nb1.hu

Dekázni már háromezret tud, a németjét még fejleszti a Fürth magyar tinije

Interjú Barna Dániellel.

Barna Dániel családja ősszel költözött Németországba, ahol télen talált magának csapatot. Az 1860 Münchenhez az „utcáról kopogtatott be”, az Unterhachingnál a nyelvismeret hiánya miatt nem marasztalták, így végül a Greuther Fürth játékosa lett a 16. életévét júniusban betöltő támadó. Az U16-os korosztállyal az U17-es ligában versenyez, ahol a Bayern München fiataljai ellen is betalált.

Igaz, hogy egy SZEOL-Fradi meccs alatt születtél?

Igen, a szünetben kapta apukám a hívást, hogy anyukámat vinni kell a kórházba, mert be fog indulni a szülés. Apukám elvileg akkor viccesen meg is jegyezte, hogy biztos focista lesz majd belőlem.

Ezzel el is dőlt a sorsod?

Komolyra fordítva, azért nem teljesen, de már kisgyerekként közel kerültem a focihoz. Apukám már hat éves koromtól kezdve tanítgatott engem, a testvérem is futballozott, úgyhogy nem nagyon volt kérdés, hogy én is kipróbáljam magam.

Fotó: Barna Zoltán

A Szegedi VSE, a DAFC Szeged és a Szeged-Csanád Grosics Akadémia csapataiban is játszottál, megfordultál a Puskás Akadémiánál is, majd az ETO FC Győr után igazoltál Németországba. Nem túl sok klubváltás ez egy olyan labdarúgónak, aki még a 16-ot sem töltötte be?

Ez picit csalóka, hiszen a VSE és a DAFC lényegében ugyanaz a klub, csak névváltoztatáson esett át. 11 éves voltam, amikor Felcsútra hívtak, a szüleim megkérdezték tőlem, hogy akarok-e menni, én pedig azt válaszoltam, hogy persze. Ott akadémista voltam, kollégiumban laktam, ami az elején persze minden gyereknek fura, de úgy érzem, gond nélkül sikerült belerázódnom. Az az időszak is segített abban, hogy a Németországba költözéskor kezelni tudjam a környezetváltást.

Az ETO-nál kimondott cél, hogy a saját nevelésű fiatalokra építsen a csapat, az NB II-ben fiatalszabály is van, ezek idővel mind kedveztek volna neked. Nem gondolkodtál a maradáson?

Nagyon jó csapat a Győr, de több okból is fontolgattuk a váltást és persze a német futball magától is vonzó volt.. A családom alapból is gondolkodott a Németországba költözésen, így ez ilyen értelemben nem egy klasszikus átigazolás volt. Tavaly szeptemberben jöttünk ki, néhány hónapig nem volt itt csapatom, egyénileg edzettem, miközben próbáltunk klubot találni nekem.

Hogyan talált rád a Fürth, vagy találtatok ti rájuk?

A nagymamám már 20 éve itt él Németországban, ő segített nekünk a kiköltözésben. Mikor kijöttünk, felhívtunk néhány csapatot, köztük az 1860 Münchent is. Szerettünk volna lehetőséget kérni próbajátékra, de mondták, hogy ez nem így működik, kell valaki, aki beajánl. A menedzserem, Sowunmi Thomas ismer egy itteni játékosügynököt, így végül rajta keresztül tudtuk elintézni, hogy néhány csapat teszteljen. Először az Unterhachingnál voltam, ahol azt mondták, megfeleltem, de elvárás volt, hogy jól beszéljek németül, ami akkor még nem ment. Így végül a Greuther Fürth igazolt le.

Őket ez nem zavarta?

Elmondták, hogy fontos, hogy gyorsan eljussak egy olyan szintre a német nyelvvel, amivel már megértetem magam, de úgymond kaptam haladékot. Először egy hagyományos iskolába kezdtem járni, ahol az igazgató jelezte a szüleimnek, hogy látják, hogy értem a tananyagot, például a matekot, de sokat segítene nekem, ha a némettudásom fejlesztésére nagyobb hangsúly kerülne. Így átmentem egy olyan suliba, ahol az alapvető tantárgyak mellett magas óraszámban tanulom a németet.

Fotó: Barna Zoltán

És most hogy megy? Boldogulsz már?

A perfekttől még messze vagyok, de sokat fejlődtem. Ha nem is beszélek hibátlanul, már mindenhol megértetem magam.

Azt hallottam rólad, hogy régen nem ment a dekázás, aztán annyira ráfeküdtél a dologra, hogy ma már több ezret is tudsz. Miben fejlesztett ez leginkább?

Igen, ez tényleg így van. Sokat gyakoroltam, és úgy érzem, megérte. Nem csak a labdakezelésem, de az egyensúlyérzékem és a koncentrációm is fejlődött, ezeknek mind hasznát veszem a pályán is.

A fiatalokról sokszor halljuk, hogy teljesen más generáció, mint a korábbiak: TikTok, Facebook, mobiltelefon, stb. Veled mi a helyzet, mennyit használod például ezeket a dolgokat?

Használom én is, de azért igyekszem nem túlzásba vinni, és a focira koncentrálni. Napi 2 óránál többet nem töltök el ezekkel – ebben benne van a TikTok, az Instagram és a többi hasonló dolog is.

Hogyan épül fel a klub utánpótlása és te hol tartasz a felnőtt csapat felé vezető úton?

Jó csapatnál vagyok, elég magas színvonalon zajlik itt a képzés. Minden évjáratnak van egy korosztályos csapata, én most az U16-ban vagyok. Jól érzem magam, igyekszem minden nap tanulni valamit, fejlődni. Az U17-es csapat kiesett a Bundesliga 1-ből, így ha jól tudom, jövőre U17-esként a korosztályos másodosztályban játszhatnánk, ami azért nem ugyanaz a színvonal.

Ha így lesz, elgondolkozol a váltáson?

Ez nem csak ezen múlik, a családom itteni élete is szempont. Szem előtt kell tartani, hogy a szüleimnek és a testvéremnek is megfelelő lehetőségei legyenek Németországban. Természetesen a futball is szempont, de a család érdeke az első.

Hogyan írnád le magad, milyen stílusú játékos vagy? Melyik a kedvenc szerepköröd?

Alapvetően a széleken szoktam játszani. Jobb lábas vagyok és szeretek befelé cselezni, így a legjobban a bal oldalon érzem magamat. A csapat most viszont 3-5-2-es felállásban játszik, amelyben a szélsőink sokat védekeznek, amiben én viszont nem vagyok olyan erős, így most csatárként számítanak rám.

Május elején behívtak a finnországi tornán résztvevő U16-os válogatottba. A finnektől 2-0-ra, a görögöktől 3-0-ra kapott ki a csapat, Wales ellen 3-1-re győzött. Milyen érzésekkel mentél vissza Németországba?

A finnek ellen a 70., Wales ellen a 78. percben álltam be. A görögök ellen végigjátszottam az első félidőt, jó érzés, hogy kezdő lehettem. Megtisztelő, hogy meghívtak a válogatottba, szeretnék olyan teljesítményt nyújtani ezután is, hogy legközelebb is így legyen.

Megosztás:
Kapcsolódó hírek