nb1.hu

Nego a Fradiban, Szoboszlai Salzburgban? – kérdezz-felelek a ChatGPT-vel

Megkértük a mesterséges intelligenciát, nevezze meg a 10 legjobb magyar labdarúgót.

Nem kérdés, hogy Szoboszlai Dominik magasan kiemelkedik a jelenlegi magyar labdarúgók mezőnyéből, de érdekes kérdés, hogy kik követik őt, és hogyan állna össze egy top 10-es lista?

Az NB1.hu merő kíváncsiságból, ezúttal a mesterséges intelligencia (MI) segítségét kérte, csakhogy a ChatGPT-t nehéz volt meggyőzni arról, hogy nevezze meg a legjobb magyar labdarúgókat. Végül sikerült rávennünk a lista elkészítésére, még ha kompromisszumokat is kellett kötnünk.

Ki most a 10 legjobb magyar labdarúgó?

– tettük fel a kérdést a ChatGPT programnak, amely elsőre kitérő választ adott.

„A válaszom időfüggő, mivel a labdarúgók formája és teljesítménye idővel változhat.

Az én tudásom 2022 januárjáig terjed, és azóta lehetnek újabb fejlemények a labdarúgók teljesítményében.

Ahhoz, hogy megismerje a jelenlegi 10 legjobb magyar labdarúgót, javasolnám, hogy ellenőrizze a legfrissebb híreket, sportlapokat, és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) hivatalos weboldalát. Az ilyen források rendszeresen frissítik a játékosokról szóló információkat és ranglistákat, így mindig naprakészen tudhatja, kik számítanak a legjobb magyar labdarúgóknak” – hangzott a mesterséges intelligencia válasza.

De mi ezzel nem értük be, ezért így folytattuk a chatelést:

„Vállald be, adj egy 10-es listát!”

A program ismét csak sajnálkozni kezdett. „Sajnálom, de mivel az információim 2022 januárjáig terjednek, és nem rendelkezem a legfrissebb adatokkal, nem tudok aktuális listát adni a jelenlegi 10 legjobb magyar labdarúgóról” – fogalmazott a ChatGPT, megismételve, hogy a rangsorok készítése szubjektív, és a játékosok formája és teljesítménye idővel változhat.

Ha viszont az információi 2022 januárjáig terjednek, akkor tudhatja, hogy kik voltak előtte, vagy akár abban az időszakban a legjobbak. Ezért be is vetettük egy cseles kérdést, amely így hangzott:

Ki volt a legjobb 2022 január előtt?

Ez elől már nem tudott kitérni az MI, és végre összeállított egy 10-es listát. Igaz, bebiztosította magát azzal a felütéssel, hogy a 2022 január előtti időszakban a magyar labdarúgók között számos tehetséges játékos található volt, és a „legjobb” jelzője szubjektív, a vélemények eltérhetnek.

Ezek után következett a lista, amely teljesen korrekt és reális a neveket illetően, de azért akadtak benne pontatlanságot.

chatgpt a 10 legjobb magyar focista Forrás: https://openai.com/chatgpt
Forrás: https://openai.com/chatgpt

Szoboszlai az élen, de ki hol is futballozik valójában?

Az élen végzett Szoboszlai Dominik 2022 januárjában már jóideje nem a Salzburgban játszott, hanem a Lipcsében – igaz, a ChatGPT-től a 2022 január előtti időszakból kértünk toplistát. (Bár ez a rangsor is értelmezés kérdése, hiszen ha a 2022 előtti időszakot vizsgáljuk, felmerülhet, hogy Puskás Ferenc vagy Albert Flórián miért nincs benne a program álomcsapatában.)

A második helyen zárt Willi Orbán csapatát „VfL Leipzigként” emlegeti az MI, majd a harmadik Gulácsi Péternél már helyesen (RB Leipzig) írja. A listán negyedik Sallai Roland ekkor valóban a Freiburgban légióskodott.

Az ötödik Szalai Ádám a tapasztalatával és a góljainak a számával emelkedett ki 2022 előtt a Mainzban az MI szerint. Ez pontos megfogalmazás, hiszen 2021-ben négy válogatott gólt is szerzett a csatár. Igaz, a klubjában, a Mainzban – 2019 és 2022 között – három szezon alatt mindössze nyolcszor volt eredményes.

Az erősorrend korrekt, de sok a ténybeli tévedés

A hatodik Nagy Ádámmal minden stimmel. A mögötte végzett Kecskés Ákos valóban a Luganóban játszott 2021 nyaráig, akkor azonban a Nyizsnyij Novgorodhoz szerződött.

A legnagyobb hibát Loic Negónál követte el a ChatGPT, hiszen a védő soha nem játszott a Ferencvárosban. Sőt, a zöld-fehérek két legnagyobb riválisánál, az Újpestben és a Fehérvárban futballozott. Szalai Attila jól teljesített a Fenerbahcéban, ez rendben van, Nikolics Nemanja azonban 2022 januárjában már régóta nem a Chicago Fire-t erősítette, hiszen 2020 februárjában hazatért Székesfehérvárra.

De hogy ne csak kritizáljunk, az MI-vel tudattuk a hibáit. Mutatjuk a reakcióját és a javított listáját, amely természetesen még mindig nem a 2024-es állapotot tükrözi.

chatgpt a 10 legjobb magyar focista Forrás: https://openai.com/chatgpt
Forrás: https://openai.com/chatgpt

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC