nb1.hu

„Jóakaróink azt várják, hogy kiessen a Kecskemét” – interjú Szabó Istvánnal

Miért nem lehetett idén dobogós a tavalyi meglepetéscsapat?

Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője szerint, ha nem is a második, de a mostaninál jóval előrébb is végezhetne idén a csapata, ha nem adja el a válogatott játékosait, és több kulcsjátékosa nem szenved súlyos sérülést. A taktikai újratervezés azonban így is sikeresnek bizonyult, hiszen még a hatodik helyet is elcsíphetik a lila-fehérek, akiket pedig most is sokan kieső helyre vártak. No de hová vezethet innen az út, felfelé vagy lefelé? A szakvezetővel a Kecskemét értékteremtési törekvéseiről, a fiatalszabály gond nélküli teljesíthetőségéről és Horváth Krisztofer foci-Eb-jéről is beszélgettünk.

Megvan a biztos bentmaradás, a Kecskemétnek pedig az egyik nagy erőssége, hogy mindig új és elérhető célokat tűz ki. Most mi a terv?
Szeretnénk még idén minél több pontot szerezni a bajnokságban, és ezáltal előrébb lépni a tabellán, amennyit csak lehet. Hiszen az sem mindegy, hogy például hatodik vagy hetedik helyen végez a csapat, az előbbi eggyel több hazai mérkőzést jelentene jövőre a tudomásom szerint. Vannak céljaink, nem beszélve arról, hogy profi sportemberek vagyunk, így a dicsőség önmagában motiváló egy-egy mérkőzés előtt.

Bő egy éve a 24.hu-nak azt mondta, a második évben is a bennmaradás lesz a célja a Kecskemétnek. Ezen belül az is, hogy a védekezésen túl támadásban is képes legyen a csapat jó játékot bemutatni. Az előbbi megvalósult, de mi a helyzet az utóbbival?
A célokat kijelöltük, de közben nagyon komoly változáson esett át a klub.

Meggyőződésem, hogy ha nem is második helyet, de hasonlóan jó eredményt is el tudtunk volna érni idén az eredeti csapattal.

De a tavalyi Kecskeméthez képest nyáron már nem edzett velünk Horváth Krisztofer, Zeke Márió, Katona Bálintot hagyjuk is, mert ő végérvényesen visszatért a Ferencvároshoz. Mindemellett három nagyon komoly sérülési is sújtotta a csapatot, kettő esetében előre tudtuk, hogy majdnem egy évig nem számíthatunk majd Nikitscher Tamásra és Nagy Krisztiánra. Ez azzal párosult, hogy télen értékesítettük két válogatott játékosunkat, Szalai Gábort és Szuhodovszki Somát, illetőleg Tóth Barna is távozott. Amit nyáron terveztünk, ahhoz képest hat játékos nem tudta végigjátszani az évet, vagy csak epizódszerephez jutott a szezonban. Nem beszélve Banó-Szabó Bencéről, aki januárban tudott visszatérni. Ennek tükrében egészen máshogy látja az ember a célokat, így szerintem óriási bravúr, hogy matematikailag három fordulóval a vége előtt kivívtuk a bennmaradást, amelyről azért azt gondolom, hogy nem volt veszélyben már több fordulóval ezelőtt sem.

„Angolul irányítottam” – rögtön kulcsszerepet kapott Rossi felfedezettje

Mekkora taktikai munka volt ezt megoldani, hogy a nem várt változások ellenére is jó erőben tartsa a csapatot?
Mi úgy értékeltük, hogy ez óriási munka volt a stáb, a klub részéről. Hiszen a válogatott kerettag Szalai Gábor helyett például az a Katona Levente játszik, akinek kizárólag NB II-es múltja van. A középpályára egy olyan 19 éves játékost, Helmich Pált hoztunk, akinek felnőtt mérkőzése szinte nem is volt előtte. De Pálinkás Gergőnek sem volt előtte NB I-es múltja, Szűcs Kornél két évig szinte a kispadon ült. De nagyon ritkán szoktam erről beszélni, mert általában kifogások felsorolásaként gondolhatnak erre az emberek. Pedig most, a bajnokság vége felé már teljesen tisztán lehet ezt a képet látni. Ehhez képest, úgy gondolom, rendkívül jó teljesítményt nyújtott a csapat.

Mennyire nehéz döntés, amikor felmerül, hogy vinnének jó pénzért egy válogatott játékost? Hiszen a kinevelése siker, a beérkező pénzösszegből is lehet építkezni, a távozásuk viszont mély nyomot hagyhat a csapatban.
Jó lenne, hogy ha nevelő klubként minél több játékost tovább tudnánk értékesíteni, mint mondjuk a svájci vagy a horvát bajnokság egyes csapatai. A játékosok valószínűsíthetően magasabb szintre kerülhetnek, ez nekünk öröm, de már az is, hogy Kecskeméten egyszerre három válogatott kerettag labdarúgó is szerepelt. Továbbra is az a feladatunk, hogy keressük az újabb tehetségeket az NB II-ből, akár olyan játékosok megtalálásával, akik nem tudták azt a karriert befutni, mint amilyet szerettek volna. Amit még ki kell emelnem, hogy

nálunk a fiatal játékos egyáltalán nemcsak az MLSZ fiatalszabálya miatt kap lehetőséget. Alapvetően is fiatal a csapatunk, nagyon sok 21-25 éves játékosunk van, így mi a fiatalszabályból kilépve is építeni akarjuk őket.

Ezek szerint a Kecskemété egy olyan csapat, ahol akkor sem változna az összeállítás, ha nem lenne fiatalszabály?
Igen. Nyugodtan kijelenthetem, hogy mi szeretnénk a magyar labdarúgás számára is értéket teremteni. Talán nem tűnik nagyképűnek, ha azt mondom, hogy tettünk is ezért közösen. Szalai Gábor, Szuhodovszki Soma és Horváth Krisztofer – hogy név szerint is említsem őket – egy időben volt nagyválogatott kecskeméti futballistaként. Emellett Iyinbor Patrick U21-es, Helmich Pál U20-as válogatott, és mindezt úgy érjük el, hogy Kecskeméten nincsen kiemelt akadémiánk, csak tehetségközpontunk, így 14-15 éves korban elviszik a legnagyobb tehetségeinket.

Kecskeméti TE Forrás: facebook.com/kecskemetite
Forrás: facebook.com/kecskemetite

A csapatnak még mindig van olyan játékosa, aki a harmadosztályból követte végig a KTE útját, és lett élvonalbeli játékos, például Vágó Levente. Ők együtt fejlődtek a KTE-vel?
Szalai Gábor és Grünvald Attila is végigjárta ezt az utat, ők már nincsenek itt. Vágó Levente maradt meg valóban abból az NB III-as csapatból, aki egy kiváló sportember, és nemcsak együtt fejlődött a klubbal, hanem jelenleg csapatkapitányként futballozik. De talán Szalai Gábor a legnagyobb inspiráció a fiatal játékosaink számára, hiszen fiatalként az NB III-ból el tudott jutni az NB I-ig, válogatott kerettag lett, jelenleg pedig Svájcban légióskodik. Grünvald Attila is tagja volt az első élvonalbeli évben ezüstérmet nyert csapatunknak, és jó párszor pályára is lépett.

Mennyire fájó tény, hogy a 10 gólos középpályás Horváth Krisztofer csak kölcsönben szerepel a KTE-nél, így akár vissza is térhet nyáron a Serie A-s Torinóba?

Ha egy olyan kiváló labdarúgó távozna, mint ő, megérezné a csapat. De erre mindig fel kell készülni, hiszen a Torino azért adta kölcsön, hogy adott esetben visszahívja. Erre próbálunk időben felkészülni, és ha nem is olyan képességű labdarúgóval, mint ő – mert abból nagyon kevés van -, de egy hasonlóval megpróbáljuk pótolni adott esetben.

Izgalmasabbnak ígérkezne az Eb a kecskemétieknek, ha ő ott lenne az Eb-n?
Nagyon szeretnénk, ha Krisztofer kerettag lenne. Már második éve van nálunk, szerintem szeret Kecskeméten lenni, nagyon nagy dicsőség lenne a számunkra, ha az Eb-n futballozna. Ezzel a fiatal labdarúgóink számára is hatalmas inspirációt nyújtana, bebizonyítván, hogy Kecskemétről is be lehet kerülni egy Eb-résztvevő válogatottba.

Remekelt a válogatottban, a Serie A helyett az NB I-ben maradna

Horváth Krisztofer lelkesen ment a felnőttválogatottból is az U21-esbe, pedig pár nap volt csak a két mérkőzés között, aztán persze folytatódott a bajnokság is.
Krisztofer egy ízig-vérig futballista, szeret játszani, éjjel-nappal futballozna, edzésen is mindig azt kérdezi, mikor lesz játék. Nagyon szeretjük az ilyen típusú labdarúgókat. Neki nem nyűg edzeni és játszani, akár mérkőzésről van szó, akár edzésről. Jó vele együtt dolgozni.

Általában azt mondják, a meglepetéscsapatok számára a második év a nehezebb. Igaz, a Kisvárda és a Mezőkövesd most intézkedett arról, hogy másoknak ne nagyon kelljen a kiesés ellen harcolniuk. Ennek fényében mit vár a harmadik évtől?
Nekünk már az NB II-től kezdve vannak „jóakaróink”, a másodosztályban is azt mondták a csapatunkról, hogy ki fog esni. Amikor feljutottunk, azt mondták, ez nagyon nehéz liga, és biztos búcsúzók leszünk. Nem ez történt, és most jönnek többen is azzal, hogy akkor majd a második évünkben helyreáll a rend. Halkan jegyzem meg, hogy az első NB I-es évünkben mi kaptuk a legkevesebb gólt, harminckettőt, ennél a Ferencváros is többet kapott. És a góljaink száma sem volt kevés, majdnem ötvenet rúgtunk. A második év ennek tükrében, amiket elmondtam, hogy kisebb-nagyobb átcsoportosításokat kellett végrehajtanunk, nem rossz, hiszen három körrel a vége előtt 38 pontunk van.

Nyilvánvalóan nem azért vagyunk a Kisvárda és a Mezőkövesd előtt, mert ők botladoznak, hanem azért, mert mi már megszereztük azt a pontmennyiséget, ami az utóbbi 8-10 évben mindig elég volt a bennmaradáshoz. Ráadásul még nincs is vége a mostani szezonnak.

Ön mit gondol a bajnoki cím kérdéséről? Az utóbbi években egyik csapatnak sem sikerült megközelítenie a Fradit, bár éppen a Kecskemét volt az, amely tavaly egy időben elég közel állt a zöld-fehérekhez. Illetőleg, a Paks vezetett is a Fradi előtt még tavaly ősszel.
Nagyon sok edzőkollégám elmondja, hogy a jelenlegi viszonyokat nézve az első helyet a Ferencváros kibérelte egy-két évre, a második helytől kezdve azonban nagyon-nagyon nehéz megtippelni, hogy mi lesz a következő évi bajnokságban. Ha megnézzük, a Fehérvár tavaly hogyan szerepelt, most pedig esélye van akár a második hely megszerzésére is, miközben a kerete minimálisan változott, akkor lehet látni, hogy nagyon nehéz jósolni. Mi szeretnénk stabil, jó teljesítményt nyújtani, talán egy kicsit gördülékenyebb, élvezhetőbb játékkal. Ami most is meglett volna, ha az említett okok nem következnek be.

Csányi Sándor MLSZ-elnök idén januárban azt mondta: „Komolyan felmerült, hogy két kieső legyen vagy egy kieső, és az utolsó előtti játsszon az NB II második helyezettjével mérkőzést, és döntse el, hogy ki marad vagy pedig távozik az NB I-ből”. Befolyásolhat később a Kecskemét hozzáállásában bármit, ha csak egy kieső lesz, egy csapat pedig osztályozót játszhat a bennmaradásért az NB I-ben? Illetve, sokan amellett kardoskodnak, hogy 16 csapatos legyen ismét az élvonal.
Egyikben sincs tudtommal döntés, mi azzal foglalkozunk csak, ami a versenykiírásban szerepel, éppen ma olvastam el. Ez ugye 12 csapatos NB I-ről ír, a többi fikció. A véleményemet azért elmondom. Én a 16 csapatos NB I-nek vagyok a híve, de a mérkőzésszámnak nem. Az élvonalban nagyon kevés lenne 30 mérkőzés. A Ferencváros sokkal több meccsen szerepelt, de a többi csapat nem tud versenyképes lenni, ha csak 30 vagy – a mostani rendszerben – 33 mérkőzést játszik egy évben. A 16 csapatos NB I jó lenne, de csakis több találkozóval.

Vasárnap rendezik a Paks elleni bajnokit, amelyen két, teljesen magyar csapat találkozik. Ön szerint mi a karakteres különbség a két klub között?
Dolgoztam Pakson, úgyhogy van rálátásom az ottani klubfilozófiára. Lassan húsz éve NB I-esek, kiváló a futballfilozófiájuk. Talán az egyik nagyon nagy különbség, hogy ők az idősebb, rutinosabb játékosokat keresik, igaz, közben előszeretettel építenek be fiatalokat is. Bár most úgy látom, hogy idén a rutinosabb játékosok nagyszerű évet zártak. Ha végigmegyek a kereten, legalább hat-hét játékos jóval 30 felett van, Böde Dani 38 éves, de sorolhatnám Windeckertől kezdve Szappanoson át Szabó Janiig a neveket, mindannyiukat ismerem. A tapasztalat most kijött belőlük, ez komoly különbség a két csapat között, mivel a miénk szinte egy kis csikócsapat. Aki rutinos játékosnak számít, még annak is csak 30-40-50 NB I-es meccse van. Ez elenyésző Böde Dani és Szabó Jani meccszámához képest, kettejüknek sokkal több meccsük van, mint nálunk az egész csapatnak. Ez egy komoly különbség. De mindig nagyon jó mérkőzést játszunk velük, érzelmes, harcos találkozókat. A Paks számára nagyon fontos, hogy dobogón végezzen, de nyilvánvalóan mi sem feltartott kézzel fogunk beleállni a meccsbe hazai pályán.

A Paks melyik arcára számít, az őszire vagy az áprilisire? Nyert most újra meccseket, de előtte elég mély gödörben volt.
Ez minden csapatnál előfordulhat.

A Bognár Gyuri által edzett csapat nagyon szép teljesítményt nyújtott ebben az évben, elég csak megnézni az összpontszámukat. A többi edzői szemmel lényegtelen, hiszen összességében 53 pont az 53 pont. Nagyon-nagyon jó munkát végez Gyuri, gratulálok neki. Én egy jó formában lévő Paksot várok Kecskemétre.

A szurkolók is csináltak belőle egy kis derbit, nem kedvelik egymást annyira. Ezt át tudja érezni?
Én keveset érzékelek ebből, mert nem nagyon követem a médiát. Én azt szeretném, ha sportszerű találkozó lenne, ha a szurkolók a csapatukat biztatnák. Nekem nagyon fontos, hogy a nézőtéren rend legyen, és tényleg a labdarúgás játssza a főszerepet, és nem az indulatok. Nekünk nagyon jó szurkolótáborunk van, ha nyerünk, ha veszítünk, mindig megtapsolják a csapatot, és ennél csodálatosabb érzés nincs is.

Kecskeméti TE Forrás: facebook.com/kecskemetite
Forrás: facebook.com/kecskemetite

Az Újpest ellen is lesz még bajnokija a KTE-nek, és a lila-fehér drukkerek nagyon bíznak abban, hogy „a Kecskemét már úgyis bennmaradt”. Milyen lesz a lilák rangadóján a Kecskemét, féljenek a kieséstől tartó Újpest-drukkerek?
Nem beszélnék félelemről, ez sport, ez játék, én mindig így tekintek a futballra. Számomra rendkívül szimpatikus, ahogyan az ország egyik legnagyobb szurkolótábora biztatja a csapatát, és nyilvánvalóan ők is szeretnének minél jobb helyezést elérni és bennmaradni. Én úgy számoltam, hogy most lesz nekik egy nagyon fontos találkozójuk a Diósgyőr ellen. Én mindig azt nyilatkozom, és nem azért, mert kötelező, hanem ez így is van: mi csak és kizárólag a Paks elleni mérkőzéssel foglalkozunk, most is éppen az ellenfél játékának az elemzésében vagyok benne. Utána fogunk csak rátérni az Újpest elleni, idegenbeli bajnokira.

Hogyan élte meg, hogy a saját fiát, Banó-Szabó Bencét ki kellett tennie a csapatból fegyelmi vétség miatt?
Ezt már lezártuk klubon belül, történnek ilyen esetek, született egy döntés. Pont azért jött ki szerencsétlenül, mert éppen a nagyfiamnál tartózkodtam Németországban. Nagyon örülök neki, hogy ez a kéthetes büntetés véget ért, és Bence azóta játszik, és jól játszik.

„Én már nem hívnám titoknak” – Lanzafame is segített a Kecskemét felfedezettjének

Megvannak már a kiszemeltek a következő szezonra? Milyen Kecskemétre számíthatunk jövőre, olyat mint a tavalyi? Erősebbet, mint a tavaszi?
Bízom benne, hogy az értékeink megmaradnak, jelenleg úgy néz ki, hogy igen. A felépült Nikitscher Tamás most olyan számunkra, mint egy új igazolás, hiszen már játszhat egy-egy félidőket. Banó-Szabó Bence úgy néz ki, teljesen rendben van, Nagy Krisztiánt nyáron visszavárjuk. Mindannyian komoly erősítést jelenthetnek a jövőben, de természetesen Horváth Krisztofer távozására is fel kell készülnünk adott esetben. Most van egy nagyon stabil magunk, arra tudunk építkezni. Úgy látom, hogy ha a megfelelő erősítéseket meg tudjuk szerezni, akkor jó teljesítménnyel tudunk majd elrajtolni az őszi szezonban.

Milyennek élményeket szerez a pro-licences képzés során?
Én mindig is tanuláspárti voltam, és nem tagadom, hogy nagyon komoly szakmai anyaga van a pro-licences képzésnek, és nagyon komoly az oktatás, amelynek az első szakaszán már jelen voltam.

Nagyon jó csoport jött össze, több válogatott játékos, például Pető Tomi vagy Simek Peti is jár a képzésre, amelyet Fórián Zsolt, az MLSZ Edzőképzési Központjának vezetője tart. Nagyon megdolgoztat minket, két napig csak zsongott a fejem.

Két NB I-es csapat edzője is tagja a csoportnak, Horváth Dávid és jómagam. Akárhogy is nézzük, az NB I egy nagyon komoly liga. Az edzősködés mellett tanulni, házi feladatokat végezni, beadványokat elkészíteni nem egyszerű, főleg, ha az embernek családja van. Boldog vagyok, hogy van két unokám, bár sajnos külföldön élnek. Jól tudom, papír nélkül nem lehet dolgozni, szeretném megszerezni, és boldog vagyok, hogy el tudtam ezt érni, hogy felvegyenek. Pont a következő héten lesz az újabb háromnapos blokk, nem könnyű a csapatot otthagyni. Természetesen az asszisztensedzőmben megbízom, de azért mégiscsak más a helyzet, ha a vezetőedző is ott van az edzéseken.

Nemrég ráadásul még pszichológiát is tanult.
Azt gondolom, hogy a mai modern futballban a fiatal generációk miatt nagyon fontos a személyes kapcsolatok kialakítása a csapaton belül. Talán elmondhatom, hogy egész jó a személyi kapcsolatunk a fiatal játékosokkal, talán ezért is sikerül őket magasabb szintre juttatni. Változik a világ, változik a futball. Jelenleg már inkább kell egy kicsit pszichológusnak lenni, mint nagyon nagy stratégának. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem kell tudni taktikailag a dolgokat, de meg kell érteni ezeket a fiatalembereket, mert egy új generációról van szó, amely tagjai szívesebben használják a kütyüjeiket. Nem egyszerű feladat ezt a mai világban megérteni, közben pedig magas szintű munkát is végezni.

Tedd meg első befizetésed, vedd igénybe a 100%-os bónuszt, és fogadj a kedvenc csapatodra vagy sporteseményeidre! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC