nb1.hu

Szoboszlai, Dzsudzsák és a röhejes finn hiba: ikonikus magyar hajrágólok

A magyar válogatott csütörtök este ismét a mennybe ment: az utolsó utáni pillanatban jött össze az egyenlítés Bulgária vendégeként, a 2-2-es döntetlen pedig egyenes ági kijutást eredményezett a 2024-es, németorszégi Európa-bajnokságra.

Alex Petkov öngólja zsinórban a második olyan Eb-kvalifikációt jelentette, ahol Marco Rossi együttese a rendes játékidő hosszabbításának végén kezdhette az örömünnepet. Ennek apropóján összegyűjtöttük azokat a fontos, a mérkőzés állását megváltoztató hajrágólokat a magyar válogatott legutóbbi harminc évének tétmeccseiből, amik a 90. percben vagy azt követően születtek.

Szoboszlai Dominik – 2020. november 12., Magyarország-Izland 2-1, 92. perc

Gylfi Sigurðsson szabadrúgásgóljával a 88. percig Izlandnak állt a zászló az Eb-pótselejtezőn a koronavírus-járvány közepette, ám a nézők nélküli Puskás Arénában előbb Loïc Nego egyenlített, majd Szoboszlai Dominik pályafutása egyik, ha nem a legemlékezetesebb gólját lőtte: labdát kapott a saját térfelén, végigrobogott vele, majd jó 22 méterről kilőtte a bal alsót.

Gondoltam, csak ellövöm már húszról…” – nyilatkozta utána.

Felejthetetlen.

Teuvo Moilanen öngólja – 1997. október 11., Finnország-Magyarország 1-1, 92. perc

Petkov csütörtöki öngólja kapcsán minden bizonnyal sokaknak ugrott be az a bizonyos finn-magyar vb-selejtező 1997-ből. A magyar válogatottnak legalább döntetlen kellett a világbajnoki selejtezőcsoportban a pótselejtezőt érő második hely eléréséhez, ám úgy tűnt, a finnek megnyerik a mérkőzést. A 92. percben aztán Keresztúri András szögletét követően jött a dráma: Halmai Gábor fejese után az elcsúszó Sebők Vilmos lőtt volna, ám Sami Hyypiä előbb Orosz Ferencet találta el, majd a gólvonalon menteni igyekvő Sami Mahlio rárúgta Teuvo Moilanen kapusra a labdát, ami onnan a hálóban kötött ki.

A komikus gól tehát pótselejtezőt ért – más kérdés, hogy aztán jött a jugoszlávok elleni 1-7…

Dzsudzsák Balázs – 2010. október 12., Finnország-Magyarország 1-2, 94. perc

2010 októberében azért harcolt a válogatott, hogy életben tartsa a reményeit a 2012-es Európa-bajnokságra – tegyük a szívünkre a kezünket, ki gondolta volna akkor, hogy a következő három Eb-n ott lesz Magyarország…

Mindenesetre a Helsinkiben rendezett meccsen nem múlt a dolog akkor. Szalai Ádám 49. percben szerzett gólja után a 86.-ban egyenlítettek a finnek Mikael Forssell révén, ám jött a 94. perc: Elek Ákos szólózott végig a pályán, majd remekül passzolt a balszélre Dzsudzsák Balázshoz. „’97-ben ilyenkor jött a dráma” – mondta Szaniszló Csaba, a Sport TV kommentátora, Dzsudzsák pedig két másodperccel később kegyetlen erővel lőtte ki a hosszú alsó sarkot.

Rudolf Gergely – 2011. szeptember 2., Magyarország-Svédország 2-1, 90. perc

Sem Dzsudzsák, sem Rudolf gólja nem ért végül kijutást a 2012-es Eb-re (Hollandia és Svédország mögött, 19 ponttal harmadik lett Egervári Sándor együttese), de a jól sikerült selejtezősorozatból ez a két ikonikus pillanat biztosan megmaradt a szurkolók emlékezetében.

A Puskás Ferenc Stadionban Szabics Imre szerzett vezetést a 44. percben, aztán Christian Wilhelmsson egyenlített. Az utolsó percekben becsülettel ment előre a magyar válogatott, ami a 90. percben érett góllá: Priskin Tamás találta meg a svéd védők között szenzációs passzal a berobbanó Rudolf Gergelyt, aki közvetlen közelről a kapuba pofozta a labdát.

Érdekesség, hogy a svédek csak két vereséget szenvedtek abban a selejtezősorozatban: ezen a meccsen kívül mindössze a csoportgyőztes hollandok tudták őket legyőzni.

Rajczi Péter – 2005. március 30., Magyarország-Bulgária 1-1, 90. perc

Noha Horvátország és Svédország vendégeként simán kapott ki a 2006-os vb-selejtezősorozat elején Lothar Matthäus válogatottja, Izland és Málta legyőzése után még mindig ott volt a matematikai sansz, hogy a csoport első két helyének valamelyikén sikerüljön végezni.

A bolgárok viszont Sztilijan Petrov góljával az 52. percben előnybe kerültek a Szusza Ferenc Stadionban, így nagyot kellett hajrázni, hogy legalább az egy pont meglegyen. Az egyenlítő találatot ki más szerezte volna, mint az Újpesten játszó Rajczi Péter: a 84. percben, Vincze Ottót váltva állt be csereként, Böőr Zoltán szöglete után pedig már a fejese is a gólvonal mögé pattant, de a biztonság kedvéért aztán bebombázta a labdát a kapuba.

Nem lehetnek túl jó emlékeik ellenünk a bolgároknak, sőt…

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC