nb1.hu

Ennyin múlna, hogy beinduljon a kecskeméti gólkirály?

A diósgyőri futballkultúra és futballszeretet tényleg hihetetlen. De akkor miért váltott Lukács Dániel? Interjúnkból kiderül.

Lukács Dániel két éve a Kecskeméti TE színeiben 25 gólt szerzett az NB II-ben, csakhogy előszerződést kötött a Diósgyőrrel, hogy nyáron náluk folytatja. A sors fintora, hogy a KTE feljutott, a DVTK viszont – immár a csatárral megerősödve – maradt a másodosztályba. A 27 éves játékos azonban nem bánkódott, Miskolcon is jól érezte magát és a kaput is, hiszen 19 góljával és 17 gólpasszával közönségkedvenc lett, a feljutás is meglett. Csakhogy az NB I-ben Kuznyecov Szergej vezetőedző új poszton, szélsőként szavazott neki bizalmat. Ugyan minden bajnokin pályára lépett az őszi szezonban, de csak két gólig jutott, így kapóra jött neki, hogy télen a Kecskemét visszacsábította a Széktói Stadionba. A tavasz nagy kérdése, hogy lila-fehér mezben újra beindul-e a Lukács-gólhenger.

Mi volt az utolsó dolgod Miskolcon, és mi az első Kecskeméten?
Az utolsó elköszönni a csapattól, elköszönni mindenkitől, aztán eljöttem. Az első dolgom pedig az edzésre vezetett Kecskeméten, egyből, a kocsiból kiszállva, 20 perc után már a pályán voltam. Egyből, bele a lecsóba.

Nehéz döntés volt elhagyni a Diósgyőrt?
Nagyon.

Nem azért akartam eljönni, mert rosszul éreztem magam, vagy bármi baj lett volna. Tényleg csak annyi történt, hogy abban a pozícióban szeretnék játszani, ahol úgy érzem, hogy többet tudok nyújtani. Ez állt a döntésem hátterében.

Kecskeméti TE Lukács Dániel Forrás: facebook.com/kecskemetite
Forrás: facebook.com/kecskemetite

Miskolci és kecskeméti drukkerekkel beszéltél már a váltásod óta? 
Kecskeméten nagyon jól fogadtak, örültek a visszatérésemnek. Diósgyőrben pedig sajnálták, hogy elmegyek, és kedves üzeneteket kaptam.

A szezonrajt előtt az NB1.hu-nak azt mondtad, nem lesz gond azzal sem, ha szélső leszel. Végül is ez miért nem jött be?
Mindig bizakodó vagyok, úgy gondoltam, megpróbálom kihozni belőle a maximumot. De most már egyértelművé vált a számomra, hogy csatárként sokkal jobban érzem magam, mint a pálya szélén.

Arra nem volt esély, hogy Diósgyőrben csatárként vessenek be?
A mester (Kuznyecov Szergej – a szerk.) leszögezte, hogy ő nem olyan csatárt szeretne, mint amilyen én vagyok, inkább a labdamegtartósabb, nagyobb csatárokat szereti. Amikor pedig kirakott szélre, utána már nem forszíroztam tovább, elfogadtam a döntését.

Mire gondoltál, amikor először megkeresett a Kecskemét, és megtudtad, hogy visszakerülhetsz a régi csapatodhoz?
A Kecskemét megkereste a Diósgyőrt egy ajánlattal, hogy szeretnének megvásárolni. Én innen értesültem a menedzserem által a lehetőségről. Örültem, hogy érdeklődnek irántam, sokat gondolkoztam, hogy mi lenne a jó, és amikor a végleges döntést kellett meghoznom, addigra a két klub meg is egyezett, avagy már megvolt a válasz.

Szabó István vezetőedzőnek kellett győzködnie?

Tudtam, hogy Pista bá’ milyen focit tud játszani, tudtam, hogy mik az elképzelései, hogy számítana rám. Amikor élesedett a helyzet, akkor beszéltünk, elmondta, hol számítana rám, hol játszatna, és ez segített a döntésem meghozalatában.

Jól értem, hogy szinte bérelt helyed lesz a régi-új csapatodban?
Szerintem senkinek nincsen bérelt helye, ezt mindig a pillanatnyi forma és az edzéseken nyújtott teljesítmény dönti el. Vagy ha nem úgy jönnének a gólok, akkor nem hiszem, hogy minden meccsen játszanék.

Hogyan fogadtak a társak?
Olyan volt, mintha el sem mentem volna, hiszen sok játékossal együtt játszottam az NB II-ben. Az újakkal is próbáltam beszélgetni, és úgy tapasztaltam, hogy rendkívül befogadó a kecskeméti közösség.

Kell-e azon dolgoznod, hogy ugyanolyan lelki állapotba kerülj, mint amikor jöttek a gólok, és a Kecskeméttel gólkirály, majd a Diósgyőrrel újra majdnem gólkirály lettél a másodosztályban?
Most azért nem volt olyan félszezonom, mint amilyet szerettem volna. Most nincs annyira fönt az önbizalmam, ezt szeretném a legmagasabbra visszahozni, ez esetben a reményeim szerint fognak jönni a gólok is.

Mondtad korábban, hogy Diósgyőrben vendégségben járt nálad a kecskeméti Belényesi Csaba és Varga Bence is, amikor még a borsodiakhoz kötött szerződés.
Igen, de rajtuk kívül még Tóth Barna is járt nálam.

Kifejezetten jóban vagyunk, ezek a barátságok is is segíthetnek nekem abban, hogy a mostani visszatérésem minél zökkenőmentesebb legyen.

A Kecskemét egyik nagy távozója Szalai Gábor, aki a svájci FC Lausanne-Sporthoz igazolt. De rajta kívül a szintén válogatott kerettag Szuhodovszki Soma is távozott, méghozzá Debrecenbe. Szalai azt mondta, „Szabó István kezei alatt biztonságban van a Kecskemét”. Egyetértesz?
Egyszer-kétszer már bebizonyosodott, hogy Szabó Istvánnak óriási érzéke van ahhoz, hogy olyan játékosokhoz nyúljon, és kihozza belőlük a maximumot, akikről mások talán már le is mondtak. Egyébként egyetértek, nem fog elveszni a csapat attól, hogy elment Gabi és Soma.

Te is Szabó István felfedezettjének tartod magad?
Lehet mondani, igen.

„Angolul irányítottam” – rögtön kulcsszerepet kapott Rossi felfedezettje

Mi lehet a Kecskemét célja? Tavaly ezüstérmes volt, most hat pontra van a kiesőktől, és kilencre a dobogótól.
A középmezőny a cél. Kiesni nyilván nem szeretne senki, de ezt még a számra se veszem, olyannyira nem gondolok rá. De egy erős középmezőny bőven elérhető.

Amikor aláírtál Diósgyőrbe, a Kecskemét utána a vezérleteddel feljutott és második lett, a DVTK-nak pedig csak egy évvel később sikerült elérnie az NB I-et. Gondolsz még erre az elhagyott ezüstre?
Lehet, ha ott vagyok, nem lett volna meg – ki tudja? De mindig azt mondtam, ennek valamiért így kellett történnie. Egyáltalán nem bánom, hiszen Diósgyőrben is nagyon jó volt focizni. Bár az NB II volt, de ez a diósgyőri év nagyon jól sikerült, az ottani futballkultúra és a futballszeretet tényleg hihetetlen.

Kecskeméten mennyire szeretik a focit?
Kecskeméten is nagyon szeretik a focit, de Diósgyőrben tényleg fanatikusak a drukkerek, előfordult, hogy 12 ezren látogattak ki a meccsünkre.

A második tavaszi fordulóban aztán Kecskemét-Diósgyőr meccsen bizonyíthatsz a korábbi és a jelenlegi szurkolóidnak. Mire számítasz?
Jó, hogy Kecskeméten lesz az első DVTK elleni meccsünk, a hazai pálya mindig segíteni szokott. Ugyanúgy fogok rá készülni, mint bármelyik meccsre, nem leszek sokkal motiváltabb, mivel minden meccsen nagyon motivált szeretnék lenni.

Ha gólt rúgnál, mennyire csapnál nagy ünneplést?
Semennyire, ez nyilvánvaló. Nagyon szerettem Diósgyőrben lenni, és újra mondom, nem az történt, hogy valakit megutáltam, engem kiutáltak vagy nem szerettem volna ott lenni. Csak úgy éreztem, ezt a döntést meg kellett hoznom, ünnepelni pedig semmilyen formában nem fogok.

Kecskeméti TE Lukács Dániel Forrás: facebook.com/kecskemetite
Forrás: facebook.com/kecskemetite

Mi lesz a 10-es mezzel? Hiszen Nagy Krisztián megígérte, hogy visszaadja neked, de erre mégsem került sor.
Krisznek van egy célja, amit még ebben a mezben szeretne elérni. De mondta, ha ragaszkodom hozzá, akkor most visszaadja, de ő most sérült, én pedig mondtam neki, hogy nem kell visszaadnia. a célok mindig fontosak, főleg, ha sérült az ember.

Abban maradtunk, hogy nyáron majd visszatérünk a 10-es mez sorsára. Most én az 55-ös mezben fogok játszani, mint korábban Tököli Attila vagy a tavalyi házi gólkirály Katona Bálint. Nem rossz ómen ez a mezszám sem.

Mit vársz a törökországi edzőtábortól, ahol olyan csapatokkal is összemérhetitek a tudásotokat, mint az osztrák Sturm Graz, a lengyel Ruch Chorzów, vagy a cseh Teplice?
Sokkal jobb környezetben fogunk készülni, hiszen itthon repkednek a mínuszok, így végre tudunk majd füvön is edzeni. Az edzőmeccseken nyilván a terhelés a legfontosabb, és hogy más futballkultúrát képviselő csapatok ellen is ki tudjuk próbálni magunkat. A taktikát is tudjuk majd csiszolni, és fontos lesz, ki ellen mit játszunk, hogy nyerni tudjuk. Én ugyanis mindig nyerni szeretnék, bár most nem az lesz a legfontosabb, hogy minden meccsen győzzünk, hanem a terhelés és a taktika. Aztán majd itthon, az első bajnokin bebizonyíthatjuk, hogy felkészültünk a tavaszi idényre.

Mi a legnagyobb vágyad tavasszal?
Középmezőnyben végezni, és minél több góllal, gólpasszal szeretném segíteni a csapatot.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)

Megosztás:
Kapcsolódó hírek
DVSC
DVTK
Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE
Kisvárda Master Good
Mezőkövesd Zsóry FC
Fehérvár FC
MTK Budapest
Paksi FC
Puskás Akadémia FC
Újpest FC
ZTE FC