetnénk, akkor mindenkinek felfelé ívelne a karrierje. A futballban nagyon számít, kik a döntéshozók. Akik átvették a klubot, nem bennem gondolkodtak. Én próbáltam mindent megtenni, de el kellett fogadnom a döntésüket. Nem gondoltam arra, hogy most vége lenne mindennek. Továbbléptem, és megpróbáltam máshol.

Nemrég azt mondtad, idővel szívesen lennél újra légiós. De mennyit tanultál ezekből az esetekből, hogy ha egy-két év múlva újra külföldre tartanál, akkor jóval több garancia legyen a sikerre?
Semmi sem garantált a futballban. Egy NB I-es klubnál is megeshet, hogy nem jön össze, mindenki elmondja a játékosról, milyen rossz, aztán lehet, a következő csapatánál mégis zseniális lesz. Mindig lutri egy csapatváltás.

De az biztos, hogy sokkal érettebb lettem, és jóval többet tudok a külföldi életről. Tudom, hogyan kell beilleszkedni, így biztosan máshogy mennék most ki, mint annak idején, mert már felnőtt vagyok.

A ZTE-től a család közelsége miatt jöttél el inkább, vagy az volt fontosabb, hogy talán nagyobb dolgok érhetők el a lilákkal?
Szerettem volna lépni egyet előre. Úgy éreztem, Zalaegerszegen három év alatt kimaxoltuk a dolgokat, sikerült történelmet írni a Magyar Kupa-győzelemmel. Jól éreztem magam, de szerettem volna egy nagyobb klubba igazolni. Szimpatikus volt, amit felvázoltak, és arra is gondoltam, hogy itt talán nagyobb célokért küzdhetünk, mint Egerszegen.

Az Újpest jelenleg dobogós. Hogy tetszik a mostani tabella? Aláírnád, ha ez lenne a végeredmény?
Nem olyan rossz végre nem hátul kullogni. Hosszú még a bajnokság, de az életemben soha nem volt ennyi pontom tíz forduló után az NB I-ben. Kicsit jobb így.

Tajti Mátyás Újpest FC Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub
Forrás: facebook.com/ujpestfootballclub

Bravúrnak tartod az Újpest idei szereplését a lehetőségeihez viszonyítva?
Biztosan vannak még mögöttünk jobb anyagi helyzetben lévő klubok, de szerintem most jól össze van válogatva a csapat, a játékosok minőségiek, kezdünk jól összeállni, és jól dolgozunk.

Mi lehet az oka, hogy villámgyorsan beilleszkedtél?
Nem vagyok még teljesen elégedett, nem érzem magam még tökéletesen komfortosnak magam a pályán, kell még nekem is idő. Annak azért örülök, hogy jó statisztikát tudtam eddig hozni, remélem, ez folytatódni is fog.

De a játékommal nem vagyok még elégedett, mert nem érzem még teljesen otthonosan magam a pályán. De remélem, hogy ez napról napra jobb lesz. Segített a beilleszkedésben, hogy sok játékost ismertem már a csapatból. Abból a csapatból, amely nemcsak remek játékosokból, de remek emberekből is áll.

A szurkolók elfogadtak?
Nem tudom. Remélem, igen.

Mennyire motivál, hogy a Fradi ellen is betalálj?
Hogyne motiválna, de az még jobban motivál, hogy jó eredményt érjünk el.

A mai magyar válogatottat nézve hol tudnád a csapaton belül elképzelni a csúcsformában futballozó Tajti Mátyást?
Nincs miről beszélni, nem vagyok válogatott. Jelenleg az Újpestben tudom csak elképzelni magam, aztán, ha olyan teljesítményt tudok nyújtani, hogy felfigyelnek és számítanának rám, annak nagyon örülnék, meg is fogok érte tenni mindent.

Az interjú közben gondolkodhattál azon, amit korábban kérdeztem. Azóta eszedbe jutott, milyen tanácsot adnál a 15 éves Tajti Mátyásnak?
Nem vagyok olyan, aki megbánja a dolgokat, és a mai fejemmel is azt mondom, hogy mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt. De ezt nemcsak a futballra értem, hanem a magánéletre is. Nem baj, ha kapsz egy-két pofont, ami helyreráz, és tanulsz belőle. Sokszor nem élveztem a játékot, sok görcsösség volt bennem, voltak rossz időszakaim, amikor nagyon le tudtam húzni magam. Ezért, ha mégis üzennem kellene, azt mondanám a korábbi önmagamnak, hogy élvezze ki a futball minden percét.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC