nb1.hu

„Megvolt a nagy találkozás Beckhammel” – interjú a Miami 16 éves magyar tehetségével

Pintér Dániel együtt edzett Messivel, és reméli, amerikai álmai valóra váltása után követheti Szoboszlait a Premier League-be.

Pintér Dániel Floridában született, a szülei magyarok, és jelenleg az Egyesült Államok legfelkapottabb futballcsapatában szerepel. Az Inter Miami tulajdonosa David Beckham, és a klubban futballozik Lionel Messi, aki teljesen megváltoztatta a város futballszurkolói szokásait. A klub U17-es magyar tehetsége természetesen arra készül, hogy mihamarabb az Aranylabda-rekorder csapattársa legyen a felnőtteknél, később pedig Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan egy komoly topligában szeretné megmutatni, hogy mit tud.

2022-ben MLS-bajnoki címet nyertél a Miamivel, 38 meccsen 31 gólt szereztél az U15-ös korosztályban. Hogyan emlékszel vissza erre a sikerre?
Ez volt az első olyan évem, amikor azt éreztem, mindenki rendkívül fókuszált a csapatból. Minden edzésen, meccsen a játékosok és az edzők is nagyon odatették magukat. Sokat segített, hogy több, igencsak erős csapat ellen tudtam játszani a bajnokságban. A klubvezetők örültek, hogy 31 gólt tudtam szerezni, sokat dolgoztunk azért, hogy a befejezéseknél minél eredményesebb tudjak lenni.

Hol érzed magad legjobban a pályán?
A bal és a jobb oldalon, és középen is tudok játszani elöl. De a kedvencem a balszélső pozíció.

Hogyan alakult a folytatás a bajnoki cím után?
Átkerültem az U17-es csapathoz, s bár nem nyertünk semmit, jól játszottunk és sokat dolgoztunk. Számomra ez is egy sikeres év volt, a játék egyes elemeire több figyelmet fordítottam, főleg a passzaim és a lövéseim tekintetében fejlődtem sokat. A jelenlegi évben pedig azt szeretném nagyon, ha nyernénk újra valamit. Eddig, idén öt meccsen hét gólt sikerült mostanáig szereznem.

Fel tudnád-e idézni a kezdeteket, hogyan lettél labdarúgó, és miért nem a birkózószőnyeget választottad, mint édesapád?
A bátyám focizott, és mindig ott voltam a meccsein. Nagyon megtetszett a labdarúgás, és amint elkezdtem játszani, onnantól kezdve nem is érdekelt már semmi más.

Jól beszéled a magyar nyelvet, milyen gyakran találkozol magyarokkal?
Vannak páran, de a legtöbben amerikaiak, dél-amerikaiak. Jó más magyarokkal találkozni, hiszen olyankor mindig jókat tudunk beszélgetni. De általában csak a családommal és az egyéni képzésemért felelős edzőmmel, Cséke Györggyel tudok magyarul beszélni. Rá mindenben számíthatok, ha kell, a pályán kívüli dolgokat is meg tudom vele beszélni, nagyon sokat segített az elmúlt években. Amikor még nagyon kicsi voltam, 4-5 évesen csak magyarul tudtam beszélni, aztán megtanultam angolul is. Nagyon köszönöm a szüleimnek, hogy megtanítottak magyarul.

Mit tudsz a magyar futballról, nézed a meccseket?
Rendszeresen nézem a Fradi Konferencialiga-mérkőzéseit, csakúgy, mint a magyar válogatott meccseit. A fiatal magyar csapat nagyon sokat fejlődött, nem véletlen, hogy Szoboszlai Dominik a Lipcséből a Liverpoolba, Kerkez Milos pedig az AZ-ból szintén a Premier League-be tudott igazolni. Főleg a taktikai fejlődés szembetűnő a magyarok meccseit látva.

Gondolom, árgus szemekkel figyeled Gazdag Dánielt is, aki az MLS-ből utazik haza a válogatotthoz.
Nagyon szeretem a stílusát. Sokat segít a saját játékom fejlesztésében is, amikor élőben látom egy-egy meccsét. Kifejezetten jóban vagyunk, többször meglátogattuk már egymást Miamiben.

Egyszer szétlövéssel nyertél meg egy aláírt Gazdag-mezt, ennek mi volt a története?
Az edzőm, Cséke György hozta el ezt a pólót, amelyet egy kapufa-challenge megnyerésével lehetett megkaparintani. Én lettem a befutó, úgy, hogy öt lövésből háromszor is eltaláltam a lécet.

A magyar U16-os válogatottban eddig két mérkőzésen játszottál, hogyan fogadtak a társak?

Nagyon nagy dolog volt ez a számomra, hiszen a szüleim Magyarországon születtek. Jó volt hazatérni, és az országot képviselni. A csapattársak nagyon aranyosak voltak, beszéltem mindenkivel, tényleg jól éreztem magam.

Párszor már jártam Magyarországon, és szép élmény volt megnézni, hol élt édesanyám, és milyen az ottani élet az amerikaihoz képest. Más, de szerettem otthon lenni.

Pintér Dániel Forrás: instagram.com/daniel.pinter20
Forrás: instagram.com/daniel.pinter20

Kettős állampolgár vagy, így felnőtt labdarúgóként eldöntheted majd, hogy amerikai vagy magyar válogatott szeretnél-e lenni. Persze, csak ha érkezik a meghívó. Melyiket választanád?
Kaptam már meghívót az amerikai korosztályos csapattól is, bár hivatalos mérkőzést akkor nem játszottunk. Az U16-os magyar válogatottban viszont már játszottam ilyen meccseken.

A korosztályos MLS-bajnoki címet tavaly magyar zászlóval a nyakadban ünnepelted. Hogyan lehet ilyet Amerikában beszerezni?
A házunknál volt, és mindenképpen magamra akartam teríteni, szerettem volna, ha az anyukámék látják a tévében. Miután megnyertük a bajnoki címet, ez volt az első dolog, amit megtettem.

Kiszaladtam a társamhoz a lelátón, elkértem tőle a zászlót, és a nyakamba tettem, hogy mindenki lássa, magyar vagyok.

Miamiben mi változott David Beckham érkezésével, miután megalapította az Inter Miami futballcsapatát?
Tíz-tizenegy éves voltam, amikor először hallottam arról, hogy megalapítaná az Inter Miami MLS-csapatát. Új stadionnal, akadémiai csapattal. Akkor még egy másik miami klubban voltam, de később próbajátékra hívott az Inter Miami, és tetszettem nekik. Most pedig már öt éve itt vagyok.

Beckhamet gyakran látod?
Találkoztam többször vele, egyszer kezet is fogtunk egymással, amikor edzőmeccsünk volt a stadionban.

Melyik volt a kedvenc részed a róla készült dokumentumfilmben?
Amikor elment Madridba, nem játszott, de ő csak dolgozott, dolgozott, nem állt meg, és megkapta a lehetőséget a csapatban. Ezek után már nagyon jól játszott, és nem is akarták többé kivenni a kezdőből.

Aztán megérkezett Miamibe Lionel Messi a filmben, és persze a való életben is. Mennyire kezdett el dobogni a szíved, amikor megtudtad, hogy a világ legjobb játékosa tulajdonképpen a csapattársad lesz?

Nagyon nagy dolog volt, amikor idejött Messi. Hallani arról, hogy itt lesz, vagy akár nézni őt a filmben, és belegondolni, hogy én is pont itt voltam a csapatban, amikor Miamibe érkezett – elképesztő.

Láttad már közelről?
Egy alkalommal megnézte a meccsünket, egyszer pedig egy teremben edzettünk. Amikor fiatalabb voltam, minden nap néztem Messi és Ronaldo góljait, alig hittem el, hogy itt van mellettem az egyikőjük, és nézi a meccsemet. Ez is egy felejthetetlen emlék a számomra.

Pintér Dániel Lionel Messi, forrás: Inter Miami FC
Elöl Pintér Dániel, a háttérben Lionel Messi (forrás: Inter Miami FC)

Messi érkezésével egy csapásra minden megváltozott, a jegyárak az égbe szöktek, és jó időre, előre garantált a telt ház a Miami stadionjában. De, gondolom, a város futballhangulata sem a régi már.
Hatalmas változás történt, ahol mi is edzünk, az emberek próbálják elcsípni Messit edzés közben, abban bíznak, hátha láthatják. Az itteni argentinok – de persze mások is – a meccsekre is kijárnak, imádják Messit, teljesen megváltozott a város azóta, hogy ő is itt van.

Jordi Albáról és Sergio Busquetsről kevesebbet hallani, pedig ők is igazi legendái a spanyol válogatottnak és a Barcelonának, most pedig az Inter Miamit erősítik.
Tényleg nem sokat beszélnek róluk az emberek, mert mindenki Messire figyel. Pedig óriási játékosok voltak, Busquets világbajnokságot is nyert a spanyolokkal. Nagyon hasznos őket is nézni játék közben, nagyon sokat lehet tőlük tanulni.

Gondolom, most egy nagy versenyfutásra készülsz, hogy Messi még aktív legyen, amikor te már a felnőttcsapatban szerepelsz. Hogy látod, lehet reális esélyed a találkozásra?
Van esélyem arra, hogy együtt játsszak vele az első csapatban.

Dolgozni kell, jól játszani és gólokat lőni, ez esetben odaérhetek akkor, amikor még ő is itt van. Azzal pedig egy álmom válna valóra, ha mondjuk egy tőle érkező passzt válthatnék gólra a nagycsapatban.

Az első lépcsőfok egyelőre a második csapat lehet a számomra, és ha ott jól megy a játék, akkor két-három éven belül érhetek oda az első kerethez. Velük már játszottunk egyébként egy alkalommal, a pályán ott volt Jean Mota, Nicola Stefanelli és Tomás Avilés is, így az a találkozó is egy remek gyakorlási lehetőség volt a számunkra. De voltam már közös edzésen is a nagycsapattal.

Milyen távlati terveid vannak a futballban?
Miamiben jól érzem magam, még van itt dolgom. De egyszer szeretném magam kipróbálni egy olyan európai topligában, ahol Szoboszlai Dominik is játszik.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC