nb1.hu

Minden idők legjobb dunaszerdahelyi csapata? – interjú Világi Oszkárral

A DAC már négy ponttal vezet a Slovan előtt, idén klubtörténelmi sikert arathat. A tulajdonos Kalmárról, Rossiról, Schäferről, és persze a Győrről is beszélt.

Az FC DAC 1904 megnyerte Szlovákiában az alapszakaszt, és a rájátszás első köre után már négy ponttal vezet a Slovan Bratislava előtt. A dunaszerdahelyi csapat története első bajnoki címét nyerheti meg idén, a klubtulajdonos Világi Oszkár egyelőre nem gondol a bajnokság végére. Annak viszont nagyon örül, hogy csapata a fiatalokra épít, nézhető, modern focit játszik, és méltó ellenfele a Slovannak. A tulajdonos beszélt Schäfer András Bundesliga-átigazolásáról, Kalmár Zsolt különleges szerepéről, a Ferencvárossal és a többi NB I-es csapattal kialakított jó kapcsolatról és másik klubjának, a Győri ETO FC az NB I-es lehetőségeiről is.

A DAC 22 forduló után megnyerte az alapszakaszt a szlovák élvonalban, és megelőzi a nagy rivális Slovan Bratislavát. Hogy érzi, idén a bajnoki rájátszásban sikerülhet megtörni a pozsonyiak évek óta tartó egyeduralmát?
Való igaz, hogy jó ideje, az elmúlt hat évben, a jelenlegi rendszer bevezetése óta, közel sem volt ilyen kicsi különbség az első és a második helyezett között a rájátszás megkezdése előtt. (Az interjú a rájátszás vasárnapi első köre előtt készült. A DAC nyert, a Slovan kikapott, így egyről négy pontra nőtt a dunaszerdahelyiek előnye – a szerk.). De mi nem arról beszélünk, hogy bajnokok leszünk-e, hanem arról, hogy a következő mérkőzésen mi fog történni. Aztán meglátjuk majd, hogy mi lesz a vége.

Miben volt jobb a Slovan az előző években a riválisoknál?
Két különböző filozófiájú klubról beszélünk. A DAC fiatalokat igyekszik beépíteni a csapatába, és ez a nehezebb út. A tehetséges fiatalokat először is meg kell találni, majd jól kell őket edzeni, nevelni, aztán tapasztalatot kell gyűjteniük ahhoz, hogy minden mérkőzésen jól szerepeljenek, és ne legyen hullámzó a teljesítményük. A fiataloknál ez a legnagyobb kockázat, hogy nem kiegyensúlyozott a teljesítményük, egy jó meccset gyakran két gyengébb követ. A Slovan könnyebb úton jár, általában tapasztalt játékosokat igazol. Emiatt nálunk hosszabb a csapatépítési folyamat, a mostani eredmény is hosszú évek munkája.

De úgy érzem, a mostani talán minden idők legjobb dunaszerdahelyi csapata a játékosok képességei és a csapatszellem alapján. Kilenc éve vettem át a klubot, és most érkeztünk el ide, ami a történelmi távlatokat nézve nem egy rossz eredmény.

Fiatalokra építünk, nézhető, modern focit játszunk, és méltó ellenfelei vagyunk a Slovannak.

Mit jelentene ön, illetve a DAC számára egy bajnoki cím?
Óriási eredmény lenne, hiszen sohasem volt még bajnok a DAC. Nagy esemény és nagy öröm lenne, de szeretnék két lábon a földön maradni. Vasárnap játszunk a Besztercebányával, azt a meccset meg kell nyerni (a DAC vasárnap 3-2-re megnyerte a mérkőzést – a szerk.), és aztán meg jön a következő. Aztán ha ünnepelni kell, akkor majd eldöntjük, hogy hogyan ünnepeljünk, mennyien leszünk ott.

A csapat legnagyobb értékű játékosa – a transfermarkt szerint – Zeljko Gavric, akit a Ferencváros adott kölcsön a DAC-nak. De Dunaszerdahelyen szerepel Szánthó Regő is az Üllői útról. Milyen viszonyban van a Ferencvárossal a klub, és valódi segítség-e, hogy kölcsönjátékosokat vethet be Adrian Gula edző?
A két klub között közeli a kapcsolat szurkolói szinten is, hiszen sok Fradi-drukker jár a meccseinkre. De elmondható, hogy más magyar csapatokkal is jó viszonyban vagyunk, hiszen játékost igazoltunk a Honvédtól, a Pakstól, edzőt szerződtettünk Kisvárdáról. Szánthó Regő megszerzésére opciós jogunk van, Zeljko Gavric megszerzéséről pedig tárgyalni fogunk. Gavric a Ferencvárosban nem játszott, nálunk igen, így jobb helyzetbe került a karrierje. Örülnénk, ha maradna, de ez már átigazolási kérdés lesz.

Jelenleg a MOL Fehérvár (15,95 millió euró) és a Puskás Akadémia (14,78) játékosainak az összértéke is nagyobb, mint a DAC-é (11,63), de a Ferencvárosé jóval magasabb (43,75). Mennyire fontosak ezek a számok abból a szempontból, ha összevetjük a dunaszerdahelyi csapatot az NB I jó anyagi helyzetű csapataival?
Egy futballista annyit ér, amennyiért el lehet adni. Mi jellemzően drágábban adjuk el a játékosokat, mint amennyire taksálják őket. De számunkra nem is ez a fontos, sokkal inkább az, hogy a filozófiánk alapján jól tudjunk működni. Amikor Marko Divkovics 22 évesen a dán Bröndbyhez igazolt tőlünk, 120 első osztályú meccs volt a háta mögött, alig múlt 18, amikor már élvonalbeli játékos volt DAC-színekben. Ami számunka a piaci értéknél fontosabb, hogy játéktudásban, csapatszellemben erős futballistává válhassanak a játékosaink.

Korábban említette, hogy a csapat célja az Európa Liga-csoportkör elérése. Akár már a jelenlegi DAC eljuthat erre a szintre?
Hogy főtáblásak legyünk az Európa Ligában, ahhoz bajnoki címet kell nyerni, hiszen a BL-ből lehet oda átkerülni. A 2-3. hely elérésével a Konferencialiga érhető el. Próbálunk egyre erősebbé válni, megvárjuk a szezon végét, akkor fogjuk látni, hogy a mostani csapatban mennyi van. Kilenc éve, folyamatosan építkezünk, és én bízom abban, hogy lesz egy olyan csapatunk, amely képes lesz nemzetközileg is jól szerepelni.

Schäfer András számára remek választás volt a DAC, hiszen topligába tudott igazolni Dunaszerdahelyről. Terveznek hasonló kaliberű magyarokat szerződtetni?
Schäfernek volt egy olaszországi átigazolása, és onnan hoztuk vissza. Egy kvázi kudarc után András nálunk megkapta a bizalmat, és ennek lett az eredménye, hogy Németországba tudott szerződni.

A mi célunk, hogy a tehetséges játékosoknak bizalmat szavazzunk, és ezáltal kiemelkedő, sikeres futballistát tudjunk belőlük nevelni. Ez egy jó története András és a DAC életének is, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy most a Union Berlinben futballozik, és jól szerepel.

Illetve, most szurkolunk neki, hogy mihamarabb felépüljön, és újra játszani tudjon.

Arról mi volt a véleménye, hogy a 2021-es teljesítménye alapján, tavaly ő nyerte az NB1.hu-nál a magyar Aranylabda-választást?
A teljesítménye alapján megérdemelte Andris, aki egy nagyon szerethető játékos. Nála az érzelmek is erősek, látszik, mennyire fontos számára a győzelem, mindent megtesz érte. Ez a díj egy jó üzenet volt a fiatal labdarúgók számára is, akik felnézhetnek Andrisra, és jó üzenet volt a magyar foci számára is, hogy egy fiatal, sikeres játékos lehetett az év labdarúgója.

A DAC-Slovan kezdőrúgását Marco Rossi végezte el. Milyen emlékei vannak a magyar kapitányról, akivel bronzérmet tudott nyerni a klub?
Szeretjük Marco Rossit, és úgy érzem, Marco Rossi is szeret bennünket. Bajnokságot nyert a Honvéddal, és utána érkezett hozzánk, ami nem egy szokványos dolog. A DAC akkor nem volt éppen a legerősebb csapat, de Rossi képes volt összerázni, behozta a professzionalizmust, amit azóta is érez a klub. Aki eljön megnézni az akadémiát és a DAC egy napját, láthatja, hogy milyen körülmények között dolgozunk. A klub szervezettsége, a klubnál dolgozó emberek tudása szerintem nemzetközi szinten is elfogadható. Hogy idáig eljutottunk, az Rossi munkájának is köszönhető. A DAC-nak kultúrát kellett váltania, amihez nagyon erős akaratú emberekre volt szükség.

Mi az oka, hogy nagyobb nevű edzőket le tud igazolni a DAC (Marco Rossit vagy a volt magyar kapitány Bernd Storckot), egymillió eurónál többet érő játékosa viszont – a Transfermarkt szerint – alig van a csapatnak?
Vannak értékes játékosaink, akik nem úgy jönnek ide, hogy értékesek, de aztán relatíve magas áron tudjuk eladni őket.

Miért kellett elengedniük Balogh Norbertet?
Kölcsönadtuk a Vasasnak, de még a mi játékosunk. Hogy lehet-e jövője nálunk, az csak rajta múlik. Be kell bizonyítania, hogy a DAC fontos a számára, és ezért mindent megtesz. A mi jelszavunk, hogy első a klub, második a csapat, harmadik az egyén érdeke.

Milyen megfontolásból vásárolta meg egy éve a Győri ETO FC-t?
Arra gondoltam, hogy tudok segíteni a Győrnek. Egymástól mindössze 40 kilométerre van a két klub, mégsem vagyunk egymás konkurenciái, de könnyen tudunk együttműködni a fiatalok kinevelésében. Szeretném, ha szimbiózisban élne a két klub, és közös erővel sikereket érne el mindkét fél. Az NB II-ben nézik, mennyi fiatal hány játékpercet futballozik, és ebben az összevetésben a Győr messze a legjobban teljesített ősszel. A lista második helyezettjénél 30 százalékkal több játékpercet kaptak a győri fiatalok, az utolsó nyolc csapat pedig együttvéve sem játszatta annyi ideig a fiataljait, mint mi. Vannak, akik türelmetlenek, de ahhoz idő kell, hogy a Győr infrastrukturálisan, szervezettségben és játéktudásban is a megfelelő szintre jusson.

Idővel előfordulhat-e, hogy a jóval nagyobb város Győr futballcsapata megelőzze a DAC-ot költségvetésben, a játékosok összértékében, eredményességben?
A DAC mögött nagyon erős szurkolótábor és egy nagyon erős társadalmi közeg áll, amely tagjai tényleg szeretik a klubot és mindent megtennének érte. Ezért Győrben még meg kell dolgozni, ugyanis

egyelőre nem létezik az a közeg, amely támogatná a csapatot. Sokat kell még tenni azért, hogy olyan szurkolótábora legyen a Győrnek, mint amilyen a DAC-é.

Ami a többit illeti, a két klub nem egy bajnokságban szerepel, így a Győr sikere az a DAC sikere is a számunkra.

Kalmár Zsolt vezére a DAC-nak. Nem tart attól, hogy ő is eligazol idővel?
Zsolttal megegyeztünk. Arra számítunk, hogy itt marad velünk, és együtt fogjuk építeni ezt a klubot. A családja Győrben él, ez az a közeg, amelyben szeretne továbbra is maradni, és mi örülünk, hogy ez így alakult. Tudni kell, hogy hosszú hónapokon át segítettük Zsoltot, amikor megsérült, a visszatérésében is mindig támogattuk. Zsolt és a klub kapcsolata több, mint egy szerződés. Így bármi is történik, azt közösen gondoljuk végig. Zsolt már a DAC-nak a része, az egyik szimbóluma, és ezt ő is így érzi hál’istennek.

Lehetséges, hogy a játékospályafutása után is marad?
Számolunk azzal, hogy a DAC-ban vagy akár a Győrben marad. Remélem, hogy ő is így gondolja.

Dunaszerdahely, DAC, szurkolók
Magyar szurkolók a dunaszerdahelyi felújított Mol Arénában az FC DAC – SK Slovan Bratislava mérkõzésen, 2017. november 3-án. Fotó: MTI

Mennyire befolyásolja a szakmai munkát, hogy 26 éven felüli játékost a legritkább esetben igazol a klub?
Szerintem Közép-Európában nem működhet más modell igazán. Ahhoz, hogy sikeres legyen egy klub, kellenek tapasztalt játékosok, de a csapatnál eltöltött idejük alatt is tapasztalttá válhatnak a fiatalon megszerzett futballisták. Kellenek olyan játékosok is, mint Miroslav Kacer vagy Milan Dimun, de ők is nálunk lettek relatíve idősebbek. De az alapfilozófiánk az, hogy fiatalokkal játszunk, ezzel kell sikeresnek lennünk.

Mi a titka a DAC-nak, hogy nagyon sokan életük egyik nagy futballélményeként tekintenek egy dunaszerdahelyi mérkőzésre?

Két szó a titok: a közösség és a szeretet. Ettől vagyunk annyira meghatóak, bárki idejön, mindenkit megérint a DAC-hangulat, aminek az említett két szó az alapja. Mindenki a klubért él, és ez nemcsak a stadionban, hanem mindenhol megtapasztalható.

Naponta élem meg, hogy mindenhol van DAC-szurkoló, az egész Kárpát-medencében.

Öt év múlva, ha rendeznének egy DAC-Győr meccset, milyen két csapatot szeretne látni a pályán?
Egy barátságos mérkőzésen, sok tehetséges fiatallal felálló két csapatot. A két klub között semmilyen rivalizálást nem érzek, mindkét csapatnak a saját útját kell járnia, meglátjuk, hová jutnak. A Győr is sikeres csapat lesz, el fog jönni az ideje, hogy feljut majd az NB I-be. Utána már csak a klubon fog múlni, hogy tud-e a lehetőséggel élni. Én mindent megteszek azért, hogy két, nemzetközileg is sikeres csapata legyen ennek a régiónak, a Győr és a DAC. Ezt a Győr is elérheti, hiszen van futballmúltja, akadémiai bázisa, szakmai gárdája, amely ezt segíti. Remélem, Győrben is megjelennek a szurkolók, és akkor megjelenik majd a régi hangulat. De a szurkolónak jó és rossz időkben is szeretnie kell a klubot, az ilyen drukkereket kell majd Győrben megtalálni. A DAC-fanatikusok ott vannak minden meccsen, elkísérik a csapatot mindenhová, remélem, hogy Győrben is kialakul majd ez a réteg.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC