nb1.hu

Régi idők hangulata: Lipcsei Péternél a legújabb Lisztes Krisztiánra is rákérdeztünk

Ahol pontosan tudják, hogy mire, mikor kell költeni a támogatást!

Budapest XXIII. kerülete – Soroksár (németül: Markt) a magyar főváros legfiatalabb kerülete; 1994-ben vált le Budapest XX. kerületéről. Területe megegyezik az 1950-ben Nagy-Budapesthez csatolt Soroksár nagyközségével. Soroksár a Pesti-síkságon fekszik, nyugatra a Ráckevei-Duna (a helyiek elnevezése alapján Soroksári-Duna) folyik el mellette. A Duna-ágba ömlik a szabályozott és szennyezett Gyáli-patak. A helyi futballbarátoknak viszont talán az eddigieknél is fontosabb, hogy hét évvel ezelőtt az FTC egyik valaha volt legnagyobb ikonja, Lipcsei Péter lett a Soroksár vezetőedzője a két klub együttműködésének köszönhetően. Ifjabb Lisztes Krisztán az előző bajnokságban volt a klub játékosa.

A BEJELENTÉS

Fontos sajtótájékoztatót tartott a hétfői kánikulában a Soroksár vezetősége. Az NB II egyik legemberközpontúbb csapatához támogatóként csatlakozott a Provident. Az összejövetelen a cég és a klub vezetői elmondták (és ezért külön elismerés jár), hogy az erre a bajnokságra vonatkozó támogatás összege 50 millió forint.

A sajtótájékoztatót egy olyan mérkőzés másnapján tartották, amelyen Görög Márió játékvezető a mérkőzés végeredményét jelentősen befolyásoló hibát követett el. Az egyik helyi mesélte el az NB1.hu-nak, hogy egy ütközés után a vendég Nyíregyháza talán legfontosabb nyári igazolása, Nagy Dominik leköpte az ellenfelét, de a játékvezető nem ítélt semmit. Azt tudni kell, hogy Soroksáron a lelátó karnyújtásnyira van a kispadoktól, ezért „informátorunk” a következőket tudta elmesélni.

BÍRÓI HIBA

„Lipcsei Péter azonnal reklamált, a spori ki is ment hozzá a kispadhoz, mondta az edzőnknek, hogy beszélgessenek, ami érdekesre sikerült, mert a vezetőedzőnket nem hallgatta végig, aki annyit mondott neki, hogy ez nagyon fontos hiba volt, mire visszaszólt neki, hogy „Azt maga honnan tudja?”. Nyilván Nagy Dominik volt az, aki nem sokkal később megszerezte a Nyíregyháza második gólját…”

A vendégek 2-1-re győztek, ehhez az is kellett, hogy egy légipárbaj után Gálfi Zoltán piros lapot kapjon könyöklésért. Ez is véleményes szituáció volt.

A LÁNYOK FELJUTOTTAK

Hétfőn, amikor megérkeztünk a sporttelepre, elsőként Szűcs Mihállyal találkoztunk, aki a Soroksár elnöke. Szűcs csak annyit mondott az NB1.hu-nak, hogy sors igazságtalansága, hogy a Szpari ellen talán legjobban játszottak, mégis vereséget szenvedtek.

Szűcs arról is mesélt a sajtótájékoztató után a takaros, fejlődő sporttelepen, amely még így is a régi idők imádni való focihangulatát adja vissza meccs nélkül is, hogy a kapott támogatást a mindennapi működésre használják fel. Fontos kitétel, hogy a szponzoráció nemcsak a fiúk, hanem a lányok mindennapjait is segíti, akik feljutottak az élvonalba, ami örömteli, de bőven jár plusszköltségekkel.

„Ezért nem is fogunk már a nyáron erősíteni, de remélem, a télen tudunk majd”

– mondta Szűcs.

AKI VÁLASZOL: LIPCSEI PÉTER

Az 58-szoros magyar válogatott Lipcsei Péterrel, aki 4-szeres magyar, 1-szeres portugál bajnok (az FC Porto játékosaként lett az, az ottani szuperkupát is megnyerte csapatával), 6-szoros Magyar Kupa-győztes, 3-szoros magyar Szuperkupa-győztes, a sajtótájékoztató után beszélgettünk.

Mit jelent egy NB II-es csapat életében az, hogy egy nagy volumenű cég a támogatója lesz?
Ez nagy motiváció a játékosok számára. A mi életünkben ez egy óriási dolog, mert anyagi téren még az NB II-ben sem tudjuk felvenni a versenyt a nagyobb csapatokkal. Remélem, hosszú távon együtt működünk majd, nem csak 2024 nyaráig. A szponzoráció az infrastruktúrában és remélhetőleg egyszer majd az átigazolásokban is sokat számít majd. Szerencsére egyre jobban fejlődünk ezen a téren is.

ÁTIGAZOLÁSOK

Tudtok még a nyári átigazolási szezonban új játékosokat szerződtetni?
Szerintem már csak a télen… Csak olyan futballisták jöhetnek számításba, akik akarnak és olyan a hozzáállásuk, mint azoknak, akik már itt vannak. Hetedik éve próbáljuk meg úgy formálni a játékoskeretünket, hogy mindent megtegyenek a fejlődésünk érdekében. Az elsődleges cél az, hogy ők váljanak még többé, mert akkor utána mi is tudunk nekik adni egy olyan szakmai hátteret, hogy továbbmenjenek az NB I-be, mert ez a célunk. A példák előttük vannak, mert az NB I-es klubok közül nem csak a Ferencvárosba lehet odakerülni Soroksárról.

Hová, meddig juthat még el a Soroksár?
A csillagos eget is el lehetne érni, de ehhez sok minden kell. Amikor idekerültem, volt egy pályánk, de nem úgy nézett ki, mint most. Jelenleg van hibrid is, amiről azt mondják az ideérkező ellenfeleink, hogy extra. Az NB II-ben páratlan a pálya színvonala. Készült reflektor, nemrég készült el az új műfüvesünk, de már van konditermünk is. A szertáros hölgyek anyánk korabeliek, ők is hatalmas segítségünkre vannak, ami jelzi, hogy mennyire baráti a légkör nálunk. Amikor a Fradiban NB III-as edző voltam, akkor még többen sértésnek vették, hogy ki kellett jönniük Soroksárra, de most már ez megfordult és örömmel jönnek ide.

A LEGNEHEZEBB

Mik az eddigi tapasztalataid a mostani NB II-es bajnokságról? A rajt előtt sokan azt állították, hogy amióta tizenkét csapatos NB I van, a mostani lesz a legnehezebb.
Az elmúlt hét soroksári évem alatt még nem volt két ugyanolyan lebonyolítású bajnokság. Most négy kieső lesz, nagyon kiélezett lesz mindegyik találkozó. Mindegyik meccs életveszélyes, bárki megverhet bárkit, a pillanatnyi forma dönti majd el a találkozókat. Nagyon jól kezdtük a bajnokságot három győzelemmel és egy döntetlennel, majd Kozármislenyben és itthon a Nyíregyházától is kikaptunk. Viszont a vereségünk egyik mérkőzésen sem volt benne a játékban. Viszont így történt, ez már a múlt. Hétvégén Tiszakécskére látogatunk, ami hozható mérkőzés, de mint utaltam rá, nem igazán vannak papírforma mérkőzések. Utána jön a szünet a válogatott meccsek miatt, rendezhetjük a sorainkat. Az MLSZ díjazza a helyezéseket, a kilencediktől jár majd jutalom, minél előrébb végzel, annál jobban jársz a prémiummal, amit a játékosaink kapnak meg, ha megfelelően teljesítünk. Számukra ez külön motivációs tényező.

A FRADI ÉS AZ ÚJ LISZTES

Az Európa Konferencialigában az FTC 4-0-ra nyert az első meccsen a Zalgiris Vilnius otthonában, karnyújtásnyira került az újabb csoportkör. Meglesz?
Ebben a párosításban viszont érvényesülnie kell a papírformának a visszavágón is, ezért tiszta szívből szurkolok. Már egyben van a Fradi, ez a Paks elleni 6-1-es siker alkalmával is látható volt. A bajnoki szereplés viszont kicsit nehezebb lehet, mert kiegyensúlyozottabb lett a mezőny, de a bajnoki cím megszerzésének legesélyesebb csapata továbbra is a Ferencváros.

Hol játszik az új, ifjabb Lisztes Krisztián? A Ferencvárosban vagy Soroksáron?
Nálunk jelenleg nincs olyan, akiről azt mondanám, remélem, hogy a Fradiban van. Nézegetjük mi is az FTC U19-es és az NB III-as csapatát is, mert ebből a két gárdából tudunk majd játékosokat szerezni, ráadásul a fiatal szabályra is oda kell figyelnünk. Jelenleg kétezer-négyes születésűek jöhetnek, de az egy évvel fiatalabbakat is szemmel tartjuk. Remélem, találunk olyat, aki méltó vagy hasonló lesz Krisztiánhoz.

FOTÓK: Weiland Annamária/Soroksár SC

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC