nb1.hu

Meglepő húzás: a magyarokra fogadott az Eb-n Michael Boris

Visszatért Budapestre Vincze Ottó korábbi klubjától, és meglepő helyen kapott munkát.

Michael Boris a magyar utánpótlás-válogatottak után az MTK-nál és a Fehérvár FC-nél is dolgozott, jelenleg Budapesten él, annak ellenére, hogy a német Waldhof Mannheim csapatánál fejezte be a szezont. De az igazi csavar csak a beszélgetésünk után történt meg: a 48 éves szakember hamarosan Szegedre költözik, hiszen az NB II-es klub bejelentette a szerződtetését. Éppen ezért – pár napon belül – kétszer is felhívtuk Michael Borist, aki a németországi Európa-bajnokságon tv-s szakkommentátorként dolgozik majd, és óva inti azokat a honfitársait, akik szerint a magyar válogatott könnyen legyőzhető.

Szép jó reggelt, minden oké?

– szólt bele a telefonba magyarul Michael Boris. De amikor megkérdeztük, interjúzhatunk-e magyarul, a tréner most még az angol nyelvet választotta.

Elsőként a legutóbbi szezonja felől érdeklődtünk. „Leginkább az ellenfél elemzése volt a feladatom, de a pályán is segítettem az edzéseket a már véget ért idényben. A mérkőzések alatt madártávlatból figyeltem a történéseket, és a félidő előtt pár perccel lementem, hogy előkészítsem, amit meg akartam mutatni a szünetben. Így eshetett meg, hogy két-három gólt biztosan elmulasztottam a hónapok alatt, de nem volt más választásom, mert mozgásban kellett lennem” – mesélte az NB1.hu-nak a 48 éves Michael Boris, akinek a március 14-ei érkezésével hirtelen megtáltosodott a Mannheim.

„Szeretem Budapestet, ez az életem központja”

Három győzelemmel indított a csapat, utána történt egy kisebb visszaesés, de a 17. helyről végül sikerült a vonal fölé kerülni. A 16. pozícióval pedig, ha hajszállal is, de még épphogy bennmaradt a Mannheim a harmadik ligában. Boris szerint a csapat javult védekezésben, nagyszerű gólokat lőtt, és kiemelte az Unterhaching elleni 6-1-es győzelmet, amely a korábbi gyengébb eredmények után igencsak üdítően hatott.

„Úgy gondolom, nem szeretnének a csapatnál még egy ilyen szezont. Ez egy tradicionális klub, és jobb eredményeket várnak el maguktól” – mondta Boris. Az edző az idény végeztével, szerződése lejártával hazatért a klubtól, amelynek – Klausz László, Sebők Vilmos és Vincze Ottó személyében – három magyar játékosa is volt korábban.

Borisról tudni kell, hogy igencsak szereti Magyarországot, nem is költözött Németországba, még a Mannheim kedvéért sem. Úgy egyezett meg a klubbal, hogy marad Budapesten, és innen ingázik minden héten. „Három-négy napot töltöttem Mannheimban hetente, a többit Budapesten. Stuttgartból vagy Bázelen keresztül repültem haza a mérkőzések után. Magyar a barátnőm, együtt élünk itt. Van egy lakásom is, amelyet kiadok. Szeretem Budapestet, ez az életem központja.”

A német pro-licences edző a saját hazájában több alacsonyabb osztályú csapatnál, illetve az Uerdingennél és a Schalke második együttesénél edzősködött, majd 2016-ban, a Bernd Storck-érában szerződtette a Magyar Labdarúgó Szövetség. Először az U19-es, majd az U21-es válogatottnál is szövetségi edzőként dolgozott, egy hongkongi és tokiói kitérő után pedig feljuttatta az NB I-be az MTK-t. Egy rövid időt a dán élvonalban is eltöltött a SønderjyskE csapatánál, ezek után lett a Fehérvár FC vezetőedzője. Idén március 14-ben igazolt a Bundesliga III-as Mannheim csapatához, ahol a már véget ért szezonban másodedzőként dolgozott.

Ezért tanulja továbbra is a magyar nyelvet.

Otthon főként angolul beszélünk, de egyre többet értek meg a magyar nyelvből. Korábban, amikor egy beszélgetéshez csatlakozni szerettem volna, semmit nem értettem, ez ma már egyre jobb. Lépcsőről lépcsőre haladok. De egy magyar nyelvű interjúhoz viszont még nem elég.

Sajtóhírek szerint februárban felmerült a neve a DVTK-nál. „Nem keresett meg a Diósgyőr, nem találkoztam velük” – fogta rövidre ezt a témát, majd arról beszélt, hiányzik-e neki a vezetőedzői munka. „Sportmenedzsment alapszakot végeztem, és edzőként szerettem volna dolgozni, de elemzőként is örömmel vállaltam munkát. A vezetőedzői pozíció más, de néha jó az is, amikor nincs rajtad akkora nyomás. De üdítő 18 ezer néző között nézni egy másik szemszögből a mérkőzéseket. Sok edző jár gyakorlatra, én most egy fizetett gyakorlaton vehettem részt, szóval jó volt Mannheimben.”

Falja a magyar bajnokikat, tv-kommentátor lesz az Eb-n

Az NB I-et követi, nem is akármilyen intenzitással. „Amikor nem ütközött a meccsünkkel, akkor minden találkozót megnéztem, szerintem túl vagyok vagy 100-on. Az utolsó három mérkőzést – amelyek eldöntötték, hogy ki szerepelhet majd az Európa Ligában vagy a Konferencia Ligában – útközben néztem a laptopomon. Amikor történt valami a pályán, kinagyítottam a képernyőt, például a Paks két góljánál. Amikor Mannheimban dolgoztam, arra nem volt lehetőségem, hogy kilátogassak a magyar stadionokba is, de amikor itthon vagyok, gyakran járok meccsekre. Közel lakom az újpesti stadionhoz, így oda könnyen eljutok.”

Ilyenkor sokan felismerik. „Például az MTK-nál sok régi barát jön oda hozzám, és ilyenkor magyarul beszélgetünk, mert sokan nem tudnak angolul.”

A magyar szurkolók akár Németországban is felismerhetik majd az Európa-bajnokság alatt, hiszen televíziós szakkommentátorként követi majd az Eb küzdelmeit. Egyet sajnál csak, hogy magyar mérkőzésen nem fog dolgozni.

Spanyolország, Horvátország, Svájc és Skócia mérkőzésein leszek jelen, azaz a magyarok ellenfeleit is látni fogom

– tette hozzá Boris, aki szerint hatalmas a németek érdeklődése annak köszönhetően, hogy az utóbbi időben már jó eredményeket ért el a Nationalelf. A franciákat idegenben legyőzte 2-0-ra, Hollandia ellen pedig otthon nyert 2-1-re.

Feltérképezi a magyarok ellenfeleit

A németek szupersztárja, Toni Kroos kissé váratlanul úgy határozott, hogy visszavonul a futballtól az Európa-bajnokság után. „Megnyert mindent, amit lehetett. Jó srác, jó pénzt keresett, itt az ideje, hogy lovagoljon, vagy amire csak vágyik. Szeretne több időt tölteni a családjával, úgy gondolom, megérdemli, hogy a csúcson vonuljon vissza” – kommentálta a 34 éves, 108-szoros válogatott Real Madrid-játékos döntését Boris.

Lovrencsics Gergő Toni Kroos
Photo by Christof Stache – Pool/Getty Images

A Németország-Magyarország csoportmérkőzésen azonban Kroos még ott lesz. „Nem hiszem, hogy a németek könnyű mérkőzésként kezelnék a magyarok ellenit. Magyarország nagy eredményeket ért el az utóbbi időben Németország ellen.”

Fogadtam is néhány emberrel, mert mindenki azt mondta, hogy Németország továbbjut, Magyarország pedig nem igazán esélyes. Mondtam nekik, hogy nézzék meg, mi történt a Nemzetek Ligájában az utóbbi meccseken. Ha Angliában 4-0-ra nyersz, az nem normális, és ha két-három alkalommal nem veszítesz Németország ellen, az sem normális. Szerintem tudják, hogy Magyarország kemény ellenfél, mert jó csapat

– vélekedik az összecsapásról az edző, aki épp egy másik mérkőzésen szakkommentátorkodik majd a magyar-német idejében. „A tv-csatornánál azonban tudják, hogy Budapesten élek, és a magyarokért is szorítok, így abban azért segítenek, hogy ott lehessek Magyarország egyik meccsén a lelátón.”

Michael Boris a magyar U-válogatottaknál, de az MTK-nál és a Fehérvárnál is megannyi mostani Eb-kerettaggal dolgozhatott együtt. Nála kezdte bontogatni a szárnyait Szoboszlai Dominik, aki Salzburgból Lipcsébe, onnan pedig tavaly a Premier League-be igazolt.

„Természetesen követem a fejlődését. Ha valaki a Liverpoolban játszik, akkor a legmagasabb szintű intenzitással találkozhat a pályán” – mondta az edző, akit megkértük, értékelje Jürgen Klopp és Szoboszlai Dominik idei szezonban látott közös munkáját.

„Jól működtek együtt. Klopp agresszív futballt játszik, ami illik Szoboszlai stílusához, különösen a gyors kontrák és a szabadrúgások terén. Mindkét fél boldog, hogy együtt dolgozhattak. Azt nehéz megjósolni, hogyan érinti a magyar játékost az új edző érkezése, de a Liverpool mindig erős csapat lesz, amelynek a célja minden évben a trófeák begyűjtése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A Liverpool kerete jó, de a Manchester Cityt nehéz legyőzni, hiszen négyszer egymás után megnyerte a bajnokságot.”

Varga Barnabás hihetetlenül jó csatár

Willi Orbán most akár német válogatott is lehetne, de szerencsénkre nem az. „Én úgy látom, boldog, hogy a magyar válogatottban játszik. Ő hozta ezt a döntést, és láthatod, hogy a németek más játékosokat választottak. Szerintem nagyszerű, hogy Willi Magyarországot képviselheti.”

Fotó: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Arról is megkérdeztük Borist, mondjon néhány játékost az egész mezőnyből, akit érdemes lesz külön figyelni. Elsőként egy magyar játékost említett: „Nagyon izgatott vagyok, hogy Varga Barnabás hogyan fog teljesíteni az Eb-n, hihetetlenül jó csatárnak tartom. Egyébként azt is nagyon szeretem, amikor fiatal játékosok tűnnek fel az Európa-bajnokságon. Remélem, lesz egy ilyen fiatal tehetség, aki berobban.”

A végső esélyesekről így vélekedik:

Anglia mindenképpen aranyesélyes. Olaszország szintén, bár sokaknak nem tetszik a stílusuk, szerintem jó focit játszanak. Spanyolország is megnyerheti az Eb-t.

Németországot nem említem, mert sosem lehet tudni, mi fog történni. De ha engem kérdezel, Spanyolország és Anglia a favoritok.”

A magyarok? „Szerintem túljutnak a csoportkörön, de utána egy csoportelsőt is kaphatnak. Szerencse kérdése is, hogy melyik válogatottat kapják. De van esélyük messzire jutni.”

Lecsapott a német edzőre a Szeged

Már éppen terveztük a Michael Borisról írt cikkünk megjelentetését, amikor jött a hír: a Szeged szerződtette a német vezetőedzőt. Újra felhívtuk, ő pedig készségesen mesélt az utóbbi napok történéseiről. „A múlt héten találkoztam a szegedi vezetőkkel, akik edzőt kerestek. Beszéltünk a klub filozófiájáról és a terveiről, és mivel hasonló elképzeléseink vannak, összeállt a dolog Szegeden, aminek nagyon örülök.”

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Michael Boris (@michael_boris_) által megosztott bejegyzés

Jártál már Szegeden azelőtt?
Igen, egyszer játszottunk ott az MTK-val. De természetesen a múlt héten is jártam, megnéztem a várost közelről, illetve a létesítményeket, a stadiont, az edzőpályákat.

A Szeged a legutóbbi NB II-es évadban a negyedik helyen végzett, az éllovas Nyíregyháza mögött 19, a második, szintén feljutó ETO mögött kilenc ponttal lemaradva. Milyen tervekkel vágtok neki a következő évnek?
Azt hiszem, ez az idény során fog kialakulni. Természetesen beszéltem a sportigazgatóval arról, hogy mit szeretne a klub. Ezt megbeszéljük az első edzésen a csapattal is, hogy mik a célok, és mit szeretnénk látni a pályán.

Amit Szegeden is tudnak rólad, egy csapatot már feljuttattál az NB II-ből az élvonalba.
Igen, egyszer véghezvittük az MTK-val. Azt is figyelembe kell venni, hogy a Szeged kapta a legkevesebb gólt az egész bajnokságban, ami nagyon pozitív. Szóval ez az, amit mindenképp át kell vinni az előző szezonból, hozzáadva néhány ötletet a részemről, aztán majd meglátjuk, mi lesz a bajnokság végén.

Zárásképp még egy kérdés a magyar válogatottról. Marco Rossi csapata a keddi felkészülési mérkőzésén 2-1-re kikapott Írországban, megszakítva ezzel a 14 meccses veretlenségi sorozatát. Sok szurkoló rögtön pesszimista lett. Igazuk van?
Teljesen rendben van, amikor nem minden működik tökéletesen az Európa-bajnokság előtt. Higgyünk a csapatban és abban, amit Marco Rossi csinál, szóval, ne legyünk pesszimisták. Szerintem mindenki felébredhet most a vereség után, és tudja, hogy nehéz lesz, de biztos vagyok benne, hogy jó eredményeket fog elérni a magyar válogatott. A véleményem semmit nem változtatott a magyarokat illetően, hiszen, ha két éven át ennyire jó játékra vagy képes, akkor megeshet az, ami az írek ellen történt. És inkább Írország ellen történjen meg, mint majd Skócia, Svájc vagy Németország ellen.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 50.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC