nb1.hu

„Többször álmodom a 8-1-gyel, mint kellene” – interjú Egervári Sándorral

Illés Béláékkal átmásztak egy sörgyár kerítésen, csak hogy edzeni tudjon az MTK. Szoboszlai túlszárnyalta-e már Gerát és Détárit?

Egervári Sándor pomázi otthonában félig teli pohárként, csak a jóra emlékezve és az élet szép dolgaira koncentrálva éli meg a mindennapjait. Betegsége miatt behatároltak a lehetőségei, de továbbra is a futball és a család a két szerelme. Elektromos kerekesszékkel ingázva figyeli és felügyeli az Egervári-Halmai Focisuli mindennapjait, az NB1.hu-nak adott interjújában pedig őszintén beszélt arról, hogy milyen kapitánynak tartja Marco Rossit, mi a rémálma és a legkedvesebb futballélménye, jobb-e már Szoboszlai Dominik Gera Zoltánnál és Détári Lajosnál, és a három bajnoki címének a különleges történetéről is szívesen mesélt.

A legfontosabbal kezdeném! Hogy van?
Tegeződjünk! Én nem tudok magázódni, a 20 évesek közé is mindig úgy mentem be, hogy ezzel indítottam. Hiszen a tiszteletet meg lehet úgyis adni, ha tegeződünk.

Rendben, nagyon köszönöm! Hogy érzed magad?
Köszönöm szépen, ahogy mondani szokták, félig tele a pohár. Ettől még hiányzik a pohárból bőven, mert ez a mozgásnélküliség, ez az agyvérzés utáni állapot sajnos továbbra is fennáll. De jól eszem, jól alszom, és nem fáj semmim.

Az unokáidat továbbra is minden nap láthatod a szomszédban?
Igen, a lányomék élnek a szomszédságomban három unokával. A mindennapos kapcsolat a családdal segít a helyzetemen.

Hány meccset nézel meg egy héten?
Nézem az NB I-et természetesen, nézem a Premier League-et, különös tekintettel a Liverpoolt. Ha tehetem, a válogatott meccsekre azért kimegyek.

Ott leszel a csehek elleni barátságos mérkőzésen is a lelátón?
Nagy valószínűséggel igen.

Beszéltél már Marco Rossival?

Természetesen beszéltem Marco Rossival, a mostani meccsek előtt is ‘good luck’-ot kívántam neki, nagyon tisztelem a munkásságát, szurkolok a csapatnak.

Nemcsak a kapitánynak, a játékosoknak is, akik együtt nagyszerű egységet alkotnak. Jó nekünk, hogy Marco Rossi a kapitányunk.

MTI-fotó: Beliczay László

A vezetéseddel kétszer is játszott barátságos mérkőzést Csehországgal a magyar válogatott. 2012 nyarán 2-1-re nyert a csapatod Dzsudzsák és Gyurcsó góljaival idegenben, egy évvel később otthon Dzsudzsák büntetője 1-1-es döntetlent ért. Hogy emlékszel vissza ezekre a meccsekre?
Más idők jártak a magyar, de a cseh futballban is az idő tájt. Kétségtelen, hogy az utóbbi években felértékelődött a magyar futball, de mi büszkék voltunk a prágai győzelemre. Dzsudzsák Balázs rafinált szabadrúgásával sikerült vezetést szereznünk, a győzelmet pedig a hajrában biztosítottuk be.

Mit szólsz ahhoz, hogy Dzsudzsák Balázs másodvirágzását éli? Harminchat éves kora ellenére húzóember a dobogóesélyes Debrecenben.
Kétségtelenül nagy erőssége Balázs a jelenlegi Debrecennek, a sportszerű életmódja és a hozzáállása hozzásegíti, hogy az ő korában is ilyen teljesítményt tud nyújtani az első osztályban.

Mit játszana a legjobb Egervári-csapat a mostani válogatottal?
Nagyszerű futballisták voltak az idő tájban is, de a magyarok nem voltak ilyen nagy számban jelen a topligákban. Ez most egy nagy löketet adott a válogatott eredményességének, nem kevésbé, mint amit Rossi kapitány tesz a csapattal. Egy nagyszerű, integráló személyiség, aki nagyszerű közösséget kovácsolt nemcsak a válogatottnál, de annak idején a Honvédnál is.

Akkor úgy kérdezem, ha te lennél a cseh válogatott szövetségi kapitánya, hogyan törnéd meg ezt a Rossi-csapatot?
Nehéz ezt a magyar válogatottat nehéz megtörni. Ezt bizonyítja az elmúlt évek eredményes játéka a németek, az angolok ellen. De én ilyen konspirációba nem fognék bele. Maradjunk csak a magyar válogatott mellett, én azért nem szívesen lennék a cseh válogatott edzője. Még most sem.

Hogy látod, minek köszönhető, hogy most több topligás játékosunk van, mint a te idődben?
Ezeket a játékosokat a labdarúgás termelte ki, ezt elfeljtik megemlíteni mostanában. Az olyan, magyar edzők által felkészített játékosok, mint például Gera Zoli vagy Juhász Roland, úgy kerültek ki komoly csapatokhoz, hogy azonnal kiharcolták a kezdőjátékos státuszt. Ez most sincs másként. Büszkék lehetünk rájuk. Nagy változás van a magyar futballban. Az infrastruktúra feljavulása rengeteget jelentett a képzésben is.

Össze lehet vetni a két időszak lehetőségeit?

Én az MTK bajnokcsapatának – amelynek olyan tagjai voltak, mint Halmai Gábor vagy Illés Béla – nem tudtam edzést tartani az MTK-pályán. Úgy kellett átlopakodnunk, átmásznunk a kerítésen a Kőbányai Sörgyár pályájára, hogy egyáltalán edzést tudjak tartani.

Ez is mutatja, hogy micsoda különbség van a ma felkészített futballisták és a korábbiak lehetőségei között.

Nem sajnálod picit, hogy nem most vagy fiatalon az edzői karriered kezdetén, ilyen körülmények között?
Elégedett vagyok az akkori játékosállománnyal, az akkori eredményekkel, számomra jó érzés visszatekinteni. Nem tudom beleképzelni magam a mai futballba, sok minden változott, az emberek is. Nyilván a körülmények is, az infrastruktúra is, de egy ilyen változtatás nincs benne az óhajaim között. Szeretnék még egyszer körbefutni egy pályát, de nem vagyok elégedetlen.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Igazságosnak tartod, hogy – persze nem jogtalanul, de – ünnepeljük a két Eb-részvételt, miközben most már 24 résztvevő juthat ki? Nem pedig 16, mint amikor te voltál a kapitány.
Igen, ez felmerült bennünk, de én nem vagyok a statisztikák rabja. Ezért ez a „ha” kategória nem játszik a jelenlegi gondolkodásomban sem.

Mit gondolsz a jelenlegi NB I-es lebonyolításról? Tizenkét csapatból kettő kiesik, és sokan kritizálják a rendszert, mivel így a csapatok nem merik jó szívvel bevetni a fiatalokat.
A magyar labdarúgásnak mindig is a 16 csapatos mezőny felelt meg. Ezt szakmailag rendre alátámasztottuk mi, magyar edzők, hiszen szükség lenne arra, hogy legyen egy erős középmezőny, ahol a fiatalokat nagyobb létszámban lehetne kipróbálni. Fontos lenne, hogy ne a kiesés rémétől fenyegetett első osztályú csapatok legyenek a magyar mezőnyben. Azzal sem értek most egyet, hogy az NB II-t is leszűkítik négy csapattal. Tavaly már két résztvevővel kevesebb volt, most tovább szűkül ez a kör. Ez nem feltétlenül fogja szolgálni a magyar labdarúgás érdekeit.

Az NB I-ben jelenleg melyik csapatért szorítasz?

Érzelmileg is kötődöm többhöz is, néhány magyar edző csapatának is szurkolok. Különös tekintettel a Paksnak Bognár Gyuri miatt, aki nemcsak játékosom, de még játékostársam is volt. De örömmel nézem a Kecskemét játékát és futballhoz való hozzáállását.

Jó látni, hogy örömmel futballoznak a pályán, és élvezik, amit csinálnak. Jó ezt látni, pláne úgy, hogy mindezt jól összeválogatott, fiatal magyar játékosokkal érik el. A Kecskemét az a csapat, amely követi azt a trendet, hogy „gyerünk, a fiataloknak adjunk lehetőséget!”. Mert fejlődni csak a mérkőzéseken lehet igazán.

Marco Rossi azt mondta, nekünk is van már egy világsztárunk Szoboszlai Dominik személyében. Korábban az volt az egybehangzó vélemény, hogy Gera Zoltán volt az utolsó 20 év legjobb magyar játékosa, az utolsó igazi klasszisnak pedig a világválogatott Détári Lajost tartják. Szoboszlait lehet már Détárihoz mérni, vagy 22 évesen még korai erről beszélni?
Dominik már kiérdemli ezt a jelzőt, elérte a nemzetközi szinten is elismert játékos szintet. Rá is szolgál erre, mert tényleg nagyon sokat fejlődött az utóbbi két-három évben.

Kik azok a játékosok, akikre a legbüszkébb vagy, akiket te fedeztél fel?
Rengeteg játékos nőtt föl a kezeim között hála a jó istennek. Amire a legbüszkébb vagyok, hogy máig is nagyszerű emberi kapcsolatot ápolok velük. Nagyon jóleső érzés ebben a jelenlegi állapotomban, amikor kapok egy-két érdeklődő telefont, hogy „hogy vagy, Sanyi bácsi?”.

Kik keresnek, ha nem is mindenkit, de pár nevet tudnál mondani?
A teljesség igényével nem tudnám felsorolni, de Pisont, Csábi, Vincze Pista, Orosz Feri, vannak sokan, akikkel tartom a kapcsolatot, akik heti szinten érdeklődnek. Ide sorolom Németh Krisztiánt, Koman Vladimirt is a fiatalabbak közül.

MTI-fotó: Illyés Tibor

Ami most mindenkit foglalkoztat, hogy a szinte hibátlan mérleggel rendelkező Máté Csabát leváltották a Fradinál, és kinevezték „a klubnál egy polccal magasabban lévő” Dejan Sztankovicsot vezetőedzőnek. Te mit gondolsz erről az edzőcseréről? A szurkolók véleménye eléggé egyértelmű, hogy nem kellett volna váltani.
Én sem értem a váltást, különösen most, hogy kiegyenesedett a Fradi, nagyszerű eredményeket produkálnak, jó állapotban vannak a labdarúgók, és eredményes is a csapat. Nem volt ennek szükségessége, meglepett a döntés nagyon, sajnálom is. De nyilván a Fradi-vezetők tudják, hogy mit miért csinálnak, hiszen eddig is remekül dolgoztak. Kilógnak felfelé a magyar klubcsapatok közül. Én nagyon remélem, hogy nagy törést nem okoz ez a dolog, és inkább lendít még a csapaton. De Máté Csaba nagyszerű, elismerésre méltó munkát végzett.

Melyik a kedvenc NB I-es aranyérmed a háromból?
Volt két MTK-s bajnoki címem, és ami nagyon érdekes volt, hogy egy 19 ponttal behúzott első helyezés után lejárt a szerződésem, mégsem hosszabítottak velem. Továbbmentem Dunaújvárosba, ahol a Dunaferr-rel aztán az MTK-t 16 ponttal megelőzve lettünk bajnokok. Ez volt a legérdekesebb, a legemlékezetesebb és a legnagyszerűbb visszajelzés számomra, hogy amit csinálunk a csapattal, az jó. Hiszen képesek voltunk egy korábbi bajnokcsapatot magunk mögé utasítani 16 ponttal.

Bő fél éve Csank Jánossal interjúztam, aki azt mondta, kicsit meghalt azon a két mérkőzésen, amikor a jugoszlávok 12-1-es összesítéssel győztek a magyarok elleni vb-pótselejtezőn. Te azt mondtad, hogy egy 30 éves pályafutás alatt nyerünk is nyolc góllal, de ki is kaphatunk nyolc bekapott góllal. Mennyire fájó számodra, hogy nagyon sok mindenkinek a 8-1-es, hollandok elleni Eb-selejtezős vereség is eszébe jut, ha rólad van szó? És ilyenkor nem a 19 vagy 16 ponttal megnyert bajnoki cím, vagy a válogatottal elért egy-egy szép győzelem kerül a középpontba, hanem a kapitányként megvívott utolsó Eb-selejteződ.
Én még többször álmodom ezzel a 8-1-gyel, mint kellene. De ezt is vállalni kell, ezek is mi vagyunk, mi voltunk. Nagy lukat ütött a magyar labdarúgáson és az én lelkemben is ez az eredmény.

Ha újrakezdődne ez a meccs, amelyen muszáj volt jó eredményt elérni, bármit másképp csinálnál? Létezik egyáltalán olyan taktika, amellyel legyőzhető lett volna Hollandia az akkori magyar csapattal?
Nyilván le lehetett volna győzni, de utólag mindig okos az ember.

Azon a napon 19-re lapot húztunk, hiszen abban az esetben tudtunk volna a brazíliai világbajnokságra kijutni, ha legyőzzük a hollandokat. Nyílt sisakkal nekik rontottunk, és beleszaladtunk a késbe.

A 8-1 a rémálom, de mi a legszebb álom?
Az U20-as világbajnokságon megszerzett bronzéremre, és arra a csapatra nagyon büszke vagyok.

Hol tart most az Egervári, Halmai focisuli Pomázon?
Működünk, a felnőttcsapatban 7-8 olyan játékos is van, akik annak idején itt kezdték a labdarúgást. Járok ki a pályára, van egy elektromos kerekesszékem, amellyel meg tudom tenni ezt a nagyobb távot is. Mindennapos résztvevője vagyok a kinti munkának. Öröm látni a boldog gyerekeket nagy létszámmal a futballpályáinkon.

Ha egy papírra rá kellene írni három tehetség nevét, és tíz év múlva kibontanánk, kiket neveznél meg?
A három unokámét mindenképpen. Két nagy szerelmem volt, a család és a futball.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC