nb1.hu

„Most is beütöm mankóval” – Kiprich elképesztő rotterdami kalandjai

Valóra válhat egy régi álom, magyar fiatalok kerülhetnek a Feyenoordhoz.

Kiprich József talán élete legmeghatóbb három napján van túl, Rotterdamban ugyanis újfent kiderült, hogy nem akármilyen léptékű az a szeretet, amely az egykori kiváló csatárt övezi a Feyenoord szurkolói körében.

Kiprich – vagy ahogyan a hollandok nevezik, Kiprics – 1989 és 1995 között 128 bajnokin 53 gólt szerzett a klub színeiben, és közvetlen személyisége, góljai, szerénysége és szerethetősége miatt még ma is a szurkolók egyik legnagyobb kedvence és példaképe. Szavakkal nehezen kifejezhető, milyen fogadtatásban részesült az elmúlt hétvégén, az alábbi képsorok talán valamennyit visszadnak a Kiprich-napok legszebb pillanataiból.

A Kiprich-teremben a csatár arcát örökítették meg egy óriási festményen, amelyet az aláírásával tett még értékesebbé. A nevének a betűibe pedig régi fotókat szerkesztettek, majd láthatjuk-hallhatjuk, amint köszöntik és méltatják a terembe belépő „tatabányai varázslót”.

A szurkolók az egyik edzőpályán találkozhattak vele, és egy emberként a nevét skandálták, majd eljött a meccsnap, amelyen a Feyenoord a Twentét fogadta. A bajnoki mérkőzés előtt Kiprich kisétált a pálya szélére, és az integetésére óriási hangorkánnal reagált a teljesen megtelt De Kuip-stadion 50 ezres nézőközönsége.

Óriási érdeklődés a Kiprich-napok iránt

Az NB1.hu először is arról kérdezte Kiprich Józsefet, hogy számolta-e, hány interjút kellett adnia az elmúlt napokban. „Sokat. De rendeztek egy nagy sajtótájékoztatót is, amelyre az országos tévé mellett rengeteg újságtól érkeztek csak azért, hogy velem interjúzhassanak” – emlékezett vissza az elmúlt napokra a 60 éves legenda, aki „elég egyedi”-nek és „megtisztelőnek” nevezte, hogy Rotterdamban Kiprich-napokat rendeztek a tiszteletére.

Mint elmondta, „ott van elöl” ez a rendezvény, amikor számba veszi élete legszebb napjait.

Ötvenezer ember ott volt a stadionban, ez már önmagában gyönyörű. Főleg ebben a stadionban, és ilyen szurkolókkal. Azért ez egy kicsit másabb volt, mint amikor annak idején gólt szereztem a Feyenoord mezében.

„Jó érzés visszaemlékezni a régi időkre, és ami biztos, hogy ezek a szép emlékek soha nem fognak elmúlni.”

A meccs vége 0-0 lett, így kijelenthető, egy fénykorában lévő Kiprich jól jött volna most a Feyenoordnak, amely szeretett volna közelebb lopakodni az éllovas PSV-hez, de a döntetlennel tovább nőtt a távolság. A rotterdamiak hátránya 12 pont a listavezető Eindhoven mögött. Igaz, a második hely is BL-indulást ér, ehhez csak meg kell tartani a harmadik Twente előtti ötpontos fórját a csapatnak.

Ő egyetlen büntetőt sem hagyott ki Feyenoord-mezben

„Lehetett volna másképp is, mert a Feyenoord kihagyott egy 11-est, és még pár helyzetet. Igaz, hogy volt a Twentének is voltak lehetőségei” – értékelte a meccset Kiprich, aki állítja, akár most is szívesen odaállt volna a 11-es ponthoz.

„Annak idején én rúgtam a Feyenoordban a büntetőket, és itt nem hagytam ki egyet sem. Ha most odaállok, szerintem most is beütöm mankóval” – mosolyodott el a legenda, aki 2022 novemberében leesett a lépcsőn, combnyaktörést szenvedett, és eltört a bal könyöke. Számos műtéten esett át, sokáig csak kerekesszékkel közlekedett. És mint a videókon, fotókon láthatjuk, jelenleg is nehezére esik a közlekedés, de nem csinál ebből ügyet.

Remélem, most már hamarosan eldobom ezt a kurva mankót, már unom.

KIprich József Feyenoord
Kiprich a családjával és a Feyenoord elnökével a stadionban (Fotó: ANP via Getty Images)

Ami még különlegesebbé teszi a rotterdami Kiprich-imádatot, hogy nemcsak azok tisztelik és szeretik, akik látták játszani.

„A fiatalok is ott voltak a stadionban, ők is jöttek fényképezkedni és autogramot kérni, pedig nem láthattak játszani, mert akkor még kicsik voltak, vagy talán még nem is éltek, amikor én aktív voltam. De gondolom, a fater elmondta nekik, hogy milyenek voltak azok az idők. Más az itteni sportkultúra. Itt a 3 évestől a 80 évesig mindenki drukkol valakinek. Nem biztos, hogy a Feyenoordnak, de drukkol valakinek. És itt másképp drukkolnak. Annyira nem káromkodnak (mint otthon), de néha azért fütyülnek, természetesen.”

Turisztikai célpont a tatabányai Kiprich-rezidencia

Ami biztos, Kiprich szépen termelte a gólokat és sikerült megannyi díjat is elnyernie a Feyenoorddal. „Nyertem négy kupát, egy bajnokságot, benn voltunk a legjobb négyben a KEK-ben, voltak szép sikerek” – sorolta az elért diadalokat a 70-szeres válogatott játékos.

Aki még ha akarná, sem tudná elfelejteni a németalföldi éveket. Nem egy holland ugyanis, amikor Magyarországra érkezik, felkeresi Kiprichet tatabányai otthonában. „Tavaly nyáron kifejezetten sokan jártak nálam. Ilyenkor behívom őket, megiszunk egy sört, beszélgetünk egy órát hollandul, aztán elbúcsúzunk.”

Jordant másolhatná, Kiprichet irigyelheti a magyar focista

Feltettük neki a kérdést, ha ennyire szeretik-tisztelik Rotterdamban, miért nem vállalt soha munkát a futballkarrierje után a Feyenoordnál?

„Hívnak folyamatosan, de én már utaztam, költöztem annyit, hogy elég volt. Nem igazán gondoltam arra, hogy odaköltözzek. Én azért építettem Tatabányán házat, hogy ott éljük le az életünket.”

Magyar fiatalok kerülhetnek Vértesszőlősről Rotterdamba

A gyors felépülés mellett Kiprich tervei között szerepel a futball vérkeringésébe való visszatérés. A tervek szerint az utánpótlásképzést új szintre emelő Jövő Csillagai Program egyik szakmai vezetője és mentora lesz Vértesszőlősön, amely három kilométerre van Tatabányától. „Az én feladatom lesz felügyelni az egészet. Egy barátom indította el ezt a programot, remélem, Rotterdamba is tudunk kiajánlani gyerekeket. De csak 14 éves korig foglalkozunk velük.”

Kérdésünkre, hogy lesz-e formális együttműködés a két futballegyesület között, így reagált.

Most hoztunk egy szerződést a Feyenoordnak, a fiam már odaadta nekik. Két olasz csapattal már megkötöttük a megállapodást

Az ottlétet nagyon élvezte, a repülőutat viszont szívesen kihagyta volna. Mint a Feyenoord nagy riválisának, az Ajaxnak az egykori világsztárja, Dennis Bergkamp, akiről köztudott, hogy repülésiszonya van. „Annyira biztos tartok én is tőle, mint ő. De én mégis repülök.”

Ebben bíznak a Feyenoord-fanatikusok is, akik számára ünnepnap, amikor megjelenik Rotterdamban kedvenc játékosuk, Kiprics, a varázsló.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC