nb1.hu

„Mindenki felnéz Szoboszlai Dominikre” – interjú a 18 éves magyar szupertehetséggel

Vancsa Zalán azt is elárulta, foglalkoztatja-e, hogy belga klubjától egy lépés átkerülni a Manchester Cityhez.

Vancsa Zalán parádézik a Manchester Cityt működtető holdinghoz tartozó Lommel csapatában, győztes bombagólokkal, remek gólpasszokkal kezdte a belga másodosztályú szezont. A még mindig csak 18 éves játékos azonban nem foglalkozik azzal, mit érhet el a távoli jövőben, most csak arra koncentrál, hogy feljusson az élvonalba a belga csapatával. No és persze arra, hogy támadóhoz illő, kiváló játékkal Eb-részvételhez juttassa az U21-es válogatottat.

Az előző szezonban hetedik volt a Lommel, most hibátlanul vezeti a belga másodosztályú bajnokságot. Meglehet a feljutás idén?
Tavaly hetedik lett a csapat, idén pedig valóban nagyon jól kezdtük a szezont, négyből négy meccset meg tudtunk nyerni. Amikor elkezdtük a felkészülést, a vezetőséggel volt egy megbeszélés, amelyen arra jutottunk, hogy idén reális lehet a feljutás elérése. Senkit nem ért meglepetésként a remek kezdés, a négyből három meccsünkön egyértelműen domináltunk. A cél adott: két csapat egyből feljut, a 3-6. helyezett pedig playoffot játszik, az elődöntők győztesei pedig egy döntőt vívnak a feljutásért, így három csapat kerülhet fel az élvonalba. Szeretnénk a három csapat között lenni.

Mennyire tett jót az önbizalmadnak, hogy az első fordulóban, ráadásul a 90. perc után az Ooestende ellen egy bombagólt lőttél, amely egyben győzelmet is jelentett?
Szerintem már a felkészülés során is jól ment a játék.

Nagyon jól sikerült ez az időszak nekem és a csapatnak is, szerintem ez alapozta meg a jó kezdést.

Az önbizalmamon sokat dobott ez, majd később az is, hogy tudtam két gólpasszt is adni a bajnokságban. Nagyon jól érzem magam a pályán.


Bárányos Zsolt 1998-2002 között, szintén a Lommel csapatában szerzett 20 gólt 71 meccsen. Emlékeznek még rá?
A vezetőség beszélt nekem róla, és összefoglalókat, archívumvideókat is láttam róla Belgiumban, szép gólokat rúgott. A szurkolók is emlékeznek arra, hogy volt régebben a klubnak egy magyar játékosa.

Miben fejlődtél leginkább eddig Belgiumban?

Mentálisan és fizikálisan nagyon sokat léptem előre. Így, hogy az önbizalmam is rendben van, jobban és több alkalommal bevállalom azokat a dolgokat, amelyekben érvényesülni tudok.

Mit játszana a Lommel az MTK-val?
Szerintem fizikális tekintetben erősebbek vagyunk, ha ez döntene, akkor mi jönnénk ki győztesen. Megnézném szívesen, mire menne egymással a két csapat.

Mit szóltál az MTK feljutásához és a mostani remekléséhez?
Szurkoltam idén és tavaly is a volt csapatomnak. Nagyon örülök, hogy most sorozatban három mérkőzést nyertek. Mindig követem a meccseiket, és nagyon sok barátom is van onnan.

Ki hiányzik a legjobban a barátaid közül?
Kata Mihállyal nagyon jóban voltam, sokat segített, de jó, hogy a válogatottban szoktunk találkozni. De Kovács Mátyással, illetve Horváth Artúrral is nagyon jóban vagyok. Szerencsére mindannyiukkal tudok találkozni a válogatottban.

Vancsa Zalán Lommel U21-es válogatott Fotó: MLSZ.hu
Fotó: MLSZ.hu

Mennyire motiváló számodra, hogy a Premier League egyik topcsapatában is van most már magyar játékos Szoboszlai Dominik személyében?
Abszolút motiváló minden magyar srác, játékos számára, hogy egy magyar játékos ilyen szinten és ilyen jól tud játszani. Ez mindenkire jó hatással lehet, mindenki felnéz rá. Legutóbb a Liverpool meccse egy időben volt a Lommelével, de ahogy lefújták a miénket, egyből láttam és megnéztem, hogy gólt rúgott.

Mennyi esélyed lehet idővel átkerülni a Manchester Citybe, amelynek partneri kapcsolata van a Lommellel?
Huh, ezt a kérdést már nagyon sokszor megkaptam, de nem gondolkodom ilyenen.

Fiatal vagyok, szeretnék itt olyan teljesítményt nyújtani, hogy egy adott időn belül tovább tudjak lépni, vagy esetleg a klubbal fel tudjunk jutni. Én rövid távlatokban gondolkodom, és csak Belgiumra fókuszálok jelenleg.

Volt már rá példa, hogy valaki a Lommelből a Cityhez igazoljon?
Ez így még nem történt meg, de két játékosunk is van, akik két éve még itt játszottak, most pedig már a Premier League-ben. Egyikük a Burnleyben, másikuk a Sheffield Unitedben.

A héten Telkiben edzőtáborozott a felnőtt és az U21-es válogatott is. Találkoztatok egymással, Kata Mihállyal tudtál beszélni?
Persze, találkoztunk, és Misivel beszéltem rögtön a kerethirdetés után, gratuláltam neki. Kérdeztem tőle, hogy érzi most magát az edzéseken.

És, hogy érzi magát?
Jól érzi magát, és azt mondta, mindenki nagyon jó fej a felnőtt válogatottnál.

Vancsa Zalán Lommel U21-es válogatott Fotó: MLSZ.hu
Fotó: MLSZ.hu

Te ezt már megtapasztalhattad tavaly. Milyen gyakran jut eszedbe az olaszok elleni debütálásod, amikor a 87. percben becserélt Marco Rossi?
Örök emlék, felejthetetlen, még ma is, ha rágondolok, kiráz a hideg. Ez egy nagyon motiváló dolog visszaemlékezni, és ezért dolgozok, hogy vissza tudjak kerülni, és pályára tudjak lépni ismét a felnőtt válogatottban.

Miben vagy más vagy hasonló fubtallista, mint az édesapád, Vancsa Miklós?
A pályán ő belső középpályás volt, technikásabb, de lassabb típusú játékos, ha ezt így mondhatom. Én inkább szélső vagyok, gyorsabb, de ő például nagyon jól fejelt. Pályán kívül szerintem én nyugodtabb ember vagyok, mint ő.

Vancsa Milán, a testvéred mennyire tudja beleélni magát a helyedbe, hogy a legjobban képviseljen a menedzseredként?
Nagy segítség, hogy ő az ügynököm, tényleg mindenben segít. Ha nem is minden nap, mert már belaktam magam Belgiumban, de ha bármi felmerül, beszélni tudok vele.

Most hogy látod, mennyi esélye lehet a válogatottnak kijutnia az U21-es Eb-re?
Reálisan kell néznünk az esélyeket.

Erős csoportba kerültünk, a belga és a spanyol válogatottat nem kell bemutatni senkinek. De nagyon motivált mindenki a magyar csapatban, szeretnénk bravúros eredményeket elérni, és jól kezdeni a selejtezőt itthon a kazahok ellen, majd ugyanígy folytatni Máltán.

Kívülről úgy tűnt, sokat változott, fejlődött az U21-es válogatott az előző időszakban. Te hogy látod ezt?
A csapat összeszokott, és elég sok, jól sikerült felkészülési meccsünk volt a selejtezők előtt. Nagyon jó a kapcsolat a csapattagok között.

Edzésen Gera Zoltán megmutatja még, hogy hogy kell?
Néha megmutatja, ha beáll, még látszik, hogy meddig vitte játékosként. Minden percben lehet tőle tanulni a pályán és a pályán kívül egyaránt, és ez nagyon jó a fiatal játékosok számára.

Gera Zoltán így nyilatkozott a meccs előtt: „Előfordul, hogy a fiatal játékosok nem tudják megfelelően feldolgozni, ha visszakerülnek a korosztályos csapathoz.” Nálad volt ilyen probléma?
Én úgy érzem, abszolút nem volt számomra rossz élmény, nem lett amiatt rossz hangulatom, hogy az U21-be hívtak be a felnőtt válogatott után. Nagyon eltökélt vagyok, szeretném minden meccsen megmutatni magam, és most főleg várom a következő napokat, hiszen már tétmérkőzések következnek.

Mi lesz a feladatod a következő két meccsen, csütörtökön Kazahsztán ellen Szegeden, majd jövő kedden Máltán?
Támadóként az a feladatom, hogy gólokat szerezzek, gólpasszokat adjak. A papírforma alapján, reméljük, mi fogunk többet támadni a következő két mérkőzésen, és nálunk lesz többet a labda.

A felkészülés során nyolc nemzetközi mérkőzést játszott az U21-es csapat, hat győzelem és két vereség a mérleg. Öt mérkőzésen nem kaptunk gólt, viszont csak kettőn szereztünk egy gólnál többet. Félig tele vagy félig üres a pohár?
A pozitívumokat elraktározzuk, a negatív dolgokat, amelyek Zoli bá’-nak nem tetszenek, azokat levideózzuk, átbeszéljük meccsek után.

Szerintem a felkészülési meccsek alapján kimondhatjuk, hogy egy jó periódus van mögöttünk.

De itt az ideje, hogy ezt megmutassuk a tétmeccseken is.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC