nb1.hu

Követné-e CR-t Gazdag Dániel, ha egy nullával több lenne a fizetése?

Szaúdi klubok is érdeklődnek a Philadelphia magyarja iránt. Kommentálta felesége Messi-kommentjét, elmondta, az MLS-szünetben lenne-e Honvéd-játékos. INTERJÚ.

Panaszra semmi oka a magyar válogatott középpályásnak, hiszen idén 10-es mezben remekel a Philadelphiában, és arra hajt, hogy újra MLS-nagydöntőbe vezesse az Unitedet. Nemrég Lionel Messi ellen játszott, lett is nagy visszhangja felesége kommentjének (”Rám még soha nem nézett így!”), de a család nagyon jól érzi magát Amerikában. Gazdag Dániel az amerikai szünetben kész lenne hazatérni a Honvédhoz, bár kevés esélyt lát arra, hogy elengednék. A kispesti fiatalok játéka tetszik neki, de a feljutáshoz szerinte még szükség lenne pár rutinos játékosra.

Néztél a Ligák Kupája-elődöntő óta a feleségedre úgy, mint Lionel Messire a közös meccsetek után?
Még előtte sem, nemhogy azóta (nevet). A feleségemnek volt ez a vicces kommentje, amit szerintem azért írt oda, mert együtt vagyunk kilenc éve, és azóta hallgatja, hogy mennyire szeretem Messit. Korábban sokat meséltem már neki az argentinról és a Barcelonáról, ezért is szólt hozzá a fotóhoz.

Ha jól sejtem, ez volt az első találkozásod Messivel.
Az argentinokkal nem játszottunk mostanában, az volt az utolsó, amikor Messi bemutatkozott a válogatottban a magyarok ellen. A Honvéd sem játszott a Barcelonával, úgyhogy nem is láttam még élőben. De most még találkoztunk is szerencsére a mérkőzés után.

Mit szóltatok a fotó és a hozzászólás népszerűségéhez? Nem kaptatok meghívást azóta valamelyik amerikai talk-showba?
Amerikában is elég híres lett a feleségem kommentje, sok oldalra kirakták. Itt nem hívtak show-műsorokba, mondjuk a feleségem nem is jönne el, mert annyira nem szeret szerepelni, főleg, ha angolul is kellene beszélni. De Magyarországról sem hívtak, nyilván tudják, hogy itt vagyunk, ezért nem tudnánk részt venni. Viszont tényleg nagyon népszerű lett a hozzászólás és a kép is.

Hogy áll most szerinted a liga építkezése? Messivel eldőlt, hogy csak felfelé vezethet a népszerűsége az MLS-nek, vagy az ő érkezése csak az Inter Miami népszerűségét és jegyárait vitte az egekig?

Nagyon gyorsan fejlődik a liga, sok pénzt tolnak bele a 2026-os, itt rendezendő világbajnokság miatt is. Kimondott cél, hogy addigra az MLS színvonala a lehető legmagasabb szintre emelkedjen.

Igazából, már most is nagyon jó játékosok vannak a csapatokban. A támadókról most már mindegyik csapatnál elmondhatjuk, hogy jó képességűek, és szépen fejlődik a bajnokság. Messi érkezése szerintem nemcsak a Miaminak, hanem az egész amerikai labdarúgásnak hatalmas lökést adott, sokkal nagyobb az érdeklődés, mint előtte. Ahogyan te is mondtad, a jegyeket pedig jóval drágábban el tudják adni, amikor az Inter Miami játszik. Szerintem mindenképpen jó irányba halad az itteni foci.

Gondolom, madarat lehetett veled fogatni, amikor kiderült, hogy Messi érkezik.
Nagyon boldog voltam. Láttam, hogy az arabok is hívják, és látjuk, milyen nagy játékosokat meg tudnak szerezni és megfizetni, aggódtam, hogy Messi is ott folytatja majd. Ezért nagyon örültem, amikor láttam, hogy a Miamihoz ír alá. Amiatt szomorú voltam, hogy a bajnokságban idén már nem játszunk egymás ellen, hiszen mindkét mérkőzésünkön túl voltunk már a Miamival az érkezése előtt. Ezért úgy készültem, hogy csak jövőre találkozunk, de szerencsére a Ligák Kupájában úgy alakult a sorsolás, hogy összekerültünk.

A legtöbb csapatnak még 10 kört kell játszania, a Miami pedig sereghajtó keleten. Viszont Messi érkezése óta nem tud veszíteni. Te hogy látod, még elérhetik a rájátszást?
Van esélyük bejutni, nekik még 12 meccsük van, de sok csapatnak előttük már csak tíz. A Miami 14 pontra van az első playoff-helytől, így még behozhatják a lemaradást. Ha ezt folytatják, amit elkezdtek, akkor elérhetik a rájátszást, tényleg elég sok meccset nyertek, amióta megérkeztek a csapathoz az új játékosok. A playoff egymeccses párharcain pedig bármi megtörténhet.

A Philadelphia tavaly alapszakaszgyőztes és nagydöntős volt, most harmadik helyen áll keleten. A többiek lettek erősebbek, vagy a Philly gyengébb?
Nem játszunk annyira kiegyensúlyozottan, mint tavaly. Nem játszunk annyira kiegyensúlyozottan, mint tavaly.

Vannak nagyon jó meccseink, de vannak olyan találkozók, amelyeket meg kellene nyernünk, de csak döntetlenre hozzuk, vagy akár ki is kapunk. A playoffra ezen kell javítani, de azt gondolom, hogy a játékosaink és a játékerőnk megvan ahhoz, hogy idén is eljussunk addig, mint tavaly. A döntőben pedig már bármi megtörténhet.

A következő körben Wayne Rooney csapata, a rájátszástól most két pontra álló, tavaly alapszakasz-utolsó D.C. United lesz az ellenfeletek. Az angol legenda milyen klubot hozott össze edzőként? Aki akár még aktív is lehetne, hiszen egyidős Ronaldóval.
Igen, de ő más állapotban van, ahogy láttam a kispadon. Tavaly nagyon gyenge szezonjuk volt, két meccsen 13-1-es összesítéssel zártunk ellenük, de az egyik meccsen még nem Rooney volt az edző. Sokkal jobban állnak, mint tavaly. Próbálnak bejutni a playoffba, így biztos, hogy jóval nehezebb meccs lesz, mint a tavalyi.

Wayne Rooney edzőként rájátszásba igyekszik a D.C. Uniteddel (Fotó: Getty Images)

Idén már 10-es mezszámban futballozol, ez mit jelent számodra?
Nagyon örülök, hogy nekem adták ide, és méltónak találtak rá, hiszen a fociban a 10-es meznek van egy sajátos jelentése. Büszke vagyok rá, de óriási különbséget nem jelent azért a pályán.

Júliusban – ahogyan meg is írtuk – Szaúd-Arábiából érdeklődött irántad három klub. Te hogy állsz hozzá a szaúdi jelenséghez, hogy az UEFA Bajnokok Ligájában szeretnének indulni, és egyre több sztárjátékost megvesznek?
Nagyon hirtelen elkezdtek invesztálni a fociba. Ronaldo után nem is tudom, hány futballistát igazoltak le óriási pénzekért, három-négyszeres árakon, és túlfizetik a játékosokat. Így nyilván nem nehéz odacsábítani bárkit. Voltak nekem is megkereséseim onnan, a menedzserem, Dusan Vasziljevics tárgyalt velük. Én nem voltam ott ezeken a megbeszéléseken, így nem is igazán tudom, meddig jutottak el, csak azt tudom, hogy érdeklődtek. Én és a családom egyelőre boldogok vagyunk Amerikában, nagyon jól érezzük magunkat, és ha nem lenne muszáj, akkor nem mennék el oda most.

Nagy dilemmát jelent egy futballistának, amikor azon gondolkozik, mondjuk egy szaúdi ajánlat esetén, hogy hány éves, mennyi van még a karrierjéből, és látja, hogy mondjuk egy nullát hozzácsapnának a fizetéséhez – de közben jól érzi magát az akkori klubjában? Te például 28 éves vagy, és az idő elteltével csökkenhet az esélye, hogy ajánlat érkezzen egy gazdag országból. Régen talán csak levezetni mentek a szaúdihoz hasonló bajnokságokba a játékosok, de most már 30 éven aluliakat, Gazdag Dániel-korú klasszisokat is próbálnak elcsábítani.
Bőven igazolnak már 30 alatti játékosokat is, és bőven túlfizetik a vételárukat és ugyanez igaz a fizetésekre is az európai vagy akár a többi országokhoz képest is. Most ezen az úton indultak el, nyilván fel akarnak zárkózni az európai focihoz, és ennek egy gyorsabb módját választották, amihez meg is vannak a forrásaik.

Emiatt nem lehet elítélni őket, ha megvan rá az anyagi keretük, miért ne tennék ezt meg? De ha egy nullát hozzácsapnának a fizetésemhez, ne legyünk álszentek, ilyen esetben szerintem mindenki szívesen odamenne. Bár azt egy kicsit irreálisnak érzem, hogy az én keresetemhez hozzátegyenek egy nullát.

Ugyanakkor én boldog vagyok itt, Amerikában, és ha reálisan nézzük, annyit azért nem fognak nekem fizetni, hogy most átmenjek oda.

A menedzsered, Dusan Vasziljevics vendégünk volt a Hétközi Fordulóban, és nagy showmannek bizonyult. Te vállalnád, hogy az ügynöke legyél, hogy még több műsorba bekerülhessen?
Vaszke nagyon-nagy showman, én is jól ismerem, és vállalnám, igen. De szerintem jobb ügynök lennék, mint ő. De a viccet félretéve, láttam is az adást, jók voltak Nikóval (Nikolics Nemanja – a szerk.) együtt. Voltunk már párszor így együtt kávézni hármasban, jó sztorikat tudnak mesélni, jó kis adás volt.

Volt csapatodnak, a Honvédnak most nem nagyon megy, fanyar humorral az MLS-t is ajánlhatnánk a csapat számára, mert onnan nem lehet kiesni. Milyennek látod a tengerentúlról a kispestieket?
Igen, sajnos nem vicces a helyzet a Honvédnál. Követem a meccseiket, hétvégén a Siófok ellenit is néztem. Sajnos, nem sikerült nyerni. Nagyon sok fiatal játszik az akadémiából a csapatban, ez azért pozitívum. Viszont, ha fel szeretne jutni a Honvéd, akkor kellene erősítés a csapatba, szükség lenne rutinosabb játékosokra is. Ha ez nem fog megtörténni, akkor kell még egy-két-három év, hogy ezekkel – az egyébként nagyon tehetséges és ügyes – játékosokkal meg tudja nyerni az NB II-t a csapat.

Van arra mód vagy esély, hogy az MLS holtszezonjában, november és január között, kölcsönjátékosként besegíts a kispestieknek? Erre más futballisták esetében is volt már példa.

Van erre lehetőség, bár nem hiszem, hogy a klubom megengedné, hogy valahol máshol játsszak Európában. Thierry Henry is csinált ilyet, amikor a New York Red Bullban focizott, és visszatért kölcsönben az Arsenalhoz. De nem hiszem, hogy nekem ezt megengednék.

És ha mégis, vállalnád?
Ha nagyon kellene nekik a segítség, vagy pont úgy állnának, hogy valamilyen bajnoki döntő lenne éppen abban az időszakban, és nagyon nagy szükség lenne rám, akkor szívesen beugranék. De Magyarországon leginkább tavasszal dőlnek el a fontos dolgok, így azt mondom, jó lesz egy kicsit pihenni is.

Azt el tudod képzelni, hogy egyszer majd még a Honvédban futballozz, mint például pályafutása vége felé Dzsudzsák Balázs Debrecenben, vagy Gera Zoltán a Fradiban?
Én teljesen jó szívvel jöttem el a Honvédtól, és szerintem szeretnek is engem a klubnál, a szurkolóktól is sok szeretetet kaptam. Így abszolút el tudom képzelni, hogy egyszer még játsszak a Honvédban.

Fotó: Getty Images

Marco Rossi szövetségi kapitány nyilatkozott a remek magyar légióshelyzetről. te hogy látod, mi változott, hogy jóval sikeresebbek a légiósaink, akik a topligákban sem perememberek, hanem meghatározó játékosok?
Az elmúlt évek válogatott szereplése nagyon nagyot lökött ezen. Sok tehetséges fiatal játékosunk van a válogatottban, akik közül szerencsére többen is topligába tudtak szerződni, és meg is állják a helyüket, és biztos vagyok benne, hogy ezek után is meg fogják állni a helyüket. Látom, ismerem őket, tehetséges játékosok, és jó mentalitásúak is. A magyar játékosok számára az amerikai liga is egy jó állomás lehet, aztán innen is lehet akár komolyabb helyre is szerződni. Bízom benne, hogy a későbbiekben is sok olyan fiatal lesz, aki ilyen nagy lépéseket tud majd megtenni.

Nemsokára kerethirdetés a szerbek elleni Eb-selejtező, illetve a csehek elleni barátságos meccs előtt. Hogyan készülsz ilyenkor a nagy útra, a jetlagre, hogy friss és fitt legyél az összetartáson?

Mostanra már kitapasztaltam, hogyan kell a repülőn aludni, ezért már úgy szoktam megérkezni Magyarországra, hogy egy-két nap elég is az átálláshoz. Az elején kicsit nehezebb volt, amikor nem tudtam, mit, hogy csináljak, mikor aludjak, mikor feküdjek le.

Akkor hosszabb idő kellett, de most már egész gyorsan megy.

Gondolsz már a szerbek elleni meccsre?
Persze, hiszen egy fontos mérkőzése az Eb-selejtezőknek, de sajnos zárt kapus lesz. Ez rossz hír, hiszen a szurkolóink sokat tudtak volna segíteni. Pedig nagyon fontos, hogy jó eredményt érjünk el Szerbiában.

A szurkolókat elkényeztettétek az angolok, a németek elleni kiváló eredményekkel. Ezek után mi a célkitűzés a belgrádi meccs előtt?
Az elkényeztetést kiegészíteném még a szerbekkel is, akiket három éve megvertük idegenben, majd otthon döntetlent játszottunk velük. Nyugodtan mondhatjuk, hogy pontszerzés a cél, semmiképpen sem szeretnénk kikapni, és nagyon fontos is, hogy ne kapjunk ki tőlük. Az elmúlt időszak eredményei bizakodásra adnak okot, én abszolút magabiztos vagyok, és azt gondolom, hogy pontot szerezhetünk akár ellenük is.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC